Samsung Galaxy S24: nu met korting oplopend tot €576!

Review Pixel 2 XL: toptoestel van Google laat steken vallen

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
1 december 2017, 20:00
11 min leestijd
Review Pixel 2 XL: toptoestel van Google laat steken vallen

Lees verder na de advertentie.

Google Pixel 2 XL

In 2016 presenteerde Google zich voor het eerst als hardwarefabrikant, en lanceerde verschillende producten die onder de eigen naam worden ontwikkeld en geproduceerd. Naast producten als Google Home en Google Wifi zagen we hier ook voor het eerst de Androidtoestellen in de Pixel-serie. Op 4 oktober van 2017 zijn hier de Google Pixel 2 en Google Pixel 2 XL aan toegevoegd.

De Pixel 2 is van de hand van HTC en de Pixel 2 XL is geproduceerd door LG. Er zijn wat opvallende verschillen tussenbeide, die vooral naar voren komen in het uiterlijk. De Pixel 2 heeft een kleiner scherm en conventionele schermranden boven en onder. De Pixel 2 XL beschikt over dunnere schermranden, maar ook een grotere accu. In deze review bespreek ik de Pixel 2 XL (64GB – zwart).

Behuizing en design 

De verpakking van de Pixel 2 is ongeveer gelijk aan die van de Nexus-toestellen die ik (nog steeds) in mijn bezit heb. Dit voelt als een soort van thuiskomen dus. De doos bevat naast de boekjes en de Pixel 2 XL nog een adapter van USB C naar 3.5mm koptelefoonaansluiting. Wat mij betreft had deze beter als optionele accessoire aangeboden kunnen worden, aangezien ik hem niet gebruik.

Dan de Pixel 2 XL zelf. De behuizing van het toestel is gemaakt van metaal en glas, waarbij het glas aan de voorzijde iets gebogen is. De achterzijde is voorzien van een korrelachtige coating waardoor vingerafdrukken minder goed te zien zijn en dat werkt prima. De cameramodule bevindt zich in het glazen gedeelte. De camera steekt hier iets uit en is daarmee gevoeliger voor schade. In het midden bevindt zich de vingerafdrukscanner. De voorzijde bevat de selfiecamera en een speaker aan de boven- en aan de onderzijde.

Aan de zijkanten zijn de powerknop, volumeknoppen en USB C-aansluiting te vinden. Er is geen 3.5mm koptelefoonaansluiting. Google ziet USB Type-C namelijk als de nieuwe koptelefoonaansluiting ziet. Deze nieuwe poort komt daarnaast ook steeds meer voor in smartphones en laptops en zou voor betere audio en een digitale ervaring moeten zorgen. De meningen hierover zijn verdeeld, maar er is altijd nog een adapter in de doos.

Het frame van het toestel is knijpbaar, waarmee bepaalde acties zoals het starten van Google Assistant kunnen worden uitgevoerd. Dit heet Active Edge is direct afgeleid van Edge Sense van de HTC U11. Het toestel is met zijn 175 gram overigens geen lichtgewicht en dat voel je ook. Ter vergelijking, de LG G6 weegt 163 gram, de OnePlus 5 weegt 153 gram. Verder is het toestel stof- en waterdicht met een IP67-certificering. Ermee in de regen lopen kan dus, maar onderdompelen in water raad ik toch zeker af.

Al met al geeft de Pixel 2 XL een solide indruk, maar toch vallen de relatief kleine schermranden mij wat tegen. Het glas aan de voorkant is iets gebogen, zodat het doorloopt naar de zijkant, maar Google heeft hier qua schermoppervlakte geen gebruik van gemaakt. Ook de randen aan de boven en aan de onderzijde zijn kleiner dan bij bijvoorbeeld de OnePlus 5, maar zijn niet zeker niet de kleinste in de markt. Een wow-effect zoals bij de Samsung Galaxy S8 ontbreekt wel wat mij betreft.

Scherm, accuduur en prestaties

Scherm en weergave

De Pixel 2 XL beschikt over een gebogen 6 inch P-OLED-scherm dat door LG gemaakt is. Dit scherm heeft een resolutie van 2880 bij 1440 pixels en een screen-to-body-ratio van 85 procent. 

Over dit scherm en de weergave ervan is inmiddels veel te doen geweest. Zo waren er reviewers waarbij het scherm na een week op de plek van de navigatiebalk al ingebrand bleek te zijn. Hier heb ik gelukkig tot nu toe nog geen last van gehad (afkloppen). Ook was de kleurweergave volgens een aantal gebruikers flets en saai. De kleurweergave is inmiddels via een update aan te passen in de opties natuurlijk, versterkt en verzadigd. Ik heb de weergave op verzadigd gezet, maar dit is niet te vergelijken met de verzadigde kleuren op een AMOLED-scherm als die van de Samsung Galaxy S8. Het scherm is goed maar zeker niet de beste in de markt.

De ingebrande schermen zijn wat moeilijker op te lossen. Inmiddels is Google al wel de kleur van de navigatiebalk van een aantal apps aan het veranderen van zwart naar wit, wat het inbranden sterk moet verminderen. Daarnaast heeft het bedrijf nog een aantal oplossingen in petto.

De resolutie van het scherm evenals de kijkhoeken is verder prima te noemen. Alles wordt helder en scherp weergegeven, maar mijn Pixel 2 XL heeft wel last van het zogenaamde ‘black smear’. Dit fenomeen schijnt vaker voor te komen bij P-OLED- of OLED-schermen waarbij elke individuele pixels licht kunnen geven. In feite verschijnt het als een groep gekleurde pixels verandert op een zwarte achtergrond. Dit fenomeen is dus vaker te zien op OLED-schermen, maar schijnt toch vaker als klacht naar boven te komen drijven in het geval van de Pixel 2 XL, en dan vooral als de schermhelderheid laag staat (40%).

Accuduur

Mijn dag begint om 07.30 uur en eindigt rond een uur of 22.30 uur en dat haalt de Pixel maar net op één acculading (3.520mAh). Nu gebruik ik een smartphone doorgaans meer dan een standaard gebruiker, dus deze laatste zal er zeker 1, 5 tot 2 dagen mee voort kunnen. Wat ook nog zeker zal helpen, is het uitzetten van de functie ‘Ambient display’, waarbij notificaties op het lockscreen worden getoond.

Google heeft overigens een nieuwe berekening gemaakt, die de resterende accuduur nauwkeuriger zal gaan voorspellen. De nieuwe berekening kijkt nu niet meer naar het verbruik over de voorgaande uren, maar naar het accuverbruik met vergelijkbare dagen en tijden. Hiermee wordt de schatting van de resterende accuduur gepersonaliseerd, met behulp van een beetje machine learning. 

Prestaties

Onder de motorkap van de Pixel ligt een Snapdragon 835 geklokt op 2.35 Ghz in combinatie met de Adreno 540 grafische chip, 4GB werkgeheugen en 64GB intern geheugen. Deze Snapdragon presteert uitermate goed in het dagelijkse gebruik. Ik heb geen hapering ondervonden tussen het veelvuldig schakelen en tijdens het gamen waarbij ik alle grafische elementen altijd in heb geschakeld. 

De Pixel 2 XL presteert op dit gebied dus zoals we mogen verwachten van een toestel in dit segment.

Speaker en vingerafdrukscanner, Active Edge

De Pixel 2 heeft ook op het gebied van de front-speakers wat klachten gehad. De onderste zou veel harder kunnen dan de speaker boven. Dit zou te wijten zijn aan het touchscreen dat teveel zou trillen als de speaker boven net zo hard ging. Het verschil zou 10dB moeten zijn. In het dagelijks gebruik heb ik hier geen verschil in opgemerkt, en ik beschik ook niet over de professionele apparatuur om het verschil te meten. Google heeft overigens aangegeven het euvel te verhelpen in een update.

De vingerafdrukscanner bevindt zich aan de achterzijde en functioneert goed, maar niet zo snel als ik heb ondervonden bij Huawei/Honor-toestellen. 

Active Edge is  direct afgeleid van Edge Sense van de HTC U11 en wordt geactiveerd als er in het frame van het toestel wordt geknepen. De knijpgevoeligheid kan hier worden ingesteld. Dit werkt erg prettig (heb zelf de gevoeligheid op de lichtste stand) maar de functie kan helaas alleen Google Assistant activeren.

Camera

In tegenstelling tot vele andere vlaggenschepen is er op de Pixel 2 een enkele camera te vinden. Deze heeft  12,3  megapixelresolutie en OIS (Optical Image Stabilization). Het diafragma met een lichtsterkte van f/1.8. De camera aan de voorkant schiet foto’s met 8 megapixels en heeft een diafragma met een lichtsterkte van f/2.4. 

Dat er maar één camera op de achterzijde zit, wil nog niet zeggen dat de dit een minpunt is. Testbedrijf DxOMark heeft de smartphonecamera van de Pixel 2 zelfs als beste ooit getest. Hoge score of niet, de camera doet uitstekend zijn werk en levert prachtige foto’s af. Ik ben vooral gecharmeerd van de portretmodus op de selfiecamera. Waar elke smartphone met twee cameralenzen een bokeh-effect kan creëren, doet de Pixel 2 dit gewoon met een lens. Google combineert hiervoor software en hardware om zonder dubbele lenzen alsnog de achtergrond wazig maken. En dat resultaat mag er zijn, zie de eerste twee foto’s.

De camera achter maakt tevens scherpe foto’s, ook in het geval van minder goede lichtomstandigheden. Alleen het inzoomen op objecten valt wat tegen. Maar vooral de HDR+-functie functioneert erg goed. Met deze optie maak je razendsnel meerdere foto’s met verschillende belichtingen en combineer je deze om de contrastverhouding te verbeteren. Dit komt dan vooral in donkere lichtomstandigheden tot uiting.

Portretmodus Pixel 2 XL

Ingezoomd op object – links LG G6 – rechts Pixel 2 XL

Object van dichtbij – links LG G6 – rechts Pixel 2 XL

Camera-app

Dan de standaard camera-app. Deze is erg minimalistisch en wat mij iets te. Er is geen Pro-modus, er zijn geen filters, er is alleen beauty-modus, Slow Motion, Photo Sphere en de eerder genoemde portretmodus.

Pixel Visual Core

De Pixel 2 heeft ook een smartphonechip met de naam Pixel Visual Core in zich. Deze is met de tweede developer preview van Android 8.1 Oreo geactiveerd en kan foto’s gemaakt met andere camera-apps van eenzelfde HDR+-kwaliteit te voorzien als met de standaard camera-app op de Pixel 2. In het geval van Instagram levert deze chip prima werk af.

> Voorbeelden van foto’s gemaakt in Instagram vind je in dit artikel

Fused Video Stabilization

Ook de videostabilisatie van de Pixel 2 is erg goed. De Pixel 2-serie heeft naast elektronische beeldstabilisatie ook nog optische beeldstabilisatie. Bij optische beeldstabilisatie beweegt de sensor mee als de camera beweegt en zorgt voor veel betere stabilisatie en dat kun je in onderstaande video goed zien.

> In dit artikel gaan we dieper in op de techniek achter de videostabilisatie van de Pixel 2

Videostabilisatie LG G6 versus Pixel 2 XL

Software – Android 8.0 Oreo

Android 8.0 Oreo is zoals men van stock Android mag verwachten, heerlijk om mee te werken. Zo bevat deze versie onder andere Notification Dots, een picture-in-picture-modus, het automatisch invoegen van gegevens, notificatiekanalen en achtergrondkleuren voor notificaties. Daarnaast zal de Pixel 2 snel van updates worden voorzien, zeker een voordeel wanneer je dit toestel in het bezit hebt.

De notificatiekanalen moet de gebruiker meer controle geven over de verschillende notificaties die een app heeft, maar als je notificatiekanalen van Google Maps opent, dan word je er duizelig van, zoveel mogelijkheden. Er is heel veel goed aan Oreo, maar deze optie vind ik te hoogdrempelig.

Een leuke extra op de Pixel 2 is Now Playing. Dit is een optie verborgen in het instellingenmenu op deze toestellen, die op het lockscreen het de naam van de artiest en het nummer toont, dat op dat moment wordt afgespeeld.

Google Lens

Daarnaast is Google Lens ook exclusief voor de Pixel 2, de eerste generatie heeft een previewversie ervan. Google Lens is een functie binnen Google Foto’s en Google Assistant die objecten, plaatsen en teksten kan herkennen en krijgt steeds meer mogelijkheden zoals het realtime kunnen vertalen van tekst.

Conclusie

De Pixel 2 XL is een logisch vervolg op de Pixel XL. Het gaat mee in de nieuwe trend van dunne schermranden, al zijn ze helemaal niet zo dun als men misschien zou verwachten. Het toestel beschikt dan ook niet over een wow-factor. De korrelachtige coating aan de achterzijde is wel een aangename toevoeging, het zorgt ervoor dat vingerafdrukken minder aanwezig zijn.

Het OLED-scherm is zoals gezegde niet de beste in de markt. Daarnaast heeft het scherm last van ‘black smear’, meer dan bij andere toestellen met een vergelijkbaar scherm. Voor een toestel van dit kaliber zijn dit toch aanzienlijke minpunten.

De prestaties zijn daarentegen erg goed, en ook Android Oreo is op een enkele functie na erg gebruiksvriendelijk. Waar de Pixel 2 XL in uitblinkt is de camera, waarbij software en hardware samensmelten. De camera, zowel de frontcamera als de hoofdcamera, presteren op meerdere fronten zo goed dat het mogelijk de allerbeste smartphonecamera van dit moment is.

Concluderend, voor de prijs van dit toestel laat Google toch nog wel wat steken vallen. Softwarematig is veel te fixen, maar de vraag is of het aantal problemen dat dit toestel al heeft ondervonden, hadden mogen voorkomen. Wat mij betreft niet, daar is het toestel gewoon te duur voor. Desalniettemin blijft de Pixel 2 XL mijn daily driver vanwege de software en de camera.

Positieve punten

+ Camera

+ Prestaties

+ Android 8.0 Oreo

Negatieve punten

– ‘Black smear’

– Scherm

– Design

Pixel 2 (XL) kopen

De goedkoopste Google Pixel 2 kost 799 euro, de 128GB-versie kost 909 euro. De Google Pixel 2 XL met 64GB aan opslag kost 939 euro en met 128GB kost deze maar liefst 1049 euro. Het toestel is aan te schaffen via de Country Picker of bij diverse elektronicawinkels in Duitsland.

Wil je de Pixel 2 in Nederland aanschaffen? Dan kan dat bij Belsimpel, maar daar kosten ze wel meer. De focus ligt bij deze winkel dan op verkoop met abonnement.

> De Pixel 2 kan hier met of zonder abonnement aangeschaft worden in de kleuren 

> De Pixel 2 XL kan hier met of zonder abonnement besteld worden

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!