Android 6.0 Marshmallow: alles wat je moet weten over deze verfijnde Android-versie

Android 6.0 Marshmallow: alles wat je moet weten over deze verfijnde Android-versie

Android 6.0 Marshmallow

Net als vorig jaar is tijdens Google I/O 2015 op 28 mei tijdens de keynote een officiële developer-preview van de volgende versie van Android, Android M, aangekondigd. Deze nieuwste Androidversie bevat, zoals te verwachten, weer de nodige verbeteringen en nieuwe functies.

Bij de lancering tijdens Google I/O werd de officiële naam nog niet bekend gemaakt, maar inmiddels weten we dat het Android 6.0 Marshmallow gaat worden. Tijdens een persconferentie op 29 september heeft Google naast Android 6.0 Marshmallow ook twee nieuwe Nexus-apparaten aangekondigd, de LG Nexus 5X en Huawei Nexus 6P. De eerste toestellen zijn op 5 oktober voorzien van deze nieuwste update van Android. Er is veel veranderd, daarom hebben we alles voor je op een rij gezet.

1. Accuduur tot wel twee keer zo lang in standby

Eén van de focuspunten van Android 6.0 Marshmallow is de accuduur worden. Ook al zijn er grote stappen gezet in Lollipop met Project Volta, waardoor er onder andere een batterysaver modus kwam, moeten de grenzen qua accuduur nog verder opgezocht worden in Android 6.0 Marshmallow. Dit zou zal gebeuren door minder locatieverzoeken te sturen, hierdoor wordt ook de batterij minder belast en haalt het toestel net dat kleine beetje extra. Verder zien we ook dat achtergrondprocessen worden geminimaliseerd als het toestel niet gebruikt als deze bijvoorbeeld op tafel ligt. Belangrijke berichten en telefoontjes komen wel nog binnen, maar door de minder activiteiten toe te laten zou de accu in standby tot twee keer zo lang mee moeten gaan. Dit project, Doze genaamd, zou een besparing van zo'n 30% moeten kunnen opleveren onder de juiste omstandigheden.

2. Permissies te bepalen door gebruiken

Eén van de meest gevraagde functies die we gaan zien in Android Marshmallow is de mogelijkheid om permissies afzonderlijk van elkaar in- of uit te schakelen. Deze permissies worden niet meer gevraagd bij het installeren van de app, maar nadat de app voor de eerste keer is opgestart. Op deze manier kan de gebruiker toestemming geven om bepaalde permissies al dan niet toe te staan. Het is dus mogelijk om zelf zaken te beheren en te bepalen waar de apps of games toegang toe hebben in Android 6.0 Marshmallow. Meer weten, check dan dit uitgebreide artikel over permissiebeheer in Android 6.0.

3. Ondersteuning voor vingerafdrukscanner

Dit klinkt misschien niet heel logisch, er zijn immers toch al smartphones met een vingerafdrukscanner zoals de Samsung Galaxy S6? Dat klopt, maar de ondersteuning hiervoor zit niet standaard in Android en moet dus door de fabrikant zelf ontwikkeld worden. Vanaf Android Marshmallow gaat dat veranderen nadat Google ondersteuning voor vingerafdrukscanners heeft toegevoegd. Op deze manier is het, vooral qua software, veel makkelijk om deze extra beveiliging te implementeren en zullen er ook nieuwe apps gaan komen die hier weer gebruik van maken. Ook het autoriseren van betalingen met Android Pay wordt hiermee mogelijk gemaakt.

4. Ein-de-lijk back-ups van apps EN instellingen

Het heeft de nodige jaren geduurd, maar eindelijk heeft Google het voor elkaar in Android 6.0 Marshmallow. Het is mogelijk om een volledige back-up te maken van je instellingen, apps en games die geïnstalleerd staan op je toestel. Deze back-up wordt één keer per 24 uur uitgevoerd als de smartphone of tablet verbonden is met WiFi en aan de lader hangt. De data zal versleuteld weggeschreven worden in Google Drive en de ruimte die dit in beslag neemt zal niet meegeteld worden in de totale opslagruimte. Vooralsnog is het alleen mogelijk deze back-up te installeren, of terug te zetten op Android 6.0 Marshmallow of hoger.

