Wiko
Het Frans-Chinese smartphonebedrijf Wiko staat vooral bekend om zijn budget- en midrangetoestellen. Daarmee proberen ze vooral een jonger publiek aan te spreken. Begin 2018 kwam Wiko met de View 2 op de markt. Een toestel met een U-vormige notch en zoals je kon lezen in onze review was het grootste nadeel aan dit toestel de trage processor. Enkele maanden later op de IFA-beurs in Berlijn stelde het bedrijf een reeks nieuwe toestellen voor waaronder de Wiko View 2 Plus. Dit toestel heeft buiten een bredere notch, ook een grotere batterijcapaciteit en een dubbele camera achteraan. De Wiko View 2 Plus is iets duurder dan zijn voorganger, de View 2. Of deze prijsverhoging te verantwoorden is, lees je hieronder.
Behuizing en design
De behuizing van de Wiko View 2 Plus is net zoals bij de View 2 vervaardigd uit kunststof dat vingerafdrukgevoelig is. Het toestel heeft nu een screen-to-body-ratio van 78,4% wat dus iets lager ligt dan bij de Wiko View 2. De reden hiervoor ligt voor de hand, want de U-vormige notch die aanwezig was op de View 2 heeft plaats moeten ruimen voor een bredere notch. In de notch is plaats voor een speaker en een 8 MP selfie-camera.
Aan de onderkant vinden we net zoals bij de View 2, de ouderwetse microUSB-aansluiting. Wat me de eerste avond opviel als ik in het donker de laadkabel probeerde aansluiten, was dat de micro-USB aansluiting zich niet in het midden van de onderkant bevindt, maar meer naar de zijkant toe.
Aan de achterkant vinden we, net zoals bij de View 2, in het midden de vingerafdrukscanner en linksboven de camera’s. Het enige duidelijke verschil met de View 2 is dat er nu twee camera’s aanwezig zijn en dat de speaker werd verplaatst naar de achterkant van het toestel.
Wiko heeft bij de View 2 Plus ervoor gekozen om de 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting te behouden. Deze vind je terug aan de bovenkant van het toestel.
Het toestel weegt 166 gram en voelt licht aan. Aangezien de Wiko View 2 Plus van design identiek is aan de View 2 ziet het toestel er premium uit vanop een afstand, maar voelt het goedkoop aan eenmaal je hem in de hand neemt.
Scherm, prestaties en accuduur
Scherm
Het LCD-HD-scherm van de Wiko View 2 Plus heeft een grootte van 5,93 inch en een 19:9 beeldverhouding met notch. Net zoals bij de View 2 heeft dit scherm een resolutie van 1528 bij 720 pixels. Dus het scherm heeft geen echte upgrade gekregen ten opzichte van de Wiko View 2.
Wiko heeft gekozen om een HD-scherm te gebruiken en dus niet te kiezen voor Full HD, wat wel aanwezig is bij enkele concurrerende toestellen zoals de Moto G6 en de Xiaomi mi A2 Lite.
Kleuren worden mooi weergegeven en de kijkhoeken zijn goed. De kleurtemperatuur kan je naar eigen wens aanpassen via het instellingenmenu.
Bij de Wiko View 2 Plus is een brede notch aanwezig. Daardoor is bij sommige apps, zoals Instagram, niet alles volledig zichtbaar. Om dit te vermijden kan je twee dingen doen: de app niet schermvullend maken of de notch manueel uitschakelen via het instellingenmenu.
Prestaties
De Wiko View 2 Plus kreeg een betere processor en meer geheugen dan de View 2. Deze is uitgerust met de Qualcomm Snapdragon 450 met 8 rekenkernen die afgeklokt is op 1,8 GHz, een werkgeheugen van 4 GB en 64 GB aan intern geheugen. Het intern geheugen kan via microSD nog uitgebreid worden tot 256 GB.
Op de benchmarktests behaalde de Wiko View 2 Plus een AnTuTu-score van 71.077. Dat is op zich een mooie score binnen deze prijsklasse. Bij de concurrentie kunnen we deze prestatie vergelijken met de Moto G6 (1,8 GHz) die een score behaalde van 71.496. Een concurrerend toestel binnen deze prijsklasse is de Xiaomi Mi A2 Lite die afgeklokt is op 2 Ghz en een benchmark score behaalde van 76.500.
Zoals het verleden al bewezen heeft, is een benchmarktest niet altijd even betrouwbaar. Belangrijk daarbij is hoe het toestel functioneert bij dagelijks gebruik. Hierover kan ik erg duidelijk zijn: het toestel werkt goed, zowel de software als apps, zoals de camera-app, reageren vlot. Bij zwaardere games duurt het laden soms wat langer.
Batterijcapaciteit
De batterij van de Wiko View 2 Plus is een van de opvallendste eigenschappen aan het toestel. Hij is namelijk uitgerust met een batterij van 4.000 mAh. Dit zien we binnen deze prijsklasse enkel bij de Xiaomi Mi A2 Lite terug. Dankzij deze batterij is het zeker geen probleem om de dag door te komen met deze smartphone.
Op een gewone dag, waarbij ik het toestel ongeveer om 7.00 uur ’s ochtends van de lader haalde, regelmatig social media-apps opende, foto’s nam, mijn busvervoer checkte, iets opzocht op internet en meerdere notificaties ontving had ik om ongeveer 22.00 uur, met 3u39m scherm-aan-tijd, nog 42% batterijcapaciteit over. Om hierna van 42% terug op te laden naar 100%, had het toestel ongeveer twee uur nodig. Het opladen gebeurt helaas via de ouderwetse micro-USB aansluiting.
Vingerafdrukscanner
De accurate vingerafdrukscanner bevindt zich achteraan het toestel en is goed bereikbaar. Buiten voor het ontgrendelen van het toestel, app-aankopen en toegang tot bepaalde apps zoals banking-apps kan je geen extra functies toewijzen aan de vingerafdrukscanner. Dit was wel mogelijk op de Wiko View 2 maar op zich ben ik hier niet treurig om want dit werkte niet altijd even vlot.
Gezichtsherkenning
Net zoals bij de Wiko View 2 kan je ook bij de View 2 Plus gebruikmaken van gezichtsherkenning. Dat werkt snel en accuraat. Na het tonen van een foto van mijn gezicht, werd het toestel niet ontgrendeld.
Geluid
Bij de Wiko View 2 Plus zit de luidspreker niet onderaan het toestel zoals dat bij veel smartphones het geval is, maar aan de achterkant. Ik had schrik dat dit een invloed ging hebben op het geluid wanneer ik het toestel met de achterkant op tafel zou leggen, maar dit was niet het geval. Vermoedelijk komt dit door het kleine uitstulpsel onder de speaker, waardoor het toestel een beetje wordt opgeheven.
Deze oplossing biedt niet in elke situatie het gewenste resultaat. Zo heb ik in mijn autohouder de telefoon eens moeten verplaatsen omdat de luidspreker toch werd afgeschermd.
Het geluid van de luidspreker is zeker niet slecht te noemen en kan redelijk luid zonder echte vervormingen. Net zoals bij de meeste andere smartphones moet je ook hier geen vette bastonen verwachten.
Camera
Foto’s
Achteraan heeft de Wiko View 2 Plus een 12-megapixelcamera samen met een 5-megapixelcamera voor de bokeh-foto’s. De kwaliteit van deze foto’s zijn zeker acceptabel te noemen. Bij goede lichtomstandigheden kan je mooie foto’s nemen, maar van zodra de lichtomstandigheden afnemen merk je dat er detailverlies aanwezig is. Onderstaande foto’s zijn genomen met automatische HDR-functie ingeschakeld.
Bij het gebruik van de dubbele camera’s achteraan zijn eveneens acceptabele bokeh-foto’s te nemen. Echter, in sommige situaties werden de foto’s op sommige delen overbelicht.
Met de selfie-camera van 8 megapixel kan je eveneens goede foto’s maken. In de camera-app kan je verschillende modi toepassen op je foto’s zoals potret, beauty-skin en stickers.
Video
Net zoals bij de Wiko View 2 kan je met de camera van de Wiko View 2 Plus filmen met een 1.080p-resolutie. De camera heeft ook softwarematige videostabilisatie aan boord.
Camera-app
Bij het gebruik van de camera achteraan kan je modi selecteren zoals professionele modus, nachtmodus, tijd-verloop, panorama-modus en slow motion, potretmodus en stickers. Bij de camera vooraan heb je, zoals ik hierboven al zei, modi zoals stickers, potret- en beautyskinmodus. Het bokeh-effect bij potretmodus wordt dan softwarematig gesimuleerd.
Software
Goed aan de Wiko view 2 Plus is dat Wiko een kale Androidversie heeft voorzien. Hierdoor zijn er geen overbodige apps voorgeïnstalleerd. Anderzijds is het jammer dat Wiko, net zoals bij de View 2, niet gekozen heeft voor Android One.
Android One garandeert namelijk twee jaar lang versie-updates en drie jaar lang beveiligingsupdates, wat niet wordt gegarandeerd door Wiko zelf zoals hieronder is te lezen. Momenteel draait de Wiko View 2 op Android 8.1 Oreo.
Voorgeïnstalleerde apps
Met uitzondering van een eigen Wiko camera-app zijn er de standaard Google-apps voorgeïnstalleerd. Als fotogalerij wordt er gebruikgemaakt van de Google Foto’s-app. De enige app die er voor mij niet op hoefde te staan is de verouderde Google Nieuws-app. Deze is via het instellingenmenu uit te schakelen.
Updatebeleid
Wiko vindt het belangrijk dat consumenten op een plezierige manier te laten werken met hun producten: “Om zo lang mogelijk te genieten van de aankoop van een Wiko-toestel zullen zowel versie- als veiligheidsupdates beschikbaar gesteld worden.”
Wiko meldt verder: “Voor de versies die starten met Marshmallow, zal Wiko elk kwartaal een nieuwe release bieden. De updates zullen beschikbaar zijn over een periode van tenminste twee jaar na productintroductie. Software-updates worden niet van tevoren aangekondigd en kan ik op dit moment geen uitspraak over doen.”
Momenteel draait de Wiko View 2 Plus op Android 8.1 en beveiligingspatch van augustus 2018.
Conclusie
Het ontwerp van de Wiko View 2 Plus is niet lelijk maar door de kunststof afwerking voelt het toestel echter goedkoop aan. De 19:9-schermverhouding geeft deze smartphone een modern uitzicht en de fotokwaliteit van de dubbele camera’s is eveneens acceptabel voor deze prijsklasse.
De 4.000 mAh batterijcapaciteit zorgt er zeker voor dat je gemakkelijk de dag doorgeraakt. De processor is snel genoeg voor dagelijks gebruik waarbij zowel de software als apps vlot werken.
De Wiko View 2 Plus draait op standaard Android wat op zich een pluspunt is omdat er hierdoor weinig bloatware aanwezig is. Anderzijds is het jammer dat Wiko niet gekozen heeft voor Android One wat een betrouwbaarder updatebeleid met zich meebrengt.
Een andere nadeel is dat het toestel een HD-scherm heeft in plaats van Full HD, wat wel aanwezig is bij concurrerende toestellen binnen deze prijsklasse. Op zich ga je daar niet meteen iets van merken zolang je maar naast de Wiko View 2 Plus geen toestel legt met een Full HD-scherm.
Op basis van deze nadelen kan je ik volgende toestellen aanraden waaronder de Moto G6 (vanaf 149 euro) die vervaardigd is uit glas en een Full HD-scherm heeft. Deze draait ook op standaard Android maar maakt eveneens geen gebruik van Android One. Een ander toestel dat dit wel doet, is de Xiaomi Mi A2 Lite (229 euro). Deze heeft net zoals bij de Wiko View 2 Plus een batterij van 4.000 mAh maar dit toestel heeft een krachtiger processor die afgeklokt is op 2 GHz en heeft een Full HD-scherm.
Voordelen
+ 4.000 mAh accucapaciteit
+ Acceptabele fotokwaliteit
+ 19:9 schermverhouding
Nadelen
– HD-scherm
– Kunstof afwerking
– Geen Android One
– Slecht updatebeleid
– microUSB-aansluiting
Wiko View 2 Plus Kopen
De Wiko View 2 Plus is leverbaar in de kleuren antraciet, goud en purple en heeft een adviesprijs van 249 euro. Het toestel is onder andere bij Mobiel.nl en Bol.com te verkrijgen.
Hieronder vind je nog meer prijzen, ook in combinatie met een abonnement.
[tds=6591]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten