OPPO stapt in ons land weer eens de ‘smartphonering’ in. Hiervoor selecteert het een lichtgewicht in de zwaargewichtklasse. Tussen diverse reuzen moet de dunne Reno 12 Pro het namelijk opnemen tegen geduchte concurrentie. Weet de Reno zich in de ring staande te houden of moet de telefoon al gauw de handdoek erin gooien? Welkom in de review van de OPPO Reno 12 Pro.

Lees verder na de advertentie.
OPPO Reno 12 Pro
OPPO heeft zich lang kunnen prepareren voor zijn terugkomst in de ring. Het bedrijf is er namelijk een tijdje tussenuit geweest in Nederland en België. Door een patentenzaak, die door Nokia werd aangespannen tegen de Chinese fabrikant, heeft het lange tijd niet veel smartphones uitgebracht. Nu deze zaak is afgesloten zien we dat OPPO weer op de deur klopt. Nadat het een paar weken geleden de Reno 11F aankondigde, komt het merk nu met de Reno 12 en Reno 12 Pro (snappen jullie het nog?).
De Reno-toestellen hebben traditiegetrouw design hoog in het vaandel staan. Dit jaar wordt dit gecombineerd met – het zal ook eens niet in 2024 – AI. Deze combinatie moet er volgens OPPO voor zorgen dat de Reno 12 Pro een goede keuze is in de lage high-end tot hoge midrange-klasse. In deze review neem ik de telefoon met je door en vertel ik je of de Reno 12 Pro daadwerkelijk een goede keuze is. Ding ding ding!

Wat zit er in de doos?
- Toestel zelf
- Handleiding
- USB-C-kabel
Specificaties
OPPO Reno 12 Pro | |
Besturingssysteem | Android 14 / Color OS 14.1 |
Scherm | 6,7 inch AMOLED, 120 Hz |
Formaat en gewicht | 161,45 x 74,79 x 7,45 millimeter, 181 gram |
Camera’s | 50 megapixel hoofdcamera, 8 megapixel groothoeklens, 50 megapixel telelens, 50 megapixel selfiecamera |
Werkgeheugen | 12 GB |
Opslag | 512 GB |
Batterij | 5.000 mAh, 80W opladen |
Updates | Drie Android-upgrades en vier jaar lang beveiligingsupdates |
Extra’s | IP65 stof- en spatwaterdicht, speciale dimming voor het AMOLED-paneel |
Adviesprijs | 649 euro |
OPPO Reno 12 Pro: de pluspunten
1. Bijzonder beeldscherm
Ik had het moeilijk de afgelopen jaren. Nu snap ik dat je in deze review niet op al mijn problemen zit te wachten, maar ik ga er toch eentje met je bespreken. Ik ben Jelle en ik ben fan van gebogen schermranden. Het is zo, ik kan er niks aan doen. Ik vind het ze gewoon mooi. En nee, ze zijn niet heel praktisch, maar je smartphone oogt er zoveel dunner en moderner door. De afgelopen jaren stierven de smartphones met gebogen schermranden echter uit, iets wat bij mij zorgde voor vele tranen.
Wat was ik dan ook blij toen ik de Reno 12 Pro uit de doos haalde. Deze smartphone biedt namelijk het beste van beide platte en afgeronde werelden. De Reno heeft namelijk een beeldscherm die vanaf elke kant een beetje -een heel klein beetje- gebogen is. Hiermee heeft het de looks van een gebogen scherm met het gevoel van een plat scherm, ideaal!
AMOLED met speciale dimming
Naast de looks aan de buitenkant, heeft het scherm ook qua specificaties genoeg te bieden. Het gaat namelijk over een mooi 6,7 inch AMOLED-paneel met een verversingssnelheid van 120 Hz. Bovendien heeft het paneel een speciale dimming. Dat paneel zorgt ervoor dat het dimmen van het scherm soepeler lijkt. Dit kan fijn zijn voor mensen die hoofdpijn krijgen van te fanatieke AMOLED-panelen.

2. Batterij gaat erg lang mee
De batterij in de Reno 12 Pro heeft een capaciteit van 5000 mAh. Dit is iets wat op zichzelf niet heel bijzonder is, zij het niet dat de telefoon er wel heel lang op weet te draaien. Waarschijnlijk heeft de gebruikte chipset hier een grote invloed op. Het toestel draait op een MediaTek 7300 Energy-processor. Dit is een aangepaste versie van de ‘gewone’ MediaTek 7300-chip en deze is geoptimaliseerd om extra lang mee te gaan. In de praktijk lijkt dit dus te kloppen. Ik kom makkelijk twee dagen door met dit toestel.
Bovendien kan de batterij worden opgeladen met een vermogen van 80W. Hiermee is deze binnen ongeveer 45 minuten volledig opgeladen, lekker snel.
3. Uitgebreid en goed camera-eiland
De OPPO Reno 12 Pro beschikt over drie camera’s op de achterkant. Het gaat om een 50 megapixel hoofdcamera, 8 megapixel groothoeklens en een 50 megapixel telelens met 2x optische zoom.
- 50 MP hoofdcamera, 1/1.95”, f/1.8
- 8 MP groothoekcamera, 1/4.0”, f/2.2, beeldhoek 112 graden
- 50 MP telelens, 1/2.75”, f/2.0, 2x optische zoom

Hoofdcamera
De 50 MP-hoofdcamera van de Reno 12 Pro schiet vrij aardige kiekjes. Het contrast is goed, er blijft genoeg detail over en het dynamisch bereik is voldoende. Bij mindere lichtomstandigheden merk je wel dat er vrij snel ruis ontstaat en het toestel moeite heeft om alles scherp vast te leggen.






Pijnlijke onderste twee foto’s
Telelens
Ook de 50 MP telelens laat mooie foto’s zien. Door de lens kun je beelden tot 2x optisch vergroten. Digitaal kan dit tot 20x al neemt het detail dan wel snel af, tot 10x zoom zijn beelden goed bruikbaar. Jammer is dat de kleuren veel verschillen ten opzichte van de hoofdcamera. Zoals je hieronder kunt zien is het beeld dat geschoten is met de telelens een stuk koeler van kleur.


Hoofdcamera links, 2x zoom met telelens rechts




V.l.n.r. 2x optische zoom, 5x, 10x en 20x digitale zoom
Groothoeklens en portretfoto’s
De groothoeklens is met zijn 8 MP een stuk minder goed van kwaliteit. De lens is bovendien erg klein en ook de beeldhoek is niet heel ruim. Veel toestellen in de prijsklasse van de Reno doen dit een stuk beter.
De portretmodus werkt meer dan prima. De telefoon is in staat om een mooi scherpdiepte effect te creëren.


Hoofdcamera links, groothoeklens rechts


Kaasgehakt, geen aanrader
OPPO Reno 12 Pro: de minpunten
1. Design voelt goedkoop aan
Toen ik de Reno 12 Pro voor het eerst uit de doos haalde was ik qua design zeker niet enthousiast. De smartphone, met een adviesprijs van 649 euro, is namelijk helemaal gemaakt van plastic. Daarnaast is hij met zijn 7,4 mm erg dun en erg licht. Door dit alles voelt de Reno 12 Pro meer aan als een budgettelefoon, erg jammer.
Ondanks dat de telefoon zo dun is, is het toestel volgens OPPO wel erg sterk. Dit komt onder andere door ‘Sponge Bionic Cushioning’ en een speciaal ‘Alloy Frame’. Met simpele woorden houdt dit in dat OPPO het frame extra stevig heeft gemaakt en speciale sponsjes in het toestel heeft geplaatst, waardoor het vallen beter moet kunnen absorberen.
En eerlijk is eerlijk, ik begin wel steeds meer van het design te houden. Het toestel voelt namelijk goed aan in de hand, voelt een stuk kleiner aan dan dat hij daadwerkelijk is, het motiefje op de achterkant ziet er steeds beter uit en het motief rondom de camera’s werkt als fijne stressbal waarover je je nagels even lekker kan laten gaan. Wel vind ik hem nog altijd te goedkoop overkomen. Het frame had voor dit geld echt wel van aluminium mogen zijn in plaats van het goedkoop aanvoelende glimmende plastic.

2. Geen fan van ColorOS
De Reno 12 Pro draait op Android 14 met hier overheen ColorOS. Dit is de eigen softwareschil van OPPO. Positief begin: deze schil is uitgebreid en zit boordevol functies. Dit was altijd al zo, maar dit is nu met de nieuwe AI-functies nog meer het geval. AI is helemaal hot dit jaar, zoals we al voorspelden, en ook OPPO doet er graag aan mee.
Zo is er onder andere een Magic Eraser waarmee je storende objecten uit foto’s kunt halen en kun je portretten van jezelf maken en deze laten aanpassen. Ook heb je de functie AI Best Face. Hiermee kun je bij groepsfoto’s de gesloten ogen van mensen openen. Al deze functies kennen we overigens wel al. In de Pixel 8-serie en de toestellen van Samsung waren deze ook al te vinden. Ze werken soms wel net anders, zo vult AI de ogen op foto’s van Reno zelf in. Google haalt hiervoor informatie uit meerdere foto’s. Het zijn leuke functies waarmee je waarschijnlijk op het begin vooral veel mee zal spelen. Later gebruik je ze een stuk minder, al kunnen ze natuurlijk wel handig zijn.
Tot zover het positieve nieuws, ColorOS zelf vind ik namelijk niet heel fijn werken op de Reno 12 Pro. Ik kom diverse haperingen tegen en er zijn ook andere dingen die mij storen. Als ik bijvoorbeeld in een app zit en vervolgens op ”Alle apps sluiten” druk, dan sluiten alle apps behalve de app die geopend is. Dit is naar mijn mening niet iets wat ik wel vaak wil doen. Daarnaast zijn er tientallen voorgeïnstalleerde apps, moet je in elke app honderd keer ergens toestemming voor geven en krijg je diverse meldingen die je steeds weer moet uitschakelen. Ik vind het irritant.
3. Niet de snelste chipset
In deze review had ik het eerder over de gebruikte chipset in de Reno 12 Pro. Dit is een MediaTek 7300 Energy-chip, een variant op de gewone versie. Nu is deze gewone versie terug te vinden in de CMF Phone 1, een telefoon van iets meer dan 200 euro. De Reno kost drie keer zoveel. De 7300-processor is dan ook eigenlijk bedoeld voor lage midrange-telefoons en niet voor goedkopere high-end telefoons. Met andere woorden had OPPO wel een snellere processor mogen uitkiezen.
Is de Reno 12 Pro dan ook echt traag? Nee, dat niet, maar je merkt wel dat het zeker niet de snelste telefoon uit zijn klasse is.
Conclusie
Soms is het leven niet helemaal eerlijk of juist te eerlijk. In een wereld waarin we leven met sterren als Ed Sheeran, Phil Collins, Sera en Alec Benjamin kan ik met mijn gemiddelde zangstem nog zo mooi zingen, maar ik zal nooit de ArenA volkrijgen. Met dit gegeven zou ik nou eenmaal moeten leven. Gelukkig kun je accepteren leren, zo is mij laatst nog verteld. En zo’n zelfde situatie speelt zich een beetje af bij OPPO. Je kunt proberen om met Bauke Mollema een gevecht te winnen van Rico Verhoeven, het zal je niet lukken. Met deze prachtige metafoor, al zeg ik het zelf, kun je ook de OPPO Reno 12 Pro omschrijven.
Met een adviesprijs van 650 euro moet de Reno 12 Pro het namelijk opnemen tegen telefoons zoals de Google Pixel 8 en de Samsung Galaxy S24. Dit is onbegonnen werk. Dit lijken de verkopende winkels ook al in te zien. Binnen een mum van tijd, maar echt bizar snel, was de 12 Pro al bijna tweehonderd euro goedkoper. Zelfs smartphones van Samsung dalen niet zo snel in prijs.
Momenteel koop je de Reno 12 Pro voor om en nabij de 450 euro. In deze prijsklasse moet het toestel het opnemen tegen de Google Pixel 8a, Samsung Galaxy A55, Nothing Phone (2) en de POCO F6 Pro. In dit rijtje weet de Reno zich al een stuk beter te handhaven. Zeker gezien de indrukwekkende batterijduur en het mooie beeldscherm. Toch zou ik voor een van die andere toestellen gaan. De Galaxy A55 is completer, de Phone (2) luxer en de F6 Pro sneller. Daarbij vind ik de software van OPPO er echt niet beter op worden. Deze komt met steeds meer voorgeïnstalleerde apps, irritante meldingen en bevat redelijk wat kleine bugs en/of haperingen.
Pluspunten
Minpunten
OPPO Reno 12 Pro kopen
De Reno 12 Pro is beschikbaar in Nebula Black met 512 opslaggeheugen en 12 GB werkgeheugen en kost 649 euro.

Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Samsung S24 is een andere prijsklasse en niet te vergelijken met elkaar. Voor een gewone gebruiker is dit met deze prijsklasse een goede smartphone lijkt mij. Wil je meer dan moet je richting vlaggenschepen van een merk wat meestal een stuk duurder is?
Mooie kiekjes van de St. Stevens ?. Goeie review ook!
Thanks!