'Ook Android 5.1 Lollipop heeft geheugenlek, wordt opgelost in 5.1.1'

'Ook Android 5.1 Lollipop heeft geheugenlek, wordt opgelost in 5.1.1'

Geheugenlek opgelost, nieuw geheugenlek?

Android 5.0 Lollipop werd geplaagd door een flink geheugenlek. Een dergelijk lek zorgt er voor dat er door het systeem werkgeheugen wordt toegewezen aan een app, maar dat dit geheugen niet meer wordt vrijgegeven. Doordat dit zich gaat opstapelen, blijft er uiteindelijk geen geheugen meer over voor andere apps. Apps die in de achtergrond draaien worden dan automatisch afgesloten, waardoor het gebruik van een toestel een stuk trager wordt.

Eind december gaf Google aan dat het geheugenlek opgelost was en dat de fix zou worden verwerkt in een volgende Android-release. Deze release bleek uiteindelijk Android 5.1 zijn, die ook nog onder de naam Lollipop uitgebracht is. Deze relatief kleine update brengt een aantal nieuwe functies, zoals ingebouwde ondersteuning voor dual-sim. Andere wijzigingen lees je in ons Android 5.1-overzicht.

De eerste berichten over ervaringen met Android 5.1 zijn positief: het geheugengebruik lijkt voor veel Nexus 5-gebruikers inderdaad een stuk beter te zijn en klachten als de launcher die steeds opnieuw opgestart werd door gebrek aan vrij werkgeheugen lijken grotendeels te zijn verdwenen. Het lijkt er echter op dat het geheugenprobleem in Android 5.0 meerdere oorzaken had.

Nieuwe oplossing

Het eerste geheugenlek had te maken met de nieuwe overgangen die in Android Lollipop zitten. Doordat deze overgangen ook in systeemapplicaties gebruikt worden, hadden eigenlijk alle gebruikers daar last van. Een nieuw geheugenlek dat door Google bevestigd is, lijkt specifiek voor bepaