Chrome OS 70: op maat van tablets

Chrome OS 70: op maat van tablets

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Chrome OS en tablets

Er staan boeiende tijden te wachten voor Chrome OS, zo ver is duidelijk. Volgende week rolt versie 69 van het besturingssysteem uit die ondersteuning voor Linux-programma's naar een heleboel Chromebooks moet brengen. Verder komt daarna versie 70 uit die we in dit artikel gaan bekijken, en die komt met een reeks veranderingen die Chrome OS beter geschikt maakt voor tablets.

Fabrikanten hebben al eerder geflirt met tablet-achtige toepassingen. Touchscreens zien we heel vaak opduiken bij Chromebooks, en er zijn ook convertibles die je 360 graden kan draaien en detachables waarbij je een tablet loskoppelt van toetsenbord en touchpad. Bovendien werd er al een tablet gelanceerd die met Chrome OS werkt. Ondanks alles kan gezegd worden dat Chrome OS op dit moment weinig geschikt is om een goede tabletervaring te bieden, maar daar komt binnenkort verandering in.

Foto's van de Acer Chromebook Spin 11

Het is geen verrassing dat Google meer op tablets wil focussen, want onlangs geraakte informatie bekend over een concept-Chromebook die Google ontwikkeld, genaamd Cheza. het toestel zou een Qualcomm Snapdragon 845 krijgen. Als we binnenkort tablets te zien krijgen die op Chrome OS draaien, dan zijn chips van Qualcomm een logische keuze, omdat ze een stuk lichter en energiezuiniger zijn dan processors die voor laptops bedoeld zijn. Cheza moet dienen als een voorbeeldtoestel voor fabrikanten.

Browser en launcher

Laten we even kijken waar Google aan werkt voor versie 70. Er zou een tabletmodus in de maak zijn die de hele gebruikerservaring van Chrome OS aanpast en beter geschikt maakt voor tablets. Als eerste is er de browser. Voordien was het erg onaangenaam om die met een touchscreen te bedienen, maar dankzij het nieuwe Material Design dat ook naar Chromebooks komt, is dat verleden tijd. Knoppen zijn veel groter en geschikt voor vingers.

In tabletmodus werd de launcher aangepast om meer comfort te bieden voor touchscreens. Voordien verscheen de launcher onderaan het scherm van je Chromebook, maar nu zal die het volledige scherm innemen. Bovenaan is ook een veelzijdige zoekbalk te zien, waarmee je in een keer op je toestel, doorheen apps of op het internet dingen kan zoeken. Google Assistent is nog niet te bespeuren.

Chrome OS 70

Systeeminstellingen en multitasking

De systeemknoppen onderaan de taakbalk van Chrome zijn groot en rond geworden, zodat ze opnieuw beter geschikt zijn voor tablets. Opvallend is dat het nieuwe design beter aansluit bij het uiterlijk van de snelle instellingen in Android Pie. Op dit moment experimenteert Google ook met een gecentreerde toepassing van de systeeminstelling, in plaats van een plekje rechts onderaan, maar het is nog niet zeker of we dat al in versie 70 te zien gaan krijgen.

Chrome OS 70

Chrome OS wil ook je productiviteit verbeteren via een nieuwe multitask- en overzichtsinterface. In het overzicht van openstaande apps, kan je apps naast elkaar zetten en je kan openstaande apps sluiten door ze weg te vegen, precies zoals je dat in Android zou doen. Verder kan je ook je scherm in twee verdelen en in twee apps tegelijk werken.

Chrome OS 70: op maat van tablets

Virtueel toetsenbord en vergendelscherm

Er zou momenteel gewerkt worden aan een integratie van Gboard in Chrome OS, maar die update zullen we nog niet in versie 70 te zien krijgen. Voorlopig heeft Google al wel een nieuwe functie klaar voor zijn virtueel toetsenbord, waarmee je het kaan losmaken en op je scherm bewegen zodat het geen tekst blokkeert.

Ten slotte is er het vergrendelscherm. Je kan er nu al vanaf Keep notities maken, maar binnenkort zullen we nog meer verbeteringen te zien krijgen. Je zal binnenkort net als in Android vanuit een melding kunnen antwoorden op een bericht. Verder zal je specifieke meldingen ook kunnen snoozen.

Chrome OS 70

Beschikbaarheid

Vanaf 23 oktober zal Google versie 70 van Chrome OS uitrollen, maar wie nu al met een aantal van de nieuwe features aan de slag wil gaan, kan zich aanmelden voor het Canary- en Dev-kanaal van Chrome OS die als bèta dienen voor nieuwigheden.

Via: XDA Developers

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk