Samsung Galaxy S25 Ultra: tot 633 euro upgrade voordeel

Realme X50 5G review: dit zijn de plus- en minpunten

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
17 december 2020, 21:00
9 min leestijd
Realme X50 5G review: dit zijn de plus- en minpunten

Lees verder na de advertentie.

De Realme X50 5G is één van de eerste telefoons van Chinese smartphonefabrikant die de Nederlandse markt wil gaan veroveren. De X50 is een midrange telefoon met een adviesprijs van 349 euro die de focus legt op krachtige hardware voor een relatief lage prijs. In deze review lees je of het Realme gelukt is om die focus waar te maken.

Realme X50 5G: de pluspunten

1. Vloeiend 120 Hz-scherm

Een van de speerpunten van de Realme X50 5G is toch wel het 120 Hz-scherm. Standaard hebben telefoons een verversingssnelheid van 60 Hz. Dat betekent dat het beeldscherm 60 keer per seconde ververst wordt. Bij 120 Hz-scherm wordt deze verversingssnelheid verdubbeld naar 120 keer per seconde. Een hogere verversingssnelheid zorgt voor minder haperingen omdat de beelden vloeiender worden weergegeven. Bovendien komen films en video’s met veel bewegingen realistischer over. Momenteel zie je de 120 Hz-schermen voornamelijk in het hogere middensegment en in het segment daarboven, maar Realme heeft een dergelijk scherm in de X50 weten te stoppen. Hierdoor kan een groter publiek met de X50 genieten van snelle en soepele animaties en voelt de telefoon daardoor ook vlotter aan in gebruik.

De X50 5G heeft overigens een 6,57 inch FullHD LCD-scherm met een resolutie van 2400×1080 pixels en een beeldverhouding van 20:9. Realme heeft dus niet gekozen voor een duurder AMOLED-scherm, maar dat is voor deze prijsklasse ook helemaal geen schande. Daarnaast presteert het scherm gewoonweg goed. Het is helder en erg scherp en goed afleesbaar in verschillende lichtomstandigheden. Er zit overigens wel een grote pilvormige notch in het scherm die doet denken aan de . Daar moet je ‘overheen kunnen kijken’.

2. Vloeiende prestaties

Ik ben niet alleen tevreden over het soepele scherm van de Realme X50 5G, ook op het gebied van prestaties komt de middenklasser goed uit de verf. De telefoon wordt aangedreven door de Qualcomm Snapdragon 765G. Dat is een bekende chipset in dit segment en die heeft mij tot nu toe nog niet eerder teleurgesteld, en dat geldt ook voor de X50. Tijdens het gebruik van de telefoon, of dat nu browsen is of video’s bekijken, merkte ik geen haperingen op.

De Realme X50 5G komt met 6 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan opslag. Dat is ruim voldoende om de komende jaren mee door te kunnen. Daarnaast ben je verzekerd van deelname aan het 5G-netwerk (als je telecomprovider het aanbiedt), want de Snapdragon 765G biedt hier al ondersteuning voor.

3. Lekker lange accuduur

De Realme X50 5G heeft een 4200 mAh accu die wordt opgeladen via de usb c-aansluiting aan de onderzijde. Opladen is na een werkdag gelukkig niet nodig, want tussen 22.00 en 23.00 uur had ik bijna altijd nog ongeveer 30% aan accuduur over. Je kan dus makkelijk anderhalve dag met de X50 leven zonder het apparaat op te hoeven laden. 

Als ‘ie eenmaal leeg is kun je de X50 met de meegeleverde 30 watt oplader in minder dan een uur volledig opladen. Heb je maar een half uurtje de tijd? Dan is de telefoon voor ongeveer 70% vol.

4. Modern design

De Realme X50 5G heeft een glazen voor- en achterkant met daarbij een  kunststof frame. Realme heeft voor het design zijn inspiratie, net als vele andere smartphonefabrikanten, uit de natuur gehaald en dit toegepast op de telefoon. Ijs-inspiratie voor de Mirror Silver-variant en jungle-inspiratie voor de Jungle Green-uitvoering. Als je de telefoon kantelt, zie je dat de achterzijde qua kleur en patroon verandert en dat ziet er mooi uit. 

Echt nieuw is het design niet, maar het is wel helemaal van deze tijd. Veel telefoons van OPPO en Vivo lijken op deze telefoons. Dat is ook niet zo vreemd. Realme is namelijk het dochtermerk van OPPO. OPPO is weer onderdeel van moederbedrijf BBK Electronics waar OnePlus, Vivo en iQOO ook deel van uitmaken. Je begrijpt wel dat de designs van al deze telefoons elementen van elkaar overnemen, waardoor er veel gelijkenissen zijn.

De Realme X50 5G is overigens wel een stevige telefoon. Hij weegt 195 gram en is bijna 9 mm dik. Ik vind dat zeker geen nadeel maar dat zal misschien niet voor iedereen zo zijn. Daarom meld ik het hier toch even. De X50 komt ondanks de dikte overigens zonder 3,5 mm audiojack. Mocht je niet zonder deze eigenschap kunnen, dan kun je voor de vergelijkbare Realme 7 Pro gaan.

5. Fijne software

De X50 5G is de eerste Realme-telefoon die ik getest heb en ik had zo mijn vooroordelen over de software gevormd. Geheel onterecht want Realme UI, zo heet de software, bevat gelukkig heel weinig aanpassingen. Zo is Google Discover op het rechter scherm te vinden en open je via de appdrawer je overzicht met geïnstalleerde apps. De software is gebaseerd op Android 10 en de X50 beschikt op het moment van schrijven over de beveiligingsupdate van november. We hebben Realme om meer duidelijkheid gevraagd over zijn updatebeleid voor deze telefoon. Zodra we die hebben passen we dit artikel aan.

De telefoon komt wel met wat extra apps zoals een kompas, recorder, calculator, Telefoon klonen, Vergrendelscherm, Game-space en een weer-app. Daarnaast zijn er nog de apps: Telefoonbeheer, Bestandsbeheer, Klok, Muziek, Video en Foto’s-app.

Apps van derden worden ook meegeleverd, dat zijn er twee: WPS Office en Facebook. Beide zijn te verwijderen, de eigen apps van Realme niet. Al met al zijn het geen opvallende hoeveelheden extra apps, en voor velen wellicht nuttig. Wat verder opvalt is het ontbreken van een eigen email-app en agenda-app. Je kan dus zelf kiezen om voor het Google-alternatief te gaan of een andere app hiervoor te installeren.

Realme X50 5G: de minpunten

1. Vingerafdrukscanner reageert niet altijd even snel

De vingerafdrukscanner zit in de aan/uit-knop verwerkt en dat is wat mij betreft een prima plek om een telefoon te ontgrendelen. Alleen komt het bij de Realme X50 nog wel eens voor dat deze mijn vingerafdruk niet goed registreert. Je kan dan uitwijken naar de  gezichtsherkenning, maar het gebruik daarvan is niet aan te raden in verband met de beveiliging, of de zescijferige pincode.

2. Redelijke foto’s

Er zijn momenteel veel telefoons in het middensegment die wat mij betreft met een aantal overbodige lenzen komen. Wellicht haalt het aantal camera’s op een telefoon een potentiële klant sneller over om een telefoon te kopen, de kwaliteit van de camera’s kan dat ook doen.

De  Realme X50 5G heeft in totaal zes camera’s, vier aan de achterzijde en twee aan de voorzijde.  Ze komen wel zonder optische beeldstabilisatie maar dat is in deze prijsklasse eerder regel dan uitzondering. De hoofdcamera en de groothoekcamera leveren redelijk goede foto’s af, waarbij de foto’s gemaakt met de groothoekcamera wat donkerder lijken. Dat komt vermoedelijk door de grotere f/2.3 diafragma in vergelijking tot de f/1.8 van de hoofdcamera. Door een grotere lensopening van de hoofdcamera valt er meer licht op de sensor en kun je in principe betere foto’s maken bij slecht licht. Zodra schemer invalt, gaat de kwaliteit van de foto’s snel achteruit. Ze laten dan minder details zien. Het inschakelen van de ‘Kleurwaarde boost’ in de app is trouwens niet aan te bevelen. Deze functie zorgt voor veel verzadigde en daarmee onnatuurlijke kleuren.

Dan komen we weer bij de 2 MP-camera’s terecht. Zo is er een 2 MP-macrocamera die net als de 2 MP-macrocamera van de Xiaomi Mi 10T Lite onscherpe plaatjes aflevert. De vierde camera is een 2 MP zwart-witcamera voor het maken van portretfoto’s, die je foto’s met onscherpte op de achtergrond laat nemen. Liever had ik toch een telecamera gezien die wat verder kon inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Je ziet nu de kwaliteit al snel afnemen als je tot 2x of 5x inzoomt en dat komt door de digitale zoom.

Bijzonder aan deze telefoon is ook de dubbele selfiecamera, want naast de 16 MP hoofdcamera heeft deze telefoon een tweede dieptecamera. Die zorgt voor hetzelfde effect maar dan bij je selfies. Deze camera springt er voor mij uit en schiet mooie en scherpe foto’s desgewenst in een grote hoek. Helaas kun je wel van alles hier aanpassen zoals de grootte van je neus en de vorm van je gezicht. Dat soort mogelijkheden mag wat mij betreft iedere fabrikant weglaten.

  • 48 MP hoofdcamera (f/1.8)
  • 8 MP groothoekcamera, 119 graden (f/2.3)
  • 2 MP macrocamera (f/2.4)
  • 2 MP portretcamera (f/2.4)
  • 16 MP selfiecamera (f/2.0) + 2 MP portretcamera (f/2.4)

Je vindt hieronder foto’s die genomen zijn met de hoofdcamera en groothoekcamera.

Je vindt hieronder foto’s die genomen zijn met de macrocamera, portretcamera en selfiecamera.

Conclusie

De Realme X50 5G is met zijn adviesprijs van 349 euro een zeer interessante telefoon voor degenen die op zoek zijn naar een mooie telefoon, die goed presteert en een goede accuduur heeft, maar daar niet al te veel voor willen neerleggen. Je kan ruim anderhalve dag met de X50 vooruit zonder bij te hoeven laden, en de gehele tijd het scherm op 120 Hz laten staan. Inderdaad, een 120 Hz-scherm voor een telefoon in deze prijsklasse, goed gedaan Realme. Dat geldt ook snelle prestaties van de chipset en de daarbij behorende 5G-ondersteuning. Daarnaast ziet de software er modern uit, want ze wijkt weinig af van standaard Android. Realme levert geen dubbele apps mee, maar wel een aantal eigen apps die nuttig kunnen zijn voor veel gebruikers.

Over de 2 MP-camera’s ben ik minder tevreden. Ze zijn niet zo sterk in het afleveren van scherpe beelden. De hoofdcamera en de groothoekcamera zijn wat dat betreft beter uitgerust, ook al presteert de concurrentie hier op een aantal vlakken beter. De dubbele selfiecamera springt er uit.

Al met al is de Realme X50 5G een echte prijsvechter, want de telefoon is nu al verkrijgbaar voor 279 euro. Voor dat bedrag krijg je echt veel waar voor je geld, en kun je wellicht makkelijker over de minpunten heen stappen.

Voor wie is de Realme X50 5G bestemd?

  • Voor degenen die een snelle telefoon met een mooi scherm en een lange accuduur willen hebben
  • Voor degenen die af en toe een foto op Instagram of Twitter plaatsen en daarvoor niet de beste camera’s nodig hebben
  • Voor degenen die een telefoon met een goede prijs-kwaliteitverhouding zoeken

Realme X50 5G kopen

De Realme X50 5G kreeg een adviesprijs vanaf 349 euro maar is nu al beschikbaar vanaf 279 euro. Je kan kiezen uit de kleuren Mirror Silver en Jungle Green.  

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

4

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

2 januari 2021, 17:28

Wat is eigenlijk het updatebeleid? Krijgt de X50 android 11? Hoe zit het met de beveilingsupdates?

17 december 2020, 23:28

Op zich een mooie telefoon. Hij zou mij ook wel passen.?
Wil je voor een prikkie een 120 Hz scherm en een 5100 Mah accu en heb je geen 5G nodig, dan is de Poco X3 een nog goedkopere optie.
Als ik de Poco X3 nu niet had gehad, dan zou ik nu waarschijnlijk de Xiaomi MI 10T Lite kopen.?

17 december 2020, 23:14

Hoe is deze in vergelijking tot de Nord? Is dezelfde prijsklasse toch?

17 december 2020, 22:47

leuke review maar niet mijn ding.