Android P bèta beschikbaar: intelligent, simpel en verantwoord

Android P bèta beschikbaar: intelligent, simpel en verantwoord

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Android P

De eerste previewversie van Android P is begin maart aangekondigd. Google toonde in deze versie onder andere rijkere notificaties in Reply-stijl, betere ondersteuning voor de scherminkeping en Slices. Deze previewversie van Android P was nog niet stabiel genoeg om als bètaversie uitgebracht te worden via het officiële bètaprogramma voor Android. Het is hoofdzakelijk bedoeld voor ontwikkelaars. De tweede preview-versie is stabieler gemaakt en is nu als bètaversie beschikbaar voor een aantal Nexus- en Pixel-toestellen.

Na deze eerste bètaversie zullen er medio juni en medio juli nog twee previewversies verschijnen. Vervolgens zal Android P ergens in het derde kwartaal officieel worden vrijgegeven. Vorig jaar werd de uiteindelijke versie van Android O(reo) op 21 augustus aangekondigd, Android N(ougat) werd op 22 augustus gelanceerd. Bij de lancering zullen we ook weten waar de 'P' voor staat. Daarna is het aan de smartphonefabrikanten om Android P uit te brengen voor hun toestellen.

Tijdlijn van Android P-releases

Nieuw in Android P

Google toonde in de eerste previewversie onder andere rijkere notificaties in Reply-stijl, betere ondersteuning voor de scherminkeping en Slices. Met Slices is het mogelijk om informatie in apps van andere apps in te zien. Daarnaast is er ook al heel veel informatie in de code van Android P opgedoken voor Google I/O aan.

Zo zouden de Pixel en Pixel 2 in deze versie standaard ondersteuning voor Bluetooth-gehoorapparaten krijgen en zouden de bestaande drie navigatieknoppen vervangen worden door een terugknop en een gesture om naar home te gaan. Ook worden de notificaties in Android P een stuk uitgebreider door de toevoeging van afbeeldingen en slimme reacties à la Reply en kan deze versie mogelijk het individuele volumeniveauvan verbonden Bluetooth-apparaten onthouden. Er zijn ook aanwijzingen gevonden over de mogelijkheid om je smartphone als muis of toetsenbord gebruiken.

Intelligence

Google heeft nu een boel nieuwe features aangekondigd. Deze zijn opgedeeld drie delen. De eerste is genaamd Intelligence. Android P is erop gericht met de gebruiker mee te denken. Zo is adaptive battery geïntroduceerd. Hiermee wordt on-device machine learning ingezet om te kijken hoe je apparaat gebruikt. Welke apps gebruik jij op welke dag? Dan gaat Android de accu meer inzetten voor deze apps die jij vandaag nodig hebt.

Ook zal de automatische helderheid slimmer worden. In Android P wordt automatisch de helderheid aangepast aan de hand van jouw voorkeuren.

Daarnaast zijn App Actions geïntroduceerd. Dit is een slimmere UI voor Android. Er wordt voorspeld welke volgende apps en acties jij gaat gebruiken. Denk aan het bellen van een familielid of het vastleggen van je route met Strava. Ontwikkelaars zullen ook zelf acties definiëren zodat alle apps hier gebruik van kunnen maken.

Zoals hierboven genoemd zijn Slices stukjes informatie die vanuit apps in andere apps kunnen worden weergeven. Zowel Slices als actions zullen volgende maand beschikbaar worden gesteld voor ontwikkelaars.

Ook zal Google beter afbeeldingen kunnen herkennen door ML KIT. Hiermee kunnen afbeeldingen beter worden herkend, net als tekst op deze afbeeldingen. ML Kit werkt zowel op Android als iOS en specifiek geoptimaliseerd voor mobiel gebruik. Denk aan een app als Lose it!, waarmee tekstherkenning wordt ingezet om het aantal calorieën in een bepaald gerecht wordt afgelezen en ingevoerd.

Simplicity

Android P heeft ook als doel om beter bruikbaar te zijn voor huidige en nieuwe gebruikers. Hiervoor zijn gestures geïntroduceerd. Door op de nieuwe pilvormige knop te klikken kan je naar home gaan. Ook is de weergave van multitasking vernieuwd.

Android P screenshots beta

Apps staan nu horizontaal naast elkaar in plaats van verticaal. Als je op het homescherm bent en je swiped helemaal boven open je de app-drawer. Met een korte swipe open je het multitask-overzicht. Ben je eenmaal in je recente apps, dan is een nieuwe swipe naar boven genoeg om naar je app-drawer te gaan. Door de homeknop vast te houden kan je snel wisselen tussen je twee meest recente apps. Deze gestures werken vanuit alle apps. Nieuw is ook de weergave van een dock met recente apps onder in het multi-task-scherm.

Android P screenshots beta

Digital Wellbeing

Google vind het ook belangrijk dat we de balans tussen techniek en leven te vinden.

Digital Wellbeing Android P

70% van de mensen geeft namelijk aan hierbij hulp nodig te hebben. Zo kan je inzicht krijgen in je gewoontes via Android Dashboard.

Android P screenshots beta

Hiermee kan je zien hoe lang je met elke app bezig bent geweest. Ook valt in te zien hoe vaak je je telefoon ontgrendeld. Ook kunnen ontwikkelaars van apps meer informatie delen met Android Dashboard zodat je specifiek kan zien waar jij je tijd mee kwijt bent op je telefoon.

Onderdeel van Digital Wellbeing is App timer. Hierbij vertelt Google als je teveel tijd kwijt bent aan een app. Deze tijd kan je zelf instellen. Een ander onderdeel is genaamd 'shush.' Als je je telefoon omdraait wordt er automatisch de niet storen modus ingeschakeld. Handig!

Het laatste onderdeel is genaamd Wind Down. Hiermee wordt de niet storen modus ingeschakeld op een tijdstip waarop jij dat wilt. Dit kennen we al, maar nieuw is dat je hele beeldscherm zwart-wit wordt gemaakt. Hiermee heb je eerder de neiging om te gaan slapen.

Android P beta programma

Android P bèta

Google zal deze eerste bètaversie van Android P vanaf vandaag uitrollen op een aantal Pixel-toestellen die aangemeld zijn bij het officiële bètaprogramma van Android. Ook doen smartphones zoals de OnePlus 6, Nokia 7 Plus, Vivo X21, Xiaomi Mi Mix 2S, Essential, Oppo R15 Pro en Sony Xperia XZ2 ook mee. Wil je ook alvast aan de slag met deze bèta? Dan kun je je hier inschrijven voor Android P bèta. Hoe de deelname aan een officieel bètaprogramma precies in zijn werk gaat, kun je hier lezen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk