Land Rover Explore
De Land Rover Explore is afkomstig van het Britse Bullit die ook toestellen onder licentie van Caterpillar en Kodak produceert.
Zo heeft het bedrijf ook de Land Rover-merknaam in beheer. Waar de Caterpillar-telefoons zich richten op het gebruik onder zware werkomstandigheden en voor outdoorgebruik, profileert de Land Rover Explore zich als een echte outdoor-telefoon. Hij lijkt een niche-markt te willen bedienen, waar ik nooit bij heb stilgestaan. In deze review wil ik onderzoeken of dit toestel zijn stoere Land Rover-naam waar kan maken.
Behuizing en design
Waar zijn voorganger met dikke lagen rubber nog een echte rugged uitstraling had, slaat dit toestel een andere weg in. Hij is ook gebouwd om tegen een stootje te kunnen, maar doet dit niet met een rugged-look. Het toestel is voorzien van een IP68-certificering en is hij daarmee stof en (zout-)waterbestendig, hij overleeft een val vanaf 1,8 meter en is dankzij het MIL SPEC 810G-predicaat bestand tegen temperatuurschommelingen van -30 tot 65 graden Celsius.
Op het eerste gezicht ben ik best gecharmeerd van het uiterlijk van dit toestel. Hij is wat aan de grote kant, maar hij ligt wel prettig in de hand. De rand van de behuizing is opgetrokken uit donkergrijs aluminium en heeft een glooiende inkeping aan beide zijden. De volumeknoppen bevinden zich aan de linkerzijde met daar weer onder de powerknop. Ze zijn met voldoende onderlinge afstand, goed gepositioneerd.
Aan de voorzijde beslaat een deel van het aluminium de kin en hierop prijkt de Land Rover-naam. Daarboven vinden we een speakergrill en deze grill heeft veel weg van het soort dat we op de terreinwagens van hetzelfde merk aantreffen. De achterzijde is van een stevig rubberachtig plastic gemaakt en hierin zijn vier lijnen in uitgespaard. Hier vinden we ook het Land Rover-logo met daarnaast een camera in soort zilveren patrijspoortje. Er is duidelijk nagedacht over kleine details om het toestel gelijkenissen te geven met zijn vier-wiel-aangedreven familie. Door het grote formaat, weegt het toestel met zijn 232 gram wel behoorlijk wat. Dit maakt het voeren van lange telefoongesprekken wel minder comfortabel.
We hebben het hier over het design en dan moet ik de accessoires ook noemen. Die hebben daar namelijk invloed op. Er wordt een externe batterij meegeleverd die bevestigd kan worden aan de achterzijde. Om het geheel nog groter te maken kun je er ook de bijgeleverde case omheen schuiven. Je kunt de zo ontstane baksteen met de aanwezige karabijnhaak aan je uitrusting koppelen. In de deze modus kun je de telefoon bijna niet meer als zodanig herkennen. Hij weegt dan in totaal in totaal een dikke 420 gram. Of het handig is, kom ik later op terug, maar mooi is het niet.
Je krijgt bij dit toestel helaas geen case geleverd die je kunt gebruiken wanneer de batterij niet aangesloten is. Het toestel kan tegen een stootje, maar je zult wel krassen krijgen op de aluminium rand wanneer je hem laat vallen. Wat verder nog opvalt is dat het toestel nogal magnetisch is. Dit zorgt ervoor dat je Adventure-pack blijft zitten, maar dit maakt dat je ook moet uitkijken met pasjes die hiervoor gevoelig zijn. Wanneer je in een oudere Land Rover rijdt, zul je hem uit de buurt van je cassettebandjes moeten houden. Een voordeel is wel dat je hem ook als koelkast-magneet kan inzetten.
Scherm, prestaties en accuduur
Scherm en weergave
Het scherm heeft ondanks de grote behuizing een bescheiden grootte van 5 inch. Het TFT-scherm heeft een 16:9-verhouding en beschikt over een resolutie van 1920 bij 1080 pixels en is geoptimaliseerd voor buitengebruik. Toch constateer ik dat het scherm het qua helderheid en leesbaarheid in de buitenlucht het net niet haalt bij het OLED-scherm van mijn Samsung Galaxy S8. Een TFT-scherm lijkt mij ook voor outdoor-gebruik niet de best mogelijke optie.
Het scherm is verder voorzien van de mogelijkheid om hem met handschoenen te bedienen en is er ook een nachtmodus-functie, zodat je niet al te wakker blijft als je na zonsondergang in je scherm kijkt. Wat mij positief is opgevallen is dat het scherm bij levering al voorzien is van een Gorilla Glass 5-screenprotector. Dit maakt dat het scherm sowieso tegen een stootje moet kunnen en je hebt meteen een screenprotector die er recht, en zonder luchtbelletjes, op zit.
Prestaties
De Landrover Explore is voorzien van een Meditatek Helio X27-chipset in combinatie met 4GB aan werkgeheugen en 64GB aan opslag uitbreidbare opslag. De Helio X27-chipset is eind 2016 op de markt gekomen en de processor ervan beschikt over drie clusters van kernen waarvan de snelste draaien op 2,6GHz. Door een extra cluster in te zetten zou deze chipset wat zuiniger in het gebruik moeten zijn.
De Helio X27-processor voelt in eerste instantie wel soepel aan. Het toestel reageert aardig snel. Nadat ik hem wat langer in gebruik heb, merk ik wel wat vertraging. Bij het starten van programma’s duurt het soms even voordat ik er daadwerkelijk mee aan de gang kan. De resultaten uit Geekbench bevestigen het gevoel dat ik niet met een topsegment-processor te maken heb. Hij is op singlecore te vergelijken met de prestaties van de OnePlus 2, op multicore presteert hij wel beter en is dan te vergelijken met de Samsung Galaxy S7.
Accuduur
Wanneer ik niet al teveel met toestel doe, dan kan hij ook lang uit met zijn lading, maar zodra ik zwaardere taken inzet lijkt dit beduidend korter te zijn. Dit klinkt logisch, zeker als je bedenkt dat de chipset gebakken is op het 20nm-proces. Wanneer hij op volle kracht bezig is, wordt het toestel opvallend warm.
Net is als bij de review over de CAT S41, had ik graag meer informatie willen verkrijgen met betrekking tot het actuele verbruik. Ik krijg met AccuBattery echter niet alle gegevens van dit toestel. Ik begin te vermoeden dat MediaTek-processoren liever geen inzicht geven in hun actuele verbruik.
In het toestel is een accu van 4000mAh aanwezig en met deze batterij hou je het ongeveer anderhalve dag uit. Dit is bij gemiddeld gebruik. Voor een dergelijke batterij in combinatie met een scherm van 5 inch is het naar mijn beleving niet bijzonder zuinig. In een uur laad je de telefoon tot 80 procent vol en het duurt 2 uur om tot 100 procent te komen.
Adventure-Pack
In het pakket is zoals gezegd ook een extra accu meegeleverd. Deze Adventure-pack bevestig je op de achterzijde van het toestel en met de aanwezige 3620mAh verdubbel je bijna je capaciteit. Hij is daarnaast voorzien van een 25x25mm Ceramic Patch GPS-antenne die de precisie van je GPS verder verhoogt. Deze doet ook een beroep op je accu, maar hoeveel dit is heb ik niet onderzocht. De fabrikant geeft aan dat je een heel weekend kunt op pad zou kunnen met je totaal aan accu’s.
Nu is het al lastig te bepalen hoe de telefoon gebruik maakt van je accu, voor de externe accu geldt dit nog meer. Op de achterzijde bevindt zich een knopje, maar het is mij niet duidelijk geworden waar deze voor is. Verder bevindt zich hier ook een ledje, maar die geeft enkel groen licht. Hij knippert groen als hij aan het laden en hij brand groen wanneer hij vol is. Wanneer je de accupack aansluit, laadt hij de telefoon op totdat hij leeg is. Er wordt ook op de telefoon niet duidelijk hoeveel power je nog in je externe accu hebt. Hij geeft wel een melding wanneer de accupack leeg is. De accu weet mijn toestel niet meer dan 60 procent vol te krijgen, dus er gaat wel wel wat kostbare lading verloren. Tijdens het opladen met de externe batterij wordt het toestel weer opvallend warm.
De accu is net als de Land Rover voorzien van een IP68-certificering en zou ook tegen een stootje moeten kunnen. Je kunt hem afzonderlijk opladen via USB-C of je laadt hem tegelijk op met je telefoon door hem erop te bevestigen. Er is op termijn nog een 4000mAh accu bij te bestellen en deze wordt geleverd zonder GPS-antenne.
Vingerafdrukscanner / Gezichtsherkenning
Een vingerafdrukscanner vind je niet op de Land Rover. Het is goed te voor te stellen dat er in het ontwerp geen ruimte voor was. Op de achterzijde moet heeft de externe batterij alle plek nodig. Nu was er nog een mogelijkheid om gezichtsherkenning aan te bieden, maar ook deze functie mist. Je zult voor het unlocken van de Land Rover een code of patroon moeten invoeren.
Geluid
De Land Rover lijkt over een krachtige DAC te beschikken en dit merk ik doordat ik het volume met deze telefoon op een lager niveau kan houden dan ik gewend ben. Het geluid door de kabel klinkt verder prima.
De speaker kan veel geluid produceren, maar het klinkt ook erg schel. Als je er zeker van wil zijn dat je je telefoon hoort als hij over gaat, of als je beren wil afschrikken, dan is het prima. Bij het luisteren van audio bij media is het alleen niet prettig. Ik heb het volume om die reden standaard niet voluit staan.
Camera
Foto’s
De Land Rover Explore beschikt over een 16MP-camera op de achterzijde. Deze doet wat hij moet doen, maar ik kan niet zeggen dat ik onder de indruk ben van de kwaliteit van de foto’s. Hij is verder voorzien van een dual-led flitser die het als zaklamp erg goed doet, en een warm licht kan produceren.
Je kunt er voor kiezen foto’s te maken met de HDR-functie aan, maar ik heb de indruk dat de foto’s er door deze functie niet mooier op worden. Je ziet meer contrast op de HDR-foto’s, maar ze raken meteen ook wat kleur kwijt. Verder valt het me op dat hij een aantal seconden de tijd nodig heeft om HDR-foto’s te verwerken.
Het is misschien geen eerlijke vergelijking, maar naast de foto’s van de Samsung Galaxy S8 (zonder HDR) steken de foto’s van de Land Rover Explore wel wat flets af.
Camera-app
De camera-applicatie ziet er eenvoudig uit en dat is hij ook. Standaard zijn de meest gangbare instellingen ingesteld. Zoals gezegd is er HDR aanwezig, maar zelf zou ik het niet gebruiken. De foto’s maak je het snelst in de gewone stand en qua kwaliteit zie ik geen meerwaarde. De app biedt je verder verder de mogelijkheid je foto’s in RAW-kwaliteit op te slaan en er is gezichts- en automatische scènedetectie mogelijk.
Software
De aanwezige software op de Land Rover Explore zit heel dicht op een stockversie van Android. In de reviewperiode is het toestel ook nog van een beveiligingsupdate voorzien. De Android 7.1.1 Nougat aan boord is nu voorzien van de update van mei. Op termijn zal het toestel ook van Android Oreo gaan beschikken. Op dit moment kunnen we met het updatebeleid dus redelijk tevreden zijn. Naast het besturingssysteem worden er slechts een bescheiden hoeveelheid apps voor-geïnstalleerd. Een aantal daarvan zijn specifiek bedoeld voor gebruik op de Land Rover Explore.
Voorgeïnstalleerde apps
Dashboard-app
Om te beginnen is er de Dasboard-app. Met deze app kun je een soort menu organiseren waarin je in één opslag je locatie, de barometrische hoogte, een kompas en andere relevantie zaken te zien krijgt. Het is op zichzelf een handige app maar je hebt, voor een aantal functies die je wil tonen, wel een internetverbinding nodig. Je kunt bijvoorbeeld snel een S.O.S-bericht naar iemand sturen waar je locatie in bijvoegt, maar die werkt niet als je echt ‘off the road’ bent.
ViewRanger
ViewRanger is geen app die speciaal voor de Land Rover gemaakt is, maar hij is er wel heel handig voor. De app bevat gedetailleerde kaarten die je ook offline kunt gebruiken bij het exploreren. Hij beschikt over een groot aantal kaarten van verschillende landen en hij wordt ook voorzien van routes die ook door de gebruikers worden toegevoegd. Nadeel van de app is dat de kaarten niet gratis zijn. Nu krijg je bij aankoop van de Land Rover Explore wel een voucher waarmee je een aantal kaarten gratis kunt downloaden. Het lukte mij om er Nederland mee binnen te halen. Wil je vervolgens meer kaarten dan zul je die aan moeten schaffen. De prijzen variëren van een paar euro per regio tot een prijs van 149,99 voor bijvoorbeeld de complete kaart van Duitsland.
Als laatste is er ook een Explore Hub waar je allerlei Play Store-applicaties per categorie voorgeschoteld krijgt om die vervolgens aan je toestel te kunnen toevoegen.
Extra mogelijkheden
GPS
Land Rover heeft er alles aangedaan om je van een goede GPS te voorzien. Ik heb deze getest door middel van de app GPS-test. Wat me meteen opvalt is dat de GPS erg nauwkeurig is. Zonder antenne op twee meter en met de Adventure-pack aangesloten lijkt hij op de meter nauwkeurig te zijn. Ik heb hem ter referentie vergeleken met de GPS van de Samsung Galaxy S8 en hoewel deze mijn locatie niet scherper krijgt dan op 4 meter nauwkeurig lijkt laatstgenoemde wel meer satellieten waar te nemen. Hoe dan ook, het is het resultaat wat telt en de Land Rover lijkt een betrouwbare GPS aan boord te hebben.
Zaklamp
Op de achterzijde van het toestel vind je een dubbele led-lamp en deze valt op door zijn heldere en vooral warme licht. Ik kan me goed voorstellen dat je deze lamp in je tent goed kan gebruiken om het toch net iets gezelliger te maken dan bij het witte licht dat een ledje meestal afgeeft. De lamp is verder ook in te zetten als noodbaken en kan een S.O.S.-signaal geven.
Accessoires
Op het gebied van accessoires is er veel mogelijk. Je krijgt de Adventure-pack bij aankoop van het toestel, maar als je op de fiets wil gaan ontdekken, dan kun je voor €34,50 een Bike Mount Pack bestellen. Mocht je de telefoons ook zonder accu willen beschermen dan kun je er een lederen hoesje bijbestellen voor €34,50. Wanneer je screenprotector aan vervanging toe is kun je er één aanschaffen voor €29,95.
Conclusie
De Land Rover Explore is een telefoon die je niet alleen koopt vanwege het Land Rover-logo. Je zult ook over een avontuurlijke lifestyle moeten beschikken. Het is een mooi toestel om te zien, maar voor dagelijks gebruik is hij niet altijd even praktisch. Door zijn formaat en gewicht is het geen telefoon die een gemiddeld mens zal aanspreken. Als je hem koopt waarvoor hij bedoeld is, het erop uitgaan en de wilde natuur ontdekken, dan is hij daar goed voor uitgerust. Je moet echter wel rekening houden met eventuele extra kosten aan kaarten en accessoires.
Net als zijn als zijn rijdende familielid is hij opgewassen tegen tegen alle weersomstandigheden en kan hij tegen een stootje. Dankzij zijn nauwkeurige GPS-kun in combinatie met de ViewRanger-app alle paden verkennen, ook zonder internetbereik. Met de accu en Adventure-pack hou je het ook wel een tijdje uit.
Uiteindelijk heb ik wel het gevoel dat er wat meer ingezeten had. Het feit dat het toestel erg snel warm wordt, zegt me dat er niet altijd efficiënt met de (kostbare) energie omgesprongen wordt. Ik heb de indruk dat de keuze voor de aanwezige MediaTek-processor de enorme accucapaciteit voor een deel tekort doet. Wellicht dat het bij het Land Rover-imago past om niet heel zuinig te zijn, maar dan had ik op zijn minst wat meer kracht verwacht.
Positieve punten
+ Mooi vormgegeven Land Rover-design
+ Kan tegen een stootje
+ Zeer accurate GPS
+ Fijne zaklamp
+ Extra accessoires (screenprotector, Adventure-pack)
+ 2 dagen zonder lading
Negatieve punten
– Processor had krachtiger en zuiniger gekund
– Formaat en gewicht
– Eenvoudige camera
– Geen vingerafdrukscanner/gezichtsherkenning
– Aanschafprijs en mogelijke extra kosten voor kaarten en accessoires
Land Rover Explore kopen
De Land Rover Explore is nu verkrijgbaar voor een prijs vanaf 649 euro en hij is leverbaar in de kleur donkergrijs/zwart via Land Rover Explore, Belsimpel, Coolblue en Bol.com. Hieronder vind je meer aanbiedingen met en zonder abonnement.
[tds=6230]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten