HTC U12+
We hebben uitgekeken naar dit toestel en misschien wel om de verkeerder redenen. HTC zit in de hoek waar de klappen vallen en het gaat slecht met het bedrijf. Veel verkeerde keuzes hebben er toe geleid dat HTC veel, heel veel klanten verloren heeft.
De HTC U12+ zal het enige vlaggenschip zijn van dit jaar. In tegenstelling tot de voorgaande jaren toen het ene na het andere vlaggenschip uitkwam. Kocht je als gebruiker de HTC U11, kwam er kort daarna weer een ‘plus’-versie uit. Je wist niet waar je aan toe was. Daarom maakte HTC het tijdens de lancering van de HTC U12+ heel duidelijk dat dit het enige vlaggenschip van dit jaar zal zijn.
Behuizing en design
De HTC U12+ is een solide, degelijke smartphone wat betreft behuizing en design. Aan de voorzijde zien we een beeldscherm met smalle randen eromheen. De screen-to-body ratio van de voorzijde is net iets meer dan 80%. Ter vergelijking de Asus Zenfone 5(Z) heeft een ratio 83,6% en de Huawei P20 Pro heeft een screen-to-body ratio van 82%. Dat is wel een verschil maar ik heb me daar absoluut niet aan gestoord. Aan de bovenzijde zien we twee camera’s. Wanneer we verder het toestel rond gaan zien we een USB C-aansluiting en geen aansluiting voor een bedrade headset, tenzij je een dongel gebruikt.
De achterzijde van dit toestel is een verhaal apart. HTC heeft gekozen voor een spiegelende en lichtgekleurde achterkant. Je kunt er je haren in kammen, handig, maar het is een enorme vingerafdrukken-magneet. Daarbij krast het materiaal ontzettend snel, stop hem niet per ongeluk in een broekzak met een sleutel of een muntstuk want je bent gezien. HTC heeft hiermee wel een smartphone kunnen maken die zich onderscheidt van anderen, alhoewel Huawei ook met een dergelijk materiaal werkt. Een van de kleuren waarin je de HTC U12+ kunt kopen is blauw met een doorzichtige cover, dat ziet er wel heel gaaf uit.
Verder zien we de dubbele camera’s die dwars geplaatst zijn boven de flitser en de vingerafdruksensor en in het midden zien we het HTC-logo. Aan de rechterzijde zien we de volume en power-button en deze bespreken we later even in een apart hoofdstuk. Het toestel heeft ook IP68-certificaat en dat wil zeggen dat het toestel bestand is tegen stof, zand en andere rommel. Daarnaast kan het tot een maximum van 1,5 meter diep een half uur onder water overleven.
Wat ik als laatste nog wil opmerken is dat de HTC U12+ erg zwaar aanvoelt met zijn 188 gram. Dat is voor mij niet zo een probleem omdat dat soms zelfs fijner is.
Scherm en weergave
Het scherm van de HTC U12+ is 6 inch groot en is van het Super LCD-type. Het verschil met een AMOLED-scherm is er maar het beeldscherm van de HTC U12+ doet het prima. De kleuren van het scherm zijn ‘eerlijk’ en daarmee bedoel ik dat ze niet overdreven zijn. Er zijn 119 meer pixels per inch aanwezig op het scherm wanneer je het vergelijkt met de Huawei P20 Pro die over een AMOLED-scherm beschikt.
Ik schreef in het intro al dat de body snel krassen vertoont. Dat gaat ook op voor het scherm en in tegenstelling tot andere merken zit er niet standaard een screenprotector op het scherm. Ik vraag me wel af waarom dat niet is, het is een kleine moeite en zo een groot plezier voor de gebruiker. Nu moet je eigenlijk waarschuwen bij de aankoop ‘koop gelijk screenprotectors anders krijg je spijt’.
Daarnaast valt het ook op dat dit toestel nog gebruik maakt van Gorilla Glass 3 en niet van Gorilla Glass 5. Laatstgenoemde is al twee jaar op de markt en bijvoorbeeld de OnePlus 6, Samsung Galaxy S9 en de LG GT ThinQ maken wel gebruik van Gorilla Glass 5. Hadden ze nog een restantje liggen in de fabriek?
Prestaties
Dit toestel is een vlaggenschip en dan moet je ook een vlaggenschip-chipset hebben. Met de Qualcomm Snapdragon 845-chipset heeft de U12+ dat gelukkig ook. De smartphone is daarmee snel en ontzettend soepel. Deze chipset met acht kernen moet je energiezuinig kunnen werken maar dat heb ik totaal niet ervaren, we zullen daar in het hoofdstuk over de accu op terugkomen.
De test met AnTuTu levert een goede score op voor de HTC U12+. Hij verslaat 99% van alle devices op dit moment en bezet de vijfde plaats in de ranking. Alleen de ASUS ZenFone 5Z, Xiaomi Mi8, OnePLus 6 en de Mi Black Shark gaan het toestel voor. Daarentegen blijft het de vlaggenschepen van begin van dit jaar (net) voor.
De HTC U12+ beschikt over 6GB aan werkgeheugen en dat blijkt meer dan genoeg te zijn voor dit vlaggenschip. Dit toestel heeft een interne opslag van 64GB en na een week of drie dagelijks gebruik is daar 57% van in gebruik en heb ik dus nog bijna 27GB over. De apps die ik heb draaien nemen ongeveer 14GB in beslag. Natuurlijk heeft de HTC U12+ een aantal tools aan boord om je geheugen te optimaliseren door bijvoorbeeld de downloads te verwijderen.
Accuduur
De accu van de HTC U12+ heeft een capaciteit van 3500 mAh en dat is best veel. Daar staat tegenover dat het een 6 inch beeldscherm van stroom moet verzien. Toch ben ik teleurgesteld in de prestaties van dit toestel wanneer het op het verbruik van de accu betreft. Wanneer ik een hele dag thuis werk dan haal ik net het einde van de avond en hoef ik hem tussentijds niet bij te laden. Wanneer ik onderweg ben en muziek luister en zo nu en dan de hotspot aanslinger, dan haal ik absoluut het einde van de dag niet. Dat vind ik niet acceptabel voor een toestel dat een vlaggenschip van HTC moet voorstellen. Op het moment van schrijven is de telefoon anderhalf uur van de lader af en heeft al 15% accu verbruikt, hoe dan?
De software heeft een aantal functies om accu te besparen, deze heb ik uit staan. Ten eerste omdat ik wil testen hoe de accu is zonder de hulpmiddelen en ten tweede omdat wanneer ze aanstaan de Strava-app mijn run niet registreert en dat is net zo erg als op een legoblokje stappen met je blote voeten. Wanneer de accu leeg is kun je hem via Quick Charge 3.0 met de meegeleverde lader van nieuwe energie voorzien, moet je wel altijd die lader mee sjouwen.
Vingerafdrukscanner
Die zit er op en die doet het en werkt prima. Net als bij elk ander merk zijn er situaties waarbij hij niet werkt zoals vochtige vingers. Je kunt ook gebruik maken van Face-unlock om het toestel te ontgrendelen en ook die werkt goed. Het zou zo maar kunnen dat ik die van de HTC U12+ beter vindt dan die van de OnePlus 6.
HTC Edge Sense 2 en de knoppenwinkel
HTC heeft veel aandacht besteed aan de bediening van het toestel. Net zoals bij de HTC U11 kun je weer knijpen in de zijkant van het HTC-toestel, een feature die we ook in de Google Pixel 2 zien. Een functie waar ik totaal niet mee overweg kan.
Daarnaast beschikt de HTC U12+ niet meer over mechanische knoppen maar sensoren aan de zijkant. Voor de vorm heb je nog wel een oppervlak dat op een knop lijkt maar dat heeft alleen een visuele functie. Daaronder zitten sensoren die de aanraking van de vingers registreren en de desbetreffende actie uitvoeren. Een mooi en logisch idee van HTC maar dat helaas jammerlijk heel hard faalt in de uitvoering. Ik heb de HTC U12+ drie weken getest en elke dag startte het toestel minimaal twee keer opnieuw op door de druk die er werd uitgeoefend op de knoppen terwijl deze in mijn broekzak zat. Ik heb gedurende die drie weken minimaal 50 screenshots gemaakt die ik helemaal niet wilde maken. Daarnaast reageren de knoppen niet altijd wanneer je het volume wil aanpassen. Je natuurlijk reactie is harder knijpen maar dat helpt natuurlijk niet in dit geval.
Ik had ook een ongelukkig huwelijk met Edge Sense. Blijkbaar pakte ik het toestel net iets te hard beet waardoor vaak de knijp-functie geactiveerd werd. Ik had gehoopt dat ik de druk die je op Edge Sense kon aanpassen maar blijkbaar kan dat niet. Een dubbel-tap levert een geminimaliseerd scherm op dat je met een hand kunt bedienen. Dat is een hele mooie functie maar niet 12 keer per dag wanneer ik hem niet nodig heb. Mijn collega’s op de redactie kunnen wel goed omgaan met HTC Edge Sense en daarom leg ik de schuld maar bij mijzelf, ik ben te gevoelig, of niet. Daarom heb ik deze functie maar gewoon uit gezet.
HTC heeft ondertussen laten weten dat er een update zal uitrollen die de werking van de knoppen zal aanpassen. Ik hoop heel hard dat dit ook echt zal gebeuren want het verpestte mijn ervaring met de HTC U12+ grondig.
Geluid
HTC heeft een reputatie op het gebied van geluid en dat is ook weer zo bij dit toestel. De HTC U12+ beschikt over stereo-speakers en dat is te horen wanneer je muziek afspeelt zonder oordoppen. Er is een goede balans in het geluid en zelfs een degelijke bass. Het geluid heeft een ruimtelijk effect en het lijkt niet of alles vanuit een klein speakertje komt dat ergens naar de USB-C is gepropt. Hier scoort HTC echt punten want op dit punt laten veel merken het echt liggen.
Dat wordt alleen maar beter wanneer je de meegeleverde U-Sonic USB C-oordoppen gebruikt. HTC heeft echt werk gemaakt van deze bedrade hoofdtelefoon. In de instellingen kun je een profiel aanmaken waarbij de software je oren scant. Wanneer het profiel klaar is kun je met een schakelaar het verschil horen tussen wel en geen profiel en dat verschil is echt heel erg groot. Nogmaals echt kudos voor HTC op dit gebied. Oké, de HTC U12+ heeft geen 3.5mm-aansluiting voor de hoofdtelefoon en wanneer je de meegeleverde headset gebruikt, kun je je toestel dus niet opladen terwijl je muziek luistert.
Camera
De HTC U12+ pakt uit met vier camera’s, twee aan de voorzijde en twee aan de achterzijde. Er is veel werk gestoken in het fotografie-gedeelte. Zo kun je aan de voor- en achterzijde gebruik maken van HDR Boost 2. Deze techniek maakt al een aantal foto’s voordat je zelf een foto neemt. Hierdoor kan het een aantal beelden combineren en het beste beeld eruit pakken.
De 12 megapixelcamera aan de achterzijde kan met de groothoek-functie plaatjes schieten en is voorzien van de HTC UltraPixel 4 waardoor er meer licht in de pixel kan komen en dus de foto’s bij slecht licht beter moeten worden. Het diafragma van f/1.75 helpt daar ook bij. De tweede camera aan de achterzijde heeft 16 megapixel en zit daar vooral om de objecten die veraf staan dichterbij te halen. Het diafragma van deze camera is f/2.6 en dat is een stuk hoger dan die van de andere camera.
De voorzijde heeft twee 8 megapixelcamera’s met een diafragma van f/2.0 waarmee je, net als met de camera’s aan de achterzijde, bokeh-foto’s kunt maken. Verder zien we daar een beetje de software die we bij anderen ook zien. Onder andere een mogelijkheid om je er knapper uit te laten zien dan dat je eigenlijk bent, de mogelijkheid om een panoramafoto te maken met de voor-camera’s en ga zo nog maar even door.
Daarnaast beschikt het toestel over UltraSpeed Autofocus 2 die onder andere met gezichtsherkenning en laser werkt. Er is 2x optische zoom en 10x digitale zoom op de camera aanwezig om alles wat veraf is ook dichtbij te brengen. Een slow-motion-functie is helemaal in op dit moment en natuurlijk heeft de HTC U12+ deze ook met 240 frames per seconde op 1080p.
Op het gebied van video zien we dat deze camera in 4K kan opnemen en daar heb je alleen wat aan wanneer je het ook in 4K kan afspelen. Er is veel aandacht besteed aan het geluid tijdens de video. Wanneer je gaat opnemen kun je aangeven waar het geluid vandaan komt dat je wil opnemen zodat het apparaat zich alleen daarop zal focussen. Dat noemen ze Audio Boost daarnaast vinden we ook nog 3D audio recording en Sonic Zoom. De camera’s beschikken over optische beeldstabilisatie (OIS) en elektronische beeldstabilisatie (EIS). Dat moet het irritante trillen van het beeld zoveel mogelijk voorkomen.
Foto’s
Bovenstaande foto is gemaakt om 21.30 uur in de avond bij helder weer. Op het beeldscherm tijdens het afdrukken lijkt de camera de kleur wit te overdrijven maar dat valt mee in het eindresultaat.
Bovenstaande foto is in de ochtend genomen en goed van kwaliteit. Bij het uitvergroten van de foto blijven de details goed zichtbaar. Camera heeft de focus op de bladeren gelegd en niet op de eend.
Bovenstaande foto is in de nacht genomen met de HTC U12+
Bovenstaande foto is genomen in de nacht met de Huawei Mate 10 Pro
Video’s
Camera-app
De app voor de camera op het toestel is uitgebreid en overzichtelijk. Via de menu-knop rechtsboven kom je in het menu terecht voor je onder andere voor de Pro-modus kunt kiezen. Waar veel anderen kiezen voor sliders en andere moeilijke dingen houden ze het bij HTC op een aantal knoppen langs de zijkant van het scherm waarmee je de instellingen kunt aanpassen. In het bovengenoemde menu kun je ook de hyperlapse (lange opname waarin je bijvoorbeeld ondergaan van de zon vastlegt, slowmotion en andere effecten inschakelen en er is een instellingen-knop waarmee je het geluid van de opnameknop van de camera kunt regelen. Natuurlijk zijn er ook face-filters aanwezig waarmee je net als in Snapchat en Instagram Stories een ‘grappig’ filtertje over je gezicht kunt leggen. Zie het als een bonus.
Software
HTC gebruikt een skin bovenop standaard Android, deze skin is in de loop der jaren een stuk rustiger geworden en beter te gebruiken. Zoals ik in de meeste reviews zeg, een skin daar wen je aan en 90% van deze extra lagen op Android zijn best mee te leven. Dat gaat ook op voor HTC Sense, op een paar cosmetische dingetjes na.
Natuurlijk zijn er wel wat extra apps aanwezig die daar met de beste bedoelingen zijn geplaatst. Zo hebben we de HTS Sense Companion en News Republic beide kun je naar de fabriekversie terug zetten maar niet verwijderen. De Under Armour-app ‘Record’ is duidelijk bloatware want Under Armour zal daar flink voor betalen om het standaard op alle smartphones van HTC te krijgen. Gelukkig kan je deze wel verwijderen.
Extra functies
De HTC U12+ beschikt wel over een aantal extra functies. De gezichtsherkenning hebben we al eerder besproken bij de vingerafdruksensor.
Updatebeleid
Wij ontvingen het volgende statement van HTC op het gebied van updates: “HTC heeft een bewezen staat van dienst om onze gebruikers de nieuwste Android-ervaring te bieden, vooral wanneer u het vergelijkt met de concurrentie. In termen van toekomstige jaren van upgrades hangt het allemaal af van de systeemvereisten van toekomstige Android-systemen en onze evaluatie van de prestaties op de hardware. In eerdere vlaggenschepen hebben we in twee jaar tijd twee belangrijke OS-upgrades uitgevoerd. De HTC 10 (vlaggenschip van 2016) kreeg zelfs begin dit jaar de Android 8-update, toen bijna geen van de 2016-vlaggenschepen van de concurrent werden geüpgraded naar Android 8 tot nu toe. In termen van beveiligingsupdates beoordelen we momenteel onze cadans van updates en zullen die tijdlijn delen zodra deze is bevestigd.”
Wat HTC hier zegt is dat wanneer ze kunnen een toestel van nieuwe versies zullen voorzien. Wat betreft de beveiligingsupdates heeft het bedrijf nog geen ‘ritme’ kunnen vinden terwijl dat nu juist het allerbelangrijkste is. De HTC U12+ draait op het moment van schrijven nog op de beveiligingsupdate van maart en Android 8.0 Oreo.
Conclusie
Deze review heeft mij bloed, zweet en tranen gekost. Ik had al een aantal jaren geen HTC-toestel in handen gehad en daarom was het een soort hernieuwde kennismaking met het merk. Ik weet ook hoe moeilijk het bedrijf het heeft om staande te blijven en dat er dus veel afhangt van dit toestel. Deze review sluit ik af met gemengde gevoelens. Aan de ene kant is de HTC U12+ een goed gebouwde, stevige smartphone waarbij het prima werken is met de skin over Android heen. De teleurstellende performance van de accu zal waarschijnlijk wel mee te leven zijn wanneer je alle software tweakt.
Ik heb mij ook weken lang geërgerd aan de onhandelbaarheid van het apparaat. Continu gebeurde er dingen die ik niet wilde. Continu maakte ik screenshots, het apparaat startte meerdere malen per dag opnieuw op omdat ik blijkbaar weer een knop had aangeraakt en dan minimaliseerde ik het scherm weer. Op een gegeven moment hield ik de HTC U12+ vast als een stuk kostbaar porselein waarvan ik net bij ‘Tussen Kunst en Kitsch’ te horen had gekregen dat het 100.000 euro waard is.
HTC heeft een update beloofd voor de hardwareknoppen en dat zal waarschijnlijk wel heel veel van de problemen oplossen. Ook zal er na veel zoekwerk en instellingen doorploegen wel iets te vinden zijn waarmee het uit kan, maar zo moet het toch niet zijn? Een product van meer dan 800 euro moet altijd goed te gebruiken zijn. Wanneer ik er al moeite mee heb hoe zit het dan met al die mensen die gewoon een goed toestel willen kopen. Nogmaals, ik ga ervan uit dat de update dit zal verhelpen, ik blijf altijd positief.
Positieve punten
+ Design
+ Face Unlock
+ Camera
+ Geluid
Negatieve punten
– Materiaal krast snel
– Hardwareknoppen werken niet goed (komt een update voor)
– Toestel is te gevoelig met aanraking
HTC U12+ kopen
De HTC U12 Plus ligt in de winkels voor een adviesprijs van €799,99 en is beschikbaar in de kleuren Ceramic Black, Flame Red en Translucent Blue. Het toestel is onder andere te koop bij de Belsimpel en via onderstaande webwinkels.
[tds=6245]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten