Wat is Google Drive?
Google Drive werd in 2012 gelanceerd als Googles eigen online dienst voor bestandenopslag in de cloud. Bestanden die gebruikers in Drive uploaden worden veilig opgeslagen in Googles datacenters en je kan ze op elk gewenst moment raadplegen of downloaden.
Als je een Google-account hebt op je Android-telefoon, dan heb je automatisch ook Drive. Google geeft namelijk elke gebruiker gratis 15 GB aan Drive-opslag. Dat is meer gratis volume dan concurrenten als Microsoft OneDrive, Apple iCloud of Dropbox hebben. Die 15 GB kan je gebruiken voor al je foto’s, video’s en documenten die je op de clouddienst gebruikt.
Back-ups en bestanden delen
Drive is een veilige plaats om back-ups te maken, want als je harde schijf crasht of je usb-stick niet meer werkt dan kan je je bestanden nog steeds herstellen vanaf de cloud. Anderzijds heeft de clouddienst ook het voordeel dat je al je favoriete bestanden vanaf elke telefoon of pc kan raadplegen zonder dat ze er fysiek opgeslagen zijn.
Dat maakt het overigens ook makkelijk om een of meerdere Drive-bestanden te delen met vrienden of collega’s. Je hoeft niet alle bestanden fysiek naar ze te verzenden, wat lang kan duren en veel internetdata verbruikt. In de plaats geef hen toestemming om de bestanden te bekijken of te downloaden aan de hand van een weblink.
Hoe werkt Google Drive?
Om met Drive aan de slag te gaan, moet je de app openen op je telefoon of ga je naar drive.google.com op je desktop. Mogelijk moet je eerst inloggen met je Google-account om toegang te krijgen tot je cloudopslag.
Vervolgens krijg je jouw Google Drive te zien met al zij bestanden en mappen. Net als in bijvoorbeeld de Finder van macOS of in Windows Verkenner kan je in Drive mappen maken, ze benoemen en bestanden verslepen. Je kan ook met de rechtermuisknop op een bestand of map drukken, of hem op je telefoon lang indrukt houden om alle mogelijke opties te zien te krijgen, waaronder de mogelijkheid om bestanden te downloaden op je pc of telefoon.
De meeste acties in Drive beginnen met de plusknop die ‘Nieuw’ heet op desktop. Je kan hiermee de volgende acties doen:
- Een bestand uploaden vanaf je pc of telefoon
- Een nieuwe map maken
- Een map met bestanden van je pc uploaden (enkel op desktop)
- Een document scannen met de camera van je telefoon (enkel op smartphones)
- Een nieuw document, presentatie of spreadsheet beginnen
De acties van de Nieuw-knop op pc en desktop
Wat als je Google Drive-opslag vol is?
De 15 GB aan gratis opslag in Drive wordt tegelijk ook gebruikt door alle andere Google-diensten zoals Gmail, Foto’s en Documenten. Als je bijvoorbeeld een document maakt In Google Documenten neemt dat een beetje van je opslag in. Als je daarnaast je hele fotocollectie in Google Foto’s uploadt, dan kan dat al snel je gratis opslag helemaal verbruiken.
Om extra Drive-opslag te verkrijgen moet je een maandelijks abonnement van Google afsluiten. De naam voor Googles betaalde Drive-opslag is ‘Google One‘. Je kan een Google One-abonnement nemen vanaf 1,99 euro per maand of 19,99 euro per jaar. Je krijgt dan 100 GB bovenop je bestaande opslag van 15 GB. Je kan een betaald abonnement nemen via de knop Opslag kopen in Drive. Die zie je vanaf het startscherm op desktop of in het zijmenu op je telefoon.
Al bestaat er natuurlijk een gratis alternatief en dat is opslag vrijmaken. Verwijder de bestanden die minder belangrijk zijn. In het onderstaande artikel leggen we je uit hoe je opslagruimte vrijmaakt in Google Foto’s:
Kan ik meerdere Drive-accounts gebruiken?
Ja, je kan makkelijk meerdere Drive-accounts op je pc of smartphone gebruiken. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je Drive zowel professioneel gebruikt op het werk als voor je privé. Het profielicoontje van je Google-account geeft telkens weer welk account actief is op Drive en je kan van account wisselen door op het profielicoontje te drukken.
Waar kan ik Google Drive voor mijn computer downloaden?
Dat kan via deze link. Druk op Drive voor desktop downloaden. Met Drive voor Mac of Windows kan je mappen kiezen die Google automatisch moet synchroniseren in Drive. Met andere woorden: als je op je pc een bestand uit zo’n gesynchroniseerde map wijzigt, dan wordt die wijziging automatisch in Drive doorgevoerd. En het werkt ook omgekeerd.
Kan Google Drive mijn WhatsApp back-uppen?
In WhatsApp kan je back-ups maken van al je gesprekken en media met Google Drive. WhatsApp heeft al jarenlang een samenwerking met Google, maar recent raakte bekend dat de voorwaarden voor back-up in Drive zijn gewijzigd. Voortaan nemen die opslagruimte in op Drive, terwijl dat voordien niet het geval was.
Om de back-ups naar Drive in Whatsapp te beheren volg je de volgende stappen:
- Open WhatsApp
- Druk op het menu met de drie puntjes en dan op instellingen
- Kies Chats
- Druk op Chat back-up
Je kan vervolgens het Google-account voor de Drive back-ups kiezen en ook bepalen hoe vaak je telefoon een back-up dient te maken. Daarnaast kan je ook op de knop Back-up maken drukken om meteen handmatig een back-up te maken van je WhatsApp-gesprekken. Er is tot slot ook de knop End-to-end versleutelde back-up waarmee je al je gesprekken kan versleutelen alvorens ze op Googles servers terecht komen. Dat is een privacyfunctie van WhatsApp.
Moet ik Google Drive back-uppen?
Nee, Google Drive wordt vaak gebruikt om belangrijke bestanden van je pc of telefoon veilig in de cloud te bewaren. Het dienst meestal als een back-up oplossing, maar het is niet nodig om je Drive-bestanden ook zelf van een back-up te voorzien.
Het enige moment waarop je tijdelijk problemen kan hebben met de toegang tot je bestanden is in het zeldzame geval van een grote technische storing bij Google. Als je je niet kan permitteren om in zo’n uitzonderlijk geval geen toegang te hebben tot Drive, kan je altijd wel een fysieke kopie maken.