Polar Unite
De Polar Unite is het tweede sporthorloge van de Finse fabrikant in 2020. Eerder dit jaar kondigde Polar de Grit X, gericht op de outdoor sporters, aan. De Polar Unite is (deels) de opvolger van de Polar Ignite en is bestemd voor de beginnende sporter. Polar haalde zijn inspiratie voor dit horloge uit de coronacrisis en de lockdown, waarin veel mensen (opnieuw) aan de slag te gingen met hun conditie en gezondheid. De Unite moet deze beginnende actievelingen helpen inzicht en tips te geven in hun conditie en het verbeteren ervan.
Ik heb deze Polar Unite een tijdje mogen testen en in dit artikel neem ik de plus- en minpunten van dit fitnesshorloge met jullie door.
Polar Unite specificaties
Afmetingen: 43,4 x 43,4 x 10,4 mm
Gewicht: 32 gram
Scherm: LCD touchscreen (240 x 204 pixels)
Accu: 174 mAh
Extra: optische hartslagmeting, waterdicht tot 30 meter, Bluetooth Low Energy, smartphonemeldingen
Polar Unite – de pluspunten
1. Polar’s slimme functies
Polar staat bekend om zijn uitgebreide en zeer gedetailleerde functies op het gebied het monitoren van je gezondheid en het adviseren bij en vastleggen van je trainingen. Deze functies zijn gebaseerd op verschillende wetenschappelijke onderzoeken. De Unite krijgt de meeste van deze slimme functies ook mee en zijn te vinden op het horloge, in de Polar Flow-app en de desktopweergave van Polar Flow. Hieronder vind je een overzicht.
Polar biedt met deze functies een bijzonder compleet aanbod van eenvoudig te begrijpen functies en inzichten. Veel completer dan de gemiddelde fitness- of activiteiten-tracker dat doet. De Unite heeft wat dat betreft dus een streepje voor.
2. Fitspark
Eén van de slimme functies die ik apart wil benoemen is FitSpark. Deze slimme coach werd met de Ignite gelanceerd en is ook op de Polar Unite te vinden. FitSpark biedt je elke dag suggesties voor kant-en-klare, gepersonaliseerde oefeningen op maat. Deze oefeningen zijn gebaseerd op je slaap, herstel, conditie en trainingshistorie. Je volgt ze rechtstreeks vanaf je horloge en ze komen met geanimeerde instructies, timers en vibraties.
Elke dag ontvang je twee tot vier workoutmogelijkheden: één die het beste bij je past en één tot drie andere opties om uit te kiezen. De workouts die zijn afgestemd op je fitnessniveau, trainingsgeschiedenis, herstel en actuele fitheid, zijn gebaseerd op jouw Nightly Recharge-status van de vorige nacht. Op deze manier kun je werken aan je algehele conditieniveau zonder daar een dure personal trainer voor te hoeven in te schakelen.
De FitSpark-workouts zijn gebaseerd op de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ten aanzien van wekelijkse lichaamsbeweging voor volwassenen. De WHO adviseert 150 minuten matige of 75 minuten intensieve cardiotraining, en twee keer per week weerstandstraining. Google Fit werkt met hetzelfde principe.
3. Dun en licht
De Polar Unite weegt maar 32 gram. Ter vergelijking, de Fitbit Charge 4 weegt 30 gram en de Huawei Watch GT 2e weegt 43 gram. De Unite weegt dus net ietsje meer dan de fitnesstracker en iets minder dan en het sporthorloge. De Unite is ook stukken minder dik dan bijvoorbeeld de Polar Grit X. Dat ondanks dat het fitnesshorloge met dezelfde hartslagsensor als de Grit X komt. Bij de Grit X en de Polar Ignite steekt de behuizing een stuk uit vanwege deze sensor. De Unite heeft deze ‘bobbel’ niet, de achterkant is vlak. Hierdoor valt het horloge veel minder op en het draagt ook bij aan het draagcomfort.
4. Kleurenthema’s
De Polar Unite is het eerste horloge van Polar dat beschikt over verschillende kleurenschema’s. Deze thema’s passen bij de diverse polsbandjes die als accessoires leverbaar zijn. Je vindt de schema’s onder de instellingen > horloge-instellingen > display-weergave. Verwacht overigens niet een uitgebreid palet aan kleuren, je kan alleen kiezen uit groen, blauw, paars, roze en geel. Accenten op de verschillende schermen met informatie krijgen dan de kleur die je ingesteld hebt.
Polar is overigens niet van de softwarematige aanpassingsmogelijkheden. De fabrikant voorziet zijn sporthorloges niet van watchfaces en je kan er ook geen apps (van derden) op installeren.
5. Scherm is goed afleesbaar
Het IPS TFT-scherm heeft een resolutie van 240 x 204 pixels en is net als de schermen van andere Polar-wearables erg goed afleesbaar in fel zonlicht. Ook in minder goed verlichte ruimtes is het scherm nog altijd goed af te lezen.
6. Toegankelijke prijs
Polar lijkt met de Unite overduidelijk te willen concurreren met de Fitbit Charge 4. Dit is een fitnesstracker met een adviesprijs van 149,95 euro. De Unite kost 149,90 euro. De Unite wil een brug slaan tussen de fitnesstrackers en de sporthorloges en kan dan ook met recht een fitnesshorloge genoemd worden. Het biedt namelijk de mogelijkheden van een fitnesstracker en meer en komt in de verpakking van een sporthorloge.
Polar Unite – de minpunten
1. Geen ingebouwde gps
De Polar Unite heeft geen ingebouwde GPS-ontvanger, maar je kunt voor het registreren van de route, de snelheid, het tempo en de afstand van je training die van je smartphone gebruiken.
2. Geen always-on display, dus polsbeweging
Een always-on display zorgt ervoor dat je het scherm altijd kunt aflezen. De Unite heeft net als de Ignite geen always-on-functie en het scherm staat dus standaard op zwart. Als je het wilt activeren, dan til je je pols op en beweeg je deze naar je toe. Alsof je de tijd wilt aflezen. Het scherm gaat dan na een seconde of 1 Ã 2 aan. Dat is best lang en het werkt ook niet altijd even feilloos. Gelukkig heeft Polar de beweging al een stuk verbeterd sinds de lancering van de Ignite, maar het kan nog veel beter.
De Ignite heeft een always-on-backlight-functie tijdens workouts zodat je tijdens de training op het scherm kunt kijken. De functie heeft de Unite gelukkig ook, maar verwar het niet met een always-on display. Alleen de achtergrondverlichting blijft met deze optie dan aan staan. Als je ‘Altijd’ aan selecteert, blijft het scherm gedurende je hele training verlicht. Na je trainingssessie keert de verlichtingsinstelling terug naar de automatische modus. Let op, deze instelling vergt wel meer van de batterij. Deze raakt veel sneller leeg dan met de standaardinstelling.
Om deze functie te activeren veeg je tijdens een training op het scherm naar beneden. Vervolgens tik je op de knop die je hieronder ziet om het in te schakelen.
3. Scherm reageert niet zo snel
Je bedient de Unite met de knop linksonder of via het touchscreen. Met een veeg over het scherm kun je de weergave veranderen en zo door lijsten en menu’s van het horloge bladeren. Je kunt items kiezen door op het display tikken. De knop gebruik je meestal om een scherm terug te gaan.
Deze knop werkt prima, al mis ik wel de feedback (trilling) bij het indrukken. Maar dat is ook meer een feature voor de duurdere horloges. Het vegen door de schermen werkt niet altijd even snel en vergt wat oefening.
Helaas heeft het scherm van de Unite, net als de Ignite, een flat tire onder in en dat maakt het schermoppervlak helaas wel een stuk kleiner.
4. Sluiting polsbandje
De Polar Unite heeft net als de Samsung Galaxy Fit een polsbandje die je op een aparte manier vastmaakt. Je klikt namelijk eerst de pin in het gaatje van het polsbandje en daarna haal je het bandje door de opening. Het uiteinde van het bandje schuif je dus eronder. Ik kon hier bij het dragen van de Galaxy Fit niet aan wennen en nu bij de Inite nog steeds niet.
In onderstaande video legt Polar uit hoe je het polsbandje vastmaakt, maar ook hoe je andere bandjes aan de Unite vastmaakt.
5. USB-oplaadadapter
De batterij gaat tot vier dagen mee met continue hartslagmeting en tot vijftig uur in doorlopende trainingsmodus. Die vier dagen komen overeen met de praktijk. Daarna kun je de Polar Unite opladen met een adapter.
Dat is meteen één van de verschillen met de Polar Ignite de Polar Grit X en de Vantage-serie. Deze komen met een USB-kabel die je in je laptop of in een USB-stopcontact kunt doen om het horloge respectievelijk te synchroniseren/opladen en op te laden. De kabel zelf is lang genoeg om het horloge bijvoorbeeld op je nachtkastje te leggen als deze opgeladen wordt.
De Polar Unite komt met een USB-oplaadadapter in de doos. Dit is een adapter van ter grote van een pink die je in je laptop of in een USB-stopcontact kunt stoppen om de Unite op te laden. Ik laadt apparaten meestal op of via het USB-stopcontact naast mijn nachtkastje. Alleen wil dit niet met de Unite omdat de twee USB-ingangen vlak naast het nachtkastje zitten. De kast van het horloge en het bandje zitten dan in de weg. In de lapstop steken is ook lastig. Daar zitten verschillende kabels in de weg die ik er niet altijd zo maar uit kan halen.
Waarom Polar hier voor een adapter heeft gekozen is mij onbekend. Het is helemaal niet praktisch. De keren dat ik de Unite moest opladen, heb ik dus toch maar een apparaat van mijn laptop losgekoppeld. Dat apparaat kon ik tijdens het laden dus niet gebruiken.
Conclusie
De Polar Unite is inderdaad een toegankelijk fitnesshorloge, niet alleen qua prijs maar ook qua mogelijkheden. Polar biedt bijna al zijn slimme coaching-functionaliteiten aan op dit fitnesshorloge en geeft het een vriendelijke prijs mee. En met die slimme functies kun je als beginnende of recreatieve sporter aan je conditie werken om zo gezonder te worden. Natuurlijk moet je zelf wel de discipline hebben om daadwerkelijk van de bank af te gaan en aan een workout te beginnen.
Zoals ik al aangaf gaat de Polar Unite de strijd aan met de Fitbit Charge 4. Beiden kosten 150 euro en zijn bestemd voor dezelfde doelgroep. De FitbitCharge 4 is daarentegen wel de eerste Charge in de serie die uitgerust is met ingebouwde gps. De Unite is het eerste sporthorloge van Polar dat zonder ingebouwde gps komt. Zit je veel in de sportschool en wandel en ren je altijd met je telefoon bij de hand? Dan is het gebrek aan ingebouwde gps niet zo’n probleem. In de sportschool gebruik je de functie toch niet en bij buitensporten kun je de gps van je mobiel gebruiken, al is die niet zo nauwkeurig.
De Unite wil dus een brug slaan tussen de fitnesstrackers en de sporthorloges en kan dan ook met recht een fitnesshorloge genoemd worden. Het biedt namelijk de mogelijkheden van een fitnesstracker en meer en komt in de verpakking van een sporthorloge. Het apparaat is daarnaast erg dun en licht en komt met verschillende polsbandjes. Hopelijk komt Polar via software-updates nog met optimalisaties voor de polsbeweging en de schermbediening, voor zover dat mogelijk is. Dat zal de Unite op het gebied van bediening een stuk verbeteren.
Voor wie is de Polar Unite bestemd?
– Voor beginnende sporters die moeite hebben met vaststellen wat voor hen het meest effectieve pad naar een goede conditie is
– Voor recreatieve sporters die liever met een horloge dan met een band sporten
– Voor sporters die geen marathon lopen maar wandelingen en workouts in de sportschool willen bijhouden
Polar Unite kopen
De Polar Unite is verkrijgbaar op de Polar-site en via Bol.com en Coolblue voor een adviesprijs van 149,90 euro. Dat bedrag is inclusief een polsbandje in de maten S en M/L in de kleuren zwart, wit, roze of blauw. Hiermee is de Unite 50 euro goedkoper dan de Polar Ignite die voor adviesprijs van 199 euro op de markt kwam.
Je kan de siliconen polsbandjes in de kleuren mint en blush aanschaffen voor 22,90 euro. Er zijn ook polsbandjes verkrijgbaar in diverse andere kleuren en materialen, zoals textiel en leer.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten