HTC One-serie

Lees verder na de advertentie.
De HTC One-serie wordt sinds de introductie iets meer dan twee jaar geleden geroemd om zijn design. Het full-aluminium-body ziet er bijzonder stijlvol en premium uit. Waar de HTC One M7 nog vrij ‘hoekig’ was, ging HTC met de One M8 meer naar een ergonomisch design met ronde vormen. Maar hoe presteert de HTC One M9? Is het design een kleine verbeteringen, of hebben ze juist een stapje terug gedaan? Reviewtijd!
Design: nog steeds een winnaar
Het design van de HTC One M9 is herkenbaar en op bepaalde punten zelfs licht verbeterd ten opzichte van zijn voorgangers. Het testexemplaar dat wij ontvangen hebben heeft een zilveren achterzijde, een gouden zijkant en weer een zilverkleurige voorzijde. De achterzijde is strak afgewerkt met de welbekende ‘lijntjes over de breedte van het toestel, wat gedaan is om goed bereik door de aluminium body te kunnen garanderen. Net als bij eerdere versies is dit goed verwerkt en kan ik dit zeker niet als storend ervaren.
Verder vinden we aan de achterkant een enkele camera (eindelijk HTC, later meer), een flitser en het HTC-logo, waardoor het geheel clean en stijlvol blijft. Opvallend is het iets uitstekende randje aan de zijkant, dat op ons model glanzend is afgewerkt in goud. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik daar normaal geen fan van ben, maar hier past het bij het geheel. Er is ons verteld dat het gebruik van deze matte en glanzende afwerking afgekeken is van juwelen en het effect is prettig om naar te kijken. Er zijn geluiden van mensen die sceptisch zijn over het kleine, uitstekende randje aan de zijkant, maar daar heb ik persoonlijk geen last van ondervonden. Ja, hij is niet zo rond als de HTC One M8, maar dat is voor bij absoluut geen belemmering voor een goed gebruiksgemak, je voelt het wel, maar geeft geen hinder.
Anders dan bij zijn voorgangers is het verplaatsen van de powerbutton misschien wel de beste beslissing geweest als we kijken naar het design van het toestel. Zat deze voorheen aan de bovenzijde, is hij nu naar de zijkant verplaatst waarbij de bereikbaarheid natuurlijk flink vergroot is. Dit resulteert er wel in dat het een redelijk knoppen-parade wordt aan de zijkant, mede doordat er ook nog een microSD-kaartslot boven zit. We hebben dus de powerbutton, twee aparte volumetoetsen en microSD-kaartslot. Hierbij moet ik ook opmerken dat het pre-productiemodel dat ik ontvangen heb, wat moeite heeft met de powerbutton. Er wordt geen feedback op gegeven bij het indrukken. Je voelt hem dus niet ‘klikken’, hetgeen zorgt voor een onnatuurlijke ervaring. In ongeveer 80% van de gevallen werkt deze wel goed. Van concullega’s begreep ik dat zij dit probleem niet hadden, dus vooralsnog wil ik het toeschrijven aan het pre-productiemodel, maar ik zal het bij een consumentendevice zeker nog een keer testen.
Doordat alle buttons aan één zijkant zijn gepositioneerd, is de andere zijde vrij rustig, met alleen een SIMkaartslot. Bovenop het toestel vinden we de IR-blaster die gebruikt kan worden om bijvoorbeeld de tv te bedienen. Onderop zit rechts van het midden de microUSB-aansluiting om de HTC One M9 op te laden met daarnaast de 3,5 mm headphone-jack met een klein, wit randje. Aan de voorzijde vinden we, hoe kan het ook anders, het scherm met de Boomsound-speakers en frontcam, wederom erg herkenbaar en dat is goed.
Al met al heeft HTC de designlijn doorgezet in de HTC One M9 en daar hadden ze ook al reden toe. Vooral het verplaatsen van de powerbutton is een goede zet geweest. Wat mij betreft kudo’s voor HTC voor het design, maar er is natuurlijk meer nodig om een goede smartphone te maken.
Er is echter wel één onderdeel van het design waar HTC al jaren mee worstelt, de grote, zwarte balk onderaan het scherm. Ook al is deze kleiner dan bij de voorgangers, toch is deze nog aanwezig en ook al geeft HTC aan dat er veel techniek onder zit, concurrenten hebben dat niet. Dit heeft als resultaat dat het toestel toch net iets langer is dan andere devices op de markt, erg jammer dat ze dit verschil in de nieuwste versie nog niet hebben kunnen wegwerken.
Prestaties
Op het eerste gezicht zijn de prestaties van de Qualcomm Snapdragon 810-chipset ruim voldoende bij dagelijks gebruik. Er zijn geen merkbare vertragingen tijdens het navigeren door of openen van apps en games. Ook de overgangen tussen de schermen zijn vrij vloeiend over het algemeen. Wel is het erg opvallend dat de One M9 erg warm kan worden, vooral als deze flink aan het werk wordt gezet. Dit kan bijvoorbeeld tijdens benchmarks zijn, maar ook tijdens het navigeren in de auto is de achterzijde geen pretje om aan te raken. Na een software-update van tijdens de testperiode zou dit al verbeterd moeten zijn, maar de temperatuur is regelmatig nog erg hoog. Dit is, bij dagelijks gebruik, vooral merkbaar bij het gamen en navigeren.
In AnTuTu wordt een score gehaald van 52.066 en in 3DMark, een grafische test, zien we een resultaat van 22.365. Er zijn echter grote verschillen tussen de uitslagen op het moment dat de One M9 warm is, of na een periode van inactiviteit gestart wordt. Hierbij werd een AnTuTu-score van zo’n 15.000 punten lager gehaald.
Dit is opvallend, want op papier is de snelle processor in combinatie met de snelle opslag een combinatie die erg goed zou moeten presteren. Dit wil dus zeggen dat er softwarematig zaken niet in orde zijn. Het kan te maken hebben met het feit dat de processoren niet op volle sterkte kunnen blijven draaien om oververhitting te voorkomen. Als deze dan volledig aangesproken worden door een benchmark, kunnen ze de snelheid waarop ze draaien niet constant vasthouden, omdat ze gekoeld moeten worden. Er waren al eerder geruchten dat de Snapdragon 810-chipset problemen had met oververhitting en, gezien met berichten over de LG G Flex 2 en deze HTC One M9 lijken de geruchten zeker te kloppen.
Dit neemt niet weg dat de One M9 tijdens dagelijks gebruik ruim voldoende prestaties levert om je device goed te kunnen gebruiken. Het is wel zorgelijk dat HTC bij de lancering de software nog niet dermate op orde heeft dat de One M9 als een zonnetje draait. Dit kan veel verkopen gaan schelen, vooral als de concurrentie dit wel voor elkaar heeft gekregen.
Scherm
HTC is niet met de stroom meegegaan en heeft gekozen voor een full HD-scherm met een 5 inch-formaat. De concurrenten, zoals de Samsung Galaxy S6, hebben een Quad HD-scherm meegekregen (2560×1440). De One M9 draait op 1920×1080. Nu zijn er vele discussies geweest of Quad HD wel nut heeft, merk je dit verschil? Mijn persoonlijk ervaring is dat je dit zeker merkt op het moment dat er een ander, niet Quad HD-toestel naast ligt. Bij afzonderlijk gebruik merk je dit niet direct, alhoewel het geheel iets scherper oogt. Eén van de redenen dat er op de One M9 voor een full HD-exemplaar gekozen is, zal zeker te maken hebben met het feit dat dit minder stroom verbruikt en dus een gunstig effect heeft op de accuduur. Nu kom ik daar later even op terug, maar de accu van de M9 is geen onderdeel om enthousiast van te worden. Hier zal HTC dus nog verdere optimalisaties moeten doen om het full HD-scherm in dit aspect een voordeel te laten zijn.
Los van bovenstaande is het scherm ruim voldoende te noemen, de kleuren zijn wel iets fletser dan bij HTC One M8, maar dit levert geen onoverkomelijke problemen op wat mij betreft. Buiten is het scherm ook goed te gebruiken, maar bij erg veel zonlicht is het wat lastiger om het scherm goed af te lezen. De kijkhoeken zijn eveneens voldoende en als HTC het accuvoordeel ten gelde kan maken, is het full HD-scherm absoluut een pluspunt.
Boomsound en Dolby: ongeëvenaard
Boomsound is de gewaardeerde geluidstechnologie die HTC gebruikt en maakt het mogelijk een ongelofelijk geluid en volume uit de twee frontspeakers te laten komen. Voor de M9 is HTC een samenwerking aangegaan met Dolby en dit heeft er voor gezorgd dat het geluid misschien iets minder hard is qua volume, maar wel weer beter is geworden ten opzichte van zijn voorganger.
In de instellingen is het verder nog mogelijk om voor de theatermodus of muziekmodus te kiezen, afhankelijk van het geluid dat de One M9 moet produceren. Ik durf zelfs te stellen dat dit geluid op smartphone-gebied nog niet geëvenaard is door concurrenten.
Software: Lollipop en Sense
Op de HTC One M9 draait bij lancering Android 5.0.2 en zal binnen afzienbare tijd ook een update ontvangen naar Android 5.1. Daarnaast is HTC Sense aanwezig, de inmiddels bekende grafische schil van de Taiwanese fabrikant. Qua software zijn er weinig verrassingen op de M9 te vinden. Dit is niet per se slecht, maar er is weinig echte vernieuwing te vinden. Toch zijn er een aantal opties en functies die ik graag even wil uitlichten.
Totaal nieuw zijn thema’s, HTC maakte hier nog niet eerder gebruik van en met het vlaggenschip van 2015 maken deze hun intrede. In de thema-app zijn meerdere thema’s te downloaden die gebruikers in staat stellen om het toestel verder te personaliseren. Hierbij valt te denken aan het gebruik van andere icoontjes (geen iconpacks, alleen standaarden), achtergronden en andere aanpassingen. Fabrikanten als Huawei maken al jaren succesvol gebruik van dit principe en hierbij zijn er dan ook vele honderden thema’s beschikbaar, al dan niet gemaakt door gebruikers. Het platform van HTC moet nog groeien op het gebied van thema’s, voor mijn persoonlijke smaak zat er nog niet veel tussen, maar zodra de database groter wordt, zullen er meerdere varianten verschijnen. Het zelf maken van thema’s is ook mogelijk waarbij elk onderdeel, zoals bijvoorbeeld de iconen en achtergronden gebruikt kunnen worden van verschillende thema’s om zo de ideale looks te creëren.
HTC had op eerdere versies van Sense wel de mogelijkheid om achtergronden en bepaalde looks aan te passen, maar zover als de nieuwe thema’s ging dat zeker niet.
Ook nieuw is een speciaal gedeelte op het homescreen waar dynamisch apps worden weergegeven. Op basis van locatie worden er hier veelgebruikte apps getoond. Zo kun je bijvoorbeeld onderweg Google Maps en 9292 te zien krijgen, terwijl op het werk Evernote en de mail-app getoond worden. Door het zelflerende algoritme moeten hier uiteindelijk exact de apps verschijnen die jij nodig hebt op een bepaalde locatie. Een leuke functie, maar persoonlijk word ik er niet heel warm of koud van. Er zijn natuurlijk al legio apps en launchers die dit al doen. Neemt niet weg dat er zeker gebruikers hier enthousiast van zullen worden.
Naast de thema’s en homescreen heeft HTC ook de galerij vernieuwd. Hier waren voorheen alleen lokale foto’s terug te vinden, waar nu ook foto’s van clouddiensten in opgenomen worden. Na het invoeren van de login in de app Cloudex worden ook de betreffende foto’s getoond in de galerij. Hierbij zijn zee te doorzoeken en er kunnen vergelijkbare afbeeldingen opgevraagd worden. De foto’s worden niet allemaal direct gedownload, maar er worden thumbnails gegenereerd, anders zou de opslag zo vol raken. Er is ondersteuning voor Facebook, Dropbox, Flickr en Google Drive. Dit laatste is dan wel weer jammer, ik had hier graag Google+ foto’s gezien, maar bij een eigen test lijkt het erop dat hier alleen maar Drive meegenomen wordt, een gemiste kans.
Verder zijn er nog vele functies aanwezig die we ook al kennen van de HTC One M8. Na langer gebruik, komen er steeds meer kleine, handige functies terug. Zo wordt er bijvoorbeeld gevraagd, indien verbonden met een carkit, op welk audiobron een telefoongesprek moet draaien bij het begin van elke oproep.
HTC Sense is vrij compleet, niet overdadig aanwezig, en biedt toch meer dan genoeg functies. Het enige waar HTC wat mij betreft wel eens een klein redesign aan mag geven zijn de snelle instellingen die te vinden zijn in de statusbalk, deze nemen erg veel plaats in, dit kan allemaal net iets compacter en strakker. Qua software-functies eigenlijk weinig aan te merken, maar HTC heeft nog wel degelijk ruimte voor optimalisaties in Android om het geheel beter te laten draaien.
Camera: doeiii Ultrapixel
Bij de camera heeft HTC een radicale ommezwaai gemaakt en is afgestapt van het Ultrapixel-principe dat werd geïntroduceerd bij de HTC One M7. Hierdoor was er ‘slechts’ een 4 megapixel-camera aanwezig, maar door de grotere individuele pixels kon er meer licht opgevangen worden. Dit klinkt in eerste instantie vrij logisch, maar de praktijk heeft uitgewezen dat de concurrenten HTC voorbij gingen op het gebied van camera. HTC is met de One M9 dan ook overgestapt op een ‘reguliere’ 20 megapixel-camera, een goede zet.
Wat wel ontbreekt op de M9 is Optische Image Stabilisatie (OIS), iets dat op veel nieuwere devices wel aanwezig is. Dit merk je vooral bij het filmen waarbij het schokken en bewegen van het device niet goed opgevangen kan worden. Los daarvan maakt de HTC One M9 foto’s met voldoende kwaliteit en gaat ook het scherpstellen vrij snel bij goed licht, in iets mindere lichtomstandigheden heeft de camera er wat moeite mee. De software is helder en niet direct een overkill op het beginscherm van de camera. Het wisselen tussen de verschillende mogelijkheden (zoals panorama, selfie, etc) is te realiseren door een swipe of openen van het extra menu.
De Ultrapixel-camera is niet helemaal verdwenen, maar wordt nog gebruikt aan de voorzijde van het toestel. Op zich een slimme zet van HTC want hier is het nog belangrijker om meer licht te vangen voor een goede foto. Dit blijkt ook in de praktijk, selfies zijn beter belicht dan bij bijvoorbeeld de M8 door de Ultrapixel-camera en dit biedt ook voordelen bij bijvoorbeeld videobellen.
Al met al heeft HTC een verbeteringen weten neer te zetten ten opzichte van zijn voorgangers op cameragebied en wij prijzen de fabrikant dan ook dat ze over hun trots heen zijn gestapt om de Ultrapixel te laten varen. Of de 20 megapixel-camera meekan met de concurrentie moeten we nog afwachten, maar op zichzelf staand functioneert deze voldoende voor een high-end-smartphone. Wat mij betreft maakt de camera van bijvoorbeeld de LG G3 wel nog betere foto’s dan de One M9.
Accu: veel verbetering mogelijk
Eén van de grote minpunten aan de HTC One M9 is wat mij betreft de accu. Deze hield het gedurende de test van een kleine twee weken geen enkele keer een dag vol. Over het algemeen moest het toestel rond 17.00 uur aan de lader om niet met een lege telefoon te zitten. Hier is wellicht nog winst te halen voor HTC door de software aan te passen, de accu van 2840 mAh is op papier voldoende om genoeg te leveren voor een gehele dag.
Gedurende de testperiode heb ik het toestel, uiteraard, als mijn standaard-device gebruikt en er dus mee gebeld ~ één uur per dag, synchronisatie en internet altijd aan, 15 minuten gamen per dag en in totaal een uur gebruik maken van apps zoals Twitter, Chrome en andere toepassingen. Met dit toch relatief normale gebruik zou normaal gesproken het einde van de dag wel gehaald moeten worden. Inmiddels is er wel een update uitgerold door HTC voor de testdevices, echter heeft deze qua accuduur niet heel veel verbetering gebracht.
Conclusie
De HTC One M9 is een interessant toestel, maar lijkt nog niet helemaal klaar te zijn voor een grote lancering. Misschien is deze wel overhaast afgerond, vooral op software-gebied. Het design is dik in orde, wat mij betreft een verbetering en ten opzichte van zijn voorganger. Ook de beslissing om geen Ultrapixel-camera meer te gebruiken kan ik alleen maar toejuichen, de fotokwaliteit is er zeker op vooruit gegaan. Anderzijds wordt het potentiële voordeel van een full HD-scherm, dat voor betere accuduur zou moeten zorgen dan bij concurrenten met hogere schermresolutie, niet benut. Ook het warm worden van het toestel is een issue, dit is ook na de laatste update nog steeds niet zoals het zou moeten zijn. Prestaties van de One M9 zijn voldoende, maar ik verwacht wel dat de concurrenten HTC ook hier zullen voorbijstreven. De verbetering van de One M9 zit hem vooral op het gebied van de camera en de kleine design-details, de software en prestaties zijn nog niet optimaal en we hopen dat er hier verandering in gaat komen… Maar of dit met alleen software gaat lukken is de vraag.
Ik denk wel dat HTC het zwaar gaat krijgen, vooral omdat de concurrentie, in dit geval de Galaxy S6, een € 50 lagere prijs heeft voor het instapmodel, beide met 32GB. Hierdoor heeft HTC wel al direct een achterstand, dus ben erg benieuwd naar de verkoopresultaten van beide toestellen, mede doordat ook Samsung een meer premium design heeft geïntroduceerd.
Pluspunten
→ Design
→ Sterk verbeterde camera
→ MicroSD-kaartslot
→ Goede speakers
Minpunten
→ Accuduur
→ Prestaties niet altijd optimaal (bij warm toestel)
→ Toestel wordt erg warm
HTC One M9 kopen
[tds=2898]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten