Officieel: Google neemt smartphone-afdeling HTC deels over

Officieel: Google neemt smartphone-afdeling HTC deels over

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

HTC en Google

Het eerste Android-toestel dat ooit op de markt verscheen, was afkomstig van HTC. Het Taiwanese bedrijf maakte de HTC Dream, ook wel bekend als T-Mobile G1. Daarna verschenen nog twee Android-toestellen van HTC voordat andere fabrikanten met toestellen met dit besturingssysteem kwamen.

Google heeft met HTC samengewerkt voor het eerste Nexus-toestel, de Nexus One. Ook de Nexus 9, een Android-tablet met 4:3-beeldverhouding, werd door HTC gemaakt. Nog recenter maakte HTC vorig jaar de Google Pixel en Pixel XL. Ook dit jaar zal HTC weer verantwoordelijk zijn voor de productie van de Google Pixel 2, de Pixel 2 XL zal door LG worden gemaakt. Deze toestellen zullen op 4 oktober aangekondigd worden.

Gedeeltelijke overname

De geruchten over een overname van HTC doen al jaren de ronde, doordat HTC al jaren te kampen heeft met slechte cijfers. Geruchten over een overname door Google zijn recenter en blijken gebaseerd op de waarheid te zijn. Google zal door de overeenkomt een groot deel van de smartphone-afdeling van HTC overnemen. Het gaat dan om personeel: een groot gedeelte van de medewerkers van de smartphonedivisie van HTC zal bij Google gaan werken. Daarnaast krijgt Google een (niet-exclusieve) licentie op patenten van het Taiwanese bedrijf.

HTC houdt zelf het eigen merk en Google zal dan ook geen toestellen onder het HTC-merk op de markt gaan brengen. In plaats daarvan zullen de techneuten en designers gaan werken aan nieuwe Google-hardware, zoals de Google Pixel-lijn. Google betaalt 1,1 miljard voor het volledige overnamepakket, dat is omgerekend ongeveer 925 miljoen euro.

Gevolgen voor HTC

Volgens HTC biedt deze afspraak het bedrijf de mogelijkheid om 'verder te investeren, innoveren en voorop te lopen' in opkomende technieken als internet of thing, virtual reality, augmented reality, kunstmatige intelligentie en de HTC Vive. Het gaat al jaren slecht met HTC en het bedrijf heeft te kampen met tegenvallende verkopen. Het vorige kwartaal was het slechtste voor HTC ooit en dat noopt het Taiwanese bedrijf tot een deal.

Doordat Google niet de volledige smartphone-afdeling overneemt, zal HTC toestellen kunnen blijven maken. Dat zal gebeuren onder de eigen naam en HTC geeft aan al te werken aan een nieuw vlaggenschiptoestel. Wel laat HTC weten verder te gaan met een 'gestroomlijnde' productportfolio, waarbij vermoedelijk goedkopere toestellen zullen verdwijnen.

Het lijkt lastig om, wanneer de grootste talenten uit de smartphone-afdeling verdwenen zijn, op eigen houtje verder te gaan met het uitbrengen van goede toestellen. Het is mogelijk dat HTC een partner zal zoeken die toestellen gaat uitbrengen onder het HTC-merk, vergelijkbaar met de deal die BlackBerry heeft gesloten met TCL, maar vooralsnog suggereert HTC dat het bedrijf zelf toestellen zal blijven ontwerpen en ontwikkelen.

Bron: Google en The Verge

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk