Sonos heeft in september een kleine subwoofer aangekondigd die krachtig basgeluid belooft in combinaties met speakers van het merk. Grote beweringen voor een kleine subwoofer. Dit is de review.
Sonos Sub Mini
Sonos heeft dit jaar een voordeligere en compacte soundbar aangekondigd met de Ray. Met zijn prijskaartje van 299 euro maakt de Ray het merk Sonos toegankelijk voor een groter publiek. In onze review waren we enthousiast over het product, alleen moest de Sonos Ray duidelijk kleur bekennen als het om de lage tonen gaat. Sonos komt met een oplossing: de Sonos Sub Mini. Hij neemt de lage tonen voor zijn rekening, terwijl je soundbar of een andere Sonos-speaker de hoge en middentonen afspeelt.
Zoals de naam ‘Mini’ doet vermoeden heeft Sonos ook al een andere subwoofer, genaamd de Sonos Sub die al aan zijn derde generatie toe is. Dit apparaat van 16 kg is de grotere versie van de nieuwe Sonos Mini die iets meer dan 6 kg weegt. Kan de Mini zich doen gelden? Je leest het in deze review.
Specificaties
Sonos Sub Mini | |
Afmetingen | 230 x 305 mm |
Gewicht | 6,35 kg |
Geluid | 25 Hz, 2 versterkers, 2 woofers |
Verbinding | 5 GHz wifi b/g/n, optische audiokabel, ethernet |
Extra functies | Nachtmodus, equalizer |
Geen pedaalemmer
Ik val maar meteen met de deur in huis. Toen ik de Sonos Sub Mini voor het eerst op productafbeeldingen zag, vond ik dat hij sterk leek op mijn pedaalemmer naast het toilet, maar dan met een opening eruit gezaagd en zonder pedaal. Dat klinkt niet meteen als een compliment en het is ook helemaal geen compliment.
Maar toen ik het apparaat voor het eerst echt te zien kreeg, veranderde die mening onmiddellijk. De Sub Mini ziet er bijzonder strak uit met zijn cilindervorm en de holte in het midden. Zoals we van Sonos gewend zijn trekt de speaker ook niet alle aandacht naar zich toe. De holte ziet er leuk uit, maar ze dient ook als een klankkast die de lage tonen versterkt.
Je kan de Sub Mini makkelijk naast de tv-kast zetten en hij zal er niet misstaan. De poorten voor ethernet en stroom zijn onderaan en aan de achterkant zodat je ze goed kan wegstoppen. Persoonlijk vind ik hem met zijn ronde design aantrekkelijker dan de gewone sub die een hoekiger ontwerp heeft.
Duidelijke stappen bij installatie
Sonos slaagt er altijd in om de installatie van zijn producten relatief eenvoudig te maken en dat is bij de Sonos Sub Mini ook meer dan geslaagd. Het kan eigenlijk niet makkelijker. Zodra je het apparaat aansluit op netstroom vlakbij je tv is er één knop waar je op kan drukken en die dient om hem te koppelen met de Sonos-app.
Zodra je op de knop drukt dan verschijnt de Sub Mini in een pop-up-melding in de Sonos-app. Vervolgens moet je even je telefoon op de Sub Mini leggen om via NFC je wifi-netwerk te delen, dat legt de app ook handig uit.
Daarna installeert hij nog updates en je krijgt ten slotte de vraag of je de Sub Mini wil verbinden met een ander Sonos-product. Je kan hem laten weten met alle Sonos-speakers, behalve de draagbare. Jammer genoeg is het ook niet mogelijk om meerdere Sub Mini’s naast elkaar te gebruiken, wat wel werkt met de gewone Sonos Sub. Als je een compatibel product hebt gekozen is de installatie klaar en kan je nog instellingen aanpassen in de app.
Bediening en Sonos-app
Eigenlijk komt er weinig bediening kijken bij het gebruik van de Sub Mini. Zodra hij is gekoppeld met een andere speaker, dan gaat hij automatisch de lage tonen afspelen. Je kan het geluid bedienen met de knoppen op de andere speaker, de afstandsbediening van je tv of de app waarmee je streamt.
Sonos-app
De Sonos-app is heel veelzijdig, want je vindt er alles was met muziek en geluid te maken heeft. Je kan er je Spotify-muziek afspelen, maar je koppelt er ook heel wat andere muziekapps, radiostations, podcastapps en diensten voor luisterboeken. Het is een handige alles-in-één-app, ook al mis je misschien enkele functies die je wel vindt in de originele apps van alle diensten.
Je kan gelukkig ook rechtstreeks naar je favoriete muziekapp gaan om iets af te spelen, want de speakers van Sonos werken met Spotify, Amazon Music, Apple Music, Audible en Tidal. YouTube Music-ondersteuning is er niet en dat heeft te maken met de jarenlange vete tussen Sonos en Google. De Sonos Sub Mini kan je dan ook niet bedienen met de Google Assistent of de Google Home-app. Je leest nog meer details over de functies van de Sonos-app in onze review van de Sonos Ray.
Het geluid: vrees maar voor je relatie met de buren
En dat brengt ons bij de belangrijkste vraag: is de Sub Mini een meerwaarde voor je soundbar of surroundopstelling? “Ja”, is het korte antwoord, maar toch is de Sub Mini ook niet voor iedere gebruiker de interessantste keuze.
Ik heb de Sub Mini gebruikt in combinatie met de Ray-soundbar en een streamingavondje wordt meteen nog een stuk spannender als deze subwoofer erbij is. De Ray is in principe een goede soundbar, maar de lage tonen zijn zijn achilleshiel. De Sub Mini vult die leegte op, waardoor het plaatje klopt. Geluidseffecten knallen door je woonkamer en dat is ook precies wat je van een subwoofer verwacht. Sterker nog, doordat de Sub Mini de lage tonen voor zijn rekening neemt, lijkt de hardware van de Ray er ook in te slagen om de hoge en middentonen nog beter te verwerken.
Waar de Sub Mini naar mijn gevoel nog beter tor zijn recht kwam is bij het afspelen van muziek. Wie houdt van intense bas, gaat helemaal enthousiast zodra hij deze subwoofer met zijn bestaande speakers verbindt. Ik speelde een keer muzieknummers waarbij de bastonen rijkelijk weerklinken, zoals bij Bonkers van Dizzee Rascal. Het geluid dat van de Ray en Sub Mini afkomstig was klonk zo goed dat het naar meer smaakte.
Ik nam de Sonos-app erbij en ik vond daar de enige instelling met de Sub Mini te maken heeft: ‘Audio van de sub’ je kan daar het gewicht van de bastonen vermeerderen of juist verminderen. Het is erg plezier om voor sommige nummers of actiefilms het geluid van de Sub Mini even nog wat meer op te krikken. Je hoort dan dat het geluid zo wat uit balans is, maar het maakt de lage tonen echt sensationeel bij content waar ze echt belangrijk zijn. Als je met de instellingen gaat spelen, ontdek je waar de Sub Mini echt toe in staat is en dat is niet ‘mini’. Het apparaat heeft dus zeker verrast. Op den duur voelde ik de trillingen door mijn huis en begon ik te vrezen voor onze relatie met de buren. Einde experiment dan maar.
Waarom is de Sub Mini dan niet voor iedere Sonos-gebruiker de beste keuze? In principe kan hij net als zijn grote broer dezelfde lage tonen tot 25 Hz afspelen, maar de gewone Sonos Sub is wel nog steeds krachtiger. Ik heb een relatief kleine woonkamer thuis, maar in grotere ruimtes gaat de Sonos Sub beter klinken en dus meer tot zijn recht komen. Zeker bij een complete surroundopstelling. Toch denk ik wel dat voor de meeste gebruikers een Sub Mini volstaat om hun geluidsbeleving bij films, series of muziek al aanzienlijk te verbeteren.
Conclusie
Wie van Dolby Atmos-geluidseffecten houdt of kan genieten van een rijk basgeluid in muziek, kan zeker een subwoofer overwegen zoals de Sonos Sub Mini. De apparaat ziet er fraai uit en het is erg eenvoudig om hem met Sonos-speakers te koppelen. Verder kan je ook met de equalizer en de instelling ‘Audio van de sub’ het geluid naar wens aanpassen.
De Sonos-app is verder ook heel veelzijdig omdat veel diensten geïntegreerd zijn, maar anderzijds kunnen sommige gebruikers die al smarthomeproducten in huis hebben zich storen aan het feit dat speakers van Sonos niet werken in de Google Home-app en met de Google Assistent.
De Sonos Sub Mini is zeker een meerwaarde voor je speakeropstelling. Het apparaat vult met zijn lage tonen de leegtes op die een soundbar achterlaat. Daartegenover staat wel een stevig prijskaartje.
Sonos Sub Mini kopen
Sonos Sub Mini is verkrijgbaar vanaf 6 oktober voor 499 euro. Hij komt in een witte en een zwarte tint.
- Sonos Sub Mini – Bol.com, MediaMarkt, Coolblue, Amazon.nl – 499 euro
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten