OnePlus 6
De OnePlus 6 is afgelopen week aangekondigd. Iets meer dan een half jaar geleden, op 16 november 2017 om precies te zijn, werd de voorganger van de de 6 uit de doeken gedaan. Dit was de OnePlus 5T. Dit toestel had als eerste smartphone van OnePlus een 18:9 scherm met een hogere screen-to-body ratio. Met de OnePlus 6 heeft OnePlus voor verfijning gekozen en enkele typische 2018 elementen toegepast. Hoe zijn de onderlinge verschillen tussen de 5T en de 6?
Design
Wanneer je snel kijkt zie je weinig verschil, maar er is wel degelijk veel veranderd wanneer je de twee toestellen naast elkaar legt. Aan de voorzijde is het grootste verschil dat de OnePlus 6 een notch heeft en dat de ‘kin’ aan de onderkant smaller is.
De plaatsing van de dubbele camera aan de achterzijde is van linksboven bij de OnePlus 5T naar het midden van de OnePlus 6 gegaan. Ook de vorm van de vingerafdruksensor is aangepast van rond naar ovaal. Het belangrijkste is wel het materiaal waar het toestel van is gemaakt. Waar de OnePlus 5T nog kunststof gebruikte is de OnePlus 6 gemaakt van keihard glas (en daardoor ook iets zwaarder). De trend van de glazen achterkant is typisch 2018 en OnePlus blijft hier dan ook niet achter.
Scherm
Ook het scherm heeft een verandering ondergaan. Het is nog steeds een AMOLED-scherm maar de bezels op de OnePlus 6 zijn iets smaller geworden waardoor er een groter scherm in past. Waar de OnePlus 5T een 6.01 inch beeldscherm had, heeft de OnePLus 6 een 6.28 inch scherm. De buitenmaten van het toestel zijn praktisch hetzelfde gebleven. Hierdoor is ook de beeldschermverhouding van 18:9 bij de OnePlus 5T naar 19:9 bij de OnePlus 6 gegaan. Dit zorgt ervoor dat de screen-to-body ratio van de OnePlus 6 enkele procenten hoger ligt dan de 5T: 84% voor de 6 tegen 79% voor de 5T.
Processor en opslag
Een nieuw jaar, een nieuwe chipset. De OnePlus 6 maakt gebruik van de Snapdragon 845 in plaats van de Snapdragon 835, waarbij de GPU ook een update gehad naar de Adreno 630. De Snapdragon 845 levert volgens OnePlus zelf 30% krachtigere grafische prestaties, is 30% sneller terwijl het 10% zuiniger is dan de 835. Het werk- en interne geheugen is hetzelfde gebleven in de basisvariant. Hier krijg je nog steeds 6GB werkgeheugen en 64 GB opslag. In beide gevallen is deze opslag niet uit te breiden. Dit hoeft ook niet bij de 256GB versie van de OnePlus 6, een nieuwe variant dit jaar. De maximale opslag van de 5T was nog 128GB, voor de meeste mensen al meer dan voldoende.
Camera
De OnePlus 6 heeft net als de OnePlus 5T een dubbele camera van de 16 megapixel aan de achterzijde. Er zijn kleine veranderingen in de specificaties van de camera te bespeuren maar deze zijn wel ontzettend belangrijk. Zo is het formaat van de pixel van 1.12 µm naar 1.28 µm gegaan waardoor er meer licht naar binnen kan. Dit moet tot een verbetering leiden van de foto’s bij slecht licht. Ook heeft de OnePlus 6 nu de beschikking over OIS (Optical Image Stabilisation).
Hierbij beweegt de lens de andere kant op dan de beweging die de telefoon maakt. Dit moet wazige foto’s minder snel laten voorkomen. OnePlus-gebruikers zagen OIS als een gebrek bij de 5T, dus is het toegevoegd aan de 6. Of dit echt een verschil uitmaakt kan je in onze volledige review lezen die binnenkort online komt.
Prijs en beschikbaarheid
Ook hier is een kleine verandering te bespeuren. De OnePlus 6 is met €519 iets duurder dan zijn voorganger geworden, maar 19 euro meer is geen flinke prijsverhoging. Hiervoor krijg je de 6GB/64GB versie in de kleur Mirror Black. Voor 569 euro is de 8GB/128GB te verkrijgen in de kleuren Mirror Black, Midnight Black en Silk White. Ten slotte is de 8GB/256GB versie alleen in het Midnight Black te verkrijgen.
In Nederland heeft OnePlus een overeenkomst gesloten met Belsimpel zodat je je OnePlus 6 de volgende dag in huis kunt hebben. Je kunt ook nog via de officiële website bestellen maar daar zal je iets langer moeten wachten. De OnePlus 6 kan nu al besteld worden bij Belsimpel, waarop hij op 22 mei naar je verstuurd zal worden.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Wat mij de laatste tijd bij OnePlus opvalt: wanneer ze met een geheel nieuwe telefoon op de proppen komen met een nieuw versienummer, dan wordt dat toestel bijna altijd heel snel opgevolgd door een ‘T’-variant.
Nu ook weer: met vrij veel bombarie is de OnePlus 6 gelanceerd, maar let maar op, binnen no-time zullen ze met de OnePlus 6T komen, waarin nog maar kleine verbeteringen zijn aangebracht.
Mijn advies, mensen: wacht tot de OnePlus 6T en koop die, want tot nu toe gaan alle T-versies relatief ’t langste mee!
Telefoons tegenwoordig; als mijn oude stuk gaat koop ik wel een nieuwe.heeft geen zin elk jaar nieuwste te kopen ,te weinig nieuws en oude goede functies verdwijnen.
Draadloos opladen is naar mijn mening zinloos met dash charge, paar minuten en je kunt er weer mee vooruit. Waterdicht ofniet boeiend ga er niet mee zwemmen, ik ga m’n 5T maandag vaarwel zeggen!
Geen draadloos laden en niet waterdicht… jammer.
Is de secundaire camera nou een groothoek?
Vind het wel jammer dat ze van een ronde vingersensor naar een ovale zijn gegaan. Het is maar een klein iets, ik vind rond gewoon mooier staan
Heb nu de 5t en ben er erg blij mee, te weinig nieuw deze generatie zoals @vincentAbee dit ook al zegt.
Op Bazelless schermen zit ik dan weer niet op te wachten, met 1 val aan welke kant dan ook op je telefoon en je kan tot ziens zeggen tegen je scherm naar mijn idee. Of daar moet weer wat leuks voor verzonnen worden. We zullen zien !
De witte ziet er mooi uit, maar ik sla deze generatie smartphones over. De verschillen zijn te klein en ik verwacht dat de Notches een zeer tijdelijke oplossing zijn… Binnenkort is alles bezel less in high end segment
Die ruimte naast de notch geeft een mooi extra stukje scherm, de vingerafdruk scanner op de achterzijde is niet mijn ding. Mooi toestel.
Misschien bij die laatste zin er bij vermelden dat dit enkel geldt bij de 6GB/64GB Mirror Black versie, al de rest moet je veel langer wachten ?