Review Sony Xperia M5: middenklasser weet niet te overtuigen

Rens Blom
7 mei 2016, 10:00
4 min leestijd
Review Sony Xperia M5: middenklasser weet niet te overtuigen

Lees verder na de advertentie.

Xperia M5

De Sony Xperia M5 is geen nieuwe smartphone. Hij werd in augustus 2015 aangekondigd, maar verscheen om onduidelijke redenen pas medio februari in Nederland. Het toestel heeft een 5 inch Full-HD scherm, MediaTek Helio X10-chipset, 3GB werkgeheugen en 16GB uitbreidbare opslagruimte. Aan de achterzijde vind je een 21,5 megapixel camera, selfies schiet je met de 13 megapixel frontcamera. Verder beschikt de M5 over een 2600 mAh accu en draait hij op Android 5.1 Lollipop. Hij is verkrijgbaar in de kleuren zwart (reviewexemplaar), wit en goud.

Ontwerp

Kijk je naar de smartphone, dan is direct duidelijk dat het om een Sony Xperia-model gaat. Zelf vind ik de M5 er prima uitzien, maar het bekende ontwerp wordt wel wat saai en spiegelende achterkant is erg gevoelig voor vingerafdrukken. Ook geven de knoppen weinig feedback en voelt het plastic frame goedkoop aan. En door de forse bezels (randen boven en onder het beeldscherm) is de 5 inch telefoon nagenoeg even groot als de Samsung Galaxy S7 Edge, die een 5,5″ display heeft. Wel fijn is de IP65/IP68-certificering, waarmee de M5 water- en stofbestendig is. 

Beeldscherm, geluid en camera’s

Het 5 inch beeldscherm oogt dankzij de Full-HD resolutie (1920 bij 1080 pixels) scherp genoeg. Ook de kleurweergave is ruim voldoende en biedt diverse mogelijkheden, bijvoorbeeld het aanpassen van de witbalans. Helaas zijn de kijkhoeken minder goed en is de maximale helderheid simpelweg ondermaats.
Links naast de Micro-USB-poort zit een enkele speaker, die een opvallend hoog volume heeft. De positie is niet ideaal maar de geluidskwaliteit is in deze prijsklasse prima.

Sony zet de Xperia M5 in de markt als een fotografiesmartphone. Aan de achterzijde is een 21,5 megapixel camera aanwezig en die maakt over het algemeen goede foto’s. Wel heeft hij regelmatig moeite met bewegende huisdieren en worden de kleuren groen en geel niet natuurgetrouw vastgelegd. Zo zie je op onderstaande foto’s boven de Xperia M5 en onder de ZUK Z1.

De smartphone kan filmen in 4K-resolutie, maar het gebrek aan optische beeldstabilisatie zorgt veelal voor schokkerige video’s. In het (schemer)donker levert de Xperia M5 bruikbare foto’s en video’s af, al zorgt de nachtmodus voor minder detail en overbelichte lichtbronnen als een lantaarnpaal. Enigszins vreemd is dat de op fotografie gerichte smartphone slechts één ledflitser heeft. De frontcamera is zelfs niet van een flitser voorzien, waardoor kroegselfies erg donker ogen. Overdag maakt de camera wel goede foto’s en is hij door de groothoeklens ideaal voor videobellen. 

Hieronder een paar foto’s die gemaakt zijn met de primaire camera van de Xperia M5.

Hardware

De Xperia M5 maakt gebruik van een MediaTek Helio X10 met 2Ghz octacore-processor en 3GB werkgeheugen. In benchmarktests scoort de telefoon vergelijkbaar met toestellen die een Snapdragon 615 hebben, maar bij dagelijks gebruik loopt hij niet altijd soepel. Vooral zwaardere apps als Chrome vertonen regelmatig haperingen. 

De smartphone heeft een NFC-chip en 4G-ondersteuning. De 16GB opslagruimte is te vergroten met een Micro-SD kaartje en dat is maar goed ook. Waarom, dat lees je later. Eerst de accuduur. De gemiddelde gebruiker zal met een scherm-aan-tijd van 3,5 uur het einde van de dag halen, maar ’s nachts opladen is een vereiste. Belast je de telefoon intensiever, dan moet je rond het avondeten op zoek naar een stopcontact. Sony’s bekende Stamina-modus rekt de accuduur, maar levert wel wat in op de gebruikservaring. De 2600 mAh accu is niet verwisselbaar en draadloos opladen ontbreekt. Met de meegeleverde oplader gaat de accu binnen zeventig minuten van 0 naar 100%. Let op onderstaande screenshots niet op het beeldscherm; dat komt door Twilight.

Software

Sony heeft op zich een prima updatebeleid, maar daar hebben Xperia M5-gebruikers weinig aan. Het toestel draait namelijk nog steeds op het verouderde Android 5.1 (Lollipop), al zegt de fabrikant dat er een update naar versie 6.0 Marshmallow beschikbaar komt. Wanneer is echter onduidelijk. Ook jammer is de hoeveelheid bloatware (standaard geïnstalleerde applicaties) die Sony meelevert: de software neemt maar liefst 9GB van de 16GB opslagruimte in beslag. Een Micro-SD kaartje in de telefoon stoppen is dus geen overbodige luxe. Buiten dat werkt Sony’s softwareschil prima en doet hij visueel veel denken aan de kale Android-versie.

Conclusie

De 330 euro kostende Sony Xperia M5 is voor weinig gebruikers de beste keuze. Alhoewel het geen slecht toestel is, laat hij op veel vlakken steekjes vallen en onderscheidt hij zich behalve zijn water-en stofbestendigheid praktisch niet van de concurrentie. En juist daar zit het probleem: in deze prijsklasse is de concurrentie moordend. Zo koop je voor hetzelfde geld de Nexus 5X (32GB), die op de nieuwste software draait en onder meer een vingerafdrukscanner en betere camera heeft. De Motorola Moto X Play is even duur en biedt een langere accuduur, gecombineerd met een nagenoeg kale Android 6.0-versie. Of neem de LG G4 (350 euro), een toestel dat nu een jaar te koop is maar een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding biedt. En wie toch echt een Sony wil, kan naar mijn mening beter voor de good old  Xperia Z3 (320 euro) gaan.

[tds=3610]

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!