5. Easter Egg

Traditiegetrouw zit er ook in Android Marshmallow weer een easter egg. De verwachting is wel dat deze nog aangepast wordt (bij Android L was het Flappy Bird met lolly's), maar in de Android M preview is het iets minder spannend. ¯\_(ツ)_/¯. De uiteindelijke easter egg zien we in onderstaande video.

6. Nieuwe layout app-drawer

De app-drawer (verzameling van apps) zoals we die kennen is ook aangepakt in Android 6.0 Marshmallow. Hierin zien we een lijst, gesorteerd op alfabet met hiernaast de letters waaronder de apps vallen. De veelgebruikte apps of games staan bovenaan vermeld (vier stuks) en is er een zoekbutton toegevoegd. Hiermee kan er nog sneller naar de gewenste app genavigeerd worden. Ook opvallend is de keuze om Google Now Launcher verticaal te laten scrollen, waar er eerst horizontaal gebladerd werd door de apps.

7. Aanpassen Quick Settings

Werd in Android Lollipop al een grote stap gezet op het gebied van Quick Settings (Snelle Instellingen), is het in Android Marshmallow mogelijk om de volgorde aan te passen. In de preview zien we een extra optie waarmee de volgorde of inhoud van deze snelle instellingen in de statusbar aangepast worden.

Om deze functie te activeren moet wel de zogenaamde UI Tuner geactiveerd worden. Trek de notificatiebalk omlaag en hou de 'instellingen-button', het radartje, vijf seconden ingedrukt. Hierna zal een melding verschijnen dat de system UI tuner is toegevoegd. Deze is dan te vinden via instellingen (bijna helemaal onderaan). Hier kunnen quick settings aangepast worden, is het mogelijk om een accupercentage te tonen en kan de demo-modus geactiveerd worden.

 

8. Google Now wordt nog beter

Google Now is jouw assistent die pro-actief relevante informatie geeft over vele verschillende onderwerpen, of het nu een afspraak of feiten zijn, vaak weet Google Now exact wat je nodig hebt. Voorheen was Google Now alleen te benaderen via via notificaties op de app, maar vanaf Android Marshmallow is er veel meer mogelijk met Google Now on Tap.

Zo kan er vanuit elke app, door over de homebutton te vegen, informatie opgevraagd worden die voor dat moment relevant is. Zo wordt er bijvoorbeeld informatie getoond over de Efteling als je een chatbericht over dit pretpark krijgt. Zo probeert Google nog relevanter, in real-time op de juiste plaats te zijn. Deze functie wordt Now On Tap genoemd.

9. Betere volume-regeling en niet storen-modus

Eén van de grote kritiekpunten op Android L was het feit dat de stille modus en volumes niet meer begrijpelijk waren. In Android Marshmallow heeft Google ook dit aangepakt en zijn er vele verbeteringen doorgevoerd. Zo zijn alle volumes aan te passen door op de volumebuttons te drukken, maar zien we ook uitgebreide instellingen voor de niet storen-modus. Hier is het bijvoorbeeld mogelijk om in te stellen dat als iemand twee keer binnen 15 minuten belt, deze oproep wel door moet komen, ondanks de niet storen-modus. Hiermee worden ook op dit gebied stappen gezet en is het de bedoeling dat dit weer voor alle gebruikers te behappen is. Meer over de volumes en niet store hier.

Niet gehaald

In de eerste testversies van Android Marshmallow voor ontwikkelaars waren een paar interessante opties te vinden die niet in de uiteindelijke versie van Android 6.0 beschikbaar zijn. Deze functies zijn simpelweg nog niet af. Het gaat om ondersteuning voor multi-window en de nachtmodus.

Er zijn fabrikanten die al jaren ondersteuning bieden om meerdere apps op één scherm te tonen, een soort van split-screen. Er is ook in Android Marshmallow ondersteuning gevonden voor multi-window, echter was deze nog erg experimenteel en heeft het de uiteindelijke release van Marshmallow niet gehaald. Meer informatie en screenshots zijn hier te vinden.

In de eerdere testversie was ook een zogenaamde nachtmodus beschikbaar waarmee de kleuren van de volledige interface aangepast worden. Dit is handig bij weinig licht, het scherm is dan veel minder fel en dit is prettiger voor de ogen.

Release Android 6.0 Marshmallow

De update naar Android 6.0 Marshmallow voor verschillende Nexus-apparaten, waaronder de Nexus 5, Nexus 6, Nexus 9 en Nexus Player gaat in de week van 5 oktober van start. Dit heeft Google bekend gemaakt tijdens de officiële lancering van Android 6.0 Marshmallow op 29 september. Toestellen als de Nexus 5X en Nexus 6P zullen standaard voorzien zijn van Android 6.0 Marshmallow.

Maar nu wil jij natuurlijk ook weten of jouw toestel de update krijgt. Check ons Android 6.0 update-overzicht voor alle informatie hierover.

Lees meer over:
Android M

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Beste Android-apps in de Google Play Store week 39

In 'beste apps' bespreken we elke keer een selectie van leuke apps die je inspireren. Dit keer bespreken we vier apps, waaron...

Samsung Galaxy M52 5G officieel: midrange met krachtige specs

In alle stilte heeft Samsung de productpagina's voor zijn Galaxy M52 5G live gezet in Duitsland en Polen. We krijgen zo de de...

Samsung Galaxy S22-reeks: gelekte renders van alle toestellen

Er zijn renders gelekt van alle telefoons uit de Samsung Galaxy S22-reeks. Dat zijn Samsungs toptoestellen die het in 2022 za...

Gboard-tip: zo kun je het klembord van jouw telefoon beheren

Net als op Windows, heeft een Android-telefoon een zogenoemd klemboard om tekst tussen verschillende apps te kopiëren. Normal...

'Komt Samsung Galaxy A-reeks in 2022 zonder 3,5 mm audiojack?'

Samsung heeft zijn laatste midrange telefoon, de Galaxy M52, voorgesteld zonder een 3,5 mm audiojack. Samsung laat de audio-i...

TomTom Go Navigation app: gebruik nu 30 dagen helemaal gratis (adv)

Navigatie is ontzettend belangrijk. Niet alleen om snel en makkelijk op je bestemming te komen, maar het zorgt ervoor dat je...

Samsung Galaxy Z Flip 3 review: een verhaal over liefde?

Naast de Z Fold 3 heeft Samsung ook het kleinere vouwbare broertje voorgesteld: de Galaxy Z Flip 3. Hij doet denken aan die o...

Signal had last van wereldwijde storing, merk jij het ook? (+poll) (Update)

Er is momenteel een probleem bij de berichtendienst Signal, want wereldwijd ondervinden gebruikers problemen. We zien ook kla...

AW Weggeefweek 2021: win onze mystery box!

In de AW Weggeefweek 2021 gaven we elke dag een tof product weg, niet omdat het moet maar omdat het kan. Vandaag sluiten we d...

Lees meer

Net binnen

Beste Android-apps in de Google Play Store week 39

In 'beste apps' bespreken we elke keer een selectie van leuke apps die je inspireren. Dit keer bespreken we vier apps, waaron...

Samsung Galaxy Z Flip 3 review: een verhaal over liefde?

Naast de Z Fold 3 heeft Samsung ook het kleinere vouwbare broertje voorgesteld: de Galaxy Z Flip 3. Hij doet denken aan die o...

AW Weggeefweek 2021: win onze mystery box!

In de AW Weggeefweek 2021 gaven we elke dag een tof product weg, niet omdat het moet maar omdat het kan. Vandaag sluiten we d...

TomTom Go Navigation app: gebruik nu 30 dagen helemaal gratis (adv)

Navigatie is ontzettend belangrijk. Niet alleen om snel en makkelijk op je bestemming te komen, maar het zorgt ervoor dat je...

Gboard-tip: zo kun je het klembord van jouw telefoon beheren

Net als op Windows, heeft een Android-telefoon een zogenoemd klemboard om tekst tussen verschillende apps te kopiëren. Normal...

Lees meer