HTC Desire 530
HTC is één van de merken die ik al jaren nauwlettend in de gaten houd en waarvan ik ook al tig verschillende smartphones heb versleten. Van de One X en One X+ tot de One M9 die ik nu heb en voor Androidworld heb ik ook verschillende HTC-smartphones getest. Nu is de Desire 530 de afgelopen twee weken mijn partner in crime geweest en dit is dan ook de review van dit budgettoestel.
Het toestel is geheel gemaakt van plastic, maar dat betekent niet dat deze niet goed aanvoelt. Het toestel deed me dan ook denken aan onder andere de Desire 820. HTC zet in op het design met de mogelijkheid om te kiezen voor een toestel vol verfspatten, waardoor elk 530 een eigen patroon heeft gekregen en je dus met een uniek toestel loopt. Nu moet je niet al te veel verwachten van de kleine spettertjes, maar het is een leuk detail. De zijkant van het toestel is wit en door de kleine stipjes, heb ik enkele keren gedacht dat er een kleine beschadiging of bijvoorbeeld een stipje van een pen op het toestel aanwezig was, maar dat was dus niet het geval.
De rode en grijze stipjes passen goed bij andere details van het toestel, zoals de rode powerbutton en de zwarte cameraring die ook nog eens een stukje uitsteekt. Aan de voorkant zie je een witte rand, grijze speakergrills en een zwarte rand om het scherm. Al met al is het design qua stevigheid goed in orde en ook qua kleurstelling is het een fris toestel, maar of dat idee van die spikkeltjes, nou echt hét idee van 2016 is?
Hardware
Qua hardware zien we verschillende gelijkenissen, maar ook verschillen met de Wileyfox Swift en Motorola Moto G 2015. De Desire 530 beschikt over een 5 inch 720p-scherm, 1,5GB werkgeheugen en wordt aangedreven door de Snapdragon 210-chipset van Qualcomm. Foto’s schiet je met de 8 of 5 megapixel-frontcam en er is een accu aanwezig van 2200mAh. Het toestel weegt 140 gram, meet 146,9 x 70,9 x 8,3mm en is voorzien van Android 6.0 Marshmallow. Het interne geheugen bedraagt 16GB en er is een microSD-kaartslot aanwezig om dit uit te breiden.
Aan de onderkant vinden we de microUSB-aansluiting om data te synchroniseren en het toestel op te laden. De powerbutton bevindt zich aan de rechterkant, is dus rood en bevat een profiel. De volumeknop is één grote en laat je het volume lager en hoger zetten en is juist weer uitgevoerd in het zwart. Aan de linkerzijde van de 530 is een klepje aanwezig, waarachter een SIMkaart en microSD-kaart geplaatst kunnen worden.
De Swift en Moto G zijn beide voorzien van de Snapdragon 410 en beschikken ook over meer werkgeheugen, namelijk 2GB. Daarbij komt ook nog eens dat de accu’s van de beide toestellen een grotere capaciteit hebben en foto’s kun je schieten in een hogere resolutie. Deze verschillen in hardware zijn op papier al niet mis, maar de vraag is natuurlijk, hoe zich dit in de praktijk uit?
Software
Wat een leuk gegeven is, is dat het toestel wordt uitgeleverd met Android 6.0 Marshmallow, waar dat zeker niet bij alle nieuwe devices het geval is. Ook is de Sense-schil (versie 7.0G) aanwezig op de Desire 530. Deze schil staat erom bekend, om niet heel zwaar te zijn, stabiel te werken en wordt door veel mensen dan ook niet als nadeel gezien.
Al te diep ingaan op deze software doe ik dan ook niet, want er zijn grote gelijkenissen te vinden met de software op andere toestellen die al eerder de revue gepasseerd zijn. Android 6.0 brengt wel wat nieuwe mogelijkheden, waaronder het kunnen instellen per app aan wat voor permissies deze moet voldoen. Je kunt Google Now on Tap gebruiken, om meer informatie te verkrijgen over hetgeen wat op je scherm staat en de Doze-functie om accu te besparen is aanwezig.
Blinkfeed is ook op de Desire 530 te vinden en dit is een scherm vol met informatie van allerlei bronnen, zoals websites, maar ook social media kanalen. Zo kun je dus precies het nieuws volgen, waar jij interesse in hebt of via deze weg inhoud van Facebook of bijvoorbeeld Twitter bekijken. Dit scherm is ook uit te schakelen en ik moet ook zeggen dat ik zelf altijd gebruik maak van een Apex Launcher. Deze applicatie geeft me net wat meer vrijheden en ik kan hierbij gestures gebruiken die ik fijn vind. De software-screenshots in dit artikel zijn echter gemaakt met de HTC-launcher, dus zonder aanpassingen van mijn hand.
Praktijkervaringen
De look en feel van het apparaat zijn goed en het scherm is natuurlijk het eerste waar je naar kijkt als je het toestel aan hebt gezet en dat viel me toch wat tegen. De grootte van 5 inch met een resolutie van 1280×720 pixels is algemeen goed in deze prijsklasse, maar ik heb betere schermen gezien. Op één of andere manier zag alles er wat pixelig uit, terwijl de DPI hetzelfde is als bij onder andere de Wileyfox Swift en Moto G 2015. De kijkhoeken zijn goed, maar bij witte schermen was er onder bepaalde hoeken wel een gele zweem te zien.
Qua processorkracht en hoeveelheid geheugen moet het toestel inboeten op vele andere toestellen, maar in de praktijk uitte zich dit niet gelijk. Toch blijf ik met een onderbuikgevoel zitten als ik zie dat je ‘meer’ hardware kan krijgen voor hetzelfde geld. De Sense-interface werkt goed, het opstarten van applicaties verloopt redelijk tot vlot, maar als er wat meer applicaties op de achtergrond draaien wordt de telefoon een stukje trager, zonde. Als je wat intensievere games wil gaan spelen, volstaat de Snapdragon 210 minder dan bijvoorbeeld de Snapdragon 410 in andere budgetsmartphones en het is dan ook zonde dat HTC heeft gekozen voor deze hardware, waar we ook de 1,5GB RAM nog een keer aanstippen. NFC is wel te vinden in de Desire 530, handig om tags te scannen of om bepaalde handelingen uit te kunnen voeren. Er zijn twee speakergrills aanwezig, maar slechts één speaker om muziek mee te luisteren en die is onderaan het toestel gepositioneerd. Een klein pluspuntje is dat deze naar voren is gericht, dat is fijn bij het consumeren van media.
Accu
De accu van deze HTC-telg heeft een capaciteit van 2200mAh en is daarmee geen hoogvlieger in dit segment en dat is ook te merken in de dagelijkse praktijk. Een dagje een toestel in je broekzak met af en toe een berichtje, belletje of even Twitter checken resulteerde erin, dat de 530 het prima uithoudt. Als je echter wat intensiever gebruik gaat maken van het toestel, bijvoorbeeld om wat filmpjes op YouTube te kijken, een filmpje op Netflix te kijken en wat games wil spelen, dan kun je vroeg in de avond de oplader er alweer bij pakken. Tijdens de testperiode is er geen gebruikgemaakt van speciale powersaving-modi, maar met Android 6.0 Marshmallow en de Doze-functie in het achterhoofd valt dit toch wel tegen.
Als de accu trouwens nog 15% over heeft (zo staat het standaard ingesteld, je kunt het ook op 5% zetten of handmatig instellen) kun je bepaalde functies niet meer gebruiken, zoals de flitser bij het maken van een foto. Deze powermodus werd in de afgelopen testperiode enkele keren automatisch ingeschakeld, terwijl dat bij de One M9 met een 2840mAh-accu, hogere resolutie en krachtigere hardware nagenoeg nooit het geval is geweest bij hetzelfde gebruik.
Camera
Megapixels zeggen zeker niet alles, maar met een 8 megapixel-camera op de achterkant, doet de Desire 530 ook op dit gebied qua specs toch wel onder voor de Swift en Moto G die beide een 13 megapixel-exemplaar hebben. Op dat gebied scoort het toestel dus wat minpunten en deze worden niet gecompenseerd door de kwaliteit van de foto’s. Heel veel verwachtte ik er niet van en de resultaten zijn ook niet erg bijzonder, maar volstaan meer dan genoeg om te plaatsten op Facebook, Twitter of om even door te sturen via WhatsApp.
Conclusie
Dat HTC zich met de Desire 530 in het budgetsegment stort is een goede keuze, maar de adviesprijs van € 199 is teveel als we kijken naar wat de concurrentie te bieden heeft. De hardware blijft op meerdere punten achter bij toestellen in dezelfde prijsklasse. Het is een fijn gegeven dat het toestel al voorzien is van Android 6.0 Marshmallow, maar dat samen met het frisse uiterlijk niet op dat het voor dat geld wel beter kan.
+ Fris design met leuke details
+ Frontspeaker (helaas maar één)
+ NFC
– Matige hardware
– Scherm overtuigt niet
– Accu is middelmatig
HTC Desire 530 kopen
De Desire 530 heeft een adviesprijs gekregen van € 199, maar is inmiddels voor enkele tientjes minder aan te schaffen. Ook is het toestel te verkrijgen in combinatie met verschillende abonnementen, zie daarvoor onderstaande aanbiedingen.
[tds=4500]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten