Samsung Galaxy S24: nu met hoge korting én Galaxy Watch7 cadeau!

Review ASUS Zenfone 5Z: supersnelle krachtpatser staat zijn mannetje

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
14 augustus 2018, 20:00
14 min leestijd
Review ASUS Zenfone 5Z: supersnelle krachtpatser staat zijn mannetje

Lees verder na de advertentie.

ASUS Zenfone

ASUS lanceert jaarlijks nieuwe smartphones in hun Zenfone-serie. Deze serie bevat toestellen in elk segment van de smartphonemarkt zodat de Taiwanese fabrikant een zo groot mogelijk publiek kan bedienen. Op het Mobile World Congress van 2018 kwam het bedrijf dan ook met de ASUS Zenfone 5 Lite, de ASUS Zenfone 5 (€399,-) en de ASUS Zenfone 5Z (€499,-). De Zenfone 5Z is het topmodel in deze serie en dit toestel bespreken we in deze review.

Behuizing en design

De ASUS Zenfone 5Z wordt geleverd in een eenvoudige maar mooie donkerblauwe doos met oortjes, een USB Type-C oplader + adapter, een transparante bumpercase en de gebruikelijke boekjes. De laatste is overigens zeker geen overbodige luxe maar daarover later meer.

Verder vinden we op de achterkant een 12 megapixel en een 8 megapixelcamera, een flitser en een vingerafdrukscanner. Aan de onderkant van het toestel bevindt zich de speaker, de USB C-ingangen de de 3.5mm koptelefoonaansluiting. Aan de linker-zijkant is de sleuf voor de simkaart en de microSD-kaart te vinden en rechts de volumeknoppen en aan/uit-knop. Dit toestel is net als de OnePlus 6 niet voorzien van een IP68-rating voor stof- en waterdichtheid.

De Zenfone 5Z bevindt zich qua adviesprijs op de grens van het middensegment en het hoge segment. Op het gebied van behuizing valt het toestel niet direct op. Het is niet het dunste toestel en er zijn geen gebogen schermranden of ultradunne bezels aanwezig. Wel is er een notch in het scherm. Eigenlijk is het uiterlijk helemaal van deze tijd maar het toestel steekt niet met het het hoofd boven het maaiveld uit.

Ik ben altijd erg zuinig om smartphones, behandel ze met heel veel zorg, maar de eerlijkheid biedt mij te zeggen dat de 5Z een keer of twee gevallen is. Dit komt omdat de glazen behuizing zelf en dan met name de achterkant, spek- en spiegelglad is. Leg je het toestel op een houten picknicktafel in het midden, dan presteert de 5Z het om er vanaf te rollen. Dus alle oppervlakten die ook maar enigszins niet waterpas zijn, moet je vermijden want het toestel glijdt er zo vanaf. Vandaar ook dat de meegeleverde bumpercase (of een andere case of hoes) noodzakelijk is om de Zenfone 5Z vrij te houden van beschadigingen.

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

Het apparaat heeft een 6,2 inch fullHD-IPS-scherm met een 90% screen-to-body-ratio door zijn 19:9-schermverhouding. Het scherm is verduurzaamd door een laag Gorilla Glass 3. Daarnaast loopt het glas van het scherm ietwat bol, het zogenaamde 2,5D-glas. Dat is esthetisch verantwoord, maar kan ook makkelijk leiden tot een sterretje als je het toestel op de voorkant laat vallen.

Hoewel dit toestel geen AMOLED-scherm bevat, worden de kleuren toch zeker erg helder en contrastrijk weergegeven. Ook de kijkhoeken zijn voldoende en dat geldt ook voor de afleesbaarheid bij zonlicht. Softwarematig laat ASUS je ook een en ander aanpassen aan het scherm. Zo kun je de notch verbergen door de navigatiebalk zwart te maken. Helaas is de vertaling hier niet zo goed gevonden, want er wordt gesproken over ‘Verberg gleuf’. Verder kun je de schermkleurmodus (DCI-P3) aanpassen waarmee onder andere de kleurtemperatuur en een blauwlichtfilter kan worden ingesteld. DCI-P3 forceert een groter kleurbereik zodat extra verzadigde kleuren getoond kunnen worden.

Prestaties

De ASUS ZenFone 5Z draait op een Snapdragon 845 en heeft 6GB RAM en 64GB intern geheugen tot zijn beschikking. Hiermee kan toestel prima mee met de concurrerende high-end-smartphones van dit moment en dat merk je ook in het dagelijkse gebruik. Multitasken verloopt snel, zware games draaien als een zonnetje, haperingen en/of andere snelheidsproblemen heb ik niet ervaren.

Dit toestel bevindt zich in de topklasse en dat zie je ook terug in de prestaties. Voor een indicatie van de huidige snelheid heb ik in ieder geval de AnTuTu-benchmark gedraaid. De scores van de test vind je in de screenshots hieronder. Daarbij kunnen we de volgende AnTuTu-scores, die we hebben verzameld, vergelijken:

> OnePlus 6 (Snapdragon 845) > 267.657

> LG G7 ThinQ (Snapdragon 845) > 254.010

> Sony Xperia XZ2 (Snapdragon 845) > 263.637

> HTC U12+ (Snapdragon 845) > 264.686

> Samsung Galaxy S9+ (Exynos 9810) > 247.379

> Huawei P20 Pro (Kirin 970) > 208.250

Uit onzen eigen AnTuTu-totaalscores kunnen we opmaken dat de Zenfone 5Z momenteel de snelste smartphone is. Uiteraard maken meer mensen gebruik van AnTuTu en dat is te zijn aan de top 10. De Zenfone 5Z komt hier op de vierde plek te staan, onder de OnePlus 6, de Xiaomi Mi 8 en de Mi Black Shark. Het toestel verslaat wel de Samsung Galaxy S9+, de Sony Xperia XZ2 (Compact) en de LG G7.

Zoals gezegd is de Zenfone 5Z supersnel in het dagelijks gebruik, maar ook tijdens het gamen en dat verwacht je misschien niet van een toestel al deze. Wat prestaties betreft, is het een uitstekende smartphone.

Accuduur

De Zenfone 5Z heeft een accu met een capaciteit van 3.300 mAh-accu die wordt opgeladen via USB 2.0 (Type-C). Ter vergelijking, de OnePlus 6 heeft een 3.300 mAh-accu, de LG G7 een 3.000 mAh-accu en de Sony Xperia XZ2 een 3.180 mAh-accu. De accucapaciteit van dit toestel is beduidend beter dan die van de meeste toestellen die ik getest heb. Rond bedtijd, dat is bij mij tussen 23.00 en 00.00 uur, staat het accupercentage tussen de 30% en de 40% en dat is veel. Mocht je overdag het niet redden, dan is de accu in minder dan 40 minuten voor 60% geladen.

Daarnaast wordt er kunstmatige intelligentie gebruikt om de accuduur te verlengen (AI Charging). Veel mensen laden hun telefoon ’s nachts op en dan is de accu vaak al snel voor 100% opgeladen maar het blijft gedurende een paar uren aan de oplader hangen. De Zenfone 5Z kan het laadgedrag monitoren en vervolgens de stroomtoevoer hierop aanpassen. Dus bij 8 uur slaap ziet het toestel dat er na een bepaalde tijd het laden stopgezet kan worden om vervolgens een uur voor de wekker gaat, weer tot 100% te laden. Ik heb dit niet kunnen testen aangezien de accu de volgende ochtend met gemak haalde en dus niet gedurende de nachtrust opgeladen hoefde te worden.

De accuduur is lang maar daar moet ik wel bij zeggen dat de functie ‘ASUS Beheer Automatisch starten’ in ‘PowerMaster’ onder de accu-instellingen vrijwel alle apps weigert automatisch te laten starten. Ik kwam hier achter toen ik mijn Pixel 2 XL startte en ineens allerlei notificaties zag die op de Zenfone niet getoond waren. ‘ASUS Beheer Automatisch starten’ moet je helpen bij het beheren van apps die automatisch starten zodat je geheugen kunt vrijmaken, systeemprestaties kunt verbeteren en de levensduur van de accu kunt verlengen, zo zegt de helpfunctie. Ik hou niet zo van dit soort functies die om de een of andere reden een klein aantal apps wel toestaat om op te starten en de rest niet. Er worden zelfs een aantal apps geweigerd zoals Google Drive, AW Reader en Inbox.

Als bezitter van dit toestel kom je hier niet direct achter. Je zult eerst in de instellingen moeten duiken om daar stuk voor stuk apps te moeten toestaan om zo toch nog meldingen binnen te krijgen en lang niet iedereen weet hoe dit in zijn werk gaat. Als je eenmaal de apps toestemming hebt gegeven om automatisch te starten, is de accuduur alsnog ruim voldoende.

Vingerafdrukscanner 

De vingerafdrukscanner zit op de juiste plek en kan dan ook prima bereikt worden met je wijsvinger. De werking ervan is goed. De sensor reageert snel en accuraat bij het ontgrendelen van het toestel of een bankieren-app. De Zenfone 5Z kan ook ontgrendeld worden via gezichtsherkenning. Deze ontgrendelt snel bij daglicht en kunstlicht. Als de avond valt, weigert hij dienst en zul je moeten uitwijken naar de vingerafdrukscanner of een andere manier van schermvergrendeling.

Geluid

Er zijn twee five-magnet stereospeakers aanwezig die ondersteund worden door Hi-Res Audio en  DTS Headphone:X en dat het geluid behoorlijk hard gaat, heb ik ondervonden. Daarnaast is de aanwezigheid van een setje stereospeakers altijd fijn tijdens het gamen of YouTube-filmpjes kijken.

Er wordt ook kunstmatige intelligentie ingezet om de ringtone automatisch af te stellen op het geluid in de omgeving (AI-beltoon). Ben je in een drukke stad? Dan gaat de ringtone wat luider dan bijvoorbeeld in een druk restaurant. 

Camera

Foto’s en video

Op dit toestel is een dubbele camera met optische beeldstabilisatie aanwezig. De primaire camera heeft 12 megapixel en een lichtsterkte van f/1.8 en een Sony IMX363-sensor. De secundaire camera heeft een groothoeklens van 120 graden vergelijkbaar met die van de LG G6. Op deze manier kun je tijdens een stedentrip grote gebouwen of vanuit een flatgebouw nog meer van de horizon op een foto vastleggen. Naast de foto’s die kunnen worden gemaakt met de groothoekcamera, kan dit toestel ook portretfoto’s of bokehfoto’s maken. Het op kunstmatige intelligentie gebaseerde ‘Real-time Portrait’ moet ervoor zorgen dat er foto’s kunnen worden gemaakt met een professioneel uitziende diepte-effect. Het resultaat hiervan is wisselend maar dat de mogelijkheid er is, naast de groothoekcamera, geeft het toestel een voordeel ten opzichte van de concurrentie zoals de OnePlus 6 en de Samsung Galaxy S9. Deze beschikken alleen over de portretmodus.

De camera-app is makkelijk in gebruik en dat is niet altijd het geval bij smartphones. Even naar links of naar rechts vegen geeft je de mogelijkheid om functies en realtime filters uit te proberen. Er is natuurlijk ook een Pro-modus en een beauty-modus maar daarover later meer. De camera beschikt ook over ‘AI Scene Detection’ en kan aan de hand van de objecten in de foto het onderwerp bepalen en een scène toepassen die de foto moet verbeteren. Hiervoor wordt big data gebruikt en dit zorgt ervoor dat de algoritmen naar verloop van tijd beter worden. ASUS is hierin niet de enige fabrikant die gebruik maakt van scènes, Samsung en Hauwei passen deze ‘foto-verbetering’ op basis van kunstmatige intelligentie ook toe.

Ik was verrast door de kwaliteit die de HDR-foto’s laten zien bij goede lichtomstandigheden. De kwaliteit is ruim voldoende alhoewel de Zenfone 5Z lichtere meer natuurgetrouwe kleuren weergeeft. Dit zorgt voor een groter dynamisch bereik die overigens bij de concurrentie nog wel iets beter is. Bij minder goede lichtomstandigheden neemt de kwaliteit snel af en worden de foto’s minder scherp.

De foto’s van de Zenfone 5Z hebben een watermerk linksonderin, de Pixel 2 XL heeft dit niet. Zo kan je zien van welk toestel welke foto is.

Groothoeklens

Hieronder zie je een foto gemaakt met en zonder de groothoekcamera op de Zenfone 5Z.

Selfiecamera

Aan de voorzijde zit een 8 megapixelcamera met een lichtsterkte van f/2.0. Aan het resultaat van de selfies valt behoorlijk veel te sleutelen zodat je er, volgens bepaalde maatstaven, mooier uitziet. Ik ben nooit zo’n fan geweest van dit soort verfraaiingsopties maar ASUS doet ook aan deze trend mee aan gaat zelfs nog een stapje verder. 

Er zijn drie standen: automatisch, verfraaiing en de GIF-animatie. De automatische selfies kun je nog aanpassen met filters, maar de functie verfraaiing laat je je selfie wel heel erg aanpassen. Zo kan je de huidtint wijzigen of witter maken en de wangen dunner maken (!). Het resultaat wordt realtime weergegeven en als je dan eindelijk in het huidige modebeeld past kun je op de sluiterknop drukken. De beautify-trend met dunne wangen mag van mij per direct stoppen, want het kan leiden tot Snapchat dysmorphia.

Als we de softwarematige trucjes achterwege laten, is de kwaliteit van de frontcamera goed te noemen. De onbewerkte foto’s zijn behoorlijk scherp en helder.

Software

De Zenfone 5Z draait op Android 8.0 Oreo met het nieuwe ASUS ZenUI 5.0 en beschikt momenteel over de beveiligingsupdate van juni. Android Pie is onderweg. ASUS ZenUI 5.0 is behoorlijk aanwezig dankzij de fel gekleurde icoontjes maar gelukkig is er veel in te stellen om het uiterlijk naar eigen smaak in te richten. Daar komt de Thema’s-app van pas maar ik kon daar eigenlijk geen leuk thema vinden. Het instellingenmenu ligt qua kleurstelling dicht bij die van standaard Android aan, alleen de onderdelen zijn iets aangepast.

In de ZenUI-schil zitten aardig wat handigheidjes zoals de eerder benoemde AI-beltoon, de functie om het scherm aan te laten staan als je ernaar kijkt, een equalizer met DTS:X-ondersteuning, FM radio, en een AudioWizard+ waarmee je je geluidsprofiel kunt aanpassen. 

Voorgeïnstalleerde apps

Er zijn fabrikanten die haast geen eigen apps standaard meeleveren op hun smartphones en er zijn fabrikanten die ermee strooien. Huawei past in het laatste rijtje en ASUS doet daar nog een schepje bovenop. Zij leveren veel apps mee en dan heb ik het nog niet over de verborgen apps. Er zijn namelijk ASUS-apps te vinden in de appdrawer maar er zijn ook apps die pas opduiken als je een bepaalde actie uitvoert. Deze ‘verborgen’ apps kun je dan als snelkoppeling op je homescreen plaatsen en daarmee maak je ze dus ze dus ‘zichtbaar’. 

Wellicht zal de Selfiemaster-app, de ZenMoji-app en de Mobiele Manager voor sommigen uitkomst bieden. Het voor een ieder zelf om uit te maken of deze  voorgeïnstalleerde apps nuttig zijn of niet. Zelf heb ik het merendeel niet gebruikt. De apps kun je uitschakelen maar helaas niet verwijderen.

Updatebeleid

In dit artikel hebben we alle quotes van de in Nederland actieve merken gegroepeerd. Er zijn ook een aantal merken die ervoor hebben gekozen om geen of nog geen antwoord te geven en daar zit ASUS ook bij.Ik kan hierover dus geen feitelijke informatie brengen behalve de huidige stand van zaken, Android 8.0 Oreo en de beveiligingsupdate van juni. ASUS levert eigen software mee met hun toestellen dus het uitbrengen van een versie-update kost dan meer tijd.

Het toestel beschikt in ieder geval over Project Treble. Hierdoor is Android opgesplitst in twee delen en kunnen grote versie-updates veel gemakkelijker doorgevoerd worden. Dat zou kunnen betekenen dat ASUS versie-updates sneller geschikt kan maken voor de Zenfone 5Z maar dat is in theorie. Het toestel heeft ook ondersteuning voor naadloze updates. Hiermee wordt een Android-update op de achtergrond geïnstalleerd en hoef je alleen maar opnieuw op te starten om de update te voltooien. Dit gaat allemaal geheel automatisch en de gebruiker merkt er niks van.

Conclusie

De ASUS Zenfone 5Z heeft me op vele vlakken positief verrast. Er zit een topchipset in die qua snelheid de OnePlus 6 in AnTuTu op een aantal punten overstijgt. Het grote fullHD-IPS-scherm is weliswaar geen AMOLED-scherm maar komt daar zeker dicht in de buurt. De camera’s achter leveren goed werk af en kunnen zowel portretfoto’s als foto’s met een groothoeklens maken. De 3.300 mAh-accu zorgt ervoor dat de ‘zware gebruiker’ er meer dan een dag mee door kan.

Helaas worden achtergrondapps wel agressief behandeld, dat wil zeggen dat ze vrijwel allemaal worden afgesloten. Hierdoor mis je vele notificaties maar dat komt de accuduur en de prestaties wel weer ten goede. Daarnaast is de glazen behuizing zo glad dat het toestel bij een hele kleine afwijking van een oppervlak al snel aan de zwaartekracht onderhevig is. De meegeleverde bumpercase is dus van levensbelang.

De Zenfone 5Z staat dus zijn mannetje maar voelt ook de hete adem van concurrerende toestellen in zijn nek. Een aantal van deze toestellen zie je hieronder. De Zenfone 5Z beschikt wel over een 3.5mm koptelefoonaansluiting maar geen superieure camera zoals de Sony Xperia XZ2 en de Samsung Galaxy S9. Daarnaast ontbreekt de IP68-rating voor stof- en waterdichtheid die de XZ2, LG G7 en de S9 wel weer hebben. De software van de OnePlus 6 spreekt me weer meer aan, deze ligt dichtbij standaard Android en OnePlus levert geen bloatware mee. Daarnaast wordt de OnePlus 6 regelmatig van updates voorzien en of dat ook voor de Zenfone 5Z geldt, is dus niet duidelijk. Op Android Pie na doet ASUS hier geen uitspraken over.

De ASUS Zenfone 5Z is dus een uitstekende keuze als je met een budget van €500 voor een supersnel vlaggenschip met goede camera, goed LCD-scherm en lange accuduur wil gaan. Voor een paar tientjes meer kun je natuurlijk voor een van de alternatieven gaan maar die keuze ligt bij de gebruiker. De Zenfone 5Z zal op de belangrijkste zaken zeker niet teleurstellen.

Vergelijkbare toestellen zijn de OnePlus 6 voor €519, de Samsung Galaxy S9 voor €611, de Huawei P20 voor €533, de Sony Xperia XZ2 voor €563 en de LG G7 ThinQ voor €574. 

Positieve punten

+ Prestaties

+ Accuduur is ruim voldoende

+ Camera

Negatieve punten

– Afsluiten achtergrondapps te agressief

– Glazen behuizing te glad (bumpercase verplicht)

ASUS Zenfone 5Z kopen

De ASUS Zenfone 5Z is leverbaar in de kleuren Midnight Blue en Meteor Silver voor een adviesprijs vanaf €499. Het toestel kun je onder andere via BelsimpelBol.com en Coolblue aanschaffen. Hieronder vind je nog meer prijzen maar dan in combinatie met een abonnement.

[tds=6416]

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!