Samsung Galaxy S24: tot €384 voordeel én Galaxy Watch7 cadeau!

Realme GT Neo 3 150W review: snelste oplader ter wereld maakt onnodig duur

Jelle Passchier
Jelle Passchier
1 juli 2022, 18:39
11 min leestijd
Realme GT Neo 3 150W review: snelste oplader ter wereld maakt onnodig duur

Lees verder na de advertentie.

“Dat kan nog veel sneller.” Dit moeten de mensen op het kantoor van Realme gedacht hebben toen ze vergaderden over snelladen. Met de Realme GT Neo 3 150W brengt het Chinese bedrijf namelijk een telefoon op de markt die beschikt over de snelste oplader ter wereld, op dit moment dan. De telefoon laad je met de meegeleverde 150W namelijk in ongeveer 15 minuten volledig van 0 tot 100 procent op.  Heeft de Realme GT Neo 3 150W hiermee echt een ‘unique selling point’ of kunnen we hier spreken over onnodige innovatie? Je leest het in deze review, waarin we verder de plus- en minpunten van het toestel bespreken.     

Snelladen: belangrijke innovatie-strijd

Voordat we met de review beginnen even aandacht voor het volgende. Want zachtjes, maar echt heel zachtjes, kun je toch wel zeggen dat de echte revolutie in de smartphonewereld op dit moment misschien een beetje stil staat. Maar toch, de innovatie in de smartphonewereld staat niet stil en onze smartphones evolueren nog wel voortdurend. Deze innovatie zien we tegenwoordig voornamelijk op cameragebied, maar ook op het gebied van snelladen. Daar worden voortdurend nieuwe technologieën geïntroduceerd. We zien voornamelijk bij Chinese fabrikanten dat zij ervoor willen zorgen dat we onze smartphone zo snel mogelijk kunnen opladen. Zij willen kunnen pronken met ‘de snelste oplader ter wereld’. Iets wat we nu dus bij de Realme GT Neo 3 150W zien. Maar gaat deze nieuwe strijd meer over ‘pronkinnovatie’ in plaats van een innovatie waar we echt iets aan hebben. Je leest het antwoord in deze review.

Specificaties

Realme GT Neo 3 150W
Afmetingen163,3×75,6×8,2 mm
Gewicht188 gram
Scherm6,7 inch Full HD+ AMOLED-paneel 120 Hz
ProcessorMediaTek Dimensity 8100
Werkgeheugen8 of 12 GB
Opslagcapaciteit128 of 256 GB
Camera’s achter
Hoofdcamera50 MP, f/1.9 met optische beeldstabilisatie 
Groothoeklens8 MP, f/2.3
Macrocamera2 MP, f/2.4
Camera voorkant
Selfiecamera16 MP, f/2.5
Accu4500 mAh, 150W snelladen
SoftwareAndroid 12, Realme UI 3.0
Extra’s Snelladen met een vermogen van 150W, van 0 naar 100 procent in 15 minuten, stereospeakers, oplader in de doos.
Adviesprijs699,99 euro 
KleurenSprint White, Nitro Blue en Asphalt Black

Wat zit er in de doos

  • Toestel zelf
  • Handleiding en garantie
  • Doorzichtig siliconen hoesje
  • 150W snellader 
https://www.youtube.com/watch/2qILBeGq1cw

Realme GT Neo 3 150W: de pluspunten

1. Onwijs snel opladen

Zoals hierboven al eerder genoemd kun je de Realme GT Neo 3 150W erg snel opladen. Met de meegeleverde 150W oplader belooft Realme namelijk dat het toestel binnen vijftien minuten van 0 tot 100 procent is opgeladen. Daarnaast moet je de 4500 mAh grote accu in slechts vijf minuten van 0 naar 50 procent kunnen opladen. Deze oplader maakt daarbij gebruik van technieken van het zusterbedrijf van Realme, OPPO. Deze genoemde  150W UltraDart-charging techniek zorgt er niet alleen voor dat de accu snel wordt opgeladen, maar moet er ook voor zorgen dat de accu minder snel zal slijten. Afgelopen februari kwam OPPO met een soortgelijke techniek, meer hierover lees je in dit artikel.

In de praktijk duurt het opladen overigens net iets langer, maar in het algemeen is je toestel binnen twintig minuten volledig opgeladen. Om overigens gebruik te maken van de 150W snellaad-techniek, dien je deze aan te zetten in het instellingenmenu van de telefoon. Standaard staat deze uit. Het lijkt er mede hierdoor een beetje op dat Realme liever heeft dat je de snellaad-techniek niet volledig gebruikt. Ook omdat het bedrijf meldt dat je smartphone, zodra je de functie wil inschakelen,  erg warm kan worden. 

En in de praktijk is dit ook zo, de smartphone wordt erg warm bij het gebruiken van de UltraDart snellaad-techniek. Dit ondanks de beloofde mechanismen en technieken die ervoor moeten zorgen dat de accu door het snelle opladen niet slijt. Een volle accu zelf gaat overigens zo’n anderhalve dag mee, dit is gemiddeld. 

2. Mooi en eigen design

Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar ik vind de Realme GT Neo 3 150W mooi ontworpen. Het ontwerp is volgens Realme zelf geïnspireerd op autoracen. Ze noemen het design dan ook geheel toepasselijk het ‘Racing Stripe Design’. Volgens Realme moet dit design verder de belichaming zijn van snelheid en prestaties, de twee speerpunten van het toestel, én ‘de puurheid eren van snelheid met een authentieke verwijzing naar een epische rivaliteit tussen twee autofabrikanten’. Nu weet ik niet of ik dit laatste erin terugzie, maar leuk en creatief verzonnen is het wel. 

Het design is verder volledig gemaakt van plastic, en in deze prijsklasse zijn er telefoons te vinden die een stuk luxueuzer zijn afgewerkt. Ook is de smartphone niet water- en stofdicht, dit is jammer. Realme heeft de GT Neo 3 150W echter wel voorzien van fijn aanvoelend plastic. Het voelt een beetje alsof sneeuw hard is geworden en hierna soepel en stevig met je vingers te kraken is. Een beetje dat gevoel.

Het 6,7 inch 120 Hz Full HD+ AMOLED-paneel van het toestel in bovendien vloeiend en mooi met levendige kleuren en een oneindig contrast. 

3. Snelle processor

De Realme GT Neo 3 150W draait op de MediaTek Dimensity 8100-chipset en wordt daarbij ondersteund met 8GB aan RAM. Deze MediaTek-processor is een van de snelste MediaTek-processoren op dit moment én scoort daarbij in benchmarktests ook nog eens heel erg hoog. Sterker nog, het toestel scoort hoger dan bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S22 Ultra. 

Nu zeggen benchmarktests niet alles, er spelen namelijk nog veel meer andere factoren een rol bij hoe snel de telefoon en de ervaring met een bepaalde smartphone is. Ook hierin scoort de telefoon echter goed. Zware taken en games weet de GT Neo 3 150W feilloos uit te voeren, apps starten snel op en het toestel hapert amper. 

4. Goede hoofdcamera

De Realme GT Neo 3 150W beschikt over drie camera’s waaronder een 50 MP hoofdcamera, een 8 MP groothoeklens en een 2 MP macrocamera. Volgens Realme kan de sensor van de hoofdcamera veel licht vangen en hierdoor zorgen voor foto’s met veel detail. De lens die voor de hoofdcamera gebruikt wordt is overigens dezelfde lens als degene die onder andere  in de OnePlus Nord 2 (T) en in de OPPO Find X3 Pro gebruikt wordt. 

  • 50 MP hoofdcamera
  • 8 MP groothoeklens
  • 2 MP macrocamera

50 MP hoofdcamera

Wat vooral opvalt aan de foto’s die geschoten zijn met de Realme GT Neo 3 150W is dat deze erg detailrijk zijn. Daarnaast valt het hoge contrast en de warme en rijke kleuren in de foto’s op. Hier moet je van houden, maar het maakt de foto’s sowieso erg levendig. Iets te levendig als je naar de werkelijke omstandigheden en kleuren kijkt van de plaats waar de foto’s gemaakt zijn, maar dit zorgt wel voor dynamische foto’s met veel diepte. 

Over dynamisch gesproken, mooi bruggetje, het dynamisch bereik van de foto’s had wel beter gemogen. In foto’s gemaakt met tegenlicht zie je weinig detail in de lichtere delen van de foto. Dit is echter het enige smetje, voor de verder prima presterende hoofdcamera. Je kunt overigens, verrassend genoeg, ook nog eens redelijk goed digitaal zoomen met het toestel. Het detail in de foto’s blijft zelfs bij 10x digitaal zoomen nog zeer acceptabel.

Van links naar rechts 0x zoom (‘gewone foto’), 2x zoom, 4x zoom en 10x zoom

Realme GT Neo 3 150W: de minpunten

1. Geen draadloos laden, en snel opladen maakt onnodig duur

Het is natuurlijk hartstikke fijn dat het toestel in een zo’n twintig minuten volledig opgeladen kan worden, het maakt de telefoon echter helaas onnodig duur. Toestellen met vergelijkbare specificaties kosten een stuk minder, en telefoons die zich in dezelfde prijsklasse bevinden hebben op veel punten meer te bieden dan deze Realme GT Neo 3 150W. Denk hierbij aan toestellen als de Samsung Galaxy S22 en de Xiaomi 12, maar ook aan vlaggenschepen van vorig jaar als de OnePlus 9 Pro en OPPO Find X3 Pro. Allemaal smartphones met (nog) betere en vaak uitgebreidere camerasystemen, luxueuzere designs, betere software en langere software-ondersteuning én een fijnere algehele gebruikservaring.  

Het feit dat de GT Neo 3 150W sneller kan opladen dan de hierboven genoemde smartphones, mag eigenlijk geen naam hebben en al helemaal geen verkoopargument om toch voor deze telefoon te kiezen. Hiervoor biedt het iets snellere laden, in vergelijking met bijvoorbeeld de Xiaomi 12 en de OnePlus 9 Pro, gewoon te weinig voordeel. Die paar minuutjes langer wachten moet je immers wel kunnen volhouden, al helemaal als de rest van het toestel een stuk beter is.  

Daarbij komt nog eens: je hebt zo’n snelle oplaadtechniek en Realme zet zijn zinnen bij de GT Neo 3 150W voor een groot gedeelte op het opladen, maar zorgt er niet voor dat de telefoon draadloos opgeladen kan worden. 

2. Geen telelens, matige groothoeklens  

Veel smartphones in deze prijsklasse beschikken over een uitgebreider camera-eiland dan degene die aanwezig is op de Realme GT Neo 3 150W. Vooral het gebrek aan een telelens is voor een smartphone van 699 euro een groot gemis. Je mist hierdoor de veelzijdigheid in de lenzen. De 2 MP macrocamera heeft door zijn matige sensor en gebrek aan megapixels namelijk bijna geen waarde, en ook de 8 MP groothoeklens is niet de beste groothoeklens die ik ooit gezien heb. Deze camera maakt namelijk foto’s met een veel te hoog contrast, waardoor details in de donkere delen van de foto ontbreken. Dit kun je zien op onderstaande foto’s.

Op de linker foto zie je een foto gemaakt met de hoofdcamera, de rechter foto is gemaakt met de groothoeklens. Kijk hier even naar het detail in de schaduw van de bomen. Bij de foto gemaakt met de groothoeklens is dit bijna één groot zwart vlak, terwijl je bij de foto gemaakt met de hoofdcamera nog details van de bladeren kunt zien. Daarnaast krijgen de foto’s gemaakt met de groothoeklens een rare groene waas over zich heen. Dit kun je zien in de foto’s van de bushalte hieronder. 

Links de foto gemaakt met de groothoeklens, rechts de foto gemaakt met de hoofdcamera. Zie je het verschil in de schaduwen bij de bladeren van de boom?

Links de foto gemaakt met de hoofdcamera, rechts de foto met de groothoeklens. Het weer lijkt door de groene waas in de foto te veranderen van mooi helder, naar regen- en onweerachtig. 

3. Software loopt niet helemaal lekker

De GT Neo 3 150W draait op Android 12 met hier overheen Realme UI 3.1. Realme belooft hierbij twee grote Android-upgrades. Dit is vrij karig voor een smartphone van bijna 700 euro. Het is niet precies bekend hoe lang het toestel ondersteund zal worden met beveiligingsupdates. We hebben Realme hiervoor gecontacteerd. Zodra we meer weten passen we dit hier voor je aan. We hebben de verwachting dat het toestel drie jaar ondersteund zal worden. 

De Realme UI-software is verder erg uitgebreid en je kunt veel dingen naar eigen smaak aanpassen. Denk hierbij aan app-icoontjes, overgangen, pictogrammen en andere functies en indelingen. Het is echter niet de meest stabiele schil. Er zitten kleine foutjes in de software die niet heel groot zijn, maar na verloop van tijd wel hinderlijk worden. Zo moet je voor het uitschakelen van de telefoon een paar keer op het aan/uit-icoontje klikken en sluit de de appgalerij niet af met gebaren en moet je dus altijd op de homebutton drukken. Het zijn steeds dit soort kleine irritante foutjes in de software. Dit is echter gemakkelijk op te lossen in een software-update. De hoop is dat Realme dit snel weet te verhelpen.

Conclusie

De Realme GT Neo 3 150W is een goed toestel, begrijp me niet verkeerd. De telefoon kan razendsnel opladen, heeft een mooi design en beeldscherm, een snelle processor en een goede hoofdcamera. Het toestel beschikt echter over te weinig punten waarop de telefoon zich de prijs van 699 euro kan toe-eigenen. Enkel de snelle oplaadtechniek is namelijk een te kleine feature die de prijs niet zo hoog zou mogen doen stijgen. En Realme lijkt dit zelf ook een beetje te hebben ingezien, getuige de Realme GT Neo 3 80W. Een smartphone met vrijwel dezelfde specificaties als de GT Neo 3 150W, maar dan met een oplader die het toestel met 80W kan opladen. Deze telefoon kost hierdoor echter 100 euro minder, en is hierdoor een veel betere deal. Sterker nog, deze smartphone heeft een grotere accu (5000 mAh in plaats van 4500 mAh) en zal hierdoor qua accuduur langer mee gaan dan zijn duurdere broertje. 

Eigenlijk komen we nu op een punt dat het opladen gewoon al snel genoeg is. Een 65W oplader, waarmee je je smartphone in een halfuurtje kunt opladen, is eigenlijk snel genoeg. Een minuut meer of minder maakt hierin niet heel veel meer uit. Het verschil wordt daarbij alsmaar kleiner. Het verschil tussen een 25W lader en een 65W lader is nog wel groot, ruim een uur. Het verschil tussen 65W en 150W is echter maar zo’n tien minuten en dit verschil wordt steeds kleiner. Hiermee lijkt de innovatie-strijd om de snelste oplaadtechniek dus voornamelijk een marketingtruc te worden. 

Kortom: het is leuk dat Realme met de snelste oplader ter wereld op de markt komt en een toestel hiervoor maakt met bijpassend racedesign. En ook het feit dat er een felle strijd gaande is tussen de Chinese fabrikanten in de ‘snellaad-arena’ is geen slecht iets. Het zou er echter niet voor mogen zorgen dat prima toestellen onnodig duur worden, en hierdoor voor niemand meer aantrekkelijk zijn. Als de Realme GT Neo 3 150W echter in prijs zou zakken naar bijvoorbeeld 550 á 600 euro, dan haal je een goede en fijne smartphone is huis met zijn eigen unieke gezicht en verhaal. 

Realme GT Neo 3 kopen

De Realme GT Neo 3 150W komt in drie kleuren op de markt: Nitro Blue, Sprint White en Asphalt Black. Het toestel kost respectievelijk 699,99 euro.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

3 juli 2022, 20:38

Nee, géén Chinese zooi

2 juli 2022, 22:06

Leuk hoor, maar van mij hoeft het allemaal niet. De Pixel zet ik met naar bed gaan in zijn (draadloze) lader. Deze checkt de tijd van je wekker en doseert het opladen dan zo, dat met opstaan de volgende morgen er weer 100% batterij is. Works fine!

2 juli 2022, 0:11

Aan de linkerkant de snelste oplader ter wereld,aan de andere kant een made in China onding.Al krijg ik dit ding met een oplader die in 0,1 seconde 50 GSM’s kan opladen,neen bedankt.Wat is hij LELIJK.