Een slim horloge voor een scherpe prijs met een verwisselbare schermrand, aanpasbaar uiterlijk en een eigen wil: we hebben het hier over de CMF Watch Pro 2. Voor wie is deze 69 euro kostende smartwatch geschikt? Ik vertel het je in deze korte review.
CMF Watch Pro 2
Onder de vlag van Nothing heeft CMF zijn tweede slimme horloge op de markt gebracht. Dit in de vorm van de Watch Pro 2. Met een prijs van 69 euro is het een goedkoop klokje die ondanks zijn geringe prijs, veel te bieden heeft. Zo kan de Watch Pro 2 je stappen bijhouden, slaap tracken, hartslag en stress meten, meldingen van je smartphone weergeven en beschikt hij over tientallen sportmodi.
Tot zover de theorie, in de praktijk blijkt het horloge zelf nog wel eens zelf dingen te willen ondernemen. Of beter gezegd, dingen niet te willen ondernemen. Want hoezeer hij mij ook toejuichte naar een sportief leven, had hij zelf soms even geen zin om met mij mee te sporten. De vraag die bij mij opkwam was dan ook: Voor wie is de CMF Watch Pro 2 nou precies geschikt? In deze korte review hoop ik het antwoord op deze vraag aan je te kunnen geven.
1. Voor mensen die hun horloge niet vaak willen opladen
In de Watch Pro 2 heeft Nothing een 305 mAh accu geplaatst. Zelf adverteert het bedrijf met het feit dat het horloge hiermee elf dagen mee zou moeten gaan op een enkele lading en met ‘gewoon’ gebruik. Bij zwaar gebruik meldt Nothing negen dagen en inclusief ”power saving mode” zelfs 45 dagen.
Nu heb ik het horloge ‘gewoon’ gebruikt. Ik heb slaaptracking ingeschakeld, laat het horloge niet constant mijn hartslag meten en ontvang meldingen van mijn telefoon. De elf dagen heb ik hiermee makkelijk gehaald, maar echt makkelijk. Je hoeft het horloge dus maar ongeveer één keer in de twee weken op te laden, heerlijk.
En dit is maar goed ook, want het opladen an sich werkt dramatisch. De aansluiting hiervoor – het gedeelte dat je aan het horloge moet bevestigen – laat heel makkelijk los. Dit is altijd een gepriegel en klein gevecht, een gevecht die je door de goede accuduur dus gelukkig niet vaak hoeft aan te gaan.
2. Voor de mensen die hun horloge willen aanpassen
Nothing heeft er bij de nieuwe producten van CMF voor gezorgd dat je veel kunt aanpassen. Zo kun je bij de CMF Phone 1 de achterkant eenvoudig zelf vervangen en verschillende accessoires aan de achterkant vastmaken.
Ook bij de CMF Watch Pro 2 heeft het bedrijf een leuk vervangbaar element toegevoegd. Je kunt namelijk de ring rondom het mooie 1.32 inch AMOLED-paneel vervangen. Voor 19 euro kun je een andere bezel plaatsen. Daarbij krijg je ook een extra horlogebandje, leuk gedaan. Deze onderdelen, en ook het horloge zelf, voelen overigens goed aan. De aluminium legering komt vrij premium over.
Daarnaast kun je de virtuele wijzerplaat aanpassen, je hebt de keuze uit meer dan 100 wijzerplaten. Ook kun je er eentje zelf ontwerpen en/of instellen. Zoals ik gedaan heb met een Rolex-badeendje die je hieronder kunt zien.
3. Als je je smartwatch eenvoudig wil bedienen
De bediening van het horloge en het scrollen door menu’s gaat allemaal erg eenvoudig op de Watch Pro 2. Je kunt de menu’s allereerst zelf indelen en daarnaast werkt de bediening ook gemakkelijk. Je kunt hiervoor natuurlijk het touchscreen gebruiken, maar je kunt ook de knop aan de rechterkant van het horloge gebruiken. Deze kun je draaien waarmee je ook door de menu’s en opties bladert.
De indeling lijkt verder erg op Wear OS. Veeg je boven naar beneden dan vind je de instellingen. Van beneden naar boven en dan open je je meldingen en veeg je van links naar rechts – of andersom – dan swype je langs de verschillende menu’s.
Het instellen van het horloge gaat via de CMF Watch App, hiervoor moet je een account bij Nothing aanmaken. Door middel van de app kun je nog meer dingen aanpassen en je gegevens (beter) inzien.
4. Voor iedereen die een basic smartwatch zoekt
Qua functionaliteiten heeft de Watch Pro 2 onder andere het volgende te bieden: het meten en bijhouden van 120 sportmodi, meten van hartslag, zuurstofsaturatie, stress en stappen, bedienen van je muziek en het ontvangen van meldingen en hierop beantwoorden met ‘snelle reacties’. Daarnaast beschikt het horloge over een ‘zaklamp-modus’, ingebouwde timer, rekenmachine en timer én kun je de camera van je smartphone bedienen.
Voor 69 euro zijn dit aardig wat opties die voor veel gebruikers genoeg zouden zijn. Het is zeker niet zo uitgebreid als Wear OS, de Watch Pro 2 draait op een eigen OS, maar voor de 69 euro vind ik het meer dan voldoende. Je gegevens worden daarbij redelijk bijgehouden en de resultaten tijdens het sporten kloppen min of meer. Verwacht geen uiterst kloppende gegevens, maar ook hiervoor zou ik zeggen dat het genoeg is voor mensen die het leuk vinden om basisgegevens in te zien.
Maar het werkt niet allemaal even goed
Maar, maar, maar het kwam bij mij wel te veel voor dat de Watch Pro 2 er even geen zin in had. Had ik zelf net speciaal voor deze review – ik heb alles voor onze lezers over – een flink stuk gefietst krijg ik een bericht dat mijn helse tocht niet lang genoeg was en dat er geen gegevens gemeten zijn. Dit terwijl ik toch bijna 45 minuten heb zitten zwoegen inclusief tegenwind en een warme brandende zon in mijn gezicht. Dit gebeurde niet altijd, maar overkwam mij wel net iets te vaak. Zo vaak, dat je het vertrouwen in een goede meting, of überhaupt een meting, verliest.
Hetzelfde probleem had ik bij slaaptracking, zo’n één tot twee keer per week heeft de Watch Pro 2 geen zin om ‘met mij mee te slapen’. Het resultaat: geen meting. Daarbij werkt de slaapmeting ook niet heel goed. Nachtelijke momenten waarop ik duidelijk wakker was, om welke reden dan ook, werden bijvoorbeeld niet geregistreerd. Bovendien is het schema dat je krijgt, met hierin diepe slaap, remslaap etc. etc. totaal onoverzichtelijk.
En nog een maar, een aantal van basisfuncties werkt vrij bijzonder, en dan zeg ik het netjes. Als je een timer zet bijvoorbeeld, dan kun je de timer niet uit. Zet je deze dus voor drie minuten, dan moet je drie minuten lang deze timer op het scherm aan hebben staan. Je kunt niet terug naar het hoofdscherm om een berichtje te lezen of om te kijken hoe laat het is. Waarom is dit zo Nothing, waarom?
Nog een aantal problemen
En nu ik het toch over de problemen van het horloge heb, er zijn nog een aantal dingen die mij zijn opgevallen. Zo krijg je keurig meldingen binnen, alleen als je deze meldingen leest dan gaan deze vaak niet automatisch weg. Je moet dat op het prullenbakje klikken. Ook de automatische helderheid van het scherm werkt niet top, deze wil namelijk altijd net een standje te fel gaan.
Als laatste is het horloge niet in de Nederlandse taal in te stellen. Vind ik geen probleem, maar het is wel iets om rekening mee te houden.
Conclusie
De CMF Watch Pro 2 is een vrij mooi en goed aanvoelend horloge voor een lage prijs. Voor 69 euro kan het horloge veel en biedt deze meer dan genoeg functionaliteiten. Wel merk je dat het klokje niet zo soepel en goed loopt in vergelijking met duurdere smartwatches. Zo kwam het meerdere keren voor dat de Watch Pro 2 mijn slaap niet had bijgehouden, mijn nachtelijke ‘tussenstop’ niet had opgemerkt, mijn sportduur te kort vond en enkele dingen niet heel slim aanpakte.
Door deze problemen ben ik het horloge niet gaan vertrouwen. Als je wil dat je slaap altijd en goed bijgehouden wordt, je gegevens tijdens het sporten worden bijgehouden en je hartslag accuraat wordt gemeten, dan is de CMF Watch Pro 2 (nog) niet goed genoeg. Het kwam bij mij namelijk te vaak voor dat dit niet, of niet goed wordt bijgehouden. Dit zou met updates in ieder geval voor een gedeelte verbeterd kunnen worden.
Om terug te komen op mijn vraag in de intro van deze review: Voor wie is de CMF Watch Pro 2 nou precies geschikt? Dan zou ik stellen dat het horloge op dit moment alleen geschikt is voor mensen die een goedkope smartwatch zoeken met ‘voldoende’ functionaliteiten en track mogelijkheden. Mensen die niet te veel waarde hechten aan het heel accuraat bijhouden van een hartslag, slaap en sport, maar dit gewoon af en toe ‘leuk’ vinden om te zien. De Watch Pro 2 is met een andere woorden een basic smartwatch die een goede introductie kan zijn voor mensen die een keer een smartwatch willen uitproberen. In deze missie weet het horloge goed te slagen. Met eventuele updates kan deze daarbij verbeterd worden waardoor die ook voor intensievere gebruikers interessant wordt.
Watch 2 Pro kopen
De Watch 2 Pro is te koop voor een prijs van 69 euro in een zwarte, grijze, blauwe en oranje variant.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
tsja, nou duurdere zijn ook niet alles, mij Galaxy Watch 5 bijvoorbeeld maakt een zootje van de slaapregistratie, registreer bijv heel vaak niks of korter pf langer dan ik werkelik heb geslapen. Ik vertrouw er maar niet al teveel op
Nog niet te koop op hun website.
Bij Amazon is deze al geruime tijd te koop.
On topic: dat deze smartwatch (en veel van z’n concurrenten eveneens) slechte metingen geven, is dat negen van de tien keer te wijten aan een matig contact tussen de sensor en de huid, wat vaak weer het gevolg is van een te los zittend bandje.