Made by Google
Op Made by Google stelt het bedrijf zijn nieuwe Pixel-telefoons voor. Na maanden waarin we een resem van geruchten zagen opduiken waarin de telefoons werden omschreven in een nooit eerder gezien hoeveelheid aan details wordt de draaiende geruchtenmolen eindelijk tot stilstand gebracht.
Googles evenement, dat tegelijk zal doorgaan in zowel Parijs als New York, gaat niet alleen over de Pixel-toestellen. De zoekgigant is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een hardwarefabrikant die een waaier van producten zoals slimme speakers, oortjes en streaming-hardware verkoopt. Alles is gelinkt aan Googles eigen, open ecosysteem. We bekijken maar al te graag samen met jou wat we dit jaar allemaal mogen verwachten. Vergeet natuurlijk niet dat alle onderstaande beweringen louter gebaseerd zijn op geruchten en lekken.
Pixel 3 en Pixel 3 XL
Made by Google draait niet alleen om de nieuwe telefoons van Google, maar je kan moeilijk ontkennen dat zij doorgaan wel de show stelen. De Pixel 3 en de grotere Pixel 3 XL zullen de opvolgers zijn van de Pixel 2 en Pixel 2 XL. De afgelopen weken en maanden werden we rijkelijk getrakteerd op geruchten – hoofdzakelijk van Russische of Oekraïense oorsprong – en op basis daarvan vertellen we je hieronder wat we van de telefoons verwachten.
De Pixel 3 krijgt een 5,4 inch Full HD-scherm met een resolutie van 2160 bij 1080 pixels. Het AMOLED-scherm van de telefoon heeft een 18:9-verhouding, maar het toestel zal geen notch krijgen. Verder wordt het display beschermd door Corning Gorilla Glass 5. De power van de Pixel 3 is afkomstig van de Qualcomm Snapdragon 845 SoC (4×2.8 GHz Kryo 385 Gold en 4×1.7 GHz Kryo 385 Silver) en hii krijgt 6GB aan RAM en 64 of 128GB aan opslag. De telefoon zal uiteraard draaien op Android Pie.
De Pixel 3 in een Spigen-case
De Pixel 3 XL beschikt over een groter 6,71 inch P-OLED-paneel met een QHD-resolutie van 2960 bij 2960 pixels. De beeldschermverhouding is 18:5:9 en het wordt eveneens beschermd door Gorilla Glass 5. Dit toestel krijgt bovenaan wel een vrij stevige notch. Onder de motorkap zit dezelfde SoC, hoeveel RAM en hoeveelheid opslag, en hij draait ook op Pie.
De toestellen krijgen dezelfde camera’s, namelijk twee aan de voorkant en een aan de achterkant. Op de achterzijde zit een 12,2MP-lens (f/1.8, 1.4µm) met optische beeldstabilisatie en laser-autofocus. Aan de voorzijde zitten er twee 8MP-camera’s. De hoofdlens heeft een f/2.2-diafragmawaarde en een pixelgrootte van 1.4µm. De tweede camera heeft een dieptelens van 8MP. De nieuwe Pixels zouden met de dubbele camera vooraan zogenaamde ‘Super Selfies’ kunnen nemen. Volgens de geruchten is het Googles verbeterde variant van bokehfoto’s, maar Google heeft onlangs op Twitter de spot gedreven met dat gerucht.
De Pixel-toestellen zouden dit jaar verschijnen in twee nieuwe kleurenopties naast zwart en wit. in het verleden kwam Google ook al met blauwe toestellen, maar dit jaar zouden we mintgroen en roze krijgen. Over de prijzen van de nieuwe toestellen is nog niets bekend.
Verder verwachten we dat de Pixels ook softwarematig met een aantal leuke nieuwigheden zullen komen. De toestellen zijn namelijk de vertegenwoordigers van Googles visie over hoe een Android-telefoon er moet uitzien. Voorlopig tasten we nog grotendeels in het duister over wat we te zien gaan krijgen. We weten al dat de toestellen waarschijnlijk door middel van knijpacties bepaalde acties zullen kunnen uitvoeren, dat werd onlangs door Google Japan geteased. Daarnaast zal ook Google Lens realtime werken van zodra je de camera-app opent. Ook komt er volgens de laatste geruchten een optie die tijdens Google I/O 2018 al was aangekondigd: het omdraaien van je telefoon om deze om te draaien, ook wel ‘flip to shhh’ genoemd. Deze feature komt als eerste naar de Pixel 3 en Pixel 3 XL.
Pixel 3 XL hands-on
Een winkel in Hong Kong verkoopt de Pixel 3 XL al, dus heeft Engadget China er eentje op de kop getikt en een hands-on ervan op YouTube gezet. Deze video vind je hieronder:
Pixel Stand
Over dit product tasten we niet volledig in het duister, omdat er al tekeningen en zelfs een foto is opgedoken van de Pixel Stand. Het gaat om een draadloze oplader die je vermoedelijk via usb-c verbindt. De Pixel Stand laat je telefoon rechtopstaand rusten tijdens het opladen, en op die manier zal je hem kunnen gebruiken als een smart display. Je kan dus als met je Google Home-speaker de Assistent aan het werk zetten, en de Pixels zullen ook informatie kunnen weergeven op hun scherm om de gesproken info te ondersteunen.
Het is op dit moment nog niet duidelijk hoeveel het accessoire zal kosten. Verwacht wordt dat het enkel zal werken met de Pixel 3 en de Pixel 3 XL, omdat de eerste en tweede generatie van Pixel-toestellen geen draadloos opladen ondersteunen.
Pixel Buds tweede generatie
Samen met de Pixels zal nog een accessoire komen, namelijk een nieuwe generatie, slimme draadloze oortjes met Google Assistent. De nieuwe Pixel Buds zouden dit keer volledig draadloos zijn, en daarmee bedoel ik zonder een draad die de oortjes met elkaar verbindt. Verder krijgen ze volgens de geruchten een betere accu, en ze komen met een detectiefunctie waardoor de oortjes registreren wanneer je ze uit je oor haalt. Vervolgens gaan ze automatisch uit om zo batterij te besparen.
De Pixel Buds komen mogelijk ook met een oplaadbare case zoals we eerder al zagen bij bijvoorbeeld Apples AirPods en de FreeBuds van Huawei. We hebben ook uit geruchten vernomen dat Google met betere navigatiefuncties komt door middel van aanrakingen. Zo kan je doorheen je muzieknummers bladeren, en misschien heeft Google nog wel andere leuke toepassingen ervoor bedacht. Op dit moment is het nog onduidelijk hoeveel de Pixel Buds zullen kosten.
Dit is de eerste generatie van Pixel Buds
Home Hub
De Google Home Hub wordt een van de interessantste compleet nieuwe producten die Google zal voorstellen. In het verleden kregen we al smart displays te zien van fabrikanten als LG en Lenovo, maar dit keer zou Google er zelf een uitbrengen onder Google Home-merknaam. Een smart display is een slimme speaker met een digitale assistent die gecombineerd wordt met een scherm, zodat hij informatie die hij uitspreekt ook van beelden kan voorzien.
Er is nog niet zo veel bekend over de Home Hub. We kregen hem al te zien in foto’s en er wordt ook wel gefluisterd dat het scherm van het toestel afneembaar zal zijn als een tablet. We verwachten niet dat het daarbij om een volwaardige tablet zou gaan, maar het is niet ondenkbaar dat je het scherm zou kunnen oppakken om bijvoorbeeld even de weersvoorspelling aan iemand te tonen.
Pixel Slate en Pixelbook codenaam ‘Atlas’
Vorig jaar stelde Google zijn eerste Chromebook van eigen makelij voor, de Pixelbook. Dit jaar zullen we twee nieuwe Chromebooks van Google krijgen. De eerste is de Pixel Slate. Het gaat om een high-end Chrome OS-tablet die komt met accessoires zoals een afneembaar toetsenbord. Een accessoiremakers, Brydge heet het bedrijf, heeft renders gemaakt van de Pixel Slate met een afneembaar toetsenbord, en die zijn op het internet verspreid. De codenaam van deze Chromebook was Nocturne, maar ook de naam Pixel Slate is door verschillende bronnen bevestigd.
Pixel Slate in laptopmodus
Het toestel zal werken met Intels Kaby Lake-processors, en we verwachten dat hij zonder SD-slot en met ondersteuning voor SSD’s zal komen. Verder krijgt de Slate ook een touchscreen met een 3:2 beeldverhouding en een resolutie van 3000 bij 2000 pixels. Het is ook niet toevallig dat Google een tablet met Chrome OS uitbrengt, want in versie 70 van het besturingssysteem voegt het een reeks interface-aanpassingen toe die Chrome OS veel toegankelijker maken voor touchscreen-bediening. Verder weten we over de Pixel Slate dat hij een vingerafdrukscanner krijgt aan de bovenkant.
Pixel Slate in tabletmodus (bron: MSP)
Over de Pixelbook met codenaam ‘Atlas’ was het de afgelopen weken een stuk stiller. We weten alleen dat hij een meer traditionele Chromebook is, maar of hij net als de Pixel Slate eerder high-end-specificaties zal krijgen is de vraag. Volgens sommige geruchten is hij een voordelige Pixelbook, maar anderen spreken dan weer over een 4k-scherm. We hebben alleen onderstaande gelekte advertentie waarop het toestel te zien zou zijn.
Chromecast derde generatie
Dit jaar is Google niet zo sterk in het geheim houden van producten, en dat mag je gerust een understatement noemen. Naast de vele Pixel-lekken verkocht de Amerikaanse retailer Best Buy per ongeluk al de nieuwe, onaangekondigde Chromecast. De populaire streamingstick van Google zou nu ook met bluetooth werken en ook de wifi-modem zou verbeterd zijn.
We kunnen ook uit gelekte afbeeldingen afleiden dat de nieuwe Chromecast een matte afwerking krijgt met een klein Google-logo in het midden. Google zou ook een Smart TV Kit gaan verkopen, dat is een bundel met een Google Home Mini en een Chromecast. Mogelijk duidt dat erop dat Google meer verbeteringen voor ons in petto heeft op het gebied van de samenwerking tussen de Chromecast en Google Assistent.
Pixels in Nederland?
Terwijl sommige van onze omliggende landen verwend worden met Googles slimme speakers en de Pixel-telefoons blijft Nederland een beetje op zijn honger zitten. Natuurlijk kan je Googles producten vrij gemakkelijk bestellen via buitenlandse webshops of speciale diensten die producten uit het buitenland verschepen naar Nederland, maar wat zou het fijn zijn als Google eindelijk zijn volledige line-up bij ons in de winkelrekken zet.
Een belangrijke reden waarom Google zijn Home-speakers moeilijk bij ons kon aanbieden, was omdat Google Assistent nog geen Nederlands sprak. Nu ze ook onze taal machtig is, zou het dus niet zo onlogisch zijn dat we ze dit jaar of volgend jaar te zien zullen krijgen. Bovendien houdt Google voor het eerst een lanceringsevenement in Parijs, wat volgens velen duidt op een lancering van Google-producten in Frankrijk.
De vraag is of Google echt een Europees evenement zou lanceren omdat het producten in Frankrijk wil introduceren. Wij hopen natuurlijk dat Google gaat aankondigen dat het onder andere zijn Pixels en slimme speakers naar een heleboel Europese landen gaat verschepen. Maar durven we daar echt onze hand voor in het vuur te steken? Nee, helaas niet.
Andere geruchten
Google zet zich al jaren in om virtual reality-technologie te ontwikkelen. Eerst was er het experimentele Cardboard dat later bijgestaan werd door Googles meer high-end Daydream-platform en de Daydream View. Vorig jaar sloeg Google ook de handen ineen met Lenovo om een headset te maken, dat werd de Mirage Solo. Mogelijk komt Google dit jaar met een volgende generatie stand-alone Daydream-haeadset,
Een andere hardnekkige roddel van de afgelopen maanden is de Pixel Ultra. Nadat Google aan Youtubers vroeg om (negatieve) beelden over de gelekte Pixel 3 XL te mogen gebruiken voor Made by Google, ontstonden er spannende complottheorieën. Google zou alle lekken bewust georganiseerd hebben om ons op een verkeerd been te zetten en vervolgens een randloze Pixel Ultra te lanceren op Made by Google.
Wij gaan ervan uit dat dit gerucht onwaar is, al was het maar omdat de oorspronkelijke verspreider van deze theorie, YouTuber Front Page Tech zelf enkele weken geleden heeft toegegeven dat de informatie niet klopt en dat zijn bron niet betrouwbaar was.
De Lenovo Mirage Solo-headset
Er is maar één zekerheid…
Androidworld houdt samen met een groep Androidworld-lezers de AW Made by Google Viewing Party, waarbij we samen vanuit ons kantoor in Haarlem naar Googles festiviteiten zullen bekijken. Achteraf, om 19:00 uur streamt de redactie live op het Androidworld-YouTube-kanaal, en dan bespreken we de nieuwe aankondigingen van Google. Wees er zeker bij dinsdag 9 oktober om 19:00 uur.
De livestream van Googles evenement begint om 17:00 uur, en je kan hem volgen vanaf het YouTube-kanaal van Google.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
We gaan het zien in haarlem bij aw. Heb er zin in
Alles prima, behalve de notch van de pixel 3 XL. Totaal geen symmetrie door dikke onderkin. Normale Pixel 3 lijkt zelf mooier ookal is het met dikke randen. Echt geen idee wat Google wil bereiken precies, gelukkig blijft software hun sterkste kant.
Volgensmij is alleen het doek waar de producten onder liggen nog een verrassing.