Android 5.0 is nog niet binnen op mijn Nexus, HELLEP!

Android 5.0 is nog niet binnen op mijn Nexus, HELLEP!

Android 5.0

Of het nu Android 5.0 is, of een andere versie, updates moeten zo snel mogelijk uitgerold worden als het aan de gebruikers (ja ook ik) ligt. Op het moment dat de update beschikbaar is in een land, dan wil iedereen hem hebben en stromen de mailbox en sociale kanalen van Androidworld volledig over met vragen of wanneer de update voor een specifiek toestel komt. Om hier enigszins aan tegenmoet te komen hebben we een uitgebreid overzicht gemaakt met daarop de datums die gecommuniceerd zijn door fabrikanten wat betreft de Android 5.0 Lollipop-update.

Nexus

Of je nu een Nexus 4, Nexus 5, Nexus 7 of Nexus 10 hebt, één van de grote voordelen van deze serie is dat er snel updates zouden moeten zijn, althans, dat was voorheen het geval. Android 5.0 is daarin anders, volledig anders. Waar updates tot Android 4.4 snel uitgerold werden en binnen een maand de volledige wereld bereikt hadden, is dat bij Lollipop niet het geval. Dit is dan ook de eerste keer dat Google een preview gaf van toen nog Android L die vlak na Google I/O in juni vrijgegeven werd. Hiermee konden gebruikers, maar ook fabrikanten alvast aan de slag om een vroege update te voorzien van de eigen toestellen en dat is gelukt. Zo heeft LG voor de G3 de update al uitgerold en ook voor de Samsung Galaxy S5 is 5.0 al gestart in andere landen. Veel Nexus-gebruikers zijn teleurgesteld omdat de update nog niet binnen is, grotendeels terecht.

Reden 1: Vodafone sms-bug

De eerste reden waarom Android 5.0 zo traag uitrolt is de bug met Vodafone. Na de installatie van Android 5.0 werden Vodafone-klanten geconfronteerd met niet verzonden sms'jes en bovenal hoge rekeningen (meer info). Deze bug zorgde ervoor dat de uitrol tijdelijk stopgezet wordt, voordat er een fix kwam in Android 5.0.1 die enige tijd later van start ging.

Reden 2: (trage) gefaseerde uitrol

Ook al wordt een update nog zo goed getest, als deze voor het grote publiek beschikbaar gesteld wordt, dan kunnen er alsnog problemen ontstaan. Daarom worden dergelijke updates, dus ook Android 5.0, altijd in fases uitgerold en Google heeft eerder uit de doeken gedaan hoe dit in zijn werk gaat bij Nexus-devices. Kort samengevat:

Zodra een update beschikbaar is, wordt deze beschikbaar gesteld aan 1% van de gebruikers, willekeurig. Afhankelijk van de foutmeldingen en rapporten die er binnenkomen wordt deze een aantal dagen later naar de volgende 25% van de gebruikers uitgerold. Deze stap herhaalt zich nog twee keer, naar 50% van de gebruikers en vervolgens 100%.

Reden 3: Android 5.0.3

Er zit een grote (geheugen-)bug in de laatste versie van Android, het zou kunnen dat Google op de achtergrond de update heeft stopgezet om deze te repareren. Vervolgens zou de uitrol dan verder gaan met Android 5.0.3, echter is dit niet bevestigd en blijft het speculeren hierover.

Reden 4: onbekend 

We zouden graag nog meer reden aanvoeren om meer duidelijkheid te verschaffen, echter kan deze ook niet aan ons gegeven worden. Wij hebben navraag gedaan bij onder andere Google en LG en beide geven aan geen concrete informatie te kunnen verschaffen over de uitrol, dus ook een tijdlijn blijft helaas uit.

Wat moet je NIET doen

Kun je niet wachten en wil je toch alvast Android 5.0 installeren op je Nexus-device dan zijn er gelukkig wel een aantal oplossing om dit handmatig te doen. Maar ga NIET de gegevens van het Google Service Framework verwijderen, dit heeft weinig nut en hiermee kun je er zelfs voor zorgen dat je toestel niet meer goed werkt. Ook de Check Now button die via de instellingen beschikbaar is obsessief indrukken heeft weinig nut, het is binnen 24 uur slechts eenmaal mogelijk om de update te ontvangen, ben je nog niet aan de beurt, dan zullen die 732 andere klikken per dag ook geen oplossing bieden, echt niet.

Wat kun je WEL doen

Nu is Android 5.0 handmatig te installeren, maar er is wel enige technische kennis nodig. Hiervoor dient onder andere ADB/Fastboot geïnstalleerd te zijn op je PC en worden er een aantal terminal-commando's uitgevoerd om dit voor elkaar te krijgen. Wij hebben in het verleden al meerder gidsen en tutorials gepubliceerd over hoe dit werkt.

Android 5.0: flash zelf factory-images op Nexus-apparaten (volledige fabrieksimage)

Android 5.0: zo update je je Nexus-apparaat (sideloaden van update, handmatige installatie)

Of...

Geduld is een schone zaak! Dit klinkt als misschien als een cliché, maar ooit zal hij komen, ooit... (en je bent niet alleen)

Heb jij de update al binnen op je Nexus-device?

Lees meer over:
Android 5.0 Lollipop

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties