1. Wileyfox Swift 2 Plus – januari 2017
Het Britse Wileyfox bestormde in het jaar 2015 de smartphonemarkt met de Wileyfox Storm en de Swift. De kersverse fabrikant zette in op degelijke specificaties in ruil voor toegankelijke prijzen. Sinds 2018 kwam Wileyfox in de problemen en hoewel het bedrijf een doorstart zou maken, hebben we sinds 2016 geen nieuwe toestellen meer gezien. In november van 2018 sloot het bedrijf zijn kantoor in de Benelux.
In onze laatste review van een Wileyfox-smartphone schreven we over de Swift 2 Plus. “De Wileyfox Swift 2 Plus is een no-nonsense middenklasser die gewoon goed presteert tijdens het dagelijks gebruik”, schreef Claudia Rahanmetan in haar review van het toestel. Het uiterlijk van deze middenklasser valt op doordat het volledig opgetrokken is uit metaal waardoor hij premium aanvoelt.”
> Lees hier de review van de Wilefox Swift 2 Plus
2. Land Rover Explorer – juni 2018
De Land Rover Explore verscheen in mei van 2018 op de markt als de eerste rugged telefoon die de merknaam van de bekende terreinwagens draagt. We zeggen “eerste”, maar tegelijk was het ook de laatste Land Rover-telefoon. Het was Bullitt Group, het bedrijf achter de Cat-telefoons, die de Land Rover Explore heeft uitgebracht, maar de telefoon kreeg nooit een opvolger.
Hier op Androidworld hebben we de Land Rover Explore eerder mild onthaald. “Ik heb de indruk dat de keuze voor de MediaTek-processor de enorme accucapaciteit geen goed aan doet”, schrijft Frank Holdijk. “Wellicht dat het bij het Land Rover-imago past om niet heel zuinig te zijn, maar dan had ik op zijn minst wat meer kracht verwacht.”
> Lees hier de review van de Land Rover Explore
3. BlackBerry KEY2 – augustus 2018
In 2016 stopte het Canadese BlackBerry met de productie van eigen smartphones en vervolgens kon het Chinese TCL met de merknaam aan de slag om Android-telefoons uit te brengen. We kregen daarbij vooral niche-telefoons die met het herkenbare fysieke toetsenbord kwamen, ofwel één van de factoren die BlackBerry oorspronkelijk de das om deden. In februari van 2020 kregen we ten slotte te horen dat ook TCL stopt met de Blackberry-telefoons.
“De BlackBerry KEY2 is een smartphone voor een hele kleine groep mensen die graag een fysiek toetsenbord wil hebben en het niet erg vindt om een afwijkend schermformaat te gebruiken”, merkt Dimitry Vleugel op. “Het is absoluut geen slecht toestel, want het is snel en soepel en het ziet er ook nog eens heel goed uit, maar na een week was ik nog steeds niet gewend aan het typen met de kleine knoppen.”
> Lees hier de review van de BlackBerry KEY2
4. HTC U12 Life – november 2018
De meeste smartphoneliefhebbers kennen het verhaal van de ondergang van HTC. Het bedrijf kende steeds minder succes met zijn vlaggenschepen en midrange-toestellen. Dat begon met de HTC One M8 en zijn ultrapixel camera die niet was opgewassen tegen de concurrentie, en uiteindelijk nam Google een groot deel van HTC’s medewerkers over om aan de Pixel-telefoons te werken. De HTC U12 Life was voorlopig het laatste wapenfeit van HTC als je de blockchain-telefoons niet meerekent, maar er is nog een lichtje aan het einde van de horizon.
“De HTC U12 Life is zeker een goed toestel en ik ben er erg tevreden over”, schreef Sven Brys in zijn review. “De processor is niet een van de snelste binnen zijn prijsklasse, maar zowel de software als de meeste apps lopen soepel, en zwaardere 3D-games spelen vlot mits je lagere instellingen gebruikt.”
> Lees hier de review van de HTC U12 Plus
5. Wiko View 2 Plus – november 2018
Wiko is een van oorsprong Frans merk dat in Nederland vooral bekend stond om zijn budget- en midrange-telefoons. Gaandeweg kwam Wiko vrijwel volledig in Chinese handen met enkel nog een marketingafdeling in Frankrijk, maar ondanks dat bleef het wel een vaste waarde in ons smartphonelandschap. Daar kwam abrupt een einde aan in januari van dit jaar nadat Wiko in ons land een rechtszaak met Philips verloor, en de straft van het bedrijf liep op tot meer dan een half miljoen euro. Wiko sloot zijn Nederlandse kantoren en nam zijn telefoons uit de handel.
“Het ontwerp van de Wiko View 2 Plus is niet lelijk maar door de kunststof afwerking voelt het toestel echter goedkoop aan”, vindt Sven Brys in zijn review. “De 19:9-schermverhouding geeft deze smartphone een modern uitzicht en de fotokwaliteit van de dubbele camera’s is eveneens acceptabel voor deze prijsklasse”.
> Lees hier de review van de Wiko View 2 Plus
6. Sharp Aquos D10 – november 2018
Als we aan Japanse smartphonefabrikanten denken, denken we in de eerste plaats aan Sony. Toch doet ook het techbedrijf Sharp een gooi naar de Nederlandse markt en in hun thuisland scoort dat bedrijf momenteel beter dan Sony. In augustus van 2018 bracht Sharp drie toestellen naar onze markt waarvan we de Aquos D10 konden testen hier op Androidworld, en vorig jaar kregen we alleen een vlaggenschip met de Sharp Aquos R3. Alleen is die laatste telefoon slechts beperkt verkrijgbaar en bij de meeste webshops in Nederland kan je het vlaggenschip van Sharp dus niet vinden. Het is dus niet duidelijk of Sharp nog grote ambities heeft voor de Nederlandse markt.
“Sharp heeft met de Aquos D10 een verdienstelijke, maar weinig spectaculaire terugkeer naar Europa ingezet”, schreef ondergetekende. “We zien een aantal goede dingen die veelbelovend zijn zoals de bouwkwaliteit en camera’s, maar er zijn nog een aantal zaken die aan verbetering toe zijn. De batterij van het toestel is matig en voor deze prijsklasse verwachten we ook net iets snellere prestaties als het Japanse bedrijf echt wil concurreren met de grotere jongens.”
> Lees hier de review van de Sharp Aquos D10
7. ASUS ZenFone 6
ASUS is een tweede merk dat moest buigen na een rechtszaak met Philips in Nederland. Hoewel de ASUS ZenFone-telefoons nooit een groot marktaandeel hebben opgeëist, waren ze al jarenlang in Nederland verkrijgbaar. ASUS was vooral sterk in het lanceren van zogenaamde budgetvlaggenschepen, ofwel krachtige telefoons die voor een relatief toegankelijke prijs beschikbaar waren.
Hier op Androidworld schreven we over de ASUS ZenFone 6, maar die is nooit in Nederland op de markt gekomen. Wereldwijd blijft ASUS wel actief en mogelijk krijgen we ook in Nederland nog telefoons van het merk te zien als die geen inbreuk maken op Philips’ patenten.
“Voor mij heeft de ASUS ZenFone 6 alles wat een goede smartphone tussen de 500 en 600 euro moet hebben, behalve dan een zoomlens en optische beeldstabilisatie”, stelt Jiri Truijen. “De ZenFone 6 heeft de krachtigste processor aan boord die je op dit moment in een smartphone kunt vinden en het is dus een erg snel en krachtig toestel.
> Lees hier de review van de ASUS ZenFone 6
Eerder schreven we op Androidworld over de eerste telefoons van populaire smartphonemerken die we in handen kregen. Je leest hier ons artikel over de OnePlus One en de eerste toestellen van Samung en LG waarover we een review schreven. Wat denk jij van de smartphonemerken die afscheid hebben genomen van de Nederlandse markt? Welke telefoons mis jij? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten