De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

Sony LinkBuds S review: dit zijn de plus- en minpunten

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
18 mei 2022, 18:00
8 min leestijd
Sony LinkBuds S review: dit zijn de plus- en minpunten

Lees verder na de advertentie.

De Sony LinkBuds S zijn ontzettend lichte oordopjes met verbeterde gesprekskwaliteit en Ambient Sound. Ze zijn goedkoper dan de Sony WF-1000XM4 maar beschikken toch over veel overeenkomsten. Hierdoor moeten ze een groter publiek bereiken. Is Sony dat gelukt? Je leest het in deze review.

Sony LinkBuds S

De Sony LinkBuds S met een adviesprijs van 200 euro zijn de nieuwste oordopjes en die komen in de winkels te liggen naast de Sony LinkBuds (180 euro) en de Sony WF-1000XM4 (280 euro). Sony wil met de S-versie van de LinkBuds een nieuwe doelgroep aanboren, waaronder jongeren die graag de hele dag hun oordopjes in hebben. Of ze nu in de bus zitten of aan het studeren zijn. Ben je benieuwd wat deze noisecancellingoordopjes in huis hebben. Lees dan vooral verder.

foto van de sony linkbuds s

Wat zit er (niet) in de doos

  • Sony LinkBuds S
  • Handleiding
  • Usb-a naar usb-c kabel
  • Verschillende maten oordoptopjes
  • Case

Sony LinkBuds S: de pluspunten

1. Klein en lichtgewicht

Eén van de speerpunten van de LinkBuds S is volgens Sony het formaat en het gewicht. De oortjes wegen maar 4,8 gram. Ter vergelijking: ze zijn 41% kleiner en 33% lichter dan de Sony WF-1000XM4. Dit moet zorgen voor meer comfort, vooral naarmate je ze langer in hebt. Dat heb ik dus meteen geprobeerd. Tijdens het hardlopen vielen de dopjes bijna uit mijn oren dus heb ik de topjes verwisseld met de grootste maat topjes die worden meegeleverd. Daarna voel je ze niet meer zitten, of je nu aan het werk bent of aan het sporten bent. Zo licht zijn en dat is even wennen. Af en toe controleerde ik nog even of zen in mijn oren zaten. Comfort alom dus, ook na een lange werkdag. 

Hiermee lost Sony een van zijn beloftes in, en dat is het bereiken van een doelgroep die de oortjes vaak en lang in zijn of haar oren heeft. Sony heeft het overigens specifiek over de doelgroep millennials, maar of die te porren zijn voor iets anders dan de AirPods, daar kan ik niet over oordelen. 

Een IPX4-certificaat is overigens ook aanwezig en daarmee zijn de oordopjes spatwaterdicht. Ze kunnen dus tegen zweten tijdens het sporten of een regenbui. Een duik in het zwembad zullen de oortjes niet overleven.

2. Ambient sound

Een tweede speerpunt van de LinkBuds S is Ambient sound. Deze functie bestaat uit digitale noisecancelling, natural ambient sound en algoritmes die windruis onderdrukken. De noisecancelling of ruisonderdrukking zorgt ervoor dat omgevingsgeluid wordt weggefilterd zodat je ongestoord kunt studeren of aan een project kunt werken. Onderdeel daarvan is Adaptive Sound Control. Je kan dit ook wel noisecancelling op locatie noemen want het omgevingsgeluid wordt automatisch aangepast op basis van je voorkeuren en locatie. Je kan zo ruisonderdrukking op het werk automatisch laten inschakelen, terwijl de functie thuis is uitgeschakeld. Ik maak hier altijd gebruik van want de functie is ontzettend handig.

Ambient sound zorgt er juist voor dat omgevingsgeluid deels wordt doorgelaten en dat is met name handig als je de oordopjes in hebt op de fiets of tijdens het hardlopen. Windruis wordt onderdrukt als je buiten aan het bellen bent.

Dat laatste werkt redelijk goed, maar uiteraard niet zo goed als bij een over-ear koptelefoon. Je kan je in ieder geval goed verstaanbaar maken. De welbekende V1-processor is ook van de partij en die zorgde bij de Sony WF-1000XM4 voor zeer goede ruisonderdrukking en ambient sound en dat geldt ook voor deze oordopjes. Al kunnen de LinkBuds S niet op tegen de noisecancelling van de WF-1000XM4. Als je met je favoriete Spotify-playlist je volledig wilt terugtrekken in een geluidsdichte bubbel, dan zal je met deze oordopjes toch nog wat meer van de omgeving meekrijgen.

3. Belkwaliteit

De gesprekskwaliteit van de LinkBuds S is volgens Sony beter dan die van de WF-1000XM4-oordopjes, dankzij de Precise Voice Pickup-technologie die de LinkBuds ook heeft. En dat klopt. Andere personen kunnen je goed verstaan wanneer je met ze belt via de LinkBuds en andersom ook.

4. Slimme functies

Sony benoemt Speak-to-Chat en de slimme assistenten ook als speerpunten, maar er zijn meer handige slimme functies te vinden op de LinkBuds S. 

  • Speak-to-Chat: De LinkBuds S-oordopjes herkennen automatisch je stem. Als je dan begint met praten, stopt de muziek en wordt achtergrondgeluid toegelaten. Dit komt van pas als je een kop koffie wil bestellen tijdens het luisteren van muziek of de weg op het station wil vragen aan iemand. Je kan zo eenvoudig korte gesprekken voeren zonder dat je de oordopjes af hoeft te zetten.
  • Snelle-aandachtsmodus: Je kan muziek automatisch laten pauzeren door je hand op de rechteroordop te houden. Handig als je bij de kassa staat om je koffie af te rekenen.
  • Instant pause and play: Bij het verwijderen van de oordoppen stop de muziek automatisch dankzij een sensor die detecteert wanneer één of beide oordoppen gedragen worden. Zodra de oortjes weer gedragen worden speelt de muziek automatisch verder. Dit helpt tevens om de batterij te besparen.
  • Quick Access/Spotify Tap: Je kan met een druk op de knop, Spotify hervatten vanaf het punt waar het voor het laatst was gebleven. Druk je nog een keer op de knop, dat zal Spotify nieuwe muziek op basis van je luistervoorkeuren afspelen.
  • Ondersteuning voor de Google Assistent of Amazon Alexa 

5. De app

Vaak zijn de apps die fabrikanten maken voor hun producten niet van de allerhoogste kwaliteit, maar dat geldt niet voor Sony. Niet alleen vind je er nuttige informatie over de resterende accuduur, maar je vindt er ook de equalizer waarmee je het geluid naar wens kunt instellen. Je kan in de app ook bedieningsfuncties van de oortjes aanpassen en de slimme functies desgewenst in- of uitschakelen. Opvallend is ook het onderdeel Activiteit waar je badges kunt verdienen voor het gebruik van bepaalde functies of ‘luisterprestaties’. Die badges vind ik dan weer minder interessant.

6. Accuduur

Je hoeft de LinkBuds S zeker niet elke nacht op te laden, zelfs niet bij intensief luisteren. Dat komt omdat de oordopjes zelf ongeveer 6 uur meegaan op een enkele lading, als je noisecancelling ingeschakeld hebt. Als je de dopjes in de case doet, gaan ze nog eens 14 uur mee. In totaal kun je dus 20 uur lang de oortjes gebruiken zonder tussendoor op te hoeven laden, en die cijfers behoorlijk goed overeen met de praktijk. En als de accu bijna leeg is, stop je ze even vijf minuten in de case. Je kan ze dan weer een uur lang gebruiken. Draadloos laden is helaas niet mogelijk.

Sony LinkBuds S: de minpunten

1. Mainstream geluid

De LinkBuds S doen het erg goed op het gebied van gesprekskwaliteit, Ambient sound en comfort. Daartegenover staat het geluid dat een stuk minder ‘rijk;  is dan dat van de WF-1000XM4. De LinkBuds S zijn bestemd voor een groter publiek dat op zoek is naar een goede prijs-kwaliteitverhouding. Daarvoor krijg je een wat meer mainstream geluid voor terug.

Wel is er ondersteuning voor Sony’s LDAC-audiocodec en DSEE Extreme. Denk er wel aan dat je voor LDAC in het ontwikkelaarsmenu van je telefoon moet duiken om deze aan te zetten: Instellingen -> Opties voor ontwikkelaars -> Bluetooth Audio Codec.

2. Geen multi-point connection

Wil je de oortjes graag aan twee apparaten tegelijk koppen via het multi-point connection? Dat is helaas niet mogelijk. De verbinding met het ene apparaat wordt verbroken zodra je een verbinding maakt met het andere apparaat. Je kan dus niet snel even een telefoongesprek aannemen via je telefoon om erna weer naar muziek op je laptop te luisteren. Gezien de prijsstelling is ontbreken multi-point connection begrijpelijk. Ben je gehecht aan deze functie, dan zal het toch een dealbreaker voor je kunnen zijn. 

Conclusie

De Sony LinkBuds S komen met een hele serie pluspunten. Ze zijn comfortabeler om te dragen dan de Sony WF-1000XM4 vanwege de compactheid. De gesprekskwaliteit is erg goed, en dat geldt ook voor de mogelijkheden van de app. Begeef je je in het verkeer, dan kun je met de LinkBuds S prima uit de voeten, ook al is het niet dragen van een koptelefoon of oordopjes het veiligst. Ook de slimme functies zoals Speak-to-Chat en Adaptive Sound Control bieden veel gebruiksgemak.

Aan de andere kant ontbreken er ook een aantal handige functies zoals multi-point connection en draadloos laden. Belangrijker nog is het geluid dat enigszins in de buurt komt van de duurdere WF-1000XM4. Dat geldt ook voor de noisecancelling. De LinkBuds S zijn dus zeker geschikt voor de mensen die graag de hele dag naar muziek willen luisteren en niet zoveel om de beste geluidskwaliteit geven, maar meer om comfort. Sony wil overduidelijk de concurrentie aangaan met Apples AirPods en Samsungs Galaxy Buds en de jongeren overtuigen om voor de LinkBuds te kiezen. Gaat ze dat lukken? Dat is aan deze doelgroep en hun budget want 200 euro blijft een smak geld en de concurrentie in deze prijscategorie is niet gering.

Sony LinkBuds S kopen

De Sony LinkBuds S zijn verkrijgbaar in wit, zwart en ecru en liggen vanaf eind mei 2022 in de winkels voor een adviesprijs van 200 euro.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

20 november 2022, 10:48

Multipoint-verbinding is inmiddels beschikbaar via filmwereld update, wellicht het artikel aanpassen?
Deze Bluetooth®-koptelefoon kan met twee Bluetooth-apparaten tegelijk worden gekoppeld. Wanneer je wordt gebeld, herkent je koptelefoon op welk apparaat de oproep binnenkomt en wordt er automatisch verbinding gemaakt met het juiste apparaat. Je kunt bovendien met één aanraking snel met je koptelefoon tussen de apparaten schakelen.Firmware-update is vereist, beschikbaar vanaf half november 2022.