Samsung Galaxy S24: nu met korting oplopend tot €576!

JBL Tour ONE review: verovert deze noise-cancelling koptelefoon een plekje aan de top?

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
30 juni 2021, 15:43
11 min leestijd
JBL Tour ONE review: verovert deze noise-cancelling koptelefoon een plekje aan de top?

Lees verder na de advertentie.

In het hogere segment noise-cancelling koptelefoons is goede audiokwaliteit en goede ruisonderdrukking simpelweg niet meer voldoende. De lat ligt erg hoog en JBL wil met zijn nieuwste Tour One een plekje veroveren aan de top. Is ze dat gelukt? Je leest het in deze review.

JBL Tour ONE

JBL heeft begin dit jaar twee producten in de JBL Tour-serie gelanceerd, de JBL Tour ONE en de JBL Tour Pro+. Volgens JBL is deze serie ontworpen voor business professionals die op zoek zijn naar een hoofdtelefoon met geavanceerde technologie, slimme functies en een strak design. Uiteraard kun je deze koptelefoon en oordopjes ook in je vrije tijd gebruiken om naar je favoriete muziek, podcasts en audioboeken te luisteren.

Ik heb de JBL Tour ONE-koptelefoon een tijdje mogen gebruiken en in deze review lees je alles over deze premium noise-cancelling koptelefoon.

Specificaties

  • JBL Pro Sound aangedreven door 40mm dynamische drivers 
  • Hi-Res Audio gecertificeerd om frequenties tot 40kHz te ondersteunen
  • 50 uur totale speelduur
  • 25 uur met noise-cancelling en bluetooth aan
  • 50 uur met alleen Bluetooth
  • Snel laden (10 minuten opladen = 2 uur afspelen)
  • Adaptive Ambient Aware & TalkThru
  • 4-mic technologie voor superieure gesprekskwaliteit
  • Handsfree spraakbesturing door Google en Amazon
  • USB-C opladen
  • Automatisch afspelen/Pauze
  • SilentNow en “My Alarm” functie voor onderweg
  • Smart Switch, geoptimaliseerd voor het luisteren naar muziek versus een film
  • Compatibel met de JBL Koptelefoon-app om het luisteren en het gebruikersgedrag aan te passen
  • Fast Pair

Zakelijk design en comfort

De JBL Tour ONE heeft een overwegend zachte rubberen afwerking met hier en daar chroom-accenten. De koptelefoon ziet er strak en stijlvol uit en vind ik heel goed passen in een zakelijke omgeving. Het design zal in ieder geval velen aanspreken. Het uiterlijk is overigens niet revolutionair maar ik vind de Tour ONE gewaagder dan de ietwat saaie Sony WH-1000XM4

De Tour ONE weegt 268 gram en komt met een case die qua uiterlijk en inhoud bijna identiek is aan die van Sony’s XM4. In de case zit dus ook een 2,5 mm naar 3,5 mm audiokabel, een vliegtuigadapter en een usb-c-oplaadkabel. Elke oorschelp kan 90 graden worden gedraaid en worden ingeklapt, waardoor de koptelefoon perfect in de case past en daar ook beschermd wordt. In de doos waar de case en koptelefoon in verpakt zijn, vind je ook de nodige boekjes.

De oorschelpen en hoofdband zijn gemaakt van zacht imitatieleer waardoor ze ongelooflijk comfortabel zijn. De band is goed verstelbaar en daardoor past de koptelefoon precies goed op mijn hoofd. Over het algemeen had ik geen problemen met het draagcomfort als ik de Tour ONE gedurende de werkdag op mijn hoofd had. Ze voelden niet zwaar aan ondanks de 268 gram en de oorschelpen werden niet warm of zweterig op dagen dat het erg warm was. Wel zijn de schelpen iets kleiner dan die van de XM4 en daardoor voelde ik ze na een werkdag wel iets op de rand van mijn oren drukken.

Veel vermogen zonder vervorming

De Tour ONE heeft gelukkig het kenmerkende JBL-geluid dat ik gewend ben van andere JBL-producten. Of je daarvan houdt, dat is persoonlijk. Ik ben in ieder geval van krachtige bass en de Tour ONE levert op dat gebied uitstekend werk af, zonder dat het overheerst. Uiteraard is JBL’s signature Pro Sound ook van de partij en die wordt aangedreven door 40mm dynamische drivers. Die drivers produceren veel vermogen zonder vervorming bij hoge volumes, maar ook bij lage volumes hoor je de details nog steeds.

Met behulp van de meegeleverde audiokabel en een degelijke DAC (Digital to Analog Converter) hoor je een aanzienlijke verbetering in lage en hogere frequenties tijdens het streamen van hi-res audio. Daarentegen ga ik voor gemak en luister meestal muziek zonder kabel en met deze koptelefoon is de kwaliteit via Bluetooth erg goed.  Wil je het geluid aanpassen aan de muziek die je graag beluistert, dan kan dat gelukkig in de JBL Headphone-app want die heeft een equalizer. Niet elke fabrikant rust zijn app uit met een equalizer dus dat is niet vanzelfsprekend.   

Equalizer in de Mijn JBL Headphones-app

Uitstekende noise-cancelling

De Tour One beschikt over actieve noise-cancelling (ANC) en JBL noemt het True Adaptive Noise Cancellation. De techniek is zo slim dat het aan de hand van omgevingsgeluid het niveau van ruisonderdrukking automatisch aanpast, vergelijkbaar met Sony’s Adaptive Sound Control. JBL heeft er zelfs persoonlijke kenmerken aan toegevoegd zoals haar en bril van de eigenaar. Deze slimme functie is verrassend effectief en zorgt ervoor dat je minder hoeft te knoeien met verschillende ANC-modi. Er is trouwens ook een Dagelijks modus die deze automatische ruisonderdrukking uitschakelt.

Ik heb vele keren in een lawaaierige omgeving gewisseld van de JLB Tour ONE naar de Sony WH-1000XM4 en de noise-cancelling en de Ambient Aware-modus, verschillen bijna niet van elkaar. Bij beide koptelefoons hoor ik de Nest Hello-deurbel niet op de Sonos-speakers op kantoor overgaan, en deze speakers staan vlak naast me. De koptelefoons zijn ook niet goed voor je relatie (of juist wel) want ik hoor mijn vriend niet als hij tegen me begint te praten.

Ik gaf vorig jaar aan dat de Sony WH-1000XM4 de beste noise-cancelling biedt in vergelijking tot andere koptelefoons die ik ooit gedragen heb. De JBL Tour ONE staat nu op een gedeelde eerste plaats.

JBL Tour ONE ruisonderdrukking

Slimme geluidsfuncties

1. SilentNow: ANC zonder bluetooth 

In het verlengde van de ruisonderdrukking is er de SilentNow-functie. Met deze functie krijg je de mogelijkheid om de ruisonderdrukkingmodus in te schakelen zonder dat de Tour ONE is ingeschakeld en Bluetooth is geactiveerd. Hierdoor bespaar je de accu van de koptelefoon en kun je toch genieten van stilte om je heen. Let wel, het is geen complete stilte zoals je verwacht van noise-cancelling maar je merkt wel meteen een stuk minder omgevingsgeluid op. 

2. Ambient Aware en TalkThru

Ambient Aware is een functie die je op de meeste noise-cancelling koptelefoons vindt, maar vaak zie je dat fabrikanten het net iets anders noemen. JBL houdt het gewoon op Ambient Aware en hiermee laat je juist, in tegenstelling tot noise-cancelling, omgevingsgeluid toe. Dat is vooral handig als je bijvoorbeeld aan het wandelen bent en toch nog het geluid van het verkeer om je heen wilt horen. Toch kan ik je aanraden om helemaal geen over-ear koptelefoon in het verkeer te dragen, omdat toch veel van het geluid wordt weg gefilterd. De functie gebruik ik liever op kantoor, waarbij je je collega’s kunt verstaan als ze je roepen zodat je via de functie TalkThru met ze kunt praten.

TalkThru is namelijk een functie vergelijkbaar met Sony’s Speak-to-Chat. Met deze functie kun je met een vriend(in) of collega praten zonder je muziek uit te hoeven zetten. Hiervoor moet je wel twee keer op een knop op de oorschelp drukken, bij de Sony WH-1000XM4 kun je het zo instellen dat de muziek en achtergrondgeluid wordt toegelaten als je begint met praten.

3. Smart Audio & Video

JBL heeft de Tour ONE van de functie Smart Audio & Video voorzien. De fabrikant geeft aan dat door de bluetooth-instellingen via de app te optimaliseren, je geoptimaliseerde audio kunt krijgen in verschillende scenario’s, zoals luisteren naar muziek of video’s bekijken. Je kan hiermee dus de bluetooth-verbinding optimaliseren voor hifi in de muziekmodus of een lagere latentie in de videomodus. Je kan dus in de app kiezen tussen verschillende scenario’s:

  1. Normaal: Houd je verbinding stabiel in een drukke omgeving
  2. Muziekmodus: Instellingen geoptimaliseerd voor het luisteren naar muziek
  3. Videomodus: Instellingen geoptimaliseerd voor het kijken van video’s of het gamen

4. In slaap vallen met Mijn alarm

Met Mijn alarm kun je slaap- en wektijden instellen in de My JBL Headphones-app. Vervolgens kun je een slaap- en wektimer instellen om het volume van de koptelefoon geleidelijk aan te verlagen voor de slaap. Daarna kan je instellen dat de functie gedurende een bepaalde tijd overschakelt naar de SilentNow-modus om je vervolgens op een bepaald tijdstip te wekken. 

Deze functie is wat mij betreft niet geschikt tijdens de nachtrust omdat ik niet met een koptelefoon naar bed ga. Ik heb de functie gebruikt voor mijn schoonheidsslaapjes overdag. Daarvoor is de functie echt ideaal.

Mijn alarm-functie op de JBL Tour ONE

Uitstekende belkwaliteit

De belkwaliteit van de Tour ONE is uitstekend, beter dan die van de Sony WH-1000XM4. Tijdens de oproepen met de Tour ONE, was alleen mijn stem te horen, geluiden op de achtergrond kwamen niet door. De WH-1000XM4 Sony laat ook bijna geen geluiden door naast mijn stem, maar het geluid klinkt wel schel. Alsof je in een grote ruimte aan het bellen bent.

Bediening via tikken en knoppen

JBL heeft drie knoppen aan de Tour ONE toegevoegd en noemt ze ook wel functieregelaars. Je kan in de Mijn JBL Headphones-app andere functies toewijzen aan de functieknop op de linker oorschelp: een spraakassistent zoals Google Assistent of de Ambient Sound-regelaar om snel te kunnen schakelen tussen ruisonderdrukking en Ambient Aware. Ik heb voor de laatste optie gekozen en dan kun je met twee keer drukken op de knop het eerder genoemde TalkThru ook in- en uitschakelen. Je kan deze opties ook koppelen aan de rechter oorschelp zelf, om ze via tikken te activeren.

Instellingen op de JBL Tour ONE

De bediening van het volume gaat overigens niet met veegbewegingen over de rechteroorschelp zoals ik van de Sony WH-1000XM4 gewend ben. Daarvoor zijn er op de Tour ONE fysieke knoppen aanwezig en die vind ik toch fijner omdat ze in mijn optiek simpelweg nauwkeuriger zijn. De bediening van de muziek en binnenkomende oproepen verloopt wel via de rechteroorschelp, en dat gebeurt via tikken op de schelp. Als laatste is er de aan/uit-knop die tevens dient als bluetooth-pairing-knop. Enige minpuntje aan de bediening is de gevoeligheid van de rechterschelp. Zodra ik de koptelefoon even verplaats op mijn oren, gaat de muziek uit.

Zet je de koptelefoon even af, dan wordt de muziek automatisch gepauzeerd. De muziek speelt automatisch weer verder als je de Tour ONE weer op je hoofd zet. Deze functie zie je bij meer oordopjes en koptelefoons en dat is alleen maar handig. Het bespaart accu en in het geval van podcasts hoef je niets meer te missen als je de koptelefoon even afzet. Je kan in de app ook instellen na welke periode de Tour ONE automatisch uitgeschakeld moet worden. 

JBL Headphones

Harman Consumer, Inc.

8,4
Gratis
Via Google Play

Accuduur

De bluetoothkoptelefoon heeft een totale speelduur van 50 uur. Heb je noise-cancellation en bluetooth aan, dan wordt dit gehalveerd tot 25 uur. Je zit overigens niet lang zonder want de Tour One is in 10 minuten voldoende opgeladen om weer 2 uur mee te gaan. Een werkweek zonder ANC redt de koptelefoon dan ook met gemak. Aangezien ik eigenlijk altijd ANC aan heb, redt ik dat dus niet. Met een gemiddelde speelduur van 4 uur per dag, kom ik de werkweek in ieder geval makkelijk door.

Multi-point connection

De JBL Tour ONE kan tegelijkertijd worden gekoppeld met maximaal twee bluetooth-apparaten zoals je telefoon en je laptop. Je kan dus via je laptop muziek luisteren en ondertussen telefoontjes aannemen via je telefoon. Dit werkt meestal perfect, maar ik merk af en toe wel haperingen in de verbinding als ik de app geopend heb op de telefoon en muziek luister via mijn laptop. Ik krijg dan de melding te zien dat de app maar met één JBL-koptelefoon verbonden kan worden, terwijl ik er maar eentje gebruik. De app afsluiten lost het probleem meteen op. Daarnaast wil de koptelefoon soms niet meteen koppelen met mijn laptop zodat ik de bluetooth-instellingen moet induiken om handmatig verbinding te maken.

Melding in de JBL-app

Conclusie

Goede audiokwaliteit en goede ruisonderdrukking in het hogere segment noise-cancelling koptelefoons is momenteel niet meer voldoende. De lat ligt erg hoog met concurrenten als de Apple AirPods Max, de Sony WH-1000XM4 en de Bose 700, en dan heb ik het nog niet gehad over de toplaag daarboven. JBL wil met zijn nieuwste Tour One een plekje veroveren in dit hoge segment, en ik denk dat ze dat zeker gelukt is. De JBL Tour ONE levert muziek en noise-cancelling van uitstekende kwaliteit af en ook de belkwaliteit van deze koptelefoon is uitstekend.

Overige eigenschappen van de koptelefoon zijn erg persoonlijk. Ik vind de headset er erg stijlvol uitzien en JBL’s Pro Sound erg aangenaam om naar te luisteren. Ook de bediening van de koptelefoon past in mijn straatje, maar ik voelde de oorschelpen na een werkdag wel ietsjes op de rand van mijn oren drukken. De bluetoothverbinding met twee apparaten wilde soms wel eens haperen als de app geopend was, maar verder kan ik geen minder goede eigenschappen vinden. De JBL Tour ONE is een heerlijke koptelefoon en heeft een plek veroverd tussen de premium noise-cancelling koptelefoons van dit moment.

JBL Tour ONE kopen

De JBL Tour ONE kost 299 euro en is in het zwart verkrijgbaar bij onderstaande winkels.  

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!