Sony WH-1000XM4

Lees verder na de advertentie.
De Sony WH-1000XM4 volgt de in 2018 gelanceerde Sony WH-1000XM3 op met een aantal nieuwe intelligente mogelijkheden. Zo voegt Sony verbeterde noise-cancelling, slimme sensoren en Bluetooth 5.0 aan de hoofdtelefoon toe. Daarnaast heeft de fabrikant de adviesprijs van 380 euro gelijk gelaten en dat geldt ook voor het uiterlijk van de hoofdtelefoon.
Ik heb deze Sony WH-1000XM4 -headset een tijdje mogen testen en in dit artikel neem ik de plus- en minpunten van deze bluetooth-koptelefoon met jullie door.

Sony WH-1000XM4 – de pluspunten
1. Draagcomfort
De Sony WH-1000XM4 bestaat voornamelijk uit plastic, maar dat doet zeker niet af aan het design en de bouwkwaliteit. Het geheel voelt hoogwaardig aan. De oorschelpen zijn uitgerust met een lederafwerking.
Qua uiterlijk komt de Sony WH-1000XM4 vrijwel geheel overeen met dat van zijn voorganger, de XM3. Dat geldt ook voor de doos, de accessoires en de beschermhoes. De koptelefoon is ten opzichte van de XM3 iets dunner qua formaat en zit er meer ruimte binnenin de oorschelpen. Beide zijn kleine aanpassingen maar wel zorgen voor een nog betere pasvorm.
De XM3 zat namelijk al erg goed, ook als je de koptelefoon urenlang ophebt. Dat geldt ook voor de 225 gram wegende XM4. Ik kan de koptelefoon met gemak een werkdag ophebben zonder last te krijgen van de oorschelpen die op je oren drukken of de bovenkant die je schedel te hard masseert.
Als ik dan toch een kanttekening mag maken, na vier generaties is er nog altijd erg weinig aan het uiterlijk veranderd. Durft Sony niet te tornen aan het succes van de koptelefoon? Of is de designafdeling lui? Ik zou in ieder geval wel een ietwat cooler ontwerp willen zien en wat meer variatie in kleuren. En misschien een uitspreekbare naam.

2. Noise-cancelling (op locatie)
Bij active noise cancellation worden omgevingsgeluiden en ruis gedempt. Dat werkt het beste bij monotoon geluid, zoals het geluid van de motoren in een vliegtuig of het geluid van een rijdende trein. De Sony WH-1000XM4 beschikt over toonaangevende noise-cancelling, mede dankzij de HD Noise Cancelling QN1-processor die ook in de voorganger zit. Deze techniek filtert niet alleen geluid van vliegtuigen en treinen, maar ook andere geluiden zoals stemmen en verkeer.
Deze actieve ruisonderdrukking werkt bijzonder goed op de WH-1000-serie van Sony en de XM4 weet de techniek wederom naar een hoger niveau te tillen. Ik kan dan ook met recht zeggen deze headset voor mij de beste noise cancelling biedt in vergelijking tot andere koptelefoons die ik ooit gedragen heb.
Als je de koptelefoon bijvoorbeeld in de trein op hebt, merk je meteen het verschil. Je hoort de trein bijna niet meer rijden en alle andere geluiden van reizigers worden weggefilterd. Heerlijk gewoon. Tijdens het thuiswerken hoor je werkelijk niets of niemand meer en kun je helemaal opgaan in je werk en passende lekkere muziek. Meerdere keren werd ik geroepen door iemand maar reageerde ik niet. Simpelweg omdat ik het niet hoorde.
Uiteraard blijft het niet bij alleen noise cancellation. Sony voegt ook noise cancelling op locatie toe. Hierdoor wordt omgevingsgeluid automatisch aangepast op basis van je voorkeuren en locatie. Dit gebeurt via Adaptive Sound Control. Je zou dan de ruisonderdrukking op het werk in kunnen schakelen, terwijl de functie thuis is uitgeschakeld. Sony gebruikt hiervoor de Google Maps-API, zodat je de ruisonderdrukking en EQ per locatie kan instellen.
De functie gaat zelfs zover dat de headphone de noise-cancelling tijdens het luisteren naar muziek op het vliegveld optimaliseert, maar bijvoorbeeld toch omroepberichten doorlaat. Op het station werkt dat in ieder geval. Het geluid wordt naar de achtergrond geplaatst zodra de omroepster een vertraging meldt. Na verloop van tijd herkent Adaptive Sound Control de locaties waar je vaak bent. Zoals een werkplaats, sportschool of je favoriete kroeg, en past deze het geluid aan de situatie aan. Dit is voor mij als lui persoon een erg fijne instelling. Ik wil graag veel personaliseren maar tegelijkertijd ook veel automatiseren.

3. Zeer goede geluidskwaliteit
Het geluid is over het gehele spectrum van erg hoog niveau. De lage tonen zijn nadrukkelijk aanwezig en de bas is niet alleen krachtig, maar ook diep. Via de equalizer in de app kun je het geluid aanpassen aan de muziek die je graag luistert. Uiteraard is de geluidskwaliteit erg persoonlijk. Een bedrade Sennheiser-koptelefoon zal nog beter geluid af weten te leveren.
Sony’s 360 Reality Audio is nog een eervolle vermelding waard. In plaats van een standaard linker- en rechterkanaal zoals stereogeluid biedt, wijst Sony 360 Reality Audio elk kanaal toe als zijn eigen geluidsobject. Met deze technologie kun je dus geluid waarnemen alsof het daadwerkelijk om je heen beweegt. 360 Reality Audio werkt alleen met 360 by Deezer, Nugs.net en Tidal en heb ik helaas niet kunnen testen omdat ik daar geen abonnement heb.

4. Automatisch pauzeren
Je kan de headset op twee manieren automatisch laten pauzeren. Als eerste via de functie ‘wearing detection’. Dankzij verschillende sensoren zal de koptelefoon automatisch je muziek pauzeren zodra je hem afzet. De WH-1000XM4 zal direct weer met afspelen beginnen wanneer deze opgezet wordt. Dit helpt tevens om de batterij te besparen. Deze functie is op steeds meer headsets en oordopjes te vinden en ik kan dat alleen maar toejuichen.
De tweede manier om de muziek automatisch te laten pauzeren is door je hand op de rechterkant van de hoofdtelefoon te houden (Quick Attention-modus). Hierdoor wordt de muziek gedempt en hoor je via de speaker omgevingsgeluid dat opgenomen wordt door de ingebouwde microfoon. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je aan het werk bent met muziek op, maar toch even kort wilt overleggen met een collega. Deze functie is ook al aanwezig op de voorgangers van de XM4 en dus vanzelfsprekend als deze koptelefoon in het bezit hebt.

5. Lange accuduur
Sony claimt dat de headset met met Bluetooth en noise cancelling ingeschakeld een batterijduur van 30 uur heeft. De headphone heeft tevens een Quick Charging-functie om weer voor 5 uur van muziek te kunnen beluisteren na slechts 10 minuten opladen. Die 30 uur haal je met gemak en het opladen is ook een fluitje van een cent. Wat dat betreft doet de XM4 niet onder voor zijn voorganger.
6. Multi-point connection
De WH-1000XM4-koptelefoon kan tegelijkertijd worden gekoppeld met twee Bluetooth-apparaten. Als er een oproep binnenkomt, herkent de koptelefoon het apparaat en maakt hij automatisch verbinding. Zo kan je snel het telefoongesprek aannemen om erna weer naar de muziek of de podcast op je laptop te luisteren. Met één druk op de knop kun je wisselen tussen apparaten. Op de WH-1000XM3 moet je eerst nog de verbinding met bijvoorbeeld je laptop verbreken, als je een gesprek op je telefoon wilt aannemen.
Ook deze mogelijkheid is gelukkig op steeds meer headsets en oordopjes te vinden. Ik kan sowieso niet meer zonder omdat ik de hele dag aan het wisselen ben tussen apparaten.

7. Intuïtieve bediening
Op de hele headset zijn maar liefst 2 knoppen te vinden, de powerknop en de Custom-knop. De laatstgenoemde kun je koppelen aan de achtergrondgeluidsonderdrukking, Google Assistent of Amazon Alexa.
Daarnaast kan je via veegbewegingen over de rechteroorschelp de muziek bedienen. Dit werkt hetzelfde als voorgaande edities van de koptelefoon: erg intuïtief en goed.
Daarnaast kan je via veegbewegingen over de rechteroorschelp de muziek bedienen. Dit werkt hetzelfde als voorgaande edities van de koptelefoon, wat erg intuïtief en goed.
– Veeg naar rechts -> volgende nummer
– Veeg naar links -> vorige nummer
– Veeg naar boven -> volume omhoog
– Veeg naar beneden -> volume omlaag
– Snel vooruitspoelen -> veeg vooruit en houd vast
– Snel terugspoelen -> veeg achteruit en houd vast
– Dubbel tikken -> pauzeren/afspelen
Nog een eervolle vermelding of twee: Google Fast Pair en Vind mijn apparaat. Met de eerste koppel je de koptelefoon supersnel met je telefoon en met de tweede kun je de XM4 makkelijk terugvinden als je hem kwijt bent.

Sony WH-1000XM4 – de minpunten
1. Forse prijs
De Sony WH-1000XM4 heeft een adviesprijs van 380 euro en dat is een aanzienlijk bedrag. Je krijgt hiervoor wel echt waar voor je geld maar of je het bedrag ervoor over hebt?
2. Korte usb-c-kabel
De meegeleverde usb-c-kabel is met zijn plus-minus 20 cm wel heel erg kort. Gelukkig heb ik overal en altijd voldoende lage kabels bij de hand dus voor mij blijft deze kabel in de doos zitten, maar voor anderen kan dit een probleem opleveren.

3. Speak-to-chat
Nieuw op de Sony WH-1000XM4 is de functie Speak-to-Chat oftewel Spreek-o-te-chatten. De koptelefoon herkent hierdoor automatisch je stem. Als je dan begint met praten, stopt de muziek en wordt achtergrondgeluid toegelaten. Dit komt van pas als je een kop koffie wil bestellen tijdens het luisteren van muziek of de weg op het station wil vragen aan iemand. Je kan zo eenvoudig korte gesprekken voeren zonder dat je de koptelefoon af hoeft te zetten.
Voor mij bood het geen uitkomst. Tijdens het meezingen werd de muziek namelijk meteen uitgeschakeld. Ook als even iets niet lukt, en ik dit vocaal moet bijstaan, schakelt de muziek automatisch uit. Ik heb de functie in de app dus meteen uitgezet en zet liever even de koptelefoon af. Dat vind ik ook beschaafder staan als je met iemand in gesprek bent.

Conclusie
Sony heeft klaarblijkelijk weinig willen veranderen aan de al zeer goede WH-1000XM-serie en geef ze ongelijk. De prijs, de naam en het uiterlijk zijn hetzelfde gebleven, maar Sony heeft wel een aantal erg handige en veelgevraagde features aan de WH-1000XM4 toegevoegd.
Zo is er multi-point connection waardoor je de koptelefoon tegelijkertijd kunt koppelen met twee Bluetooth-apparaten zoals twee telefoons of een telefoon en een laptop. Pairen en unpairen is verleden tijd! Dan is er de superieure noise-cancelling. Sony heeft deze op de XM4 nog weer verder verbeterd. Als noise-cancelling voor jou belangrijk is, dan is de XM4 op dit moment de beste keuze.
De nieuwe Speak-to-Chat functie kan ook van pas komen als je even koffie wilt bestellen zonder je koptelefoon af te doen. Wearing detection is ook nieuw en deze functie weet wanneer je de koptelefoon draagt of afzet. De XM4 bevat naast de nieuwe functies ook functies van zijn voorgangers zoals de Quick Attention-modus en de intuïtieve bediening via de rechteroorschelp.
De Sony WH-1000XM4 is net als de Sony WH-1000XM3 wederom een erg goede koptelefoon van de bovenste plank. Als je het beste van het beste wilt, dan zou de Sony WH-1000XM4 op je verlanglijst moeten staan. Je moet dan wel diep in de buidel tasten. Wil je liever iets minder spenderen? Dan kun je ook voor de XM3 gaan. Deze koop je nu voor 222 euro via Bol.com.

Voor wie is de Sony WH-1000XM4 bestemd?
– Voor degenen die de beste noise-cancelling van dit moment willen
– Voor de reizigers die veel voor werk of plezier onderweg zijn en een koptelefoon met lange accuduur nodig hebben
– Voor de mensen die veel schakelen tussen telefoon en laptop en een koptelefoon willen die dit aankan
Sony WH-1000XM4 kopen
De Sony WH-1000XM4 is te koop in de kleuren zwart en zilver voor een adviesprijs van 380 euro. Je koopt de headset onder andere via Bol.com, Coolblue en MediaMarkt.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Bedankt voor de review!
Ik vroeg mij af of de koptelefoon enkel met de app gebruikt kan worden? Ik heb t niet zo met de smartphones en wil eigenlijk zo min mogelijk apps / geen smartphone. Daarnaast heb ik een oude Ipod Classic waarvandaan ik veel muziek luister. Dit kan dus ook enkel bedraad. Is er een optie om deze koptelefoon ook bedraad te gebruiken?
Of zou je in mijn geval een hele andere koptelefoon aanraden?