Garmin Venu 2 Plus review: dit zijn de plus- en minpunten

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
26 januari 2022, 16:59
8 min leestijd
Garmin Venu 2 Plus review: dit zijn de plus- en minpunten

Lees verder na de advertentie.

De Garmin Venu 2 Plus is de eerste smartwatch van Garmin waarmee je telefoongesprekken kunt voeren, berichten kunt inspreken en versturen en de spraakassistent om hulp kunt vragen. Wat kun je allemaal nog meer van de  Venu 2 Plus verwachten? Dat lees je hier.

Garmin Venu 2 Plus

Garmin wil een groot deel van de smartwatchmarkt van de concurrentie afsnoepen, en komt daarom met een product dat de focus van sporthorloge verlegt naar smartwatch. De Garmin Venu 2 Plus is daar het eerste voorbeeld van en dit horloge is de eerste van Garmin die ondersteuning voor spraakassistenten (Google Assistent, Bixby en Siri) en het voeren van telefoongesprekken via het horloge krijgt.

Ik heb de White Cream Gold-uitvoering van de Garmin Venu 2 Plus een tijdje mogen gebruiken. In deze review neem ik de plus- en minpunten van deze smartwatch met je door.

Specificaties

Garmin Venu 2 Plus
Scherm:1,3 inch AMOLED touchscreen, 416 x 416 pixels, always-on, Gorilla Glass 3
Behuizing + rand:Met glasvezel versterkt polymeer + roestvrijstaal
Afmetingen en gewicht:43,60 x 43,60 x 12,60 mm, 51 gram
Bandjes:Siliconen, snelsluiting, 20 mm
Accuduur:Smartwatch-modus: tot 9 dagen / GPS-modus met muziek: Tot 8 uur / GPS-modus zonder muziek: Tot 24 uur
Waterbestendigheid:Zwemmen, 5 ATM
Geheugen/geschiedenis200 uur aan activiteitgegevens, tot 650 muzieknummers
TelefoongesprekkenJa, telefoongesprekken voeren en inkomende oproepen beantwoorden
OngevaldetectieJa, via een sms, via een telefoongesprek of via een luide toon 
Spraakassistent bedieningJa, te gebruiken met Google Assistent, Siri en Bixby
MuziekbedieningJa
Adviesprijs449,99 euro

De drie uitvoeringen van de Garmin Venu 2 Plus

Garmin Venu 2 Plus: de pluspunten

1. Er is een spraakassistent

De Garmin Venu 2 Plus heeft een ingebouwde luidspreker en microfoon. Dat brengt drie nieuwe mogelijkheden met zich mee en de spraakassistent is de eerste ervan. Dit slimme hulpje kan je koppelen aan Google Assistent, Bixby of Siri. Zodra je er eentje ingesteld hebt, kun je de stemassistent gebruiken voor het versturen van berichten, om vragen te stellen en om je smarthome-apparaten in huis te bedienen. Klik hiervoor op de middelste knop aan de zijkant. Het duurt overigens wel eventjes voordat Google Assistent is opgestart, en ik heb de assistent dan ook voornamelijk op de fiets gebruikt. Op het horloge zie je een kleine animatie als de assistent voor je aan het werk gaat en via de stem krijg je vervolgens antwoord. Een overzicht met resultaten of een kaart met routegegevens krijg je overigens niet te zien. Je kan de functie dus het beste vergelijken met een koptelefoon of oordopjes met Google Assistent-ondersteuning. Je moet trouwens wel je telefoon in de beurt hebben, om de spraakassistent te gebruiken. 

2. Bellen vanaf je pols

Het tweede voordeel van de ingebouwde luidspreker en microfoon is de mogelijkheid om inkomende oproepen te beantwoorden met één druk op de knop. Daarnaast kan je ook telefoongesprekken voeren vanaf je pols. Ook voor deze optie moet je je je telefoon in de beurt hebben. Er is dus geen eSIM aanwezig, wat de Garmin Forerunner 945 LTE wel heeft.

3. Ongevaldetectie is een stuk veiliger geworden 

De Garmin Venu 2 Plus heeft net als andere Garmin-horloges diverse veiligheids- en trackingfuncties van Garmin, zoals de automatische Ongevaldetectie. Deze functie kan je tijdens fietsen, wandelen, en hardlopen. Mocht je onverhoopt gevallen zijn, dan stuurt de Venu 2 Plus een bericht met je locatie naar de contactpersonen die je voor noodgevallen hebt ingesteld. Dankzij de nieuwe functies kan de Venu 2 Plus ook een contactpersoon of hulpdienst voor je bellen, of een luid alarm laten horen om omstanders te alarmeren.

4. Mooi scherm en kwalitatief design

De Venu 2 Plus heeft een 1,3 inch AMOLED-touchscreen met Corning Gorilla Glass en is verkrijgbaar in één kastmaat, 43mm. De Garmin Venu 2 is er nog in twee maten, namelijk 40mm en 45mm. Ik heb erg dunne polsen en vind de 43mm grootte zeker niet te groot. Het scherm is erg helder en goed afleesbaar, ook tijdens het hardlopen in het donker. De resolutie zorgt ervoor dat tekst erg scherp wordt weergegeven. Ook de bediening op het scherm verloopt soepel, zelfs met bezwete handen. Je veegt erg makkelijk door alle widgets boordevol met gezondheids- en trainingsinformatie, maar je vindt er ook zaken als je smartphonemeldingen, het weer en agenda.

De Venu 2 Plus een horlogekast dat gemaakt is van vezelversterkte kunststof en daaromheen zit een roestvrijstalen rand. Die rand geeft het horloge een chique uitstraling die goed past in de sportschool en op een bruiloft. In de doos zit een 20 mm quick release-polsbandje (siliconen) en je kan deze makkelijk wisselen voor andere bandjes (ook van andere fabrikanten).

5. Gezondheid en fitness

De Garmin Venu 2 Plus beschikt verder over ontzettend veel gezondheidsmonitoringfuncties en fitnessfuncties. Op het gebied van gezondheid kun je je hartslag monitoren inclusief meldingen als je hartslag te hoog of te laag is. Daarnaast houdt de smartwatch stress, calorieën, menstruatie, stappen en slaap bij. Voor je nachtrust geeft het horloge je iedere ochtend een slaapscore met inzichten. Verder zijn er ademhalingsactiviteiten, ademhalingsmonitoring, bloedzuurstofsaturatie (Pulse Ox), hydratatie-meldingen, en kun je je fitnessleeftijd bekijken en je zwangerschap monitoren.

De Body Battery -functie geeft aan hoe “opgeladen” je bent en wat de effecten zijn van stress en lichaamsbeweging zijn op je gesteldheid. Een nieuwe functie op de Garmin Venu 2-serie is Momentopname gezondheid (Health Snapshot). Dit is een scherm op het horloge waarmee je via een sessie van twee minuten de belangrijkste statistieken over je gezondheid kunt bekijken.

De Venu 2 Plus beschikt over alle nieuwste fitnessfuncties die onlangs zijn geïntroduceerd op de Venu 2 waaronder meer dan 25 ingebouwde indoor- en sport-apps met favorieten als wandelen, hardlopen, HIIT, fietsen, zwemmen in een zwembad, Pilates, yoga, indoorklimmen, hiking, en ook geavanceerde krachttraining. Die laatste komt onder andere met grafische inzichten in getrainde spiergroepen. Voor de extra motivatie zijn er ook badges te winnen en sportieve uitdagingen met anderen aan te gaan.

Heb je hier niet genoeg aan, dan kan je altijd nog in de Connect IQ-app van Garmin terecht om meer sportapps te downloaden. Je kan daar ook terecht voor watchfaces en gegevensvelden.

garmin smartwatch
Badges verdienen

6. Prima accuduur

De Venu 2 Plus heeft een groot AMOLED-scherm die voldoende energie verbruikt. Toch hoef je je hier niet direct zorgen om te maken. De smartwatch gaat lang genoeg mee op een acculading. Bij mij met zes keer in de week sporten en alle monitoring aan behalve Pulse Ox Tracking, zo’n 5 à 6 dagen.

  • Smartwatch-modus: tot 9 dagen / GPS-modus met muziek: Tot 8 uur / GPS-modus zonder muziek: Tot 24 uur

Garmin Venu 2 Plus: de minpunten

1. Garmin Pay

De Garmin Venu 2 Plus beschikt over Garmin Pay. Hiermee betaal je op een terras snel en moeiteloos een glas thee na je vroege hardloopsessie of een snelle hap. Je hoeft je portemonnee of telefoon dus niet bij de hand te hebben. Helaas ondersteunen alleen de Rabobank, ABN AMRO en ICS Mastercards deze contactloze betaaloplossing.

2. Ingewikkelde menu’s en instellingen

Garmin-horloges bevatten allemaal ontzettend veel mogelijkheden, en dat zal voor sommigen misschien wel zeer overweldigend kunnen overkomen. Toch denk ik dat het de moeite waard is om alle apps, widgets, wijzerplaten, activiteiten, gegevensvelden in de Garmin Connect-app in je op te nemen. Je kan dan het horloge geheel naar eigen smaak kan inrichten. 

Om dat te doen moet je eerst in de instellingen, toestelinstellingen, profielinstellingen, en gebruikersinstellingen duiken. En onder al deze onderdelen hangen weer submenus en functies zodat je naar een aantal weken alsnog nieuwe mogelijkheden ontdekt. Wat mij betreft mag Garmin die gebruikerservaring nog optimaliseren. Zelfs ik ben na een aantal jaren Garmin-horloges dragen nog wel eens de weg kwijt in de Garmin Connect-app.

Kom je van een een eenvoudige Fitbit af en wil je een sporthorloge met wat meer mogelijkheden? Hou er dan rekening mee dat je na aanschaf van de Garmin Venu 2 Plus wat vrije tijd moet inplannen om alle functies te proberen en de handleiding door te spitten.

Garmin Connect™

Garmin

7,6
Gratis
Via Google Play

Connect IQ™ Store

Garmin

9,4
Gratis
Via Google Play

3. Geen ECG en huidsensoren

Veel horloges kunne de huidtemperatuur bekijken, zoals deze wearables van Fitbit en de Huawei Watch 3 en Watch GT 3.  De Samsung Galaxy Watch 3 en Galaxy Watch Active 2  kunnen zelfs een ECG-controle doen van je hart en je bloeddruk meten. Dat werkt zo. Die opties zitten nog op geen enkele Garmin. En aangezien Garmin een groot deel van de smartwatchmarkt van de concurrentie wil afsnoepen, zullen ze deze functies snel in hun wearables moeten integreren.

Conclusie

Garmin wil met de Venu 2-serie het mainstream-publiek bereiken, met name de mensen die nu een Apple, Samsung of Fitbit om de pols hebben. Heb je nu een Venu 2 of Venu 2S? De enige redenen om dan voor deze Plus te gaan zijn de nieuwe mogelijkheden om het gebied van spraakassistenten en bellen. Zoek je deze eigenschappen niet in een horloge? Dan kun je ook altijd nog voor de Garmin Venu 2 of Venu 2S gaan. Die hebben dezelfde adviesprijs als de Venu 2 Plus maar zijn inmiddels als in prijs gezakt. Bekijk hier alle verschillen tussen de Garmin Venu 2, Venu 2S en Venu 2 Plus. 

Heb je nu een Apple, Samsung of Fitbit? Dan is de overstap naar een Garmin zeker een goede stap, zeker als je zo iemand bent die alles uit een smartwatch wilt halen. Bedenk dan wel dat je daarvoor even te tijd moet nemen, en dat Garmin Pay misschien niet werkt met jouw bank. Bedenk ook dat Garmin vaak in september met nieuwe smartwatches komt, en daar zitten dan ook nieuwe Venu-horloges bij. Misschien komen deze dan wel met ECG- en bloeddrukmeting? Ondertussen is de Garmin Venu 2 Plus een prima smartwatch om het gat tussen de Venu 2(S) en de nieuwe horloges in september te overbruggen.

Garmin Venu 2 Plus kopen

De Garmin Venu 2 Plus is verkrijgbaar in de kleuren Black Slate, Powder Gray en White Cream Gold voor een adviesprijs van 449,99 euro. Er is ook een uitvoering met een lederen bandje en die kost 499,99 euro.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

11 augustus 2022, 13:54

Hoi Claudia,
Je geeft aan dat ‘Ondertussen is de Garmin Venu 2 Plus een prima smartwatch om het gat tussen de Venu 2(S) en de nieuwe horloges in september te overbruggen.’
Ik kan alleen nog niets vinden over de nieuwe horloges die Garmin in september lanceert. Heb jij hier meer info over? Ik ben aan het overwegen of ik de Venu 2 Plus aan zal schaffen, maar dat is een maandje wachten wellicht verstandiger?

27 januari 2022, 23:38

Fijne recensie om te lezen weer. Heb dus zelf de Venu 2 en ben Rabo klant. Garmin pay werkt super!

Heb je het bellen nog kunnen testen? Lijkt mij niet heel handig openbaar buiten.