Met deze app check je of jouw telefoon Project Treble heeft

Met deze app check je of jouw telefoon Project Treble heeft

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Project Treble 

Voor de komst van Project Treble moesten hardwarefabrikanten Android bijna helemaal opnieuw opbouwen en enorm grote updates uitrollen om hun toestellen te updaten naar een nieuwe Android-versie. Treble zorgt er nu voor dat dit niet meer nodig is want Android in twee delen (modulair). Het eerste gedeelte bestaat uit het gedeelte waarbij chip-fabrikanten de chips geschikt maken voor de nieuwste Android-update, en het andere gedeelte is voor de smartphonefabrikanten zelf. Voor de uitgebreide uitleg kun je hier terecht.

Nog een voordeel van smartphones met Treble, ze kunnen stock Android kunnen draaien. De Galaxy S9 heeft ondersteuning voor Project Treble en zou in theorie puur Android kunnen draaien. De tijd voor het ontwikkelen van een custom rom voor een smartphone wordt met Treble tevens ook een stuk ingekort.

Google heeft aangegeven dat Project Treble te vinden zal zijn op álle nieuwe Android-toestellen die bij lancering draaien op Android Oreo. Later werd bekend dat Google ook met andere fabrikanten samenwerkt om Project Treble naar oudere smartphones te brengen. Goed nieuws want dan hoef je niet meteen een nieuwe smartphone aan te schaffen om van de voordelen van Treble te genieten.

Treble Check

Ben je nu benieuwd of jouw toestel voorzien is van deze nieuwe architectuur? Dan kun je de app Treble Check proberen. Dit is overigens al te controleren via ADB of Terminal Emulator maar met Treble Check worden deze stappen voor je gedaan. Je ziet in een oogopslag of je Treble hebt of niet.

Dat is nog niet alles. Deze app kijkt ook of je telefoon beschikt over A/B-partities zodat automatische update mogelijk zijn. Deze naadloze updates kwamen beschikbaar in Android 7.1 Nougat en zorgen ervoor dat nieuwe updates automatisch op de achtergrond gedownload wordt en wordt geïnstalleerd. Dat is mogelijk doordat er een tweede versie van het Android-systeem in het geheugen staat (partitie 1). Op partitie 2 wordt de update uitgevoerd. Door de naadloze updates kun je je toestel gewoon gebruiken en duurt de installatie van een update een stuk korter.

Treble Check downloaden

Wil je Treble Check ook eens proberen? Je kunt de app via onderstaande knop downloaden.

Treble Check

Treble Check

Ben je nu benieuwd of jouw toestel voorzien is van Project Treble? Dan kun je de app Treble Check proberen. Je ziet in een oogopslag of je Treble hebt of niet m ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk