Een budgettelefoon die de wereld wil veroveren met zijn opvallende kleuren en bijzondere materialen. Een smartphone die gedeeltelijk modulair is en een bijzondere afwerking beschikbaar wil maken voor de kleine portemonnee. Welkom in de review van de CMF by Nothing Phone 1.
CMF by Nothing Phone 1
Voordat ik deze review begin ga ik de officiële naam ‘’CMF by Nothing Phone 1’’ in de review meteen afkorten tot CMF Phone 1, wel zo fijn. CMF staat hierin voor Color, Material en Finish: in het Nederlands kleur, materiaal en afwerking.
CMF valt onder Nothing. Nothing zelf richt zich daarbij op premium producten met innovatieve unieke ontwerpen. CMF by Nothing moet kwaliteit en bijzondere designs naar goedkopere apparaten brengen. Het doel van CMF by Nothing is dan ook om een mooi design, een goede bouwkwaliteit en intuïtieve technieken toegankelijker te maken voor een grotere groep consumenten.
De Phone 1 is de eerste telefoon van het merk en moet dit doel meteen gaan bewerkstelligen. De telefoon komt namelijk met een bijzonder, modulair design. Door middel van een speciale draaiknop op de achterkant kun je diverse accessoires aan het toestel vastmaken. Ook kun je zelf gemakkelijk de achterkant vervangen. Naast dit bijzondere design heeft de Phone 1 ook vrij krachtige specificaties aan boord. Toch is de smartphone al verkrijgbaar voor rond de 240 euro. Is dit allemaal te mooi om waar te zijn of is de telefoon echt zo uniek, bijzonder, speciaal, uitzonderlijk en eigenaardig als het merk ons wil laten geloven? Je leest het in deze review waarin ik de plus- en minpunten van het toestel met je doorneem.
Wat zit er in de doos?
- Toestel
- Garantie
- USB-C-kabel
- Screenprotector (op het scherm)
Specificaties
CMF Phone 1 | |
Besturingssyteem | Android 14 |
Scherm | 6,67 inch AMOLED, 120 Hz |
Formaat en gewicht | 164 x 77 x 8 mm, 197 gram |
Geheugen | 8 GB |
Opslag | 128 of 256 GB |
Accu | 5000 mAh, 33 watt opladen |
Camera’s | 50 megapixel hoofdcamera, 2 MP dieptesensor, 16 megapixel selfiecamera |
Ondersteuning | Twee jaar nieuwe Android-versies, drie jaar beveiligingsupdates |
Extra’s | Modulair (speciale accessoires en vervangbare achterkant), IP52-rating |
Adviesprijs | Vanaf 239 euro |
CMF Phone 1: de pluspunten
1. Leuk, gewoon leuk
Ik krijg altijd een beetje de kriebels als iemand iets ‘leuk’ vindt. Misschien komt het omdat ik weinig dingen leuk vind of omdat ik het een beetje een kinderlijk woord vind, maar man, wat is de CMF Phone 1 leuk!
CMF heeft namelijk zijn best gedaan om een speciale telefoon neer te zetten. Dit doet het bedrijf door de Phone 1 gedeeltelijk modulair te maken. Zoals je in het intro hierboven al hebt kunnen lezen kun je door middel van een speciale draaiknop op de achterkant diverse accessoires aan het toestel vastmaken. Op dit moment heeft CMF drie accessoires: lanyard (koord), stand en een kaarthouder. Daarnaast kun je de achterkant van de telefoon eenvoudig losschroeven en vervangen. Je hebt de keuze uit een oranje, blauwe en mint variant. In deze video zie je hoe eenvoudig je de achterkant kunt vervangen.
Je kunt van het systeem vinden wat je wil, maar het is gewoon leuk en het werk goed. Daarnaast hoef je het niet te gebruiken en biedt het genoeg functionaliteit om het niet als gimmick te bestempelen. Ik heb bijvoorbeeld de stand op het toestel vastgezet en dit is handig voor het kijken van video’s in de trein. Je kunt de Phone 1 dan gemakkelijk neerzetten. Ook zorgt de vervangbare achterkant ervoor dat je geen hoesje meer hoeft te gebruiken. Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik dit heel fijn vind: ik heb namelijk een hekel aan die lelijke hoesjes die het design van je smartphone helemaal tenietdoen.
Tot slot de prijzen van de accessoires, ik vind ze stuk voor stuk betaalbaar. Je kunt ze kopen via de website van Nothing. De prijzen vind je hieronder:
- Achterkant (oranje, blauw, mint): 35 euro
- Stand: 25 euro
- Kaarthouder: 25 euro
- Koord: 25 euro
2. Uitstekende accu
In de Phone 1 zit een 5000 mAh accu die de telefoon eenvoudig anderhalve dag in leven houdt. Met gewoon gebruik, zoals de ‘normale Nederlander’ zijn of haar telefoon gebruikt, houdt de smartphone het ook makkelijk twee dagen uit. De accu kan met 33W worden opgeladen. Dit is niet heel snel, maar zeker ook niet irritant traag.
3. Vloeiend AMOLED-paneel
Nothing heeft een groot 6,67 inch beeldscherm in de Phone 1 geplaatst. Het gaat om een AMOLED-paneel dat is voorzien van een 120 Hz verversingssnelheid. Hiermee heeft het beeldscherm een oneindig contrast, mooie kleuren en werkt deze erg soepel.
De maximale helderheid van het beeldscherm ligt standaard op 500 nits. Dat is niet heel hoog. Qua piekhelderheid weet het paneel echter een helderheid te behalen van 2000 nits. Erg goed voor in zijn klasse.
4. Nothing OS, het heerlijke Nothing OS
De twee voorgaande smartphones die Nothing aankondigde – de midrange Phone (1) en de high-end Phone (2) – draaiden op Nothing OS. Dit is een schil die Nothing over Android gooit, deze keer over Android 14. Ook de goedkoper CMF Phone 1 heeft de beschikking over Nothing OS en hiermee voelt het aan als een hoogwaardig Nothing-product.
Nothing OS is een vrij minimalistische schil. De schil is veel minder zwaar dan bijvoorbeeld One UI van Samsung, die soepel loopt. Daarbij vind ik het eigen design van Nothing mooi. De retro-look, het Nothing Icon Pack, past goed bij het bedrijf en de producten die het maakt. Het straalt daarbij rust uit. Al hoor ik ook genoeg mensen zeggen dat ze alles er te veel van hetzelfde uit vinden zien. Het zoeken van apps vinden ze hierdoor lastiger. Gelukkig kun je er ook voor kiezen om het Icon Pack uit te schakelen. Ook geeft Nothing je bij de installatie van zijn telefoons de keuze of je Nothing OS wil gebruiken of liever de indeling gebruikt van het ‘gewone’ Android. Naar mijn mening zouden alle fabrikanten dit moeten doen.
Bovendien zitten er enkele handige functies in Nothing OS. Zo kun je apps klonen, app-iconen individueel groot maken, handige Nothing-widgets gebruiken, de batterijgezondheid maximaleren en werken wearables van het merk goed met de telefoon samen.
5. Phone 1 werkt soepel
De Phone 1 draait op een MediaTek 7300-chipset. Dit is een vrij moderne 4 nm chipset die is gemaakt voor low-end en midrange-smartphones. Onder andere de Motorola Edge 50 Neo en OPPO Reno 12 Pro draaien op deze chipset. Laatstgenoemde overigens wel op een speciale Energy-variant die iets zuiniger is.
De MediaTek 7300 zorgt ervoor dat de Phone 1 soepel draait, zeker voor een budgettelefoon. Het schone Nothing OS zal hier ook voor een groot gedeelte aan bijdragen. Ik heb geen enkele keer grote haperingen gehad, iets wat ik met de Galaxy A15 5G van Samsung bijvoorbeeld wel had. Dit toestel kreeg een adviesprijs mee die 10 euro lager lag dan die van de Phone 1. De Phone 1 werkt een stuk sneller. Dat is een merkbaar verschil wat in de loop der tijd alleen maar groter zal worden door de zware schil van Samsung.
CMF Phone 1: de minputen
1. Ontbreken van een groothoeklens
Als we naar de achterkant van de Phone 1 kijken, dan zie we twee camera’s. We zien een 50 MP hoofdcamera en een 2 MP dieptecamera. Voor degenen die Nothing een beetje volgen, zouden bij het lezen van een 2 MP dieptecamera hun wenkbrauwen fronsen. Carl Pei, de CEO van Nothing, heeft namelijk meerdere keren gemeld dat veel fabrikanten ”onzinnige camera’s op hun smartphone plaatsen, puur voor de marketing en om te zeggen mijn telefoon heeft twee, drie, vier camera’s.”. Dit is iets dat Nothing nu zelf gedaan heeft. De 2 MP dieptesensor dient namelijk helemaal nergens voor.
Officieel zou de sensor je moeten helpen bij het inschatten van diepte, handig bij portretfoto’s. Als je de camera echter afschermt, dan zie je geen enkel verschil. Jammer, want tegenwoordig heeft vrijwel elke smartphone toch wel een groothoeklens aan boord waarmee je foto’s met een bredere hoek kunt maken. Het zou een kostenbesparing geweest zijn om deze niet te plaatsen, maar wat mij betreft is dit een grote misser.
Ik gebruik een groothoeklens namelijk vaak en weet dat veel mensen dit ook doen. Al had Nothing maar een simpele 5 MP groothoeklens geplaatst, dan was het al goed geweest. Het is wat mij betreft een groot nadeel dat het dit niet gedaan heeft.
2. Hoofdcamera degelijk, maar niet bijzonder
De 50 MP hoofdcamera op de Phone 1 maakt gebruik van een Sony IMX882-sensor. Dit is een 1/1,95 inch sensor met een diafragma van f/1.8. Helaas heeft Nothing geen OIS, optische beeldstabilisatie, in de sensor verwerkt. Dit laatste zorgt er vooral voor dat foto’s in slechte lichtomstandigheden snel bewogen zijn.
Bij goede lichtomstandigheden weet de 50 MP redelijke foto’s te maken. Het contrast in de beelden is hoog, de kleuren vrij natuurlijk en het dynamisch bereik voldoende. De Phone 1 biedt daarbij twee cameramodi. Je kunt de Natuurmodus of Levendige modus aanzetten. In de levendige modus schroeft de software het contrast nog wat op.
Het detail in de foto’s viel mij ietwat tegen. Vooral als je inzoomt op de beelden zie je dat de details niet heel goed overeind gebleven zijn.
3. Updatebeleid
Als laatste minpunt van de Phone 1 wil ik het over het updatebeleid hebben. De Phone 1 krijgt twee Android-upgrades en wordt drie jaar lang voorzien van beveiligingsupdates. Ik vind drie jaar ondersteuning voor een budgettelefoon genoeg, maar ik kan goed begrijpen dat anderen dit te kort vinden, zeker anno 2024. Ter vergelijking, Samsung geeft de A15 vier Android-upgrades en vijf jaar lang beveiligingsupdates. Hier mag Nothing dus nog even aan werken.
Conclusie
De CMF Phone 1 is een eigenaardige smartphone die veel te bieden heeft voor een lage prijs. Het meest opvallende aan de telefoon is natuurlijk zijn design inclusief modulaire elementen. De verwisselbare achterkant en de draaiknop bieden op dit moment genoeg opties om als functioneel te omschrijven. Daarnaast denk ik dat er nog heel veel meer mogelijk is en hoop ik dat de telefoon aanslaat. Zodoende zullen meerdere accessoiremakers dingen ontwerpen voor het toestel en voor toekomstige smartphones die met een zelfde soort techniek willen werken.
Naast het design heeft de CMF Phone 1 als budgettelefoon genoeg te bieden ‘onder de motorkap’. De geweldige accuduur, degelijke hoofdcamera, rappe processor, het mooie AMOLED-paneel en natuurlijk de fijne schone Android-schil van Nothing maken de Phone 1 tot een hoogwaardige budgetsmartphone.
Wel is de maximaal drie jaar aan ondersteuning anno 2024 te weinig, zelfs voor een budgettelefoon. Het ontbreken van een groothoeklens is voor mij de dealbreaker van de telefoon. Dit neemt echter niet weg dat je met de Phone 1 een fantastische telefoon onder de 250 euro in huis haalt. Een telefoon die het net even anders aanpakt, maar je dit anders willen zijn niet door de neus boort.
Pluspunten
Minpunten
Phone 1 kopen
De CMF Phone is te koop voor een prijs vanaf 239 euro via de website van Nothing en via Amazon, de introductieprijs was 199 euro. Voor de variant 1 met 256 GB betaal je 269 euro. Beide varianten zijn te koop in een oranje, mint en zwarte kleur.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Nadelen: géén NFC, slechts twee OS-updates, slechts drie jaar beveiligingsupdates, accessoires tikken best aan als je er een paar koopt (een koordje voor 25 euro??!).
In essentie een leuke telefoon met originele ideeën, maar in deze uitvoering geen beste aankoop.
Slechts 3 jaar beveiligingsupdates kan in 2024 echt niet meer. Ook mensen die weinig te besteden hebben moeten een telefoon lang kunnen gebruiken. Je kunt beter doorsparen voor een Samsung A35 of Pixel 8a. Nothing moet zijn updatebeleid snel verbeteren en minder op gimmicks focussen als het nog serieus genomen wil worden.
Hallo heb deze toestel ook muziek app om mee te luisteren en mp3 beltoon gr julita
Ja een muziek app zit er op en ook mp3 beltonen kun je gebruiken op de cmf phone 1
Nothing blijft verbazen. Geweldig zo’n bedrijf.