HTC moet terugkomen
HTC heeft het zwaar gehad de afgelopen jaren, teruglopende omzetten en winsten. De vorige vlaggenschepen deden veel goed, maar er waren een aantal essentiële onderdelen die het net niet overtuigend genoeg waren om de meerderheid van de consumenten te overtuigen. Denk hierbij aan de hitteproblemen van bijvoorbeeld de HTC One M9, maar ook de camera-issues van de andere vlaggenschepen. De HTC 10 moet het tij keren en zorgen voor een nieuwe impuls aan de smartphone-verkopen van het Taiwanese bedrijf. Op papier doen ze veel goed, hebben ze naar de klant geluisterd en essentiële aanpassingen gedaan, maar is het genoeg? Reviewtijd, maar eerst nog onze preview-video.
Design: HTC blijft zichzelf trouw
Het is een combinatie tussen de Moto X Play en Samsung Galaxy SII die een liefdesbaby hebben gekregen met een aluminium touch
Vanaf de HTC One M7 was er een nieuw, kenmerkend design voor de HTC-devices. Dit is verder doorgetrokken in de HTC 10 en aan de achterzijde is dan ook direct te zien dat het een HTC-smartphone betreft. De voorkant is iets minder iconisch en ik heb me de gehele reviewperiode afgevraagd waar me dit aan liet denken. Inmiddels ben ik eruit: het is een combinatie tussen de Moto X Play en Samsung Galaxy SII die een liefdesbaby hebben gekregen, met een aluminium touch.
De HTC 10 ziet er simpelweg weer goed uit. De designers van HTC hebben hun best gedaan het design te verfijnen. Aan de achterzijde zien we dit doordat de randen daar zijn afgekant, de zogenaamde chamfered edges. Dit zorgt er ook direct voor dat het toestel prettiger in de hand ligt.
Opvallend zijn ook de nieuwe capacitieve knoppen aan de voorzijde van de HTC 10. Waar HTC de laatste tijd koos voor software-buttons op het scherm zelf, zitten er nu capacitieve knoppen. Dit is één van de eerste punten waaruit blijkt dat het bedrijf geluisterd heeft naar de consument. Er was altijd veel commentaar op de, in de ogen van de consument, onnodige ruimte aan de onderzijde (zwarte balk). De knoppen, in combinatie met een homebutton, zorgen voor een nieuwe bediening. De ‘back’ en ‘multitask’ zitten andersom dan bij bijvoorbeeld Samsung, waardoor ik de eerste paar dagen ongeveer 533 keer het multitask-menu heb geopend. Dit is echter een kwestie van wennen, nu heb ik hier totaal geen moeite meer mee.
Ditzelfde geldt voor de homebutton. Dit is geen indrukbare knop, maar een ’touch-homebutton’ die ook voorzien is van een vingerafdrukscanner. Deze werkt overigens ook erg goed, er is praktisch nooit een mismatch en ontgrendelen gaan soepel en snel. Hierbij is ook in te stellen dat het gebruiken van de scanner ervoor zorgt dat je niet eerst het scherm aan hoeft te zetten.
Alhoewel de HTC 10 erg compleet is, hebben ze wel besloten de infrarood-sensor te verwijderen. Dit betekent dat het rechtstreeks bedienen van bijvoorbeeld een televisie niet meer mogelijk is.
Speakers: Boomsound doet andere boom
HTC werd altijd geroemd om de geluidskwaliteit die klonk uit de speakers van zijn toptoestellen. Dit was een standaard geworden in de smartphone-wereld en ook bij de HTC 10 heeft het Taiwanese bedrijf weer aandacht besteed aan het geluid. Hier is het van HTC bekende BoomSound aanwezig, maar er zijn wel veranderingen aangebracht. Zo zijn er geen twee front-facing-speakers, maar is er gekozen voor één speaker aan de voorzijde (bovenaan) en één aan de onderzijde.
Nu was ik enigszins bezorgd dat dit af zou doen aan de geluidskwaliteit, maar dit blijkt onterecht. De bovenste speaker is een zogenaamde tweeter en zorgt voor de hoge tonen, terwijl de speaker aan de onderzijde dienst doet als woofer voor de lage tonen. Beide speakers hebben een eigen versterker en dit zorgt voor een prettig vol geluid in de HTC 10. De speakers in de HTC 10 gaan bijvoorbeeld wel minder hard dan een Samsung Galaxy S7, maar geven wel een veel beter geluid. Nu is volume niet echt een graadmeter voor geluidskwaliteit en daar doet HTC het goed: BoomSound is ook hier weer onovertroffen.
BoomSound is ook op de HTC 10 weer onovertroffen
Nieuw is mogelijkheid om een geluidsprofiel in te stellen op het moment dat er een headset wordt aangesloten. Dit kun je zien als een soort van equalizer met eigen instellingen en mogelijkheden voor elke persoonlijke muziekvoorkeur. Daarbij wordt ook rekening gehouden met hoe muziek in jouw oren binnenkomt. Het de eerste keer gebruiken van een headset zorgt ervoor dat er een wizard verschijnt aan de hand waarvan de initiële instellingen worden bepaald. De functie is een mooie en handige toevoeging.
Prestaties: dit jaar niet heet
Dit jaar heeft HTC bij de 10 gekozen voor de Snapdragon 820, de nieuwste chipset van Qualcomm. Vorig jaar werd de voorganger, de Snapdragon 810, gebruikt in de HTC One M9. Dit pakte, vooral in het begin niet bijzonder goed uit: er waren veel problemen met oververhitting. Hierdoor waren de prestaties ver onder de maat en dit kon in een later stadium, met een nieuwe versie van de chipset en software, pas grotendeels opgelost worden. Bij de HTC 10 zijn deze problemen gelukkig niet aan de orde. De HTC 10 draait soepel op de Snapdragon 820 en wordt niet heet, maar wel warm. Vooral bij het spelen van grafisch intensieve games of andere zware processen is dit merkbaar. Tijdens het testen was dit overigens geen probleem.
Opvallend was wel het feit dat bij één specifieke game wat haperingen voorkwamen gedurende de testperiode. Deze zijn, zonder een update voor de game, na een aantal dagen flink verminderd en de game draait nu nagenoeg volledig soepel. Het gaat hier om Score Hero. Hier is geen logische conclusie aan te verbinden, maar het was dermate opvallend dat ik het toch graag wil vermelden. Op andere devices draait dezelfde versie van de game wel soepel.
Dat gezegd hebbende, ben ik wel tevreden over de prestaties van de HTC 10. Geen direct merkbare haperingen of andere zaken die verminderde prestaties lieten zien. Het navigeren door de menu’s en instellingen gaat soepel en snel, alsmede het opstarten van apps en games.
Op de HTC 10 heb ik ook een aantal benchmarks gedraaid. Zo kwam de AnTuTu-score uit op 121.948. De LG G5 scoort hier 134.989 punten met dezelfde chipset en de Samsung Galaxy S7 131.380. Op zich geen slechte score en natuurlijk zeggen benchmarks niet direct iets over de daadwerkelijke prestaties van smartphones. Over het algemeen presteert de HTC 10 dus goed, met een kleine glitch.
Op mijn betreffende review-unit van de HTC 10 was er sporadisch iets vreemds aan de hand met de WiFi-verbinding. Hier werden, van het ene op het andere moment, authenticatieproblemen gedetecteerd. Ook zonder dat er iets gewijzigd was aan de router of het toestel. Na het vergeten van het netwerk, opnieuw invoeren van het juiste wachtwoord, was het euvel nog niet verholpen. Alleen een reboot zorgde ervoor dat WiFi weer normaal werkte. Dit is de afgelopen week ongeveer drie keer voorgekomen, waarbij er verbinding was met de Google OnHub-router. Of dit een combinatie tussen router en smartphone was, wellicht, want op diezelfde momenten konden andere devices (S7 Edge en P9) gewoon verbinding maken en behouden. Mogelijk zal dit probleem met een eerstvolgende software-update opgelost worden.
Qua opslag is op de Nederlandse variant 32GB aanwezig, in Azië zal ook een 64GB-versie op de markt komen. Op de HTC 10 is het mogelijk een microSD-kaart te gebruiken, die vervolgens onderdeel zal worden van het telefoongeheugen. Meer informatie over de voor- en nadelen in dit uitgebreide artikel over adoptable storage.
Scherm: toch geen AMOLED
HTC heeft gekozen voor een LCD-scherm met een diagonaal van 5,2 inch en een QHD-resolutie. Alhoewel we eerder in de geruchten zagen dat dit een AMOLED-scherm zou zijn, is dit in het uiteindelijk model niet het geval. Jammer, want als je de HTC 10 naast bijvoorbeeld een Galaxy S7 legt, die beschikt over een Super AMOLED-scherm, dan is onder andere het verschil in kleuren en helderheid goed merkbaar. Dit is echter vooral als je de twee toestellen naast elkaar hebt liggen. Op zichzelf presteert de HTC 10 goed, alhoewel de kijkhoek op bepaalde momenten iets minder lijkt dan overige devices in dezelfde prijsklasse.
Aan de voorkant zit zogenaamd 2,5D-glas, glas dat enigszins bol loopt aan de randen. 2,5D-glas is bezig aan een flinke comeback en wordt onder andere gebruikt bij de iPhone 6, Sony Xperia X en Samsung Galaxy S7. Ook de HTC One A9 maakt gebruik van dit type glas.
De HTC 10 heeft zeker geen slecht scherm, maar kan wat mij betreft nog niet tippen aan AMOLED. In dagelijks gebruik zul je dit niet merken, alhoewel de helderheid op bepaalde momenten wel iets hoger had gemogen.
Software: HTC doet het gewoon
Hier komt mijn favoriete onderdeel van de HTC 10 aan bod. Ik zal het niet onder stoelen of banken steken: ik ben ronduit enthousiast over de software van de HTC 10. Dit is ook weer het bewijs dat HTC geluisterd heeft naar de consument. Maar waarom?
HTC heeft al de nodige slagen gemaakt met HTC Sense, de software-schil. Deze werd elk jaar wat verder uitgekleed, om er vervolgens weer iets aan te te voegen. Dit jaar moeten de developers gedacht hebben: minder is meer. Dat heeft goed uitgepakt voor HTC. De software-schil is flink teruggedrongen en we zien veel standaard-Android-elementen terugkomen. Zo wordt er bijvoorbeeld maar één app meegeleverd met dubbele functionaliteit: de mail-app van HTC zelf die dezelfde functionaliteit heeft als Gmail. Volgens HTC is dat omdat de app van het bedrijf beter omgaat met Microsoft Exchange. Voor de rest worden standaard de Google-apps geïnstalleerd. Hierdoor ontstaat de situatie dat er niet onnodig dubbele apps meegeleverd worden, maar is het wel mogelijk de apps te installeren vanuit de Play Store. HTC houdt Sense hiermee relatief licht.
Ook de snelle instellingen zijn standaard-Android gebleven qua looks en de instellingen hebben veel Material Design-elementen meegekregen. HTC Sense 8.0, zoals deze versie wordt genoemd, is voor mij eigenlijk de eerste echte schil waarbij ik na de reviewperiode niet direct de behoefte heb om een andere launcher te installeren. Bij bijvoorbeeld de Huawei P9 en Galaxy S7 was dit wel het geval.
Wel nieuw dit jaar is Boost+, een app van HTC die ervoor moet zorgen dat jouw toestel optimaal blijft functioneren qua snelheid. Door processen op de achtergrond te optimaliseren, probeert HTC het toestel snel te houden. Daarbij is de mogelijkheid om apps te verwijderen of tijdelijke bestanden en cache te wissen aanwezig. Persoonlijk heb ik Boost+, los van het testen, niet gebruikt, maar het heeft ook niet in de weg gezeten. Indien gewenst is Boost+ ook te installeren op smartphones van andere merken.
HTC introduceerde eerder al thema’s om de looks van je smartphone aan te passen. Dit jaar gaan ze stapje verder en is de software van de HTC 10 voorzien van ‘stickers’. Voor deze zogenaamde Freestyle lay-out zijn meerdere thema’s beschikbaar. Hier zijn er geen icoontjes te vinden op het scherm, maar zijn deze gaan op in de achtergrond. Passende afbeeldingen, zoals bomen, windmolens of andere items kunnen elk een eigen snelkoppeling toegewezen krijgen. Kies je bijvoorbeeld voor een vissenthema, dan kun je één van de goudvissen op de achtergrond selecteren en als snelkoppeling de Androidworld Reader kiezen, leuk toch? Nu ben ik er persoonlijk niet direct van gecharmeerd, maar het is een leuke, nieuwe toevoeging op de HTC 10, die je zeker niet verplicht bent om te gebruiken.
Ik ben ronduit enthousiast over de software van de HTC 10
De onderliggende Androidversie op de HTC 10 is Android 6.0.1 Marshmallow, één van de meest recente versies van het besturingssysteem. HTC heeft qua software absoluut zijn best gedaan, ik ben erg enthousiast geworden over HTC Sense 8.0.
Accu: twijfelgevalletje
De HTC 10 wordt van stroom voorzien door een 3000 mAh-accu en met de stroom-intensieve QHD-schermen is dit geen overbodige luxe. Net als bij elke andere smartphone, dient de HTC 10 dagelijks opgeladen te worden, maar toch ben ik niet altijd te spreken over accu van de HTC 10. Deze presteerde nogal wisselvallig. Er waren dagen dat het geen probleem was om een complete dag door te trekken op één acculading, maar er waren ook momenten dat ik hem zo rond het avondeten toch echt moest bijladen. Hier heb ik nog geen directe verklaring voor kunnen vinden, helaas.
Ook al reken ik mezelf tot de wat zwaardere gebruikers met een redelijke screen-on-time waren de prestaties van de accu te wisselvallig. Groot pluspunt is de mogelijkheid om snel bij te laden met ondersteuning voor QuickCharge 3.0. Er wordt ook een QuickCharge-lader meegeleverd die ervoor zorgt dat deze snelle oplaadtijden ook daadwerkelijk behaald worden. De oplader wordt aangesloten via de USB-C-aansluiting aan de onderzijde. Ben je op zoek naar extra kabels of verlengstukjes voor USB-C, let dan wel op dat je de juiste aanschaft!
Camera: doet het goed, niet fantastisch
In 2016 is er veel focus op smartphone-camera’s. De camera van de Galaxy S7 werd bestempeld als één van de beste smartphone-camera’s en ook de Huawei P9 gooit hoge ogen met de dubbele Leica-camera. HTC heeft dus een flinke kluif om dit te evenaren met de HTC 10.
Laten we eerst de terminologie bekijken. Dit jaar heeft HTC gekozen voor een nieuwe marketingterm: UltraPixel 2. De gebruikte sensor in de HTC 10 heeft met 1,55 μm grotere pixels dan de direct concurrenten. Dit zou moeten zorgen voor betere foto’s, alhoewel dit in het verleden niet altijd het geval was. Bij de initiële lancering van de UltraPixel zorgde de matige 4 megapixel-camera ook voor matige foto’s. In de HTC 10 is er gekozen voor een 12 megapixel-sensor.
De resultaten zijn zeker niet slecht, maar ook enigszins wisselend. Vooral opvallend is de kwaliteit van de focus. Soms wordt er snel scherpgesteld op objecten of mensen, maar er zijn ook momenten dat de HTC 10 (te) veel tijd nodig heeft om de juiste focus te verkrijgen. Dit geldt bij zowel het maken van foto’s, maar ook zeker bij het maken van video’s. Sterker nog, hier wordt tijdens het filmen vaak opnieuw scherpgesteld, zonder dat de omstandigheden veranderen. Dit resulteert natuurlijk niet in de beste video’s. De HTC-camera-software geeft ook regelmatig de melding dat de automatische scherpstelling-laser geblokkeerd wordt, ook al is dit niet het geval. Dit is vaak terug te zien vlak na het opstarten.
De fotokwaliteit van de HTC 10 met F1.8-diafragma is over het algemeen vrij goed te noemen. Bij slechte lichtomstandigheden heeft de HTC 10, ondanks de F1.8-sensor, toch wat moeite om goede foto’s te maken, net als de meeste smartphone-camera’s overigens. Ik ben niet laaiend enthousiast over de camera van de HTC 10, helemaal mee met de concurrenten kan hij niet, mede door het focusprobleem. Opvallend in de HTC 10 is het feit dat er OIS (Optical Image Stabilization) in zowel de camera voor als achter zit. Deze is, ook in de frontcam, van redelijk goede kwaliteit.
Ook zijn er verschillende versies van de camera-app in omloop, die al dan niet regelmatig van een update wordt voorzien. Op de HTC 10 die ik nu gebruik staat Camera 8.10.737312.
De review van de HTC 10 werd geschreven met firmware 1.21 en camera-app 8.10.73. Op 3 mei 2016 werd firmware 1.30 uitgebracht in Nederland, waarbij onder andere aan de camera veel gesleuteld is. Zo zijn de focus en het contrast een stuk beter geworden en tevens werd versie 8.10.74 van de camera-app uitgebracht. Daaraan hebben wij dan ook een los artikel gewijd, met verschillende vergelijkingen.
Conclusie
HTC doet veel dingen goed met de HTC 10, het design is zoals we dat gewend zijn dik in orde en de toevoeging van de capacitieve knoppen is een goede zet geweest. De prestaties zijn in orde, op een enkele kleine, sporadisch hapering na en met de software pakt HTC veel punten. Deze uitgeklede versie van HTC Sense werkt erg prettig en heeft me meer dan enthousiast gemaakt. Toch zijn er ook punten waar aan gewerkt moet worden. Zo presteert de accu wat wisselvallig en is het niet elke altijd mogelijk het einde van de dag te halen op één acculading. Ook de focus bij de camera heeft nog wat liefde en aandacht nodig, wellicht dat dit met een software-update verholpen kan worden. Al met al heeft HTC goed geluisterd naar de consumenten en hebben ze met de HTC 10 een potentieel toptoestel in handen. De ietwat hoge adviesprijs van ‚ 749 zou wel nog roet in het eten kunnen gooien en dat is jammer, want HTC is een nieuwe, goede weg ingeslagen.
+ Design
+ Prestaties (met paar glitches)
+ Software met weinig bloatware (top HTC)
+ Geluid
+ Uitbreidbaar geheugen (met SDkaart/adoptable storage)
– Accu presteert wisselvallig
– Focussen bij foto’s en video’s niet altijd optimaal
Wij hebben een ‘vroege’ versie van de HTC 10 getest waarbij er wellicht nog een final update komt in de software. Als dit het geval is – en er treden noemenswaardige wijzigingen op – zullen we de review van een update voorzien.
HTC 10 kopen
De HTC 10 is te bestellen en is daadwerkelijk beschikbaar vanaf de eerste week mei 2016. De adviesprijs is ‚ 749 en gratis bij een abonnement. Zie onderstaand, actuele prijslijst met daarin de beste aanbiedingen als je een HTC 10 wilt kopen.
[tds=4286]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten