Grote Android 9.0 Pie update-overzicht: krijgt mijn smartphone de update?

Grote Android 9.0 Pie update-overzicht: krijgt mijn smartphone de update?

Frank Holdijk

door Frank Holdijk

Laatst geüpdatet

Android 9.0 Pie

Android 8.0 Oreo begint op stoom te komen en bij het kopen van een nieuwe telefoon verwachten we ook dat hij voorzien is van de laatste versie van Google. Het zou mooi zijn als je nieuwe aanwinst ook voorzien gaat worden van de komende versie van Android, Android 9.0 Pie. Het is nog vroeg en we zullen waarschijnlijk nog moeten wachten tot het eind van het jaar tot de uitrol begint op de eerste toestellen.

Google-telefoons die Android 9.0 krijgen

De eerste toestellen die er bij uitlevering van voorzien zijn zullen naar alle waarschijnlijkheid de Google Pixel 3 en Google Pixel 3 XL zijn. De eerste telefoons die een upgrade krijgen zijn ook van Google's eigen fabricaat.

> Google Pixel
> Google Pixel XL
> Google Pixel 2
> Google Pixel 2 XL

Voor zover we weten zullen de oudere Google Nexus-toestellen geen versie-updates meer krijgen. Ook de Pixel C valt buiten de boot en zal Android P niet ontvangen. De meest recente Nexus-smartphones, de 5X en 6P, zijn in november 2018 ook door hun 3 jaar van veiligheidsupdates heen.

Android One-toestellen die Android 9.0 krijgen

Voor Android One-toestellen geldt dat wanneer deze vanaf oktober 2017 gemaakt zijn, zij sowieso een upgrade krijgen naar Android 9.0 'P'Android 9.0. Voor zover ze niet in de andere lijsten genoemd zijn, zijn dit toestellen die op de update kunnen rekenen.

> Xiaomi Mi A1
> Xiaomi Mi A2
> Xiaomi Mi A2 lite

Sony-toestellen die Android 9.0 krijgen

Sony heeft tot nu een erg een sterk update-beleid laten zien. Updates worden snel geleverd en ook oudere modellen kunnen vaak nog lang rekenen op updates. De volgende toestellen die in 2017 en later zijn aangekondigd zullen zeker worden voorzien worden van Android 9.0.

Uitol vanaf november 2018:

> Sony Xperia XZ2
> Sony Xperia XZ2 Premium
> Sony Xperia XZ2 Compact
> Sony Xperia XZ Premium
> Sony Xperia XZ1
> Sony Xperia XZ1 Compact

Uitol in het begin van 2019:

> Sony Xperia XA2
> Sony Xperia XA2 Ultra
> Sony Xperia XA2 Plus

Sony-toestellen die mogelijk Android 9.0 krijgen

> Sony Xperia XZ
> Sony Xperia XZs

Nokia-toestellen die Android 9.0 krijgen

De eerstvolgende fabrikant die erg duidelijk is in zijn update-beleid is Nokia. Dit bedrijf heeft zichzelf tot doel gesteld een zo puur mogelijke Android-ervaring te willen leveren en hun toestellen van snelle updates te voorzien. Nu is tot nu beide gelukt en zal Nokia de belofte van Android P voor al zijn toestellen ook waarmaken, geholpen door Android One.

> Nokia 1
> Nokia 2
> Nokia 2.1
> Nokia 3
> Nokia 3.1
> Nokia 5
> Nokia 5.1
> Nokia 6.1
> Nokia 6
> Nokia 7
> Nokia 7 Plus
> Nokia 8
> Nokia 8 Sirocco

HTC-toestellen die Android 9.0 krijgen

HTC heeft tot nu toe een aardig updatebeleid, maar het gaat allemaal iets minder met het bedrijf uit Taiwan. Ze moeten de ontwikkeling van Android met steeds minder middelen uitvoeren en hopelijk heeft dit geen invloed op komende updates. HTC heeft voor de volgende toestellen Android 9.0 bevestigd.

> HTC U11
> HTC U11 life (Android One)
> HTC U11+
> HTC U12+

Asus-toestellen die Android 9.0 krijgen

Asus bevind zich in de middenmoot als het gaat om het updatebeleid tot nu toe. Ze voorzien veel van hun toestellen van versie-update, maar de uitrol verloopt niet altijd even ordelijk. De volgende toestellen zullen van Android 9.0 worden voorzien.

> Asus Zenfone 4 Pro
> Asus Zenfone 5 (2018)
> Asus Zenfone 5Z
> Asus Zenfone Max Pro M1

Huawei-toestellen die Android 9.0 krijgen

Ook Huawei staat niet bekend om een betrouwbaar updatebeleid. Er zijn ook geen zekerheden wanneer het om de toestellen van Huawei gaat, maar we durven voorzichtig te stellen dat de volgende toestellen op den duur over Android 9.0 P gaan beschikken.

> Huawei P20
> Huawei P20 Lite
> Huawei P20 Pro
> Huawei Mate 10
> Huawei Mate 10 Pro
> Huawei P Smart
> Huawei MediaPad M5 10.8”
> Huawei MediaPad M5 8.4”

Huawei-toestellen die mogelijk Android 9.0 krijgen

> Huawei Mate 9 (Pro)
> Huawei P10
> Huawei P10 Plus

Motorola-toestellen die Android 9.0 krijgen

Motorola heeft een aardige reeks aan telefoons, maar het ziet er naar uit dat een slechts een select gezelschap over een update naar de volgende Android-versie gaan krijgen. Motorola heeft Android Pie voor de volgende smartphones bevestigd:

> Moto G6
> Moto G6 Play
> Moto G6 Plus
> Moto Z2 Force
> Moto Z2 Play
> Moto Z3
> Moto Z3 Play
> Moto X4

Samsung-toestellen die Android 9.0 krijgen

Samsung is niet altijd even snel maar wel redelijk voorspelbaar wanneer het gaat om het uitbrengen van versie-updates. Officieel is het nog niet gemeld, maar afgaande op hun updatebeleid tot nu toe kunnen we ervan uitgaan dat de volgende toestellen worden voorzien van Android 9.0 P.

> Samsung Galaxy S8
> Samsung Galaxy S8+
> Samsung Galaxy Note 8
> Samsung Galaxy S9
> Samsung Galaxy S9+

Samsung-toestellen die mogelijk Android 9.0 krijgen

> Samsung Galaxy A6
> Samsung Galaxy A6 Plus
> Samsung Galaxy A8 (2018)
> Samsung Galaxy J6 (2018)

LG-toestellen die Android 9.0 krijgen

LG is geen ster in het uitbrengen van versie-updates van Android. De volgorde waarin het gebeurd is ook niet altijd even logisch. Dit zijn de toestellen waarvoor we Android 9.0 in ieder geval kunnen verwachten.

> LG G6
> LG G7 ThinQ
> LG V30 (en de varianten op dit toestel)

LG-toestellen die mogelijk Android 9.0 krijgen

> LG G5
> LG Q7
> LG V20

BlackBerry-toestel(len) die Android 9.0 krijgen

Ooit was het één van de grootste telefoonmakers ter wereld, maar inmiddels wordt het merk uitgebaat door TCL Mobile. Slechts één van de telefoons uit hun kleine collectie lijkt zeker in aanmerking te komen voor een update naar Android 9.0.

> BlackBerry KEY2
> BlackBerry Motion
> BlackBerry KEYone

OnePlus-toestellen die Android 9.0 krijgen

OnePlus heeft een schema vrijgegeven waarin staat welke smartphones naar Android P worden geüpdatet. Hierbij weten we dus al zeker welke smartphones een versie-update krijgen. De volgende smartphones komen in aanmerking.

> OnePlus 6
> OnePlus 5T
> OnePlus 5
> OnePlus 3
> OnePlus 3T

De lijst die je hierboven ziet is niet officieel maar een voorlopig, voornamelijk gebaseerd op de leeftijd van smartphones en hoe fabrikanten voorgaande jaren hun smartphones hebben geüpdatet. Veel fabrikanten hebben nog niet bekend gemaakt welke smartphones ze precies gaan updaten aangezien Android P nog relatief nieuw is.

Staat jouw smartphone niet in de lijst, dan hoeft dat dus niet te betekenen dat je de update niet krijgt. In de comments hieronder kan je vragen of jouw specifieke smartphone Android P kan verwachten en wij zullen dat aan de fabrikant doorsturen. Wil je weten hoe jouw fabrikant met updates omgaat, lees dan ons uitgebreide artikel waarin we elke fabrikant hebben gevraagd wat hun strategie is op het gebied van updates.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk