Ietwat bescheiden, klein, een tikkeltje dik en traag ligt hij in een hoekje van de winkel. Niet heel opvallend, maar stiekem toch heel goed. Niet voor de beste camera, de snelste processor, en al helemaal niet voor het mooiste design, maar wel voor de portemonnee. De telefoon die staat te glimmen voor een prikkie is betrouwbaar, zet goed door en is een budgetvriendelijke metgezel. Welkom bij de review van de Samsung Galaxy A15 5G.
Samsung Galaxy A15 5G
Samsung produceert al jaren de populairste Android-telefoons. De meest geliefde Samsung Galaxy komt vaak uit de A-serie van het bedrijf. Nog specifieker: de Galaxy A1.-telefoon doet het steevast het best. Deze toestellen zijn één van de goedkoopste telefoons in de line-up van Samsung. In 2022 was de Galaxy A13 4G de bestverkochte Android-smartphone, in 2023 was dit de Galaxy A14 4G.
Dit jaar komt Samsung met de Galaxy A15-smartphones. Deze toestellen komen met een aantal fijne upgrades. Zo heeft de Zuid-Koreaanse fabrikant de A15 (4G en 5G) voorzien van een 90 Hz AMOLED-paneel. De Galaxy A14 beschikte nog over een LCD-beeldscherm. Daarnaast is er nog een aantal dingen flink verbeterd. In deze review neem ik deze verbeterpunten en de punten waar ik juist heel tevreden over ben, met je door.
Wat zit er in de doos?
- Toestel
- Handleiding
- USB-C-kabel
Specificaties
Samsung Galaxy A15 5G | |
Besturingssysteem | Android 14 / One UI 6.0 |
Scherm | 6,5 inch Full HD+ AMOLED, 90 Hz |
Processor | MediaTek Dimensity 6100+ |
Camera’s | 50 MP hoofdcamera, 5 MP groothoeklens, 2 MP macrocamera en een 13 MP selfiecamera |
Opslag | 4 GB werkgeheugen en 128 GB opslagcapaciteit |
Batterij | 5.000 mAh, 25W laden |
Ondersteuning | Vier Android-upgrades en vijf jaar lang beveiligingsupdates |
Prijs bij publicatie | 150 euro (adviesprijs bij release: 229 euro) |
Samsung Galaxy A15: de pluspunten
1. Veel mooier en vloeiender beeldscherm
Voor het eerst in een Galaxy A1.-smartphone plaatst Samsung een AMOLED-paneel. Bij de eerdere modellen maakte het bedrijf nog gebruik van LCD-panelen. AMOLED-panelen hebben onder andere een veel hoger contrast en hebben steevast sprankelendere kleuren dan LCD-beeldschermen. Het is dan ook een hele fijne upgrade die Samsung dit jaar doorvoert.
De verversingssnelheid ligt daarbij op 90 Hz, zowel voor de 4G- en de 5G-variant, waardoor scrollen op deze telefoon vloeiend overkomt. De gebruikte processor in de A15 5G kan dit goed aan. In veel goedkopere smartphones met een 90 Hz-scherm is de chipset soms niet snel genoeg, waardoor beelden alsnog met minder hertz aan je worden getoond.
Dit alles zorgt ervoor dat één van de grootste nadelen van een A1.-telefoon, het beeldscherm, niet meer bestaat en zelfs veranderd is in één van de grote voordelen.
2. Ongeëvenaard updatebeleid
Om de prijzen van budgetsmartphones laag te houden moeten fabrikanten altijd keuzes maken en concessies doen. Dit doen ze bijvoorbeeld door het plaatsen van minder goede camera’s, trage(re) processoren of minder mooie beeldschermen. En als er niet op de hardware bespaard wordt, dan wordt er vaak beknibbeld op de softwareondersteuning. Een smartphone lang ondersteunen kost namelijk (veel) geld, geld dat fabrikanten liever niet in goedkopere modellen stoppen.
Met andere woorden, voor een budgettelefoon moet je altijd wel ergens op inleveren. Xiaomi kiest er bijvoorbeeld voor om zijn Redmi-budgettelefoons uit te rusten met vrij goede specificaties, maar daartegenover staat een updatebeleid van maximaal drie jaar.
Samsung kiest duidelijk voor een andere weg. De Galaxy A15 wordt namelijk maar liefst vijf jaar ondersteund met beveiligingsupdates en krijgt vier Android-upgrades. Het toestel is dus veilig te gebruiken tot 2029 en krijgt de beschikking over Android 15, 16, 17 én 18. Geen enkele fabrikant doet dit in deze prijsklasse beter. Sterker nog, veel fabrikanten halen deze ondersteuning bij duurdere modellen niet eens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Nothing, Motorola en Sony.
3. Verbeterde prestaties
In de afgelopen jaren heb ik meerdere A1-toestellen getest en één ding viel altijd op: de telefoons waren traag en werden in de loop der tijd irritant langzaam. De gebruikte MediaTek Dimensity 6100+-chipset lijkt hier wel iets van verbetering in te hebben aangebracht. Ondanks het feit dat deze chipset op papier ongeveer net zo snel is als de MediaTek 700-chip die in de A14 5G gebruikt werd, voelt de A15 soepeler aan. Of dit met de processor te maken heeft of met de nodige softwareoptimalisaties weet ik niet, maar er is een verbetering merkbaar.
Nog altijd is de A15 echter niet de snelste smartphone in zijn klasse. Onder andere Xiaomi doet dit met zijn Redmi-toestellen nog altijd beter. Maar tot dusver is de A15 dus niet hinderlijk sloom, al zou dit na verloop van tijd natuurlijk nog wel kunnen gebeuren. Dat zien we vaker.
4. Accu gaat lang mee
Als laatste pluspunt bespreken we de accu van de A15. Het toestel beschikt over een 5000 mAh-exemplaar dat makkelijk anderhalve dag tot twee dagen meegaat. Het opladen gaat sneller dan bij de A14 en vorige modellen. Dit gaat nu met een vermogen van 25W in plaats van 15W. Hiermee duurt het nu zo’n 80 minuten voordat de A15 volledig is opgeladen, dit was ruim twee uur bij de Galaxy A14.
Samsung Galaxy A15: de minpunten
1. Die notch mag nu wel weg
We beginnen dit eerste nadeel met een voordeel. De Galaxy A15 voelt namelijk een stuk steviger aan in vergelijking met zijn voorganger. De A14 beschikte namelijk over een vrij goedkope plastic behuizing die je gemakkelijk in kon drukken, met bovendien een ‘bijzonder’ ribbelmotiefje op de achterkant. Ook de A15 is gemaakt van plastic, maar dit voelt veel beter aan. Daarbij heeft de A15 minder grote schermranden en dat maakt de telefoon compacter. De audiojack is gelukkig nog altijd aanwezig.
Het plastic op de achterkant voelt een beetje als het Glastic van Samsung van een paar jaar terug. Met andere woorden: het heeft qua gevoel iets weg van glas. De randen van de smartphone zijn platter en ook deze voelen luxer aan. Het design heeft veel weg van de Galaxy A35, A55 en in groter perspectief de S24-serie. We zien drie camera’s op de achterkant die horizontaal zijn geplaatst, afgeronde hoeken en de kenmerkende 2025 A-serie uitsparing voor de volumeknoppen.
Toch is er iets dat Samsung van mij nu wel had mogen veranderen en dat is de notch. Dit is de uitsparing in het beeldscherm. Niet alleen vind ik deze minder mooi dan die op de A14, dit keer kiest Samsung voor een u-vormige notch in plaats van een v-vormige. Dat ‘mag’ anno 2024 toch niet meer op een smartphone? Er zijn genoeg fabrikanten die bij hun budgettelefoons ‘gewoon’ kiezen voor een gaatje in het scherm in plaats van een hele inkeping. Dit oogt mooier en een stuk moderner. Hopelijk dat de A16 zo’n gaatje gaat introduceert.
2. Software fijn, maar al snel te zwaar
Samsung staat bekend om zijn uitgebreide software. Het komt met veel fijne functies en levert veel apps mee. De één is daar fan van, de ander vindt dat de fabrikant veel te veel voorgeïnstalleerde apps levert. Hierin zit ik een beetje in het midden. Enkele apps vind ik namelijk erg handig, zoals de goede galerij en recorder-app. De andere apps gebruik ik nooit.
De voorgeïnstalleerde apps worden er wel steeds meer. Dit zijn er nu al enkele tientallen en dit groeit de afgelopen jaren flink. Nu wordt bijvoorbeeld ook TikTok standaard meegeleverd. Dit hoeft van mij echt niet hoor, Samsung. Een aantal apps is te verwijderen, maar niet allemaal. Jammer, want veel apps ga je nooit gebruiken. Daarbij wil Samsung steeds meer zijn apps en diensten erdoorheen drukken. Dit is nu op zo’n punt dat ik er moe van word.
Ook zorgt de zware software, ondanks het feit dat deze minder zwaar is gemaakt in vergelijking met duurdere Galaxy-smartphones, dat de telefoon er niet bepaald sneller op wordt. Een verschijnsel dat je voornamelijk na enkele maanden en jaren echt merkt.
3. Camera’s zijn budget
De Galaxy A15 5G beschikt over drie camera’s op de achterkant. Het gaat over een 50 MP hoofdcamera, een 5 MP groothoeklens en een 2 MP macrocamera.
- 50 MP hoofdcamera, f/1.8, sensor 1/2.8”
- 5 MP macrocamera, f/2.2
- 2 MP macrocamera, f/2.4
Hoofdcamera
In goede lichtomstandigheden weet de Galaxy A15 best prima kiekjes te produceren. De kleuren zijn niet slecht en het detail blijft voor een budgettelefoon redelijk overeind. Bij tegenlicht, in donkerdere omstandigheden en andere moeilijkere scenario’s blijft hier echter niet veel van over. Foto’s ogen dan al gauw flets, ‘pixelig’ en het dynamisch bereik is verre van groot.
Zoom alsjeblieft niet
Met de Galaxy A15 kun je tot 10x (digitaal) zoomen, maar doet dit alsjeblieft alsjeblieft alsjeblieft niet. Ik kan het waarom in heel veel tekst uitleggen, maar beelden zeggen meer dan duizend worden. Kijk hieronder dus gerust even naar de zoomresultaten:
V.l.nr. standaard brandpuntafstand, 2x zoom, 4x zoom en 10x zoom
Groothoeklens
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen beschikt de A15 over een 5 MP groothoeklens. Hiermee kun je een breder beeld op de foto krijgen. Fijn dat dit kan, maar de kwaliteit van de foto’s is op zijn zachtst gezegd matig te noemen. Detail ontbreekt en wordt zelfs helemaal weggevaagd. De foto’s ogen snel grauw.
Conclusie
Voor slechts 159 euro haal je met de Samsung Galaxy A15 5G een complete budgettelefoon in huis. De grootste nadelen van eerdere Galaxy A1-toestellen zijn in de A15 verholpen. Dit zorgt ervoor dat ik de A15 aan iedereen kan aanraden die op zoek is naar een telefoon van om en nabij de 150 euro.
Voor dit geld krijg je immers een smartphone die vijf jaar ondersteund wordt, beschikt over een mooi vloeiend AMOLED-paneel, een sterke accu, uitgebreide software en (voor nu) verbeterde prestaties. Je zou wel moeten kunnen leven met een verouderd design inclusief notch, matige camera’s en redelijk veel bloatware. De eerste twee nadelen zijn onder andere in de Galaxy A35 niet aan de orde. Je moet dan wel zo’n 100 euro meer uitgeven aan een smartphone. Het is aan jou of je deze keuze wil maken.
Wil je echter echt niet meer uitgeven dan +- 150 euro, dan is de Galaxy A15 de beste keuze op dit moment. Alleen de Xiaomi Redmi Note 13 komt op dit moment in de buurt. Deze smartphone is sneller, heeft een betere camera en kan sneller worden opgeladen. Qua software levert Xiaomi echter nog meer bloatware mee. Daarbij wordt de Redmi Note 13 twee jaar minder lang voorzien van updates.
Pluspunten
Minpunten
Samsung Galaxy A15 kopen
De Samsung Galaxy A15 is momenteel te koop voor een prijs van ongeveer 160 euro bij onder andere Bol.com, MediaMarkt, Mobiel.nl en Belsimpel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Leuk voor kinderen alleen vraag ik dan af of de ouders zich wel bewust zijn van het internet wat er allemaal op zit. Als kind heb daar nog geen besef van de criminaliteit die er op zit ook op tiktok en dergelijken. Ik zou dat niet zo gauw geven een mobiel.
Ik heb een maandje geleden de A15 4g voor mijn kleindochter haar verjaardag gekocht. Tot nu toe is ze er hartstikke blij mee.
Dank je, ze is er blij me. 11 jaar en met de tijd meegaan ?
Van Kinder ook?; D
Wow, ik kreeg van mijn opa altijd alleen maar een reepje chocolade. 😉 Was ik ook heel blij mee hoor. Wat een tof cadeautje.
Ik heb een maandje geleden de A15 4g voor mijn kleindochter haar verjaardag gekocht. Tot nu toe is ze er hartstikke blij mee.