Fitbit Charge 3
Fitbit is een bekende fabrikant die wearablesmarkt voorziet van activiteitentracker en smartwatches zoals de Fitbit Versa en Ionic. De Fitbit Charge 3 is de derde generatie activiteitentracker in de populaire Charge-serie. De Charge 3 biedt ten opzichte van de Charge 2 op een aantal vlakken vernieuwingen. Ik heb de Fitbit Charge 3 een tijdje gebruikt en je leest in deze review wat ik van dit apparaat en zijn vernieuwingen vindt.
Behuizing en design
Om mijn pols zit de Fitbit Charge 3 in de variant blauwgrijs met roségouden frame. De Charge 3 ziet er elegant uit in deze uitvoering en voelt niet zwaar aan vanwege het gebruik van lichtgewicht materiaal en een aluminium frame. Ten opzichte van de Charge 2 is het verschil in design op wat kleine punten anders. Zo is de knop aan de linkerkant gewijzigd in een drukgevoelige knop in het frame. Fitbit noemt het een inductieve knop, en voor het eerst op een Fitbit-tracker te zien. Met deze knop kon er ruimte aan de binnenkant van de fitnesstracker bespaard worden en daarnaast zorgt het voor een gestroomlijnd, waterbestendig ontwerp.
Verder is het scherm een stuk groter geworden en het ontwerp met deze knop zorgt er ook voor dat de Charge 3 nu eindelijk ook waterbestendig is en wel tot 50 meter diepte. Je kan hem dus om je pols houden in het zwembad, in de zee, onder de douche en in de regen. Tijdens het zwemmen kun je realtime de trainingsduur om je pols zien.
> Meld je aan bij het Androidworld Fitbit-team
Scherm en bediening
De Fitbit Charge 3 is uitgerust met een groter OLED-scherm dan de Fitbit Charge 2. Dit scherm is gemaakt van het duurzame Gorilla Glass 3 en is tevens 40% groter en 40% helderder dan dat van zijn voorganger. Hierdoor is het scherm beter afleesbaar in zonlicht en is er meer schermoppervlakte om het apparaatje te bedienen, zo geeft Fitbit aan. Als ik beide schermpjes naast elkaar leg dan is de tekst op dat van de Charge 3 wat gelig, dat van de Charge 2 is veel witter. Daardoor is de weergave op de Charge 2 van veraf scherper en ook beter zichtbaar in zonlicht en in het donker. Van dichtbij zie je dat de tekst op de Charge 2 veel pixels bevat en dat is weer wat minder mooi.
Kom je van de Fitbit Charge 2 af, zoals ik, dan is de bediening op de inductieve knop na op nog veel meer vlakken veranderd. Een druk op de knop op de Fitbit Charge 2 laat je horizontaal navigeren in het menu. Wil je verticaal navigeren in het menu, bijvoorbeeld om een workout te selecteren, dan moet je met je vingers op op het scherm tikken. Dat is eigenlijk helemaal niet intuïtief in de wereld van vegen over schermen en gelukkig is deze bediening op de Charge 3 aangepast.
De inductieve knop fungeert alleen als aan/uit-knop. Je kan ook op het scherm tikken om deze te activeren. Verder kun je van boven naar beneden en van rechts naar links swipen om door de menu’s te navigeren. De basisnavigatie vind je hieronder. Je begint altijd bij het startscherm en dat is de klok.
> Veeg omlaag om meldingen te zien
> Veeg omhoog om je dagelijkse tips en statistieken te zien
> Veeg naar links om door de apps op je tracker te bladeren
Houd je de knop op Charge 3 ingedrukt? Dan kom je bij ‘Scherm activeren’, Fitbit Pay (op apparaten met Fitbit Pay) en de instellingen. Scherm activeren aan betekent dat je met een draai van je pols naar je toe het scherm kunt te schakelen.
Al met al vind ik de bediening op de Charge 3 veel intuïtiever en logischer opgebouwd waardoor je sneller bij het gewenste menu-item komt.
Koppelen en synchroniseren
Nog even vermeldenswaardig is het pairen of koppelen van een Fitbit aan je smartphone. In dit geval was de Charge 3 eerder gekoppeld geweest aan een smartphone. Hierdoor heb ik ontzettend veel problemen gehad met het pairen van de tracker met mijn telefoon (meerdere toestellen geprobeerd). Alleen een hard reset van de Charge hielp en nu werkt hij pas. Dit filmpje legt uit hoe je een soft of hard reset op de Charge uitvoert.
Ook het synchroniseren van de Charge verliep niet altijd even goed. Sven heeft daar met de Fitbit Versa ook problemen mee gehad. Bluetooth uit- en aanzetten en opnieuw synchronisatie in de app starten, hielp veelal maar ik heb ook vaak genoeg allerlei andere fratsen moeten uithalen. Ik ben daarin niet de enige, getuige de recensies in de Play Store en de reacties in de Fitbit Community.
Accuduur
De accuduur van de Charge 3 zou het volgens Fitbit 7 dagen moeten volhouden en in de praktijk klopt dit erg goed. Je krijgt in de app, op de tracker en via de e-mail een melding dat de Fitbit bijna helemaal uit gaat en dan nog kun je meestal wel een paar uur vooruit. Een nadeel is wel dat de meegeleverde laadkabel anders is dan die van de voorganger. Deze zijn dus niet uitwisselbaar. Niet erg milieuvriendelijk.
Software – de Fitbit-app
De Fitbit-app is wat mij betreft één van de betere gezondheids-apps in de Play Store. Het dashboard is overzichtelijk ingedeeld met onder andere het aantal genomen stappen, de afgelegde afstand, verbrande calorieën. Daarnaast bevat de app leuke challenges of uitdagingen die je met vrienden aan kunt gaan. Niet geheel onbelangrijk, er is een desktopversie van Fitbit. Ook deze weergave is overzichtelijk en gebruikersvriendelijk.
Er zijn ook nadelen, de voedseldatabase in de app. Er is geen Nederlandse database en veel ingescande voedingsmiddelen worden ook niet door de app herkend. Ik gebruik hiervoor dus een andere app maar dan zul je weer de gegevens tussenbeide moeten synchroniseren. Daarnaast werkt Fitbit niet samen met Google Fit en als je dat wel wenst, zul je nog weer een extra app moeten gebruiken.
Wijzerplaten en apps
In de Fitbit-app onder de Charge 3-instellingen is een onderdeel met wijzerplaten en apps. Verwacht hier niet een rijkelijk aanbod zoals bij Wear OS-smartwatches te vinden. Er zijn 13 watchfaces of wijzerplaten en 6 apps van Fitbit zelf. Voor een fitnesstracker is dat wat mij betreft voldoende. Wil je meer apps (van derden), kies dan voor een Wear OS-smartwatch of een Fitbit Versa of Ionic.
Software – Fitbit Charge 3
Gezondheid
De Fitbit Charge 3 geeft je dagelijks inzicht in vele soorten van gezondheidsgegevens maar ook tips en advies om je te motiveren om nog fitter en gezonder te worden. Je kunt doelen instellen, elk uur een melding krijgen om een stuk te lopen en bewegingsstatistieken en gezondheidsgegevens bekijken. Alhoewel dit alles instellen in de app nogal wat zoekwerk vergt, resulteert het uiteindelijk in een mooie motivatie om meer te beweging, althans voor mij.
Ik heb de belangrijkste gegevens die de Fitbit bijhoudt even op een rij gezet.
> Aantal stappen, verdiepingen, ingenomen en verbrande calorieën
> Aantal glazen water
> Aantal kilo’s aangekomen of afgevallen
> Hartslag en slaapanalyse
> Informatie over de menstruatiecyclus op basis van gegevens over de menstruatie en ovulatie
Work-outs
Natuurlijk zijn er ook trainingsmodules zoals fietsen, zwemmen, hardlopen, gewichtheffen en yoga. Je kunt doelen instellen voor calorieverbranding, afstand of tijd, die gevierd worden als je ze behaald, en ziet realtime statistieken en gegevens van je vorderingen. SmartTrack is de naam voor de automatische trainingsherkenning. De Charge kan namelijk detecteren als je aan het fietsen of aan het zwemmen bent (of een andere activiteit) en gaat dan vanzelf een training starten. Dit werkt behoorlijk nauwkeurig, zelfs in de sportschool.
Meldingen
De Charge 3 toont ook smartphonemeldingen zoals oproepen, WhatsApp-berichten, sms’jes en afspraken. Je kunt zelfs kiezen van welke app op je smartphone meldingen op je Fitbit wilt krijgen. Nieuw op de Charge 3 is het accepteren of weigeren van oproepen. Daarnaast kun je nu ook onderweg snel reageren met vooraf ingestelde of zelfgemaakte snelle antwoorden. Heb je je smartphone even niet bij de hand (dat is mogelijk) dan is het handig om de meldingen op de Fitbit te lezen. Persoonlijk vind ik het scherm net iets te klein om een app’je of andere bericht op af te lezen.
Hartslag en gps
Fitbit zegt op basis van meer dan negen biljoen uur aan hartslaggegevens met de Charge 3 nog meer nauwkeurigheid te kunnen bieden ten opzichte van de voorganger. Hiervoor heeft bedrijf de zogenaamde 24/7 PurePulse-hartslagtechnologie. Ik heb de hartslag vergeleken met mijn TomTom Spark 3 en de registraties liepen nogal uiteen. Sowieso heb ik niet veel vertrouwen in hartslagregistratie op wearables en zie ik het meer als een leuk extraatje.
Een ingebouwde gps-sensor is helaas nog steeds niet in de Charge te vinden. Tijdens je hardlooprondje zul je dan voor het bijhouden van locatiegegevens nog steeds je smartphone bij je moeten hebben. Anders kun je de afgelegde route niet in de Fitbit-app bekijken. Dan vind ik een groot gemis aangezien de concurrentie wel over ingebouwde gps beschikken. Veelal zijn deze apparaten ook stukken goedkoper.
Fitbit Pay
Fitbit Pay, het betaalsysteem van Fitbit, is sinds kort beschikbaar voor klanten van een aantal banken en werkt op een select aantal Fitbit-devices met NFC. De gewone Fitbit Charge 3 is niet geschikt maar de Fitbit Charge 3 Special Edition, Fitbit Versa en Fitbit Ionic wel. Deze hebben namelijk NFC.
Conclusie
Het verheugt me om te zien dat Fitbit eindelijk heeft gekozen voor waterbestendigheid tot 50 meter diepte. Hierdoor kun je eindelijk je baantjes in het zwembad tracken en hoef je je geen zorgen te maken als het regent tijdens het hardlopen. Dat is voor de Charge 3 het grootste pluspunt. Daartegenover staat het grootste minpunt, het gebrek aan ingebouwde gps. Je zult dus nog steeds je smartphone mee moeten nemen als je de afgelegde route van je work-out achteraf in de app wil bekijken.
De Charge 3 heeft ten opzichte van zijn voorganger een verbeterde bediening maar wel een minder goed afleesbaar scherm ondanks de toegezegde verbetering. Wel is er, zoals we gewend zijn bij Fitbit, een overvloed aan accessoires zoals klassieke en vlekwerende polsbanden met diamantstructuur, ademende silicone sportpolsbanden, modieuze gevlochten polsbanden, en polsbanden van handgemaakt Horween-leer. Deze bandjes kun je ook bij elke willekeurige Chinese webshop halen, maar Fitbit maakt zijn accessoires van hoogwaardige materialen en dat verschil merk en zie je zeker.
Al met al is Fitbit op vele vlakken wat duurder dan de concurrentie maar daarvoor krijg je een fitnesstracker en software van goede kwaliteit. Toch is er nog steeds ruimte voor verbetering (=lees gps). Vind je dit minder belangrijk en zoek je een mooie, goede tracker met veel accessoires, dan is de Charge 3 een goede keuze.
Er zijn momenteel (goedkopere) concurrenten op de markt die wel gps hebben zoals de Amazfit Bip en de Huawei Band 2 Pro. Meer alternatieven voor de Charge 3 vind je in dit artikel.
Positieve punten
+ Eindelijk waterbestendig
+ Bediening is veel intuïtiever
+ Overzichtelijk Fitbit-dashboard (app/desktop)
Negatieve punten
– Nog steeds geen gps-sensor
– Scherm is minder goed afleesbaar
– Synchronisatie-problemen
Fitbit Charge 3 kopen
Fitbit Charge 3 is voor € 149,95 te koop op Fitbit.com en bij Coolblue, Bol.com en MediaMarkt. De finesstracker is te koop in de uitvoeringen met grafietgrijze aluminium frame en zwarte polsband of blauwgrijs met roségouden frame. De verschillende accessoires verschillen in prijs van € 29,95 tot en met €69,95. De Fitbit Charge 3 Special Edition met Fitbit Pay kost € 169,95.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten