Samsung Galaxy S24: tot €384 voordeel én Galaxy Watch7 cadeau!

Nest Hello review: slimste videodeurbel van de klas

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
25 december 2018, 19:00
16 min leestijd
Nest Hello review: slimste videodeurbel van de klas

Lees verder na de advertentie.

Nest – de geschiedenis

Nest had voor 2014 een aantal slimme producten in zijn portfolio, de slimme thermostaat Nest Learning Thermostat en de slimme rookmelder Nest Protect. Beide zijn slim, de slimme thermostaat leert van de gebruiker en weet wanneer je niet thuis bent en de de slimme rookmelder weet het verschil tussen ‘aangebrand eten’ en een echte brand of koolmonoxideprobleem. Google is al sinds de oprichting in 2010 betrokken geweest bij Nest en droeg in 2011 en 2012 ook financieel bij aan het smarthomebedrijf. In januari van 2014 kondigde Google de overname van Nest Labs aan. Hiermee was 3,2 miljard dollar gemoeid.

Nest kon onder zijn eigen naam verder met het ontwikkelen van smarthome-producten maar in 2018 werd Nest toch onderdeel van Google. Om precies te zijn, onderdeel van het hardwareteam van Google onder de paraplu van het moederbedrijf Alphabet

Eerste generatie Nest Cam

Ondertussen is het productportfolio uitgebreid met slimme camera’s voor buiten en voor binnen, een  beveiligingssysteem, een slim deurslot, meerdere slimme thermostaten en een videodeurbel. Deze videodeurbel heet Nest Hello en bespreek ik in deze review.

Behuizing en design

De Nest Hello is zo groot als je wijsvinger en heeft een witte behuizing met een zwarte voorzijde. De videodeurbel valt niet direct op maar bevat wel het kenmerkende Nest-design met het minimalistische  uiterlijk, ronde vormen en de zwart-witte afwerking. In de behuizing zit naast de drukbel en de camera ook een luidspreker en microfoon.

De camerasensor zit aan de bovenzijde van het apparaat. Daarboven is er een statuslampje te vinden. Daaronder vind je de drukbel met led-ring. Deze led-ring pulseert wit als er iemand voor de deur staat. De led-ring draait blauw als iemand heeft op de deurbel heeft gedrukt en wacht op een reactie van de eigenaar en pulseert blauw als de eigenaar de Nest-app gebruikt om via de camera te praten. Geel betekent dat de verbinding is verbroken en groen betekent dat e deurbel is verbonden met de Nest-app en is klaar voor gebruik.

De Nest Hello heeft een IPX4-classificatie en kan dus tegen een plens water. De bedrijfstemperatuur is -15 °C tot 40 °C. Dat wil dus zeggen dat de videodeurbel binnen deze range zijn werk naar behoren kan doen.

In de compacte doos zit naast de Nest Hello, een raamsticker, handleiding een montagesteun, belaansluiting en wat schroeven. In een apart doosje zitten een wig van 15 graden, een opener, een verlengdraad, wandpluggen en een steenboortje (voor baksteen en stucwerk). De camera kijkt recht vooruit maar met de wig kun je de Nest Hello in een hoek van 15 graden naar links of naar rechts plaatsen. De opener, die lijkt op het simkaartpinnetje die je gebruikt om de simkaartlade van je smartphone te openen, moet de Nest Hello beschermen tegen diefstal. Je klikt hem hiermee namelijk uit de montagesteun. Je begrijpt wel dat iedere dief met zo’n pinnetje of opener of misschien zelfs een paperclip of naald hetzelfde kan doen. Dat geldt overigens voor elke slimme deurbel of camera die aan de buitenzijde van je huis is bevestigd.

Installatie

De installatie van de Nest Hello vergt wat meer moeite dan bij de Ring-videodeurbel. De Ring kun je namelijk, dankzij de ingebouwde accu, gewoon op je kozijn of muur monteren en meteen in gebruik nemen. Uiteraard zul je hem dan wel moeten opladen en dat is volgens onze review één keer per maand. De Nest Hello werkt op een 24 volt stroomvoorziening. Hierdoor hoef je de videodeurbel niet op te laden maar vergt de installatie wel wat meer moeite. Allereerst zul je moeten controleren of de bedrading van je huidige deurbel voldoende stroom levert, je een 24 volt transformator in de meterkast hebt en of je huidige gong volstaat (om de bel ook binnen te horen). Je kunt via deze site in een paar stappen controleren of de Nest Hello geschikt is voor je huis.

Niet geheel onbelangrijk is een goede draadloze internetverbinding. Je hebt namelijk een werkende wifi-verbinding nodig voor de videostreams, opnamen en mobiele meldingen. De Nest Hello ondersteunt Wifi 802.11b/g/n op 2,4 GHz-netwerken. Een breedbandinternetverbinding met een uploadsnelheid van ten minste 2 Mbps is een vereiste. Nest laat je ook weten als de wifi-verbinding niet werkt. Onlangs lag de verbinding in huis plat en kreeg ik na 10 minuten een e-mail dat  de Nest Hello gedurende dat tijdsbestek geen verbinding kon maken met internet. Heb je vaker problemen met de verbinding met je wifi-netwerk? Dan kun je de router dichterbij zetten of een wifi-extender aanschaffen,

Voor het gebruik van de Nest-app is een compatibele smartphone of tablet met Bluetooth 4.0 een vereiste. De Nest-omgeving kun je ook via je Mac of Windows-computer benaderen. Zowel de app als de Nest-omgeving in de browser bespreek ik later in deze review.

Zelf installeren of laten doen?

Als de bedrading van je huidige deurbel onvoldoende stroom levert, kun je alle benodigdheden en de Nest Hello laten installeren door een Nest Pro. Deze monteur vervangt dan de transformator op het schakelbord (DIN-rail transformator) en installeert vervolgens de Nest Hello voor je. Er zijn verschillende (installatie)bedrijven die gecertificeerd zijn als Nest Pro. Een overzicht van deze monteurs vind je via deze site. De kosten voor de montage liggen tussen ongeveer 90 euro en 140 euro en daarbij kun je kiezen installatie met of zonder een draadloze gong.

Wanneer je de Nest Hello zelf wilt installeren, moet je de bedrading van de bel en de deurbel aansluiten en gaten boren om de Nest Hello op te hangen. De Nest-app zal je stap voor stap begeleiden bij de installatie met gedetailleerde instructies. Nest-ondersteuning biedt daarnaast nog stapsgewijze installatie-instructies via onderstaande video en via deze site.

De Nest Hello videodeurbel installeren en instellen

Ik heb de videodeurbel, de nieuwe gong en de nieuwe transformator door een Nest Pro laten uitvoeren. Binnen een half uur is de Nest Hello ‘up and running’ en kun je de monteur een bakkie koffie aanbieden. Ja, het is een duur bakkie koffie maar gemak komt nu eenmaal met een prijs.

> Ondersteuning voor de Nest Hello

Hoe werkt de Nest Hello?

Specificaties

Ik begin met de specificaties. De Nest Hello beschikt over een 3 megapixel 2K-kleurensensor van 0,85 cm met 8x digitale zoom. Deze sensor neemt tevens HD-beelden (H.264-codering, HDR) op met een resolutie van 1600 bij 1200 pixels en 30 frames per seconde. Nest heeft gekozen voor HD-videobeelden met een beeldverhouding van 4:3 in plaats van 16:9. Hierdoor worden mensen van top tot teen (of pakketjes op de grond) getoond.

Het gezichtsveld is 160 graden waardoor er een groot oppervlakte gefilmd kan worden. Je kunt de Nest Hello niet op afstand bewegen via de app, dus als je de camera in de juiste gezichtshoek wilt zetten, moet je dit met de hand doen, eventueel met de eerdergenoemde wig.

Nachtzicht

De Nest Hello werkt ook ’s nachts dankzij de infraroodleds (850 nm), deze leds zie je alleen ’s nachts oplichten. Op deze manier kan de videodeurbel via de functie Nachtzicht ook in het donker zien wat er gebeurt. De Nest Hello videodeurbel kan tot bijna 2 meter in het donker zien om te focussen op mensen bij de deur. Wanneer Nachtzicht is ingeschakeld, wordt video in zwart-wit gestreamd, zelfs als het beeld voldoende verlicht is. Ik ben erg tevreden over deze functie, de Hello geeft duidelijke beelden weer.

Rode lampjes boven de deurbelknop: Nachtzicht geactiveerd op de Nest Hello

Praten en luisteren in HD

In de videodeurbel zit tevens een luidspreker en microfoon waarmee je bezoekers kunt horen en met een bericht kunt reageren als je niet naar de deur kunt komen. Nest garandeert hier HD-geluid waarbij echo en ruis worden onderdrukt om er voor te zorgen dat mensen ook in een drukke straat te verstaan zijn. Over de verstaanbaarheid van de pakket- en sushibezorgers heb ik ook helemaal niets te klagen. Gesprekken en berichten zijn luid en duidelijk.

Activiteitszones en clips

Activiteitszones zijn plekken in het gezichtsveld van de camera die je belangrijk of juist niet belangrijk vindt. Je kunt voor deze speciale meldingen ontvangen wanneer daar iets gebeurt. Deze zones zijn in te stellen in de app. Voor het gebruik van een Nest Cam IQ Indoor-camera kun je een activiteitszone instellen op een raam of een wiegje. Voor de Nest Hello lijkt mij het uitsluiten van een zone meer geschikt. Denk dan aan een een bepaald gebied met vaak bewegende objecten. Deze zone kun je dan uitsluiten voor meldingen zodat het aantal notificaties binnen de perken blijft. Ik heb zelf geen activiteitszones ingesteld. Ik vond het niet nodig  daar gezichtsveld van 160 graden voor mij al voldoende was en er geen vervelende bewegende objecten in zaten.

Je kan met de Nest-app ook videoclips maken. Je kunt in het geval van de Nest Hello bijvoorbeeld een clip opslaan van iemand die aanbelt. Veel meer toepassingen zie ik voor deze videodeurbel niet, voor de Nest Cam’s overigens wel. De clips kun je opslaan en posten op YouTube of Facebook maar ook delen met iemand,

Slimme functies – persoonsmeldingen

De Nest Hello is een videodeurbel en toont dus de persoon die bij je aanbelt in de Nest-app op je telefoon. Deze videodeurbel kan dus onderscheid maken tussen mensen en dingen, en zelfs het geluid van een pratende persoon of een blaffende hond herkennen. Naast deze slimme eigenschap kan de Hello nog veel meer op het gebied van slimme functies.

De Nest Hello beschikt namelijk ook over persoonsmeldingen. Je krijgt dan een notificatie als er iemand voor de deur staat, zelfs als deze nog niet heeft aangebeld. De meldingen kun je  via een pushnotificatie of e-mail binnenkrijgen en zijn in te stellen voor mensen en bewegingen.

Met een abonnement op Nest Aware kun je dit uitbreiden met bekend-gezicht-meldingen. Je krijgt dan een melding als de camera een gezinslid ziet, of een onbekende. Voor deze functie dien je een naam te geven aan de personen die je de camera in het vervolg wil laten herkennen. Denk bijvoorbeeld aan de schoonmaakster, de de pakketbezorger, je beste vrienden, de buren of je ouders. In de app krijg je dan een melding dat de schoonmaakster aanbelt. Deze intelligente meldingen werken met slimme algoritmen maar werken mijn inziens nog niet optimaal. Vaak worden er personen als onbekend gedetecteerd terwijl ik deze al aan mijn lijst met bekende personen heb toegevoegd.

Slimme functies – Google Home kondigt aan dat er een bezoeker is

Als je een Google Home hebt, kun je de Google Assistent laten aankondigen dat er een bezoeker is wanneer hij of zij op de Nest Hello drukt. Je kunt een bezoeker zelfs op naam laten aankondigen als je een Nest Aware-abonnement hebt en de naam van die bezoeker is opgeslagen in je bekende gezichten. Dit kun je instellen in de Google Assistent-app.

Ben je in het bezit van een Google Home Hub? Dan zal de Google Assistent op deze smart display een bezoeker op naam aankondigen inclusief beeld van de camera op de Nest Hello.

Slimme functies – praten met de persoon die aanbelt

Het leuke van de Nest Hello is dat je met de persoon die voor je deur staat, kunt praten als je niet thuis bent. Je kunt een vooraf ingesproken bericht met een druk op de knop in de app laten afspelen. Er zijn drie vooraf ingesproken berichten (zie screenshot) die je te zien krijgt als er iemand aanbelt. Deze berichten kun je overigens niet wijzigen of zelf inspreken. Dat vind ik jammer. Je kan ook via de knop ‘Praten’ in de app de persoon meteen aanspreken. Op deze manier kun je bijvoorbeeld tegen de pakketbezorger zeggen dat hij het pakketje op de tuinstoel kan achterlaten. Dit werkt overigens prima, alleen de sommige pakketbezorgers moeten even wennen.

Slimme functies – dag en nacht streamen

De Nest Hello neemt zowel overdag als ’s nachts continu video op (tot 30 dagen terug), dus niet alleen als er beweging of geluid wordt gedetecteerd. Meldingen ontvang je alleen bij specifieke activiteiten. Vergelijkbare videodeurbellen nemen bijvoorbeeld alleen clips op, waardoor je belangrijke videobeelden voor, tijdens en na een gebeurtenis misloopt. Voor deze optie heb je wel een Nest Aware-abonnement nodig.

De stream is dus ook altijd op je smartphone, tablet of pc te bekijken. Doordat er continu video wordt opgenomen, kun je dus ook beelden terugkijken. Dat kan handig zijn om te zien wie er eerder die dag bij je aangebeld heeft. Deze hoge kwaliteit-videobeelden vergen trouwens wel veel van je internetverbinding. Ze moeten wel geüpload worden naar de Nest-servers. Hou dus rekening met je bandbreedte en pas de videokwaliteit eventueel aan in de app.

Nest Aware

Je kunt de Nest Hello gratis gebruiken maar dan beschik je niet over alle mogelijkheden van deze videodeurbel. Je kan dan alleen via de app live kijken naar wat er zich voor de camera afspeelt, notificaties krijgen als er iemand aanbelt, de persoon bekijken en er tegen praten. Daarnaast kun je screenshots bekijken van beweging en mensen die hebben aangebeld (geen video) van de afgelopen 3 uur.

Wil je wel van alle mogelijkheden gebruik maken? Dan zul je een abonnement op Nest Aware moeten nemen. Dan kun je ook van de bekend-gezicht-meldingen, videogeschiedenis bekijken, clips en activiteitszones gebruik maken. Er zijn 3 verschillende abonnementen waarbij in het volgende onderdeel ‘Privacy’ ik meteen een grote kanttekening maak.

De app

De Nest-app is op Android-smartphones en -tablets, Android TV en Wear OS te installeren maar ook op een Mac of Windows-computer te benaderen. Over de Nest-app voor Android heb ik veel goeds te melden. De app is intuïtief, werkt snel en geeft in een oogopslag alle relevante informatie over je Nest-producten.

Als je de eigenaar van een Nest-account bent, kun je de videostream van je camera bekijken met deze Nest-app. Wil je dat andere mensen de videostream ook kunnen zien, geef ze dan niet het wachtwoord van je Nest-account. Je kunt op deze manier gezinsleden uitnodigen. Bedenk wel dat ze volledige toegang krijgen. Ze kunnen dus producten beheren, verwijderen of toevoegen en de geschiedenis bekijken.

Livestream in de Nest-app

Ook vanuit de Google Home-app kun je de Nest Hello bedienen. Daarbij werkt de integratie met de Google Home Hub erg goed. Niet alleen vertelt de Google Assistent op deze smart display wie er voor de deur staat, er wordt ook beeld bij geleverd. Bepaalde verkopers van energiecontracten kunnen mijn voordeur beter overslaan. 

Privacybezwaren

Het dag en nacht streamen (opnemen van beelden) van de openbare weg is in het kader van de aangescherpte privacywetgeving verboden. De deurbel staat namelijk continu aan, ook als hij niet wordt ingedrukt. Er is helaas geen optie om alleen op te nemen als er gebeld wordt. Je mag de videodeurbel alleen voor huiselijk gebruik inzetten, dus om een beeld van iemand te zien die aanbelt om te bekijken of je de deur voor deze persoon open wilt doen, of niet. Ik adviseer dus alleen degene die een grote voortuin of een eigen oprit of pad hebben, een Nest Aware-abonnement aan. Heb je geen voortuin of woon je in een flat? Ga dan voor de gratis variant.

De continu opgenomen beelden belanden, in de cloud, op de Nest-servers en deze servers zijn onderdeel van Alphabet, het moederbedrijf waar Google ook onder valt.  Wil je dat er niets wordt opgenomen, dan moet je kiezen om géén Nest Aware-abonnement af te sluiten.

De bekend-gezicht-meldingen in de Nest-app geven geven aan of er een bekende voor de deur staat en de gebruiker slaat deze beelden met naam op in de app. Uiteraard bepaald een ieder voor zichzelf of hij of zij gefilmd wil worden. Je kunt als Nest Hello-eigenaar met de meegeleverde sticker in de doos aangeven dat er een videodeurbel aanwezig is. De bezoeker kan er dan voor kiezen om op het raam te kloppen of aan jouw huis voorbij te gaan.

Het is dus van belang dat je van tevoren goed bekijkt waar de camera op gericht is,wat je met de camerabeelden doet en of je hiermee de privacy op enigerlei wijze schendt. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft hier een uitgebreide beschrijving van cameratoezicht in en rondom woningen.

Voor deze review mocht ik tijdelijk gebruik maken van het volledige Nest Aware-abonnement.

Beveiliging en updates

Nest vermeldt een stukje over beveilig op het gebied van cloudopslag. Ze geven aan dat de videobeelden veilig in de cloud worden opgeslagen dankzij de versleutelde verbindingen (128-bits versleuteling): “Zo blijven gegevens veilig en privé. En we doen er alles aan om je informatie zo goed mogelijk te beschermen.” 

Nest biedt geen API aan voor ontwikkelaars om de app en de desktopomgeving op een legale manier te benaderen. De videodeurbel werkt officieel ook niet met tools als IFTTT. Nest ontwikkelt namelijk geen API hiervoor, zo geeft het bedrijf aan in de Nest Community, en de beschikbare applets in IFTTT zijn gemaakt door anderen. Dit antwoord strookt overigens niet met deze applet… Er zijn wel producten die samenwerken met Nest, zoals Philips Hue-lampen en Wemo-schakelaars. Deze producten maken gebruik van de API van Works with Nest.

Op het gebied van updates kan ik vrij kort zijn, er is één update voor de deurbel uitgerold. Dit is waarschijnlijk achter de schermen gebeurd aangezien ik hier geen melding van heb gehad. Helaas is ook niet bekend welk versienummer deze firmware heeft, ik kan het dus niet controleren.

Conclusie

De Nest Hello is een goed uitziende videodeurbel die voor zijn mogelijkheden hoge kwaliteit beelden en geluid aflevert. De Nest-app werkt daarnaast ook prima, de interface is duidelijk en alles verloopt soepel en snel. Daarnaast zijn de slimme persoonsmeldingen een groot pluspunt in vergelijking tot andere videodeurbellen alhoewel de bekend-gezicht-meldingen nog iets beter kunnen.

Om de Nest Hello volledig te benutten, is een Nest Aware-abonnement een vereiste. Je hebt dan namelijk de beschikking over de bekend-gezicht-meldingen, videogeschiedenis bekijken, clips en activiteitszones. Daarbij is het wel van belang dat je de camera niet op de openbare straat hebt gericht. Dit is namelijk niet toegestaan en bij de aanschaf van de Nest Hello word je hier niet voor gewaarschuwd. Al met al is de Nest Hello een mooi smarthome-product met een aantal kanttekeningen waarvan je als potentiële koper zeker van op de hoogte moet zijn.

Positieve punten

+ Mooi design

+ Goede HD-videokwaliteit

+ Gebruikersvriendelijke app

+ Slimme persoonsmeldingen

Negatieve punten

– Complexe installatie in geval van niet bedrade belinstallatie

– Bekend-gezicht-meldingen werken niet optimaal

– Privacybezwaren

– Hoge aanschafprijs

Nest Hello kopen

De Nest Hello is al een tijdje beschikbaar in de Verenigde Staten en Canada en vanaf 2018 ook te bestellen in Nederland. De slimme deurbel komt wel met een stevig prijskaartje van 279 euro en kan via de website van Nest of Bol.com besteld worden. De installatiekosten voor een Nest Pro komen hier eventueel nog bovenop.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!