Goede voornemens: een abonnement op een dieet-app, is dat de moeite waard?

Goede voornemens: een abonnement op een dieet-app, is dat de moeite waard?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Goede voornemens

We gaan binnenkort de derde week van 2019 in, dus als je nog voor de dag wil komen met goede voornemens is het nu wel echt de moment. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen uitdagingen? Misschien ben je een verstokte roker? Kijk dan eens naar dit artikel. Ben je net als ik een aantal kilo's aangekomenen door de vele kerstfeestjes van december? Lees dan vooral verder.

Laat ons eerlijk zijn. Iedereen, man of vrouw, wil tevreden zijn met hoe hij of zij eruit ziet. Of je het nu leuk vindt of niet, maar je lichaam is altijd voor een stukje een onderdeel van je visitekaartje. Bovendien is je lichaam je grootste geschenk, en moet je er nog jarenlang mee verder, dus een goede gezondheid is belangrijk.

Lifesum

Dat gezegd zijnde, als je zoals mij bent, is het ontzettend moeilijk om jezelf ook daadwerkelijk hierop te focussen. Fitnessen of hardlopen zijn niet mijn favoriete tijdsbestedingen en oh wat hou ik als Belg van mijn frituur die zich enkele honderden meters verderop bevindt in de straat waar ik woon. Ik ben een man van 23 jaar oud, ik ben 1,79 meter groot en mijn gewicht varieerde de afgelopen anderhalf jaar tussen 105 kilogram en 82 kilogram.

Als diëten zo'n uitdaging is en sporten niet helemaal je ding is, combineer het dan met iets wat je wel leuk vindt. Ik hou van technologie, en dus ging ik ten rade bij de dieetapplicatie Lifesum die overigens ook een app heeft voor mijn Wear OS-smartwatch. Met je slimme horloge kan je zelf eenvoudige handeling uitvoeren zoals een standaard maaltijd toevoegen of bijhouden hoeveel water je drinkt.

Screenshot van verschillende functionaliteiten van de Lifesum-app

Diëten lijkt plots minder op elke dag slaatjes eten en luisteren naar wat dieetgoeroes te zeggen hebben, en meer op een uitdaging. Een soort spel. Een jaar geleden ben ik met behulp van deze gratis app 15 kilogram afgevallen, en dit keer wil ik die kerstkilo's die er weer zijn aangekomen maar al te graag kwijt. Ik nam voor maar liefst 33 euro - auwtch - een jaarabonnement waarmee je premium-functies ontgrendelt.

Aan de slag

Lifesum werkt zo. Eerst wil de app standaard gegevens van je zoals geslacht, lengte, huidig gewicht, enzovoort. Vervolgens bepaal je je doelen. Wil je gewoon zo gezond mogelijk leven met een goede voedingsbalans en voldoende beweging, of draait het hem om de kilo's kwijtraken? Vervolgens bepaal je je streefgewicht en krijg je te zien afhankelijk van jouw profiel hoeveel calorieën je dagelijks mag eten.

Vanaf nu begint je uitdaging. Je krijgt in het groot te zien hoeveel calorieën je vandaag nog mag eten, afhankelijk van je huidige gewicht en je ingestelde streefgewicht, ligt dat cijfer iets onder je dagelijkse behoeften zodat je afvalt. Hoe je die calorieën verdeeld is voor een groot stuk jouw zaak. Ik hou bijvoorbeeld echt niet van ontbijten, maar verdeel mijn calorieën liever over de lunch en het avondeten. Dat druist compleet in tegen wat gezondheidsexperts zeggen, maar het werkt wel echt voor mij, want zo kan ik niet alleen minder eten, maar ook het dieet blijven volhouden.

Belangrijk is wel is dat je je houdt aan de maximale dagelijkse hoeveelheden aan vetten, proteïnen en koolhydraten. heb je op het einde dag voor het slapengaan nog 200 calorieën over, maar ben je wel sterk over je dagelijks hoeveelheid aan vetten heen, dan was je dag niet geslaagd. Toch heb je in Lifesum wel de nodige vrijheden, want alles kan in principe. Ik hoef bijvoorbeeld mijn grote liefde voor Oreo-koeken niet op te geven. De app maakt me alleen bewust hoeveel koekjes precies aanvaardbaar zijn.

Het startscherm van Lifesum

Net iets te veel vetten

Calorieën tellen, een makkie

De calorieën registreren van alles wat je eet, is dat geen hele klus? Gelukkig niet, want Lifesum heeft een enorme database aan producten die je kan toevoegen door de barcodes te scannen met je telefoon. Bij sommige andere apps ontdekte ik dat niet alle producten herkent worden, maar dat is bij Lifesum niet het geval. Na het scannen bepaal je telkens de hoeveelheid. Je kan ook een zoekopdracht uitvoeren op naam.

Calorieën vastleggen is één ding, maar er is ook een manier om ze weer terug te verdienen. Wandel je dagelijks bijvoorbeeld een kwartier heen en terug van het treinstation tot aan je werk? In dat geval houdt de app rekening met de verbrande calorieën die je in een klap terug krijgt in je totaal. Dat werkt via een integratie met Google Fit. Wil je een andere gezondheids-app koppelen omdat je bijvoorbeeld een Fitbit-gebruiker bent, dan moet je al de premium-versie gebruiken om je activiteit te kunnen synchroniseren.

Voeding toevoegen in de app

Je kan dezelfde voeding later nog sneller toevoegen via 'Recent'

Naast het bijhouden van je voeding wil Lifesum je indien gewenst ook helpen met het drinken van voldoende water. De app raadt 2 liter water, of 8 glazen per dag aan, maar je kan zelf meer of minder instellen. Elke keer als je een glas hebt gedronken, duid je het aan in de app. Als je dat wil kan je ook meldingen krijgen die je eraan herinneren om te blijven drinken.

Lifescore

Een van de premium-functies is de Lifescore, waarbij de app je meer dan 40 vragen stelt over je voedingsgewoonte. De app stelt vragen als: "hoe vaak eet je je fruit per dag?", waarop ik dan met enige schaamte moet antwoorden dat ik zelden of nooit fruit eet. Na dat hele verhoor krijg je je Life Score te zien die aangeeft op welke punten er nog werk aan de winkel is als je gezond door het leven wil gaan.

Ik onthoud als advies: "eet nu toch eens eindelijk fruit", "water is heus niet alleen voor de vissen", "ga sporten luilak" en "laat niet langer de pizzajongen komen als je even geen zin hebt om te koken". Gelukkig verwoordt de applicatie het wel een stuk vriendelijker. Mijn Life Score bleek alles samengenomen op het randje van stabiel te zijn, maar er zijn nog veel zaken die beter kunnen. Je kan later de test opnieuw invullen als je zaken veranderd hebt aan je gewoonten.

Screenshot van verschillende functionaliteiten van de Lifesum-app

Nog voor verbetering vatbaar

Aangepaste diëten

De premium-functies die je met een abonnement op Lifesum ontgrendelt, gaan gelukkig verder dan het kunnen tracken van je fitnessdata via je Fitbit-horloge. Als eerste krijg je de uitgebreide voedingsinformatie te zien van al je producten die je eet met meer gedetailleerde informatie. Je krijgt ook keuze aan een reeks specifieke diëten afhankelijk van jouw situatie de app bevat ook gezonde recepten.

Als je met Lifesum begint volg je standaard een 'Klassiek dieet', maar als Premium-gebruiker kan je daarvan afwijken. Dankzij een test waarbij je vragen beantwoord kan de app aangepaste diëten aanraden voor als je bijvoorbeeld snel resultaat wil zien, erg afhankelijk bent van suikers of vetten, of als je aangeeft dat je chagrijnig wordt als je je hongerig voelt.

In mijn geval raadde de app bijvoorbeeld aan om een 5:2-dieet te beginnen. Dat is geen gebalanceerd dieet, maar een dieet om snel resultaten te boeken en waarbij je daarna later kan overschakelen naar een gebalanceerd alternatief. Je eet daarbij twee dagen 600 calorieën en en de andere dagen eet je de aanbevolen hoeveelheid voor jouw combinatie van lengte, leeftijd en gewicht, ook niet minder. Zo heb je niet elke dag van de week het gevoel dat je een dieet volgt. Voorlopig gebruik ik nog het klassieke dieet van eenvoudigweg dagelijks calorieën tellen, omdat het me daarmee eerder ook gelukt is om 15 kilogram kwijt te raken. Al overweeg ik wel om zo'n aangepast dieet een kans te geven.

Screenshot van verschillende functionaliteiten van de Lifesum-app

5:2 is een dieet voor wie niet altijd het gevoel wil hebben dat hij of zij op dieet is

Recepten

Een andere premium-functie zijn de recepten. Lifesum heeft een eigen kookboek waarbij elk gerecht met uitgebreide voedingsinformatie omschreven staat. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen ontbijt, lunch, avondeten en snacks, en je kan ook filteren op onder meer gewenst aantal calorieën. De recepten zelf zien er erg toegankelijk uit, en ik kijk er wel naar uit om er een aantal uit te proberen. Handig is ook dat je door een recept te volgen van Lifesum in een keer een heel gerecht kan toevoegen als maaltijd met een druk op de knop. Je hoeft bijvoorbeeld niet afzonderlijk eerst 250 gram varkenshaasje toe te voegen, 25 gram ketchup, 200 gram aardappelpuree, enzovoort.

Screenshot van verschillende functionaliteiten van de Lifesum-app

Van quinoa tot een stuk kipfilet met puree

Voorlopig oordeel

Ik ben nog maar een kleine week bezig met de betaalde versie van Lifesum, maar ik heb natuurlijk al wel ervaring met de gratis versie. Op het eerste gezicht lijken de premium-functies me wel stuk voor stuk degelijk en doordacht, maar of ze mij aan het einde van de rit echt de 33 euro waard zullen zijn, betwijfel ik sterk. Al kan je de Premium versie ook op kortere termijn uitproberen, bijvoorbeeld een maand, en dan ben je iets meer dan vijf euro kwijt.

Voorlopig heb ik het gevoel dat je met de gratis versie van de app zowat alle belangrijke features in huis haalt die je nodig hebt om te slagen. Denk aan de uitstekende voedingsdatabase, het scannen van barcodes en het tracken met Google Fit. Alleen hoop ik wel dat de premium-functies ervoor zorgen om niet alleen de kilo's kwijt te raken, maar me ook iets te leren over gezondheid en misschien enkele slechte voedingsgewoonten te doen veranderen.

Logo van Lifesum

Ik ga in ieder geval de komende maanden de premium functies uitproberen, en binnenkort lees je hier op Androidworld of ik nog steeds dezelfde mening heb, en wat precies de resultaten van mijn dieet waren. Wie weet slagen de recepten en de Lifescore er wel in om me aan te sporen om eindelijk eens een stuk fruit te doen eten? We ontdekken het binnenkort. Wil je ook Lifesum proberen? Download de app via onderstaande knop.

Heb jij ervaringen met Lifesum of andere dieet-apps? Is enkele kilo's kwijtraken ook een van jouw goede voornemens voor 2019? Laat het ons weten in de reacties.

Lifesum: Dieetplanner, Calorieteller & Eetplanner

Lifesum: Dieetplanner, Calorieteller & Eetplanner

Met Lifesum kun je eenvoudig bijhouden hoeveel calorieën je inneemt en verbrandt. De app helpt je af te vallen of juist aan te komen en houdt ook bij of je geno ..

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk