Zuk Z1: design
Ik zei het al in mijn preview: de ZUK Z1 is qua ontwerp een mengelmoes van de Samsung Galaxy S3 en S6 en iPhone 6. Dat hoeft geen slecht iets te zijn, maar het is jammer dat de ontwerpers overal wat elementen ‘geleend’ hebben. Vooral de glimmende, plastic achterkant past qua look and feel niet bij een smartphone van ruim driehonderd euro, en doet afbreuk aan de verder degelijke behuizing. De vingerafdrukscanner onder het beeldscherm moet ingedrukt worden en is iets minder snel en nauwkeurig dan die van bijvoorbeeld de Honor 7. Maar na wat gewenning werkt ‘ie prima en ben je sneller af dan telkens een pincode of patroon in te moeten voeren.
Met een dikte van 8,9 millimeter en gewicht van 175 gram is de ZUK Z1 niet de meest compacte smartphone, al heb ik dit niet als iets negatiefs ervaren. Handig is de dual-sim ondersteuning, die je twee simkaarten in de telefoon laat stoppen.
Wel jammer is het gebrek aan een NFC-chip en de beperkte Nederlandse 4G-dekking. De Z1 kan overweg met de 1800, 2100 en 2600 MHz freqenties, waardoor Vodafone- en KPN-gebruikers grotendeels worden buitengesloten van snel 4G-internet.
Beeldscherm en geluid
Het 5,5 inch beeldscherm heeft een full-HD resolutie van 1920 en 1080 pixels, vrij gebruikelijk in deze prijsklasse. De maximale helderheid is in orde en ook zaken als de kleurenreproductie en kijkhoeken zijn prima. Dat laatste is te danken aan de gebruikte IPS-technologie.
De enkele speaker aan de onderkant van het toestel produceert bovengemiddeld goed geluid, maar audiofielen zijn beter af met bijvoorbeeld de HTC One M9. Die smartphone biedt meer bass en helder geluid, al doet de Z1 het niet slecht. Zo kan het volume lekker hoog zonder dat er veel vervorming optreedt.
Software
De ZUK Z1 draait op Cyanogen OS 12.1, dat gebaseerd is op Android 5.1.1 Lollipop. Cyanogen’s besturingssysteem is aan een gestage opmars bezig: er verschijnen steeds meer smartphones die gebruik maken van deze alternatieve Android-versie, met het nieuwe merk Wileyfox als meest recente voorbeeld. Cyanogen OS 12.1 is qua gebruikservaring sterk vergelijkbaar met vanilla Android 5.1, maar geeft je meer ruimte om zaken aan te passen. Zo is er een privacy-manager en kun je veel visuele elementen naar eigen smaak inrichten. Het meegeleverde en Aziatisch ogende ZUK-thema heb ik snel vervangen door het standaard Android-thema, al zijn er in de themawinkel nog veel meer (veelal betaalde) thema’s te downloaden.
Op het gebied van software-updates lijkt het wel goed te zitten. De ZUK Z1 kreeg direct na installatie een systeem-update en wordt volgens ZUK begin 2016 geüpdatet naar Android 6.0 Marshmallow.
Camera’s
De 13 megapixel camera aan de achterkant heeft optische beeldstabilisatie en een f/2.0-diafragma. Ook is er een dubbele ledflitser geplaatst. In mijn preview was ik niet zo enthousiast over de resultaten van de camera, maar daar ben ik grotendeels op teruggekomen. Bij daglicht maakt de ZUK Z1 prima kiekjes, zeker voor wie ze voornamelijk op social media deelt. In het donker heeft de telefoon meer moeite met het schieten van acceptabele foto’s.
De 8 megapixel frontcamera is uitermate geschikt voor het voeren van videogesprekken en maken van scherpe selfies. Een flitser ontbreekt. Handig is dat de vingerafdrukscanner bij een aanraking fungeert als sluiterknop.
Prestaties en accuduur
De Z1 maakt gebruik van een wat oudere chipset: de Qualcomm Snapdragon 801. Deze heeft vier rekenkernen (quadcore) op 2,5Ghz en wordt bijgestaan door 3GB werkgeheugen (RAM). In benchmarktest Antutu scoort de smartphone ruim 46.000 punten, wat strookt met mijn ervaringen. De ZUK Z1 loopt vlot met minimale wachttijden en zaken als gamen, fotograferen en internetten gaan probleemloos. Onthoud wel dat de telefoon niet zo snel is als duurdere modellen als de Samsung Galaxy S6 en LG G4.
Het grootste pluspunt van de ZUK Z1 is voor mij de ongelooflijk goede accuduur. De smartphone is voorzien van een – niet verwisselbare – 4100 mAh accu, die bij intensief gebruik zonder problemen een lange dag meegaat. Een scherm-aan-tijd van zes uur is haalbaar, ook als ik die dag onder andere vijf uur Spotify naar mijn Bluetooth-koptelefoon stream. Bij gemiddeld gebruik kun je twee dagen vooruit met de ZUK Z1. Opladen gaat via de USB C 3.1-poort met een snelheid van 5V/2A. Wel jammer is dat de telefoon – ondanks zijn plastic achterkant – geen ondersteuning biedt voor draadloos opladen.
De smartphone heeft 64GB intern geheugen, waarvan zo’n 55GB beschikbaar is voor de gebruiker. Een Micro-SD slot is niet aanwezig.
Conclusie
De ZUK Z1 biedt voor zijn mid-range prijs genoeg waar voor zijn geld, maar heeft ook minpunten. Zaken als het beeldscherm, de camera’s en prestaties zijn in orde, en vooral de accuduur scoort hoge ogen. De Cyanogen-software is gebruiksvriendelijk en zal voor sommige gebruikers een extra argument zijn om de smartphone aan te schaffen.
Het ontwerp heeft echter een gemengde indruk achtergelaten, maar het zijn de beperkte Nederlandse 4G-dekking en het ontbreken van NFC die ervoor zorgen dat de ZUK Z1 geen toekomstbestendige smartphone is. Wie daar – net als ondergetekende – moeite mee heeft, kan ‘m dan ook beter links laten liggen. Kun je leven zonder (volledige) 4G en heb je niets met NFC, dan is de ZUK Z1 voor 340 euro een interessante optie.
Plus- en minpunten
+ Vlotte hardware
+ Cyanogen-software
+ Lange accuduur
– Geen NFC
– Beperkte 4G-dekking in Nederland
– ‘Geleend’ ontwerp
ZUK in Nederland
De Z1 wordt in de Benelux verkocht door ZUK’s officiële distributeur, die ook zo aardig was om dit reviewmodel op te sturen. De telefoon kost 340 euro. Voor twee tientjes minder is ‘ie ook verkrijgbaar bij Amazon’s Duitse webshop.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten