De Realme GT 5G is het toptoestel waarmee de Chinese smartphonefabrikant de Nederlandse markt verder wil gaan veroveren. De telefoon is onder andere uitgerust met de krachtige Snapdragon 888 en een 120 Hz Super AMOLED-display voor een adviesprijs van 599 euro. In deze review lees je of het Realme gelukt is om toptoestel voor een zeer scherpe prijs neer te zetten.
Realme GT met high-end specs
Een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en geavanceerde technologieën, dat is waar Realme zich op focust met de GT. Ik heb een tijdje de Realme GT 5G met 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen in de kleur Racing Yellow mogen testen. In deze review lees je mijn bevindingen.
Specificaties
Realme GT | |
Behuizing: | Glas en leder |
Afmetingen en gewicht: | 158,5 x 73,3 x 8,4 mm (leer 9,1 mm), 186 gram |
Scherm: | 6,43 inch Super AMOLED (HD+ 2400 x 1080 pixels), 409 ppi, 20:9, 120 Hz |
Processor: | Qualcomm Snapdragon 888 5G |
Werkgeheugen: | 8 GB + 12 GB (LPDDR5) |
Opslaggeheugen: | 128 GB + 256 GB (UFS 3.1) |
Camera’s achter: | 64 MP hoofdcamera, 8 MP groothoekcamera, 2 MP macrocamera |
Camera’s voor: | 16 MP |
Accu: | 4.500 mAh, 65 watt SuperDart Charge |
Androidversie: | Realme UI 2.0, gebaseerd op Android 11 |
Extra’s: | 3.5 mm audiojack, 5G, vingerafdrukscanner in het scherm, Dolby Atmos-stereo speakers |
Kleuren: | Racing Yellow, Dashing Silver en Dashing Blue |
Adviesprijs: | 599 euro |
Wat zit er (niet) in de doos
- Transparante case
- 65 watt-oplader
- Usb-c naar usb-c-kabel
- Simpinnetje
- Handleiding
Cool Racing Yellow
De Realme GT is er in een twee uitvoeringen gemaakt van glas. Dat zijn de uitvoeringen met 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslag in de kleuren zilver en blauw. Er is ook een gele Racing Yellow-uitvoering gemaakt van PU-leder. Deze gele dual tone-variant moet vingerafdrukbestendig zijn en representeert volgens Realme “de dageraad van de stralende toekomst in de ochtend, wat een eerbetoon is aan jongeren die in volle vaart vooruitgaan.” Deze Racing Yellow-uitvoering krijgt 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslag.
PU-leer staat voor Polyurethaan en dat is een combinatie van echt leer en kunstleer. Het is samengesteld uit een onderlaag en een bovenlaag waarbij de zichtbare laag een coating van kunststof, namelijk PU, bevat. PU-leer is een stuk goedkoper dan echt leer, maar het materiaal is niet zo flexibel als echt leer. De polyurethaan-laag kan gaan scheuren, aldus deze website.
Wat de geleerden er ook over zeggen, die PU-lederen achterkant ziet er echt heel erg mooi uit, en trekt zeker geen vingerafdrukken aan (maar de zwarte rand wel). Toch heb de meegeleverde case er wel meteen omheen gedaan. Want wat gebeurt er met het materiaal als ik iets van koffie eroverheen mors? Ik wil het niet weten. De Racing Yellow-uitvoering is dus erg cool maar de glazen variant zou mijn voorkeur hebben.
Voor wat betreft de rest van de behuizing, die is vrij standaard uitgerust met de volumeknoppen en de simkaartsleuf aan de linkerzijde en een 3.5mm koptelefoonaansluiting aan de onderkant zodat je bedraad naar muziek kunt luisteren.
Een IP-certificering voor water- en stofdichtheid is er overigens niet. Dat is jammer, ik had om zijn minst graag nog een IP67 certificering gezien, net als de Samsung Galaxy A72. Hiermee zou de telefoon dompeldicht zijn, wat inhoudt dat ze een half uur beschermd is tot een diepte van 1 meter. Uiteraard zou dit dan alleen voor de glazen uitvoeringen gelden.
Mooi 120 Hz AMOLED-scherm
Een van de opvallendste aspecten van de Realme GT is het 120 Hz fullHD+ Super AMOLED-scherm, dat me veel doet denken aan het scherm van de OnePlus 8T. Het scherm is groot maar met zijn 6,43 inch ook niet te groot. Gelukkig is het ook een plat scherm wat veel gebruiksvriendelijker is. Je ziet meteen de levendig kleuren en merkt de soepele overgangen tijdens het gebruik. Realme heeft er een maximale helderheid van 600 nits aan toegevoegd, die laag lijkt, maar meer dan voldoende is voor gebruik bij helder daglicht.
In het scherm zit ook een vingerafdrukscanner en die is supersnel, consistent en goed geplaatst. Drie extra punten, Realme! Een van de grootste ergernissen op de redactie is namelijk een niet goed werkende vingerafdrukscanner maar gelukkig heeft de Realme GT daar absoluut geen last van.
De Realme GT heeft overigens een Widevine L1-certificering. Dat betekent dat de telefoons Netflix-content in fullHD kan afspelen.
Supersnelle jongen
De Realme GT moet een betaalbare smartphone zijn met high-end specificaties. Qua prestaties voldoet de telefoon hier zeker aan. Het apparaat is uitgerust met voldoende werk- en opslaggeheugen en uiteraard de razendsnelle Snapdragon 888. In combinatie met het 120 Hz Super AMOLED-scherm is de telefoon een genot om mee te werken. Of het nu om gamen gaat, het schieten van 4K-video’s, of om multitasken met meerdere apps. Niets is de Realme GT teveel en alles ademt snelheid.
De Snapdragon 888 komt met 5G-ondersteuning dus niet alleen op het gebied prestaties kun je een aantal jaren vooruit met de Realme GT, de smartphone is ook alvast klaar voor het snelle 5G-netwerk.
Gemiddelde accuduur maar supersnel laden
De Realme GT wordt geleverd met een 4500 mAh-accu. Ik kon de telefoon tot een uur of 22.00 gebruiken zonder op te hoeven laden. Aan het einde van de dag had ik tussen de 20% en 25% over. Dat is niet erg veel en onvoldoende om halverwege de volgende dag te redden. Je kan eventueel de verversingssnelheid van het scherm terugschroeven naar 60 Hz, maar eigenlijk is dat een no-go.
Gelukkig zit er in de doos een 65 watt bedrade snellader en die laadt de telefoon in 35 minuten tot 100% op. Je zit dus nooit lang zonder. De zusterbedrijven OPPO en OnePlus ongeveer vergelijkbaar presteren en de technieken onderling uitwisselen. Ga zo door. Draadloos laden is overigens niet, maar voor de prijs van deze telefoon vergeef ik Realme dat.
Volgens de testapplicatie AccuBattery heeft de telefoon een actieve schermtijd van 6 uur 16 minuten, en dat is een uurtje minder dan de OPPO Find X3 Pro en een uurtje meer dan de OnePlus 9 Pro.
Camera’s zijn voldoende
Realme heeft tot nu toe een uitstekende telefoon voor een prima prijs afgeleverd en zal toch ergens op moeten besparen om dit allemaal mogelijk te maken. We zijn dus aangekomen bij de camera’s van de Realme GT 5G. De camera’s zijn zeker niet slecht en dat geldt voornamelijk voor de 64 MP hoofdcamera. Maar als je erover denkt om de Realme GT voor de camerakwaliteit te te halen, dan zal je misschien van een koude kermis thuiskomen.
De 64 MP hoofdcamera produceert redelijk goede beelden met rijke, levendige kleuren die er goed uitspringen. Deze camera weet ook de beelden scherp en helder af te leveren, maar de witbalans heeft soms wat moeite. De 8 MP groothoekcamera stelt een beetje teleur aangezien je meteen een daling van de kwaliteit van de foto’s kunt waarnemen. Dan is er nog de 2 MP macrocamera die Realme, om verdere kosten te kunnen besparen, beter weg had kunnen laten. Ik heb het al in meerdere reviews aangegeven, deze sensoren voegen niet echt iets toe.
- 64 MP hoofdcamera met f/1.8
- 8 MP groothoekcamera met f/2.3
- 2 MP macrocamera met f/2.4
- 16 MP selfiecamera met f/2.5
De camera’s beschikken geen van allen over optische beeldstabilisatie (OIS) maar over elektronische beeldstabilisatie (EIS). Dat betekent dat de telefoon, zodra je een foto neemt of filmt, zijn accelerometer gebruikt om kleine bewegingen te detecteren en vervolgens grijpt de camera softwarematig in met als doel om het onderwerp op dezelfde plaats in het frame te houden. Video’s zien er dus wat mat minder stabiel uit dan de video’s die je schiet met camera’s die wel beschikken over OIS.
Van groothoeklens tot hoofdcamera
Foto’s gemaakt met filters en in verschillende lichtomstandigheden
Realme UI 2.0-software
De software van de Realme GT deed me meteen denken aan ColorOS op de OPPO Find X3 Pro. Ontzettend veel zaken komen overeen zoals de indeling van de instellingen en de vorm van bepaalde icoontjes. De software komt verder gelukkig zonder veel weinig aanpassingen. Zo is Google Discover op het rechter scherm te vinden en open je via de appdrawer je overzicht met geïnstalleerde apps. Je kan net als bij OPPO-, OnePlus- en Samsung-telefoons alles personaliseren, van de achtergrond tot de icoontjes en van de vingerafdrukstijlen tot de randverlichting. Voor mij is dat altijd een feestje om te doen.
Er is ook een slimme zijkbalk waarin je je favoriete apps kunt zetten en ze zo supersnel kunt openen en er is een handig snelstartmenu die je tevoorschijn komt net na het ontgrendelen met je vingerafdruk.
Wel vind ik wat eigenaardigheden in de software net als bij de OPPO Find X3 Pro. Chatbubbels voor de meeste chat-apps werken niet, ook al heb je ze aangevinkt en de powerknop twee keer snel indrukken om de camera te openen, werkt niet. Bij de Find X3 Pro kon je hiervoor de volumeknoppen nog gebruiken maar de GT heeft alleen een veeggebaar en die gebruik ik nooit. Daarnaast vind je in de foto’s-app van Realme de nieuwste foto’s onderaan in plaats van bovenaan. Dit zijn gelukkig geen grote obstakels die je het leven zuur maken maar die camera-optie mis ik wel.
Bloatware en advertenties
De telefoon komt wel met veel extra apps zoals een recorder, rekenmachine, Telefoon klonen, Schermvergrendeling, Gameruimte en een weer-app. Daarnaast zijn er nog de apps: Telefoonbeheer, Bestandsbeheer, Klok, Muziek, Video , Foto’s-app, Mij Thema’s en Realme Link. De laatste is een soort Google Home- of Samsung SmartThings-app maar dat maakt Realme niet meteen duidelijk. Je kan de app overigens gewoon verwijderen.
Er is veel bloatware aanwezig, dat zijn apps van derden die worden geïnstalleerd om onder andere de prijs van de telefoon te kunnen drukken. Denk aan HeyFun, Soloop, TikTok, Netflix en LinkedIn. Al deze apps kun je verwijderen, dus ik vind het geen probleem dat ze worden meegeleverd.
Er is ook een schakelaar in de instellingen (Aanvullenden instellingen > Aanbevelingen ophalen) die standaard ingeschakeld is en je voorziet van ‘app- en inhoudsaanbevelingen in systeemapps zoels ‘Telefoonbeheer’. Nog een manier om de prijs van de telefoon te drukken. Tijdens mijn testperiode ben ik de reclame in ieder geval nog niet tegengekomen, waarschijnlijk ook omdat ik die apps niet veel heb gebruikt.
Drie jaar versie- en beveiligingsupdates
Realme hanteert voor de GT hetzelfde updatebeleid als OPPO voor zijn vlaggenschepen hanteert en doet daar voor de Android-versie-updates nog een jaartje bovenop. Daarmee staat de Realme GT 5G voor wat betreft het updatebeleid gelijk aan dat van Google voor zijn Pixeltelefoons.
- 3 jaar Androidversie-updates (dus Android 12, Android 13 en Android 14)
- 3 jaar lang beveiligingsupdates (eerste zes maanden maandelijks, daarna elke twee maanden)
De telefoon die ik mocht testen, draait overigens nog op de beveiligingsupdate van maart dit jaar. Hopelijk gaat die vlieger niet op voor de telefoons die in de winkels liggen.
We weten dat OPPO momenteel de mogelijkheid onderzoekt om updates te kunnen aanbieden voor een periode van vier jaar. Daarmee zou het bedrijf op gelijke hoogte komen te staan met Samsung, dat al vier jaar lang beveiligingsupdates garandeert voor geselecteerde Galaxy-telefoons. Hopelijk profiteert Realme hier dan op termijn ook van.
Conclusie
De Realme GT 5G is een fantastische telefoon als je focus niet op de kwaliteit van de camera’s maar puur op snelheid ligt. Je weet met dit toestel zeker dat ‘ie op het gebied van prestaties niet teleurstelt, of je nu voor de flitsende gele kleur of de glazen variant gaat. Wel zou ik bij de Kill Bill-uitvoering de case gebruiken om vlekken en krasjes te voorkomen.
Het scherm is erg fijn om mee te werken en de Realme GT is dankzij de meegeleverde 65 watt-lader in een mum van tijd opgeladen. ook op het gebied van softwareondersteuning zit je met de Realme goed, niet aan de top maar zeker ook niet onderaan de rij met telefoons die bijvoorbeeld maar één nieuwe Androidversie krijgen. Daarnaast is Realme UI een volwassen softwareschil, met voldoende extra te verwijderen apps en advertenties maar daar heb ik mij niet aan gestoord.
Realme heeft wat mij betreft een toptoestel neergezet voor een zeer scherpe prijs en als je de camera’s wat minder belangrijk vindt, dan is de Realme GT 5G zeker het overwegen waard. Zoek je toch een telefoon met sterke camera’s, die draadloos kan laden en water- en stofbestendig is, dan kun je ook eens naar de OnePlus 9 kijken. Al moet je dan wel meer betalen.
Alternatieven voor de Realme GT 5G zijn de Poco F3 (vanaf 313 euro), de OnePlus Nord (vanaf 379 euro) en de OnePlus 9 (799 euro).
Positieve punten
+ Uitstekende prestaties
+ Fijn AMOLED-scherm
+ Fijne software met lange ondersteuning
Negatieve punten
– Geen IP-certificering
– Geen draadloos laden
– Focus ligt niet op de camerakwaliteit
Realme GT kopen
Eind 2020 kondigde het smartphonemerk Realme aan officieel naar Nederland te komen via Belsimpel. De Realme GT 5G is dan ook exclusief verkrijgbaar via Belsimpel. De telefoon is daarnaast via de Realme-webshop te koop en daar kost de variant met 8 GB werkgeheugen nu tijdelijk 399 euro.
- Realme GT 5G kopen (12 GB + 256 GB/Racing Yellow) – Belsimpel –
599 euro– 549 euro - Realme GT 5G kopen (8 GB + 128 GB/Dashing Blue)- Realme.com – 399 euro
- Realme GT 5G kopen (12 GB + 256 GB/Racing Yellow)- Realme.com –
599 euro– 549 euro
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
toen ik bij het stukje kwam met EIS stabilisatie voor de camera’s ben ik gestopt met lezen.
Niet meer van deze tijd joh. De camera is het allerbelangrijkste voor mij.
Je schrijft dat je de gele 8gb/128gb hebt getest. Echter is de gele er alleen in de 12gb/256gb variant. Welke heb je nu getest?
Bedankt voor deze prima review. Helaas 3x dezelfde taalfout gezien. Een voorbeeld:
“Video’s zien er dus wat mat minder stabiel uit ALS de video’s die je schiet met camera’s die wel beschikken over OIS.” ALS moet DAN zijn als je een vergelijking maakt. (In deze laatste zin dus wel “als”. : )
400 is echt een waanzinnige prijs!
399 is nog een aardige prijs.
Met oog op de zeer matige cameraopstelling is 549,- echt teveel van het goede,