Is het een spiegel? Is het een beeldscherm? Nee, dat is het niet. Het zijn de Soundcore Liberty 4 Pro-oordopjes die je in deze review ziet!

Lees verder na de advertentie.
Soundcore Liberty 4 Pro
Als reviewer bij Androidworld krijg je diverse smartphones, tablets, horloges én oordopjes onder je neus geschoven. En qua oortjes heb ik exemplaren getest in een lipstickdoosje, een model met notificatieledjes in de case en de afgelopen weken een setje in een spiegelende case, inclusief beeldscherm. Het zijn de Soundcore Liberty 4 Pro-oortjes. Een high-end setje draadloze ANC oordoppen van Anker. Het bedrijf wil met Liberty 4 Pro de strijd aangaan met de beste oortjes op de markt. Toch kosten ze maar zo’n 120 euro. Kan het met deze prijs duurdere concurrenten aan?
Soundcore Liberty 4 Pro: de pluspunten
1. Dubbele drivers voor goed geluid
De Liberty 4 Pro-oordopjes beschikken over dubbele drivers. Dit houdt simpel gezegd in dat er in ieder oortje twee kleine, afzonderlijke luidsprekers zitten. Deze zijn verantwoordelijk voor het geluid. Met een dubbele driver kunnen oordopjes verschillende frequenties in dit geluid beter verwerken dan oordopjes met één driver.
De ene verwerkt voornamelijk midden- en hoge tonen en de ander lage bastonen. Samen zorgen ze voor een mooi uitgebalanceerd geluid. Vooral de bas is goed. De hoge tonen zijn voldoende, maar zijn niet het beste wat ik ooit gehoord heb, want je mist detail. Met de ingebouwde actieve ruisonderdrukking wordt geluid van buitenaf gedempt. Je kunt de Liberty 4 Pro dus bijvoorbeeld gebruiken in een trein waar weer eens een baby keihard zit te krijsen.
2. Handige bediening en goede batterijduur
Qua bediening werken de Liberty 4 Pro-oortjes handig. Het werkt via knijpen en vegen via de steeltjes. Knijpen doe je voor play, pauze en volgende/vorige nummer, door middel van het omhoog of omlaag vegen over het steeltje bedien je het volume.
In de steeltjes zitten overigens ook de accu’s. De oortjes gaan zo’n negen tot tien uur mee, zonder ANC (actieve noisecancellation). Met ANC ingeschakeld is dat zo’n zes uur. 40 uur in totaal als je het opladen met een volle oplaadcase meerekent. Een nette score.
3. Uitgebreide app
Ook deze oortjes komen met een eigen app. Je kunt deze gebruiken, hoeft niet, en het geeft je extra functies en aanpasmogelijkheden. Zo kun je meerdere geluidsprofielen selecteren waardoor je de oortjes voor jou nog beter kunt laten klinken. Dit alles kun je dus in de app aanpassen, maar je kunt hiervoor ook het beeldscherm in het doosje gebruiken.
4. Bijzonder beeldscherm in spiegel
Het meest opvallende aspect van de Liberty 4 Pro-oordopjes is de case. Deze is enorm glossy, best mooi en werkt goed. Bijkomend voordeel, de oplaadcase is zo glossy dat je deze als een spiegeltje kunt gebruiken. Door omhoog te vegen open je het doosje en komen de oortjes tevoorschijn. Een fijn mechanisme dat ook nog lekker voelt om te mogen doen.
Er zit bovendien een zoekfunctie ingebouwd waarmee je je oortjes kunt vinden als je ze kwijt bent. In het doosje zit een speaker ingebouwd die een hard geluid geeft, mocht je de functie inschakelen. Hiermee moet je het doosje makkelijker kunnen terugvinden.
Gimmick of echt handig?
Het meest bijzondere is het scherm dat in de case verwerkt zit. Met dit schermpje kun je onder meer de status van de accu van de oortjes – tot na de komma – zien, sterkte van de ANC en spatial audio aanpassen én de camera op je telefoon bedienen (Remote Camera). Dit laatste is een gimmick, de andere functies zou je via het doosje kunnen besturen. Ik zou hiervoor de app gebruiken. Je hebt je telefoon namelijk vaak al in de hand, om apart een case te pakken om dingen aan te passen zie ik niet snel gebeuren.
Met het paneel was ik overigens op het begin wel aan het stoeien. Op het begin denk je namelijk dat het schermpje een touchscreen is dat je moet bedienen door erop te tikken of eroverheen te vegen. Niks is echter minder waar: de horizontale balk onder het doosje dient hiervoor.
Soundcore Liberty 4 Pro: de minpunten
1. Voelt goedkoop aan
Zoals je eerder in deze review hebt kunnen lezen vind ik het design van de oortjes, en dan vooral van de case, goed en leuk gedaan. Qua bouwkwaliteit valt echter wel het een en ander aan te merken aan de Liberty 4 Pro. Zo voelt het gebruikte plastic van zowel de case als de oortjes zelf erg goedkoop aan. Het is licht, dun, glanzend en dit alles zorgt ervoor dat het allemaal budget en fragiel overkomt en aanvoelt. Daarbij komt dat de glossy afwerking zorgt voor ontelbaar veel vingerafdrukken.
2. Boomer hannest met case
Terwijl ik deze review schrijf ben ik alweer 27. De dertig komt dus steeds dichterbij en je merkt dan gewoon dat de jaren beginnen te tellen. Los van het feit dat ik de afgelopen weken heel vaak ”Waar gaat het toch heen met deze wereld?” gezegd heb, heb ik ook de grootste moeite gehad met het plaatsen van de Liberty 4 Pro-oortjes in het doosje. Ik heb mezelf niet vaak zo oud en dommig gevoeld als tijdens het plaatsen van de oordopjes in de case. Het lukte me namelijk maar niet en daar snapte ik niets van.
Nog altijd snap ik het niet. Toch lijkt het niet helemaal aan mij te liggen. Ik heb de oortjes aan meerdere vrienden gegeven met de vraag ze in in de case te plaatsen. Ook zij waren in eerste instantie aan het hannesen. Er zit dus iets in het design wat niet helemaal logisch is en/of niet lekker werkt.
3. Easy Chat beetje te easy
Veel oordopjes met ANC beschikken over een transparancy mode, een functie waarmee je geluiden om je heen beter kunt horen. Luidsprekers in de oordopjes geven dit geluid aan je door. Met de Liberty 4 Pro klinkt dit een beetje artificieel. Daarbij is de ingebouwde Easy Chat-functie, een functie waarmee geluid gepauzeerd wordt als je praat, een beetje gevoelig. Je hoeft maar te kuchen of je muziek wordt gepauzeerd, erg irritant. Ik zou deze functie dan ook uitschakelen.
Alternatieven
Qua prijs-kwaliteit denk ik dat de de Liberty 4 Pro de Nothing Ear (a) voor zich moeten dulden. Voor nog geen 80 euro haal je met dit setje een nog beter totaalplaatse in huis die nog iets beter en voller klinker.
Conclusie
Voor ongeveer 120 euro haal je met de Soundcore Liberty 4 Pro hele goede draadloze oordoppen in huis. Naast het bijzondere uiterlijk, vele functies en enkele speciale functionaliteiten – waaronder het scherm in de case – klinken ze goed, zitten ze fijn in de oren en zijn de accuprestaties ruim voldoende. Met dit alles bieden ze heel veel waar voor hun geld en zal ik ze eerder aanschaffen dan bijvoorbeeld de Galaxy Buds 3 Pro van Samsung.
Soundcore Liberty 4 Pro pluspunten
Soundcore Liberty 4 Pro minpunten
Soundcore Liberty 4 Pro kopen
Soundcore Liberty 4 Pro is verkrijgbaar in zwart en wit voor een adviesprijs van 149,99 euro.
Goed om te weten: dit artikel is redactioneel. Het bevat enkele gesponsorde linkjes waarvoor Androidworld eventueel een financiële vergoeding ontvangt.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten