Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

HTC One M8 review: unieke smartphone met interessante camera

Dimitry Vleugel
Dimitry Vleugel
3 april 2014, 19:00
17 min leestijd
HTC One M8 review: unieke smartphone met interessante camera

Lees verder na de advertentie.

HTC One M8

Voor dat we het toestel gaan bekijken wil ik het eerste even hebben over de naam. We hebben maanden lang bedacht wat HTC moest doen om zijn zorgvuldig opgebouwde One-merknaam niet te laten verdwijnen. We hebben HTC One Two, HTC The New One, HTC One 2014 en nog veel meer verschillende namen voorbij zien komen. De werknaam was M8 en blijkbaar kon HTC ook niets beters verzinnen en hebben ze deze maar achter de naam HTC One gehangen. De officiële naam is de HTC One M8, althans voor nu….

De gedachte hierachter is dat dat de ‘oude’ HTC One snel uitgefaseerd zou worden en dat de consument snel gewend zou zijn aan de nieuwe vorm met de oude naam. Deze manier van naamgeven is niet nieuw, want Google doet het ook met de Nexus 7 en Apple daarvoor ook al met de iPad. De oude HTC One heeft voor nu dus de toevoeging, M7 gekregen en heet nu dus voluit: HTC One M7.

Het enige waar ik me zorgen om maak dat het in de overgansgperiode voor zou kunnen komen dat de iets minder goed ingelichte consument met een verkeerd toestel voor de verkeerde prijs naar huis gaat. Na deze overgangsperiode is het de bedoeling dat de HTC One M8, als ‘HTC One’ door het leven gaat.

Uitdaging

De concurrenten van HTC die hun 2014-vlaggenschip al eerder aankondigden lieten niet veel nieuws zien. Het uiterlijk zowel bij de Galaxy S5 als bij de Sony Xperia Z2 is vrijwel gelijk aan dat van hun voorgangers. Een HTC-medeweker liet ons tijdens het Mobile World Congress al weten dat ook HTC hetzelfde ‘design-dna’ zou gaan gebruiken als bij de eerste HTC One. Er zijn inderdaad wel een aantal zaken veranderd, maar het zijn geen baanbrekende veranderingen in het ontwerp. Ook bij HTC zit het hem in de details en dan is het maar hopen dat deze details genoeg zijn.

Design

Never change a winning team, dat tegeltje hangt boven de deur van de directiekamer in Taiwan. Na een paar jaar enigszins zwalkende te zijn geweest heeft HTC met de One eindelijk een uniek en zichzelf onderscheidend ontwerp en laten we gelijk duidelijk zijn, dat heeft de concurrentie een heel stuk minder.

Natuurlijk zijn er wel een aantal veranderingen aan het bodywork aangebracht. de meest opvallende is wel dat het aluminium meer om de rand heen krult voor een betere grip. Aan de voorzijde zit er links naast de bovenste speaker geen sensor meer maar deze is tussen de speakergrill en de camera geplaatst. Er is dus meer aluminium verwerkt in de body van de HTC One M8, dit jaar zit er 20% meer metaal verwerkt in deze smartphone. Nog maar 10% van de telefoon is van een ander materiaal gemaakt dan aluminium. De uitdaging bij zoveel metaal is dat de antenne voldoende signaal moet blijven krijgen. Dit jaar heeft HTC nog beter deze antenne in het metaal kunnen integreren waardoor deze nog beter functioneert.

Over het design kunnen we verder niets anders zeggen dat dit het enige toestel is dat kan wedijveren met een Apple iPhone 4 of 5 qua uitstraling. De HTC One M8 zit van voor tot teen zeer en zeer degelijk in elkaar en voelt solide aan. De achterzijde heeft een kleine transformatie ondergaan en heeft van links naar recht kleine haarlijnen die voor een geborsteld staal-effect zorgen en ook betere grip geven. Verder valt het ingegraveerde HTC logo op dat net als vorig jaar in het midden zit. Bovenaan hebben we de extra camera waar we later op terug komen.

Er is één ding dat wel erg opvalt en dat is het feit dat de HTC One M8 ontzettend lang is. Wanneer je hem op een Samsung Galaxy S4 legt dan steekt hij een eind boven de Samsung uit en ik ben er nog niet echt over uit of ik dat lastig vind of niet. In vergelijking met de Samsung Galaxy S5 is de One M8 zo’n 4 mm hoger, bijna een halve centimeter dus.

Scherm HTC One M8

We kunnen toch wel zeggen dat het scherm in een smartphone heel erg belangrijk is en dat heeft de Taiwanese telefoonproducent goed begrepen. Deze smartphone is voorzien van een heel goed scherm. Het scherm heeft een afmeting van 5 inch en een resolutie van 1920×1080 en die resolutie is net zo hoog als bij de Samsung Galaxy S5, Xperia Z2, Galaxy S4, HTC One M7 en eigenlijk alle andere toptoestellen van dit moment. Overigens is het schermformaat iets toegenomen in vergelijking met de HTC One M7 (zoals we hem nu officeel moeten noemen), de M8 is qua scherm 0,3 inch groter dan de M7.

Het scherm is echt een pluspunt op de HTC One M8 want het is ongelooflijk strak. Met strak bedoelen we het contrast op het scherm, ik denk dat dit wel dat het zeker een van de beste schermen in zijn soort is. Het zwart is echt zwart en het wit is echt wit en de kleuren helder maar niet overdreven zoals een andere concurrent dat nog wel eens pleegt te doen.

Het scherm is een verademing en dat komt zeker door het feit dat er weinig ruimte zit tussen de glasplaat, die overigens van Gorilla Glass 3 is, en het daadwerkelijke beeldscherm. Dus het scherm ligt als het ware bovenop het toestel hetgeen ook nog eens een hele goede kijkhoek geeft.

Zwarte rand

Wat mij en mijn collega’s wel opvalt en enigszins irriteert is de grote zwarte balk aan de onderzijde van het scherm boven de speaker. ‘Vroeger’ zaten daar de hardware knoppen, maar die zitten nu op het scherm zelf en nu is deze ruimte gewoon ‘loze ruimte’ met een HTC-logo. Het ziet er echt heel gek uit, eerst een grijze rand met de speaker, dan de zwarte rand met het HTC logo en dan op het scherm de on-screenknoppenen daarna pas het eigenlijke schermoppervlak. In deze situatie zou je bijna wensen dat ze die zwarte rand nog voor de knoppen gebruikt hadden, dan had je tenminste meer schermoppervlak gehad. Jammer, maar onder deze zwarte balk zitten wel degelijk onderdelen die noodzakelijk zijn. De reden dat HTC heeft gekozen voor on-screen-knoppen in plaats van capacitieve is simpel, zo geven ze zelf aan, ze luisteren naar de consument.


Volgens HTC-medewerker Jeff Gordon zit er onder dit vlak heel veel techniek van de M8. Wanneer we het open zouden maken kunnen we daar de GPS, antenne en een groot gedeelte van de circuit-boards vinden van de M8. Op deze manier kan HTC de telefoon dunner houden, maar is hij dus wel langer geworden.

Camera

HTC houdt vast aan zijn UltraPixel-techniek die het bedrijf introduceerde op de HTC One M7. De UltraPixel is het antwoord op de trend van collega-producenten om steeds meer megapixels in de camera te stoppen. Een camera van HTC heeft niet meer pixels maar heeft juist per pixel een grotere oppervlakte, waardoor er meer licht opgevangen kan worden. Dat zou als voordeel hebben dat in omstandigheden waar weinig licht voorhanden is, zoals binnenshuis en in schemerlicht, betere foto’s gemaakt kunnen worden. De camera in de HTC One (M8) is exact hetzelfde gebleven als in zijn voorganger en heeft nog steeds een resolutie van 4,1 megapixel met UltraPixel-technologie. Aan de achterzijde van het toestel zit een extra camera die van alles doet behalve ‘echte’ foto’s maken. Deze camera geeft extra informatie mee met elke foto zodat je deze naderhand kunt bewerken met de verschillende effecten die de HTC de gebruiker ter beschikking stelt.

Het gebruik van deze extra camera heeft tot gevolg dat de OIS, oftewel Optical Image Stabilization niet meer te vinden is op de nieuwe HTC One (M8). OIS zorgde ervoor dat simpele maar ongewenste bewegingen werden geneutraliseerd, zodat deze niet in de foto of video voorkwamen.

De ‘DuoCamera’ staat altijd aan en geeft dus altijd de extra laag met informatie mee. Deze informatie gaat om diepte en positie van alle objecten op de foto, deze extra informatie kan gebruikt worden bij de extra effecten die je in de camera-applicatie hebt. Deze effecten die je tot je beschikking hebt lopen we even door aan de hand van het onderstaande origineel.

Ufocus

Dit effect laat duidelijk zien wat de tweede camera doet voor de foto’s op de HTC One M8. Doordat elke foto heel veel extra informatie heeft kun je hem achteraf ook in de diepte bewerken en dat zie je bij de bovenstaande foto heel goed. Door een object te selecteren, maak je de achtergrond onscherp. Doordat dit voor de hele foto gedaan kan worden, kun je meer de focus op een bepaald object leggen. Objecten die niet scherp op de foto zijn gezet, kun je niet ineens scherp maken. 

Achtergrond

Met dit effect kun je ales behalve een geselecteerd gedeelte van de foto veranderen. Er zijn verschillende mogelijkheden en we hebben er hier boven twee neer gezet. Hier komt dan wel een probleem om de hoek kijken want de camera blijkt niet goed alle randen te pakken waardoor het effect niet overal wordt gebruikt. Op de rechterfoto is dat vooral heel duidelijk. HTC heeft aangegeven te werken aan verbetering van de detectie van randen. 

Knippen en plakken

Met deze functie kun je een gedeelte van een andere foto in je huidige foto plakken. Dit effect heb ik nog niet echt kunnen doorgronden want ik kan elke keer maar uit één foto kiezen en ik kan maar niet ontdekken hoe ik daar meerdere aan kan toevoegen. Wat ik ook probeer ik krijg geen andere foto die ik kan knippen.

Er zijn nog veel meer functies die je met de camera en de foto’s kunt uitvoeren zoals het verbeteren van de foto en met name het gezicht. Daarnaast kun je ook petten en snorren toevoegen en je foto een overlay geven met sneeuw of iets dergelijks.Hier heeft de HTC soms ook moeite om de juiste randen van de afbeelding te vinden. 

Het bovenstaande is allemaal leuk en aardig en zeker een goede en onderhoudende toevoeging aan de HTC One (M8), maar het gaat in de basis natuurlijk om de kwaliteit van de foto en de video. Hieronder een aantal samples.

De camera van de HTC One M8 is goed, maar niet geweldig. Er zijn absoluut camera’s op de markt die het beter doen in smartphones. Dit neemt niet weg dat de One M8 goede foto’s kan maken. De hoge verwachtingen die HTC heeft geschept kunnen echter niet allemaal worden waargemaakt.

Video 

Videotest HTC One M8

Ook bij de HTC One (M8) zien we dat wanneer we het toestel bewegen we dat op het beeld terugzien. Het schokken van het beeld komt niet door de bibberige hand van ondergetekende of door je verbinding, maar puur door het toestel en het verwerken van de informatie. Hetzelfde zien we bij het inzoomen op een object (nou ja… hond).

–new-page–

Specificaties

Specificaties zijn iets minder belangrijk geworden voor de smartphones, maar we willen nog steeds het beste van het beste hebben natuurlijk. De HTC One (M8) draait op een Qualcomm MSM8974AB Snapdragon 801-chipset met een kloksnleheid van 2,3 GHz. Deze chipset zien we ook terug in de Sony Xperia Z2 en de Samsung Galaxy S5, de Snapdragon 800-met-een-beetje-meer is het beste dat je nu kunt krijgen en zorgt er inderdaad voor dat het toestel heerlijk soepel draait. Het werkgeheugen is 2 GB groot en dat is ook markt-conform. 

Een van de grote vragen naar aanleiding van de eerste HTC One was meer opslagcapaciteit. Gelukkig luistert ook HTC naar zijn klanten (deze slogan kun je echt niet meer gebruiken) en heeft de HTC One (M8) de gelegenheid om het geheugen uit te breiden via de microSD-kaart met maximaal 128 GB. Het vaste geheugen in het toestel is 16 GB groot.

Benchmark

Zoals altijd draaien we een benchmark op een nieuw toestel en dat doen we met AnTuTu. Een benchmark test de verschillende onderdelen binnen de HTC One (M8) en hangt daar een cijfer aan. Wij waarschuwen altijd voor de uitkomst van deze test, omdat ze klaarblijkelijk makkelijk te manipuleren zijn door de fabrikant en makkelijk te mis-interpeteren door de gebruiker. AnTuTu is redeljk lyrisch over onze test, met 34311 punten eindigen we op de tweede plaats achter de Samsung Galaxy Note 3. Overigens heeft HTC aangegeven de processoren op volle kracht te zetten bij benchmarks, iets wat Samsung naar eigen zeggen bij de Galaxy S5 niet meer doet. 

Ervaring

Sorry AnTuTu: wij waarderen je cijfer maar dat we bij Androidworld pas echt belangrijk vinden is de ervaring die we hebben met het toestel wanneer we hem gebruiken. Deze ervaring is goed en ik durf te zeggen… heel goed. Geen enkele keer in de afgelopen acht dagen heb ik een probleem gehad in de zin van stotteren of iets anders ergerlijks. De HTC One (M8) heeft alles onder controle en zelfs mijn veeleisende dagtaken draait hij prima af.

Accu

De accu in het aluminium toestel heeft een capaciteit van 2600 mAh en dat is op papier redelijk. Ik heb de actie-radius van het toestel in verschillende omstandigheden getest. Wanneer ik niet onderweg ben voor Androidworld, werk ik thuis en dan zit ik de hele dag op een WiFi-verbinding. In die situatie houdt de accu het met gemak annderhalve dag vol. Maar wanneer je een dag met de trein door Nederland raast en een Bluetooth-headset gebruikt, continu zit te mailen en muziek streamt dan zie je dat de accu snel leegloopt. Over het algemeen zul je aan het eind van een dag, zeg van 08:00 tot 22:00 uur, bij intensief gebruik meer dan 20% van je ‘juice’ overhouden en dat is prima. Ook heeft HTC zijn toestel ook uitgerust met een power-save-mode die bij een bepaald accupercentage aan springt en je accu gaat beheren zodat je nog uren lang bereikbaar blijft. Deze modus kun je instellen en beheren via het menu.

Software

Ook dit vlaggenschip draait op de laatste versie van Android. Android 4.4.2 is wederom overgoten met het bekende HTC Sense-sausje wat inmiddels al aan versie 6 toe is. Sense heeft de afgelopen tijd een flinke transformatie ondergaan, van drukke interface naar een mooie strakke en meer dan acceptable skin voor een Androidtoestel. Ja je leest het goed: deze verstokte-stock-Android-liefhebber kan hiermee overweg.

Eén van de blikvangers van Sense is Blinkfeed, een informatie en nieuwspagina die de gebruiker op elk moment van de dag een kort en snel overzicht van het laatste nieuws geeft. Je houdt van deze functie of je haat het. Mocht je er niet van houden dan kun je er voor kiezen om Blinkfeed niet als startpagina gebruiken, dit kun je instellen door op het beeldscherm te ‘knijpen’ en een ander scherm als startscherm in te stellen.  

Met de wearables-rage zien we veel fabrikanten zich focussen op gezondheid en beweging. Gelukkig heeft HTC geen overhaaste dingen gedaan en een half-zacht product geïntroduceerd omdat een ander dat ook deed, maar ze hebben we wat anders gedaan.

Door de Fitbit-app standaard te installeren en deze app gebruik te laten maken van de sensoren heb je geen armband of andere accessoire meer nodig om je beweging te tracken. Wanneer je Fitbit activeert, meet hij je beweging en in de applicatie kun je ook je eet-en slaapgewoontes bijhouden. Natuurlijk dien je het toestel wel altijd bij je te dragen.

Natuurlijk beschikt de One (M8) ook weer over de TV Remote waarmee je je televisie kan bedienen. Leuk is dat je wanneer je een programma selecteert ook de tweets en dergelijke kunt volgen over dat programma via de applicatie.

De HTC-applicatie die automatisch video’s van evenementen maakt, Zoe, is verder ontwikkeld en zal als stand-alone-applicatie in de Google Play Store komen. De app zal dan beschikbaar zijn voor alle andere Androidtoestellen hetgeen de gebruiker in staat stelt om samen met anderen een Zoe in elkaar te zetten. Op het moment van schrijven staat dit nog niet live, maar het zal straks de bedoeling zijn dat iedereen kan bijdragen aan een Zoe. Dus je gaat met je vrienden naar een concert en je wil daar een mooi verslag van maken dan kun je je vrienden vragen hun foto’s en filmpjes toe te voegen. Op deze manier creëer je met Zoe een gezamenlijke herinnering.

Kloppen en Motion launch

Geen idee of HTC al een brief heeft gehad van de advocaat van LG, maar sommige gedeeltes van de Motion Launcher zijn regelrechte plagiaat van de KnockOn van LG. Niet dat het erg is: het is een fantastisch systeem dat de power-knop met rust laat. Je kunt dus ook op de M8 door twee keer te kloppen op het scherm de telefoon activeren- of deactiveren.

Dit ‘kloppen’ maakt deel uit van de Motion Launch die je kunt gebruiken op de HTC One (M8). Zoals je op de onderstaande afbeelding kunt zien zijn er verschillende bewegingen die je op het scherm kunt maken om het toestel op een bepaalde manier te activeren. Ik heb altijd een code of een patroon op mijn toestel staan en dan heeft Motion Launch maar een beperkt nut want je zal na de beweging ook het toestel nog moeten unlocken.

 

BoomSound

Boomsound was een van mijn favoriete functies op de eerste HTC One en deze dubbele speaker is nu ook weer aanwezig op de M8. Tijdens de presentatie in Londen werden we in een geluiddichte kamer uitgenodigd om het verschil van BoomSound op de M7 en de M8 te luisteren en dat is duidelijk hoorbaar. Het geluid op de HTC One (M8) is warmer, breder en dieper.

Omdat HTC nu het geluid op de M8 ‘uit elkaar haalt’ en met verschillende versterkers bewerkt kunnen ze het geluid harder en warmer maken. Daarnaast helpen de nieuwe DSP (geluidschip), software en nieuwe speakerkamers ook aan een verbeterde geluidservaring.

Dot View Case

Enige tijd geleden hebben we al een aantal accessoires besproken die HTC voor zijn toestellen op de markt heeft gebracht. Maar de accessoire die men voor de M8 heeft gelanceerd, getuigt van originaliteit. De Dot View case is een beschermhoes waar je je toestel inklikt. Omdat er allemaal gaatjes in de voorzijde zitten kan er door het scherm informatie worden doorgegeven die dan te zien is als stippen. Het is een beetje alsof je aar een 8-bits-game van jaren terug zit te kijken.

Omdat het scherm zo gevoelig is, kun je door de case heen een gesprek aannemen of afwijzen. De double-tap functie werkt ook met de case en geeft de gebruiker informatie als de tijd en het weer. We kunnen in de toekomst wel verwachten dat deze case nog meer functies krijgt, maar het is een leuke gadget die het toestel iets completer maakt. De HTC Dot View-case dient wel als losse accessoire aangeschaft te worden voor een adviesprijs van € 39,95.

Conclusie

De HTC One (M8) is een prima opvolger van de M7. Net als bij de andere merken zijn er geen echt schokkende veranderingen aan het uiterlijk van het toestel aangebracht. Met de toevoeging van een extra camera geeft HTC de gebruiker de gelegenheid om hele leuke dingen te doen met foto’s. Dat stelt je in staat om de koning of koningin van Instagram te worden, maar hoeveel je het zult gebruiken is persoonlijk. Het maken van de foto’s moet in de basis goed zijn en dat is op de HTC One (M8) wel zo, maar de fotokwaliteit op zich is niet beter dan die van andere toptoestellen. Er is heel veel te doen over de techniek die ze gebruiken, maar op het eind is er amper verschil met andere camera’s. Je zou je dan af kunnen vragen of je je tijd niet beter kunt besteden.

Eén ding staat als een paal boven water, geen ander toestel geeft je zoveel het gevoel dat je iets moois in handen hebt. De full-alu-body en de mooie fijne rondingen geven het toestel een uniek gevoel. Ik durf te zeggen dat dit het mooiste en best geconstrueerde toestel is dat je op dit moment kunt krijgen. Dan heb je ook wat, maar de prijs is dan ook vrij stevig (€ 699). Ook HTC betaalt natuurlijk een prijs. Een body zoals die van de HTC kost 20 keer zoveel tijd om te produceren dan een body van een concurrent. Prachtig, maar dat geeft HTC wel wat uitdagingen wanneer ze echt veel van deze toestellen gaan verkopen.

Negatieve punten

→ Lengte van het toestel

→ Zwarte rand is foeilelijk

→ (Nog) niet alle effecten werken helemaal naar wens

→ Camera voldoende, niet super

Positieve punten

→ Meer Aluminium, betere ‘feel’

→ Design blijft fantastisch

→ Scherm is ontzettend strak en kraakhelder

→ Dot View Case leuke toevoeging

De advies-verkoopprijs is € 699 en dat is een hele hoop geld voor een telefoon. Of het je dat waard is? Ben je op zoek naar een smartphone en heb je er dit bedrag voor over, dan is de HTC One (M8) absoluut een hele goede keuze.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!