Huawei stelt een nieuw paar draadloze oortjes voor met de FreeBuds 4. het is een krachtigere variant van de FreeBuds 4i met een on-ear design. Ze komen met verbeterde active noise cancelling (ANC) en nieuwe, grotere audiodrivers. Dit is de review.
Huawei FreeBuds 4
Huawei brengt een nieuw paar draadloze oortjes op de markt?.De FreeBuds 4 werden voorgesteld op zijn Harmony-evenement waar het ook de nieuwe Watch 3 aankondigde. De FreeBuds 4 zijn een krachtigere variant van Huawei’s FreeBuds 4i die we eerder al uitgebreid konden testen in de deze review.
Alles aan deze Freebuds 4 is beter: het geluid, de ANC en de accuduur. Maar tegelijk heeft Huawei nog een ander krachtiger paar oortjes, namelijk: de FreeBuds Pro. Die werden vorig jaar gelanceerd en door ons getest. Merk ook gerust op dat er geen cijfer in de naam staat. Ietwat verwarrend vind je? Dat denken wij ook.
Huawei stelt dat het de FreeBuds 4 en FreeBuds Pro beide als een premium model beschouwt, alleen is de FreeBuds Pro wel een in-ear exemplaar dat om die reden ook betere noise cancelling heeft. Wie daarentegen een on-ear design verkiest kan terecht bij deze FreeBuds 4. Wij gingen deze oortjes testen om te kijken wat ervan aan is.
Huawei FreeBuds 4 – de pluspunten
1. Goedkoper ontwerp, maar veel beter
Huawei wil ons graag doe geloven dat de FreeBuds 4 en de FreeBuds Pro beiden het topmodel zijn, voor de liefhebber van respectievelijk on-ear oortjes of een in-ear ontwerp. Toch merken we al gauw dat de vork anders in de steel zit. De FreeBuds 4 komen met een minder hoogwaardig design. het metalen plaatsje met het Huawei-logo op de oplaadcase maakte plaats voor een ontwerp dat volledig van plastic is, gemaakt ook en de oortjes zelf voelen wat goedkoper aan. Dat merk je aan de afwerking en de bediening, maar daarover later meer. Vergis je wel niet, want alles voelt degelijk aan, maar gewoon minder premium.
Toch kunnen we zeggen dat het ontwerp wel beter doordacht is. En dat is belangrijk. De oortjes zijn ruim 20 procent lichter geworden vergeleken met de vorige generatie. Daarnaast komen ze veel makkelijker in de oplaadcase vergeleken met de FreeBuds Pro. Bij die oortjes zat je soms secondenlang met je vingers in het doosje te peuteren alvorens een van de oortjes loskwam. Blij dat dat verleden tijd is.
Belangrijk is ook dat deze FreeBuds 4 een IPx4-certificaat hebben. En dat wil zeggen dat ze een flinke regenbui of lekker veel transpiratie kunnen verdragen. De FreeBuds Pro komen zonder zo’n certificaat. Daarnaast moet ik zeggen dat ik ook vind dat de zilveren variant die ik kon testen er erg leuk uitziet. Al hebben de oortjes wel een design dat minder eigenheid heeft als je het vergelijkt met de FreeBuds Pro en zijn hoekig ontwerp.
2. Doorgaans een prettig geluid
De FreeBuds 4 verschijnen met nieuwe krachtigere 14,3 mm drivers die een vol geluid weten te produceren. Tonen klinken rijk en meestal goed gebalanceerd tijdens de verschillende muziekgenres waarmee ik aan de slag ging. Bastonen waren prettig in Bonkers van Dizzee Rascal, en de rijke variatie aan klanken in het dromerige Champagne Supernova van Oasis waren ook duidelijk te horen. Ik luisterde verder naar verschillende nummers van klassieke muziek, en die klonken rijk en aangenaam.
Waar ik wel weer wat diepgang miste was in het geluid van heavy metal-nummers zoals Cemetry Gates van Pantera. Anderzijds zou je kunnen stellen dat in One Kiss van Calvin Harris en Dua Lipa de bastonen iets te veel de bovenhand nemen. Een aanpasbare equalizer zou kunnen helpen om de muziektonen volledig naar wens af te stemmen op basis van de muziekgenres die je vaak beluistert, of je persoonlijke smaak. Alleen mis ik zo’n feature nog steeds in Huawei’s AI Life-app waarmee je de instellingen van de oortjes op je telefoon aanpast. Nu moet je dus met aparte equalizers aan de slag, dat terwijl de meeste fabrikanten die oortjes leveren, zo’n equalizer rechtstreeks vanuit de app met instellingen ondersteunen.
Toch leveren de FreeBuds 4 bij het overgrote deel van de nummers een heerlijke muziekervaring af. Doorgaans zijn het in-ear oortjes zoals de FreeBuds Pro die voor het superieure geluid zorgen omdat muziek dan rechtstreeks in de gehoorgang van het oor wordt gericht, maar de FreeBuds 4 slagen erin om erg dicht bij de geluidservaring van Huawei’s Pro-oortjes aan te leunen.
Dat heeft deels met het ontwerp te maken, maar ook met de Adaptive Ear Matching-technologie (AEM). Het geluid dat de drivers produceren wordt dynamisch aangepast aan de vorm van jouw gehoorgang en tegelijk aan de positie die de oordopjes in je oorschelp aannemen. Dat doet Huawei door met microfoons het geluid weer op te vangen dat door de oortjes wordt afgespeeld. Op basis van die feedback kunnen de FreeBuds 4 de klank finetunen. Je oortjes hoeven dus niet vast te zitten of tot diep in het oor om te allen tijden een goede klank weer te geven.
3. Ze zitten erg stevig in het oor
De FreeBuds 4 zijn gebouwd volgens een on-ear ontwerp, maar dat is ook niet helemaal waar. Huawei noemt het “semi-in-ear”, omdat de uiteinden van de oordoppen wel tot net in de gehoorgang gaan, maar toch zitten ze vast in de oorschelp zoals bij een on-ear model. De oortjes zitten ontzettend prettig en er komt geen gewenning bij kijken.
Let er alleen op dat je ook niet probeert om de oortjes te stevig aan te drukken in je oorschelp, want dan zitten ze niet prettig. Na een tijdje ga je pijn ervaren, terwijl ze ook prima zitten als je ze gewoon in je oor stopt. Ook voor het geluid is het zeker niet nodig om het uiteinde dieper proberen te stoppen, omwille van de AEM van de FreeBuds 4. Druk ze dus zachtjes in je oor en dan kan je comfortabel van muziek genieten.
4. Draagdetectie werkt zoals het hoort
Ondanks het ontbreken van een equalizer is de Huawei Ai Life-app verder een plezier om te gebruiken, want alle functies zijn erg overzichtelijk in de interface. Een van die functies uit de app is de draafdetectie, en die heeft Huawei ditmaal verbeterd. Met deze functie detecteren de oortjes zelf aan de hand van sensors wanneer je ze in hebt en wanneer niet.
Zodra je een oortje verwijdert pauzeert de media die je afspeelt automatisch. Bijna een jaar geleden stelde ik met de FreeBuds Pro vast dat media ook gepauzeerd bleef wanneer je de oortjes weer in deed, maar dat is nu eindelijk anders. Je muzieknummer of de podcastaflevering die je beluistert, begint nu automatisch weer te spelen. De sensors in de oortjes hadden het ook altijd bij het rechte eind tijdens mijn testperiode, en nooit pauzeerde dus foutief de muziek omdat een oortje bijvoorbeeld even wat los zit.
5. Behoorlijke accuduur
Er valt maar weinig te vertellen over de accuduur van deze oortjes, want die is gemiddeld tot goed. Je kan met de oortjes vier uur lang naar muziek luisteren, en die tijd kan je verlengen tot 22 uur dankzij de oplaadcase. Gebruik je ANC dan kan je slechts 14 uur lang luisteren. Na één uur laden zijn de oortjes en oplaadcase volledig opgeladen. Er zijn fabrikanten die het beter doen, maar de accuduur die Huawei voorlegt, is zeker niet slecht.
6. Passive noise cancelling in de hoofdrol
Huawei pakt met de FreeBuds 4 groots uit met zijn verbeterde noise cancelling die omgevingsgeluiden tot 25 decibel kan wegfilteren. Dat is op papier een sterke verbetering ten opzichte van de 15 dB die de FreeBuds 3 wegwerken, maar het is dan weer minder goed vergeleken met de Pro-oortjes en hun 40 dB. Natuurlijk zijn de FreeBuds Pro een in-ear headset, en dan werkt de ANC doorgaans beter.
In de praktijk merk je dat noise cancelling wel degelijk het storende achtergrondgeluid filtert, maar het meeste werk wordt wel gedaan door het design van de FreeBuds 4. De oortjes sluiten namelijk goed de gehoorgang af door het ‘semi in-ear’ ontwerp, waardoor de omgeving vervaagt als je dan muziek speelt met een behoorlijk volume. Achtergrondgeluid wordt dus veelal op een passieve manier weggewerkt, want zonder ANC actief hoor je nog maar amper wat er om je heen gebeurt.
Huawei FreeBuds 4 – de minpunten
1. Geen ambient-functie
Doordat omgevingsgeluid bijna altijd op de achtergrond verdwijnt, is het jammer dat er geen ambient-modus is waarmee je dat geluid blijft horen terwijl je muziek afspeelt. De FreeBuds 4 komen met drie microfoons om de ANC mogelijk te maken, maar deze zouden ook gebruik kunnen worden om het omgevingsgeluid op te pikken, en het dan in je oor af te spelen. Zo’n functie is bijvoorbeeld wel aanwezig in de FreeBuds Pro en andere oortjes in dezelfde prijsklasse als de FreeBuds 4.
2. Oortjes instellen en Fast Pair
De Huawei AI Life-app is bedoeld om de instellingen van de oortjes te wijzigen en ze staat ook in voor het installeren van software-updates voor de oortjes. Hoewel de app an sich prima werkt, is het jammer dat de laatste versie niet in de Google Play Store te vinden is.
Eerst moet je al in de handleiding van de oortjes een QR-code scannen om laatste versie te installeren. Die code leidt je daarna naar Huawei’s AppGallery of een downloadlink op een webpagina in je browser. Dat is gewoonweg te omslachtig voor de doorsnee gebruiker. Niet iedereen zal de handleiding van zijn of haar oortjes doornemen, en zo mis je veel functionaliteiten uit de app.
Daarnaast werkten de FreeBuds 4 niet met de Fast Pair-functie van Android. Er is wel een vergelijkbare mogelijkheid om de oortjes snel te koppelen wanneer bluetooth aanstaat op je telefoon, maar die werkt enkel op de telefoons van Huawei.
3. Minder bedieningsmogelijkheden
Huawei heeft in feite de aanraakbediening van de oudere FreeBuds 3 en de FreeBuds Pro gecombineerd voor zijn nieuwste paar oortjes. Het merk gebruikt volledige touchbediening, en er is dus geen klikgeluid van een knop wanneer je op de oortjes drukt zoals bij de Pro-versie. Wat wel staande blijft van de FreeBuds Pro is de manier om het volume aan te passen door omhoog en omlaag te vegen op de lange uiteindes van de oortjes. Erg handig.
Dat was het goede nieuws, dan nu het minder goede. De bedieningsmogelijkheden zijn beperkter dan bij de FreeBuds Pro, want er zijn minder gebaren mogelijk waar je bedieningsfuncties aan kan koppelen in de AI Life-app. Je kan enkel dubbeltikken, je oortje lang ingedrukt houden of omhoog en omlaag vegen. Driemaal of eenmaal tikken is geen mogelijkheid meer. Dat wil zeggen dat ik de oortjes nu kan gebruiken om de muziek te pauzeren of starten, de ANC te bedienen, de Google Assistent te activeren of inkomende oproepen te accepteren. Er is geen gebaar meer vrij om naar het volgende of vorige nummer te gaan, en dat is een gemis.
4. Multipoint-verbinding niet naadloos
De FreeBuds 4 verschijnen met bluetooth 5.2-technologie, en een van de voordelen van die nieuwe standaard is dat bluetooth-apparaten met meerdere andere toestellen tegelijk verbinding kunnen maken. Dat werkt ook met de FreeBuds 4, en je kan dus op eenzelfde moment je laptop en smartphone met de oortjes laten werken. Het apparaat dat als laatst mediageluid is beginnen afspelen, kan zijn geluid dan door de FreeBuds 4 laten weerklinken, en het geluid stopt dan automatisch bij het andere toestel.
Die functie werkt een beetje alsof je een muntstuk omhoog gooit en hoopt dat het kop is. De helft van de tijd loopt het prima, maar op andere momenten kan apparaat x, dat als laatste geluid afspeelt, de oortjes niet overnemen en blijft toestel y geluid spelen. De volgende keer lukt het bij apparaat weer wel prima. Op nog een ander moment heeft toestel y dan weer moeite om de bediening over te nemen van apparaat x. Je hoort het geluid dan soms haperen, en dat terwijl beide toestellen zich perfect binnen het bereik van het bluetoothsignaal bevinden, zonder obstructies. Hopelijk slaagt Huawei erin om deze functie nog te finetunen met een update van de firmware van de FreeBuds 4.
Conclusie
Met de FreeBuds 4 is Huawei aan de slag te gaan om draadloze oortjes met een on-ear ontwerp zoveel mogelijk van de voordelen mee te geven die we kennen van in-ear-oortjes. De ANC werd met drie microfoons geoptimaliseerd en het geluid wordt dynamisch afgesteld op basis van de vorm van de gehoorgang in jouw oor.
We weten dat Huawei nu vooral meer wil verdienen met de verkoop van accessoires, laptops, horloges en smarthome. Kortom, producten waarbij het het niet of minder afhankelijk is van een ruim appaanbod. Huawei heeft dat ook zelf met zoveel woorden gezegd in een recent interview met Androidworld. Het is niet voor niets dat er nu plots drie paar oortjes en een hoofdtelefoon van het merk in omloop zijn.
Maar toch kan je de FreeBuds 4 niet de zoveelste noemen. De innovatie die we van het merk gewend zijn bij smartphones, onder meer met de baanbrekende zoomfuncties, zien we nu ook meer verschijnen bij alle nevenproducten, die dus plots geen nevenproducten meer zijn. Het is interessant om te zien.
Kunnen we de FreeBuds 4 beschouwen als het perfecte paar oortjes? Nee, want Huawei moet opboksen tegen stevige concurrenten – je vindt er een paar door deze review heen – en er zijn nog steeds genoeg aspecten waarbij het merk stappen voorwaarts kan zetten. We kijken er naar uit om te zien hoe Huawei zijn audiotechnologie en designs beter onder de knie krijgt. De FreeBuds 4 zijn wel alvast prima oortjes voor wie van het on-ear comfort houdt, maar zonder al te veel compromissen te maken vergeleken met in-ear headsets.
Huawei FreeBuds 4 kopen
De Huawei FreeBuds 4 hebben een adviesprijs van 149,99 euro. De oortjes zijn vanaf nu beschikbaar voor pre-order in de kleuren Ceramic White en Silver White, onder andere via Bol.com en Huawei zelf. Je krijgt tijdelijk 20 euro korting als je 20 euro aanbetaalt en de Huawei Band 4 Pro wordt er ook gratis bijgeleverd. Er is ook een aparte versie van de oortjes die komt met draadloos opladen, en die kost 169,99 euro,
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Vind nog steeds lelijke dingen in je oor.
ik heb ze besteld! ben heel benieuwd!