Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

Nothing Ear (a) review: met de a van aantrekkelijk

Jelle Passchier
Jelle Passchier
2 mei 2024, 15:00
6 min leestijd
8.5

Reviewscore

De A staat voor audio, dat komt eruit. De A staat voor Active Noice Cancelling, waarover het beschikt. De A staat voor accuduur, die is heel goed. De A staat voor audiokabel, die heeft het niet. De A staat voor AirPods, daar gaat het niet over. De A staat voor (a), Ear (a). Welkom in de review van de Nothing Ear (a).

Lees verder na de advertentie.

Nothing Ear (a)

In een wereld waarin we allemaal naar het scherm van onze telefoon kijken en muziek of een podcast aan het luisteren zijn, ontmoette ik een nieuwe transparante vriend. Eentje die verscheen uit het niets, maar toch een fijn gevoel van herkenbaarheid geeft. Het gaat over de Ear (a). Een nieuw paar Bluetooth-oordopjes van het Engelse bedrijf Nothing. Een fabrikant die zo’n drie jaar geleden de markt betrad met zijn deels transparante producten zoals oordopjes en smartphones. 

Eerder waren er de Ear (1) en de Ear (2) en nu komt Nothing met de opvolger genaamd ‘’Ear’’. Naast deze Ear brengt het ook een goedkopere variant uit in de vorm van de Ear (a). Een set oordopjes voor 99 euro die niet veel onder lijkt te doen voor zijn duurdere broertje. In deze review neem ik de plus- en minpunten van de oortjes met je door.

Nothing Ear (a): de pluspunten

1. Uitzonderlijk uiterlijk nu al herkenbaar

De producten van Nothing waaien nog altijd als een bijzondere, nieuwe en frisse wind door de techwereld. Maar ondanks dat de fabrikant pas drie jaar bestaat, beschikken de producten van het merk nu al over een grote portie herkenbaarheid. Dit geldt ook voor de Ear (a), dit zijn onmiskenbaar oortjes van Nothing en beschikken over de karakteristieke transparante steeltjes.

De oortjes zijn bovendien van hoge kwaliteit, stof- en plensdicht en beschikbaar in drie verschillende kleuren. De meest opvallende is de gele gifkikker-variant, die ik voor deze review niet heb gekregen. Ik moest het doen met de – ook mooie – witte kleur. Voor de mensen die een minder opvallend setje zoeken is er ook een zwarte versie beschikbaar.

De Ear (a) zitten goed in de oren en de fabrikant levert drie verschillende maten eartips mee waardoor er voor de meeste mensen altijd wel een setje goed in de oren zou moeten passen.

2. Uitgebalanceerd geluid met veel detail

Om maar meteen met de deur in huis in te vallen, de Ear (a) klinken gewoon erg goed. De oortjes laten veel detail in muziek horen, de ruimtelijkheid in tonen is goed en bas is voldoende aanwezig. Met de Bass Boost-functie kun je laatstgenoemde ook nog eens extra kracht geven. De keuze die de oortjes maken is daarbij erg uitgebalanceerd waardoor er naar elke stijl fijn te luisteren valt. Je merkt verder dat de gebruikte 11 mm-drivers van goede kwaliteit zijn en helder geluid weten te produceren. 

Om de details zo goed mogelijk te behouden zijn de oortjes Hi-Res Audio gecertificeerd. Ook ondersteunen de Ear (a) LDAC-codec. Dit is een techniek welke is ontwikkeld door Sony waarmee audio met hoge resolutie via Bluetooth-verbindingen gestreamd kan worden. Kortom: de audiokwaliteit is dik in orde en ronduit uitstekend voor de prijs waarvoor de Ear (a) te koop zijn. De Ear (a) kan overigens tegelijkertijd op twee apparaten worden aangesloten met multipoint Bluetooth. 

3. Fijne app met voldoende functies

Het is altijd moeilijk om iets over geluidkwaliteit te zeggen. Mijn oren zijn nou eenmaal de jouwe niet en iedereen hoort geluiden net even anders. Bovendien heeft iedereen zijn eigen muzieksmaak. Met dit laatste heeft Nothing echter rekening gehouden. In de Nothing X-app kun je namelijk meerdere audioprofielen selecteren in de equalizer waarmee je zelf kunt bepalen naar waar jij de focus in het geluidsspectrum wil leggen. In de app kun je verder de gestures aanpassen. Dit zijn de  gebaren die je koppelt aan het tikken op de oortjes, Je kunt één, twee én driemaal op de knop in het steeltje van de oortjes tikken en hier een functie aan hangen. 

Daarbij kun je de oordopjes zoeken als je ze kwijt bent, schakelen tussen ANC aan, uit en de transparantiemodus en de in-ear detectie in- of uitschakelen. De Nothing X-app is te downloaden in de Google Play Store. Bij gebruikers van de Nothing Phone (1), Phone (2) en Phone (2a) is de app verwerkt in de software. 

Eenvoudig koppelen 

Ook het koppelen van de Ear (a) gaat eenvoudig. Je opent de case waarna je smartphone ze herkent en een pop-up melding geeft. Je hoeft nu nog enkel op verbinden te tikken en de Nothing X-app te downloaden om verbinding te maken.

4. Sterke accuduur

De Ear (a)-oortjes beschikken beide over een 46 mAh-accu waarmee je ongeveer negen uur naar muziek kunt luisteren. Let wel, dit is zonder ANC aan. Als je deze wel aanzet komt je op zo’n vijf uur uit. In beide gevallen is dit erg sterk. Inclusief het opladen met een volle case kom je uit op een totale luistertijd van 42 uur (ANC uit) en 24 uur (ANC aan), indrukwekkend.  

Nothing Ear (a): de minpunten

1. Besparing op en in de case

De Ear (a) zijn nou eenmaal goedkoper dan de ‘gewone’ Ear-oordopjes van Nothing. De grote besparing in vergelijking met de Ear lijkt voornamelijk in de case gedaan. Hierin zijn bepaalde functies en een mate van kwaliteit weggelaten. Zo kun je de case niet draadloos opladen en voelt deze minder premium aan in vergelijking met de case van Ear (2) en de nieuwe Ear.

2. Krassen 

Een bijkomend nadeel is het feit dat de oortjes en vooral de case vrij snel kunnen krassen. Door het transparante design valt dit nog sneller op. Het is geen groot probleem, maar het is wel jammer dat het mooie design zo snel onder de krassen kan zitten. 

Conclusie

Nothing heeft met de Ear (a) de juiste keuzes gemaakt. Het brengt namelijk aantrekkelijk geprijsde oortjes op de markt die er luxe uitzien en erg goed klinken. De bezuinigingen lijken vooral in de case te zitten, deze is namelijk niet draadloos op te laden en voelt ietwat goedkoop aan. Gelukkig heeft Nothing verder niet bespaard op de geluidskwaliteit en de ‘’look en feel’’ van de oortjes zelf. Deze zien er namelijk mooi uit door het transparantie Nothing-design en klinken meer dan uitstekend met een uitgebalanceerd geluidsprofiel en sterke bas. De accuduur van de Ear (a)-oordoppen is daarbij erg sterk en de Nothing X-app werkt fijn in gebruik en biedt voldoende functies.

Al met al is de Nothing Ear (a) misschien wel de beste keuze voor mensen die op zoek zijn naar goede en unieke oordopjes onder de 100 euro.

Pluspunten

  • Uniek transparant design
  • Uitgebalanceerd helder geluid
  • Sterke accuduur
  • Uitgebreide en duidelijke app

Minpunten

  • Geen draadloos opladen
  • Case voelt ietwat goedkoop aan
  • Krassen

Nothing Ear (a) kopen

De Nothing Ear (a) is te koop in een witte, zwarte en gele variant vanaf 99 euro. Je kunt de oortjes onder andere kopen bij Coolblue, Belsimpel, Mobiel.nl en bol.com

Nothing Ear (a) specificaties

Ear (a)
Batterij46 mAh (earbuds) 500 mAh (case)
Batterijduur5,5 uur met ANC aan 6,5 uur met ANC uit 
Snelladen10 minuten voor 10 uur luisteren
ANCJa (geluidsreductie van 45 decibel)
Transparancy modusJa
Ondersteunende codesLDAC, SBC, AAC
IP-ratingIP54
Gewicht51,9 gram (earbud: 4,6 gram per stuk)
Driver11 mm
BijzonderhedenIP 54-rating (oordoppen), case IPX2, ChatGPT integratie 

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!