Android 5.1: het complete overzicht

Android 5.1: het complete overzicht

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Android 5.1

Android 5.1 is vooral een bugfix-update, maar er zijn toch wel een aantal kleine verbeteringen en handige nieuwe functies te vinden in deze nieuwste Android-versie. Zo zien we onder andere dat het geheugengebruik op de Nexus 5 aangepakt wordt, hierdoor zal dit toestel (en alle anderen) beter draaien. Deze en andere bugfixes onder de motorkap worden vergezeld door een aantal handige, subtiele wijzingen die Android weer net iets beter maken.

Android 5.1 biedt ook voor ontwikkelaars nieuwe opties, maar welke is nog niet bekend. Dat er nieuwe opties zijn, kunnen we afleiden van het feit dat Android 5.1 het zogenaamde API level 22 heeft, waar Android 5.0 API level 21 heeft. Wanneer er alleen problemen zouden zijn opgelost, zou Google dit versienummer op 21 houden.

De nieuwe Lollipop-versie is door Google aangekondigd op 9 maart 2015, maar er waren in februari al toestellen verkrijgbaar die draaiden op Android 5.1.

1. Heads-up-notificaties

In Android 5.0 werden de zogenaamde heads-up-notificaties geïntroduceerd. Hierdoor komt er een van belangrijke meldingen een notificatie bovenop elk scherm, ongeacht welke app of game er openstaat. Zo kan er direct gekeken worden welke meldingen er binnenkomen, ook al is de notificatiebalk niet zichtbaar. In de eerste versie van Lollipop konden deze weggeveegd worden naar boven of naar de zijkant. Beide gaf hetzelfde resultaat: de notificatie verdween en was niet meer zichtbaar in de notificatiebalk. In Android 5.1 is dit subtiel aangepakt, het naar boven vegen van de melding zorgt dat deze wel gewoon blijft staan in de notificatiebalk, maar de heads-up-melding zal verdwijnen. Klein, maar fijn...

Lees ook: Android 5.1 pakt kleine irritatie heads-up-notificaties aan

2. Animatie in 'auto rotate'-optie

Als we het dan over kleine wijzigingen hebben in Android 5.1 staat deze misschien wel met stip op één. In de quick settings die bereikt kunnen worden via de notificatiebalk, is het mogelijk het automatisch draaien van het scherm aan- en uit te zetten. Op zichzelf is dat niet wereldschokkend, dat staat er al tijden. Maar voorheen werd er een animatie getoond als dit het geval was, maar deze werd verwijderd in Android 5.0. Nadat een aantal gebruikers smeekbedes online plaatste, komt deze optie terug in Android 5.1, jihaaaa.

3. Screen pinning duidelijker

Het vastzetten van een scherm werd ook geïntroduceerd in Android 5.0 Lollipop. Hiermee was het mogelijk één bepaald scherm op te roepen, die standaard op het scherm blijft staan. Wil je naar een ander scherm, dan dient er een code of patroon ingevoerd te worden. Op deze manier is het makkelijk om een telefoon even uit te lenen, in een kiosk te gebruiken of om een kind ermee te laten 'spelen'. In Android 5.1 is Screen pinning duidelijker en overzichtelijker geworden. Ook worden opties als het gebruik van een pincode onthouden, waar dit eerder elke keer opnieuw ingevoerd diende te worden.

4. Animaties in 'klok-app'

In de app die gebruikt wordt om de wekker in te stellen, of de stopwatch te starten heeft Google ook weer nieuwe animaties toegevoegd. Alle tabjes hebben nieuwe animaties gekregen, hetgeen natuurlijk past bij het Material Design, waarin we veel animaties zien. Ook een erg kleine wijziging, maar op deze manier wordt de eenheid in Android 5.1 groter.

5. WiFi en Bluetooth-instellingen

De Quick settings van Android bieden snelle toegang tot allerlei veelgebruikte instellingen, zoals bijvoorbeeld WiFi en Bluetooth. Voor het wisselen van bijvoorbeeld WiFi-netwerk, diende eerst via de snelle instellingen het settings-menu geopend te worden. In Android 5.1 is het voor zowel WiFi als Bluetooth mogelijk te switchen via een venster dat direct opent in deze Quick settings. Op deze manier is het wisselen van netwerk nog eenvoudiger en vooral sneller geworden: er hoeft geen nieuw, extra scherm geopend te worden.

6. Dual-sim-ondersteuning

Er zijn steeds meer toestellen die ondersteuning bieden voor twee simkaarten. Zo kan bijvoorbeeld een zakelijk nummer gebruikt worden naast een persoonlijk telefoonnummer. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld een data-abonnement bij één provider af te sluiten en een bel-abonnement bij een andere.

In opkomende markten zijn dual-simtoestellen de normaalste zaak van de wereld, maar in Nederland en België zijn een stuk minder toestellen die twee simkaarten ondersteunen. De nieuwste Android-versie brengt in ieder geval ingebouwde ondersteuning voor toestellen met een dubbele sim. Fabrikanten hoeven daar dan zelf geen nieuwe software voor te schrijven of aanpassingen aan het systeem te doen.

7. Device Protection

In Android 5.1 is Device Protection toegevoegd. Hiermee kan een toestel geblokkeerd kan worden als dit bijvoorbeeld gestolen wordt of kwijtgeraakt is. Om te ontgrendelen is dan een Google-account noodzakelijk, zelfs wanneer het toestel gereset is. Deze zogenaamde killswitch-functie komt ook voor onder andere de Nexus 6 en Nexus 9 beschikbaar. Daarnaast zullen volgens Google de meeste nieuwe apparaten die de winkel verlaten met Android 5.1, ondersteuning hebben voor deze nieuwe beveiligingsmaatregel.

8. HD Voice

Ook nieuw is de standaardondersteuning in Android voor HD Voice, oftewel wideband audio. Dit verhoogt de geluidskwaliteit bij telefoongesprekken. Heel veel Android-toestellen hebben al HD Voice aan boord, maar de functie was officieel nog niet beschikbaar in Android. Net als bij dual-sim-ondersteuning zorgt dit er voor dat fabrikanten niet zelf hoeven te gaan sleutelen om HD Voice werkend te krijgen. In Nederland hebben alle grote netwerken ondersteuning voor de dienst, zo kan er onder andere met Vodafone, KPN en T-Mobile gebeld worden in HD Voice-kwaliteit en zou de gesprekskwaliteit beter moeten zijn.

9. LED-notificaties en stille modus

In Android 5.0 haalde Google de 'stille modus' uit Android. Hier kreeg het bedrijf heel veel commentaar op, ondanks dat er voor een betere vervanger gezorgd was. Het enige nadeel van de zogenaamde prioriteitsmodus, waarbij wekkers en inkomende gesprekken of berichten van geselecteerde personen nog wel geluid kunnen maken, was dat LED-notificaties niet meer weergegeven werden. Hoe je de prioriteits-modus instelt, lees je hier.

In Android 5.1 is dit verholpen: bij de prioriteitsmodus én de volledig stille modus (waarbij je geen wekker hoort) zijn de LED-lichtjes weer te zien bij binnenkomende berichten.

Nog meer

Er zijn natuurlijk nog veel meer kleine wijzigingen doorgevoerd. Zo zien we bijvoorbeeld dat het vinkje na een handmatige app-installatie de juiste kleur heeft en is de glitch in het design met WiFi-wachtwoorden aangepast.

Update naar Android 5.1

Het is nog niet bekend welke toestellen een update naar Android 5.1 krijgen, maar het is logisch om aan te nemen dat toestellen die geleverd worden met Android 5.0 of waarvoor een update naar Android 5.0 op de planning staat of al begonnen is, een update naar de nieuwe Lollipop-versie zullen krijgen.

In ieder geval heeft Google al bevestigd dat de update op korte termijn begint voor de Nexus 4, Nexus 5, Nexus 6, Nexus 7, Nexus 9 en Nexus 10.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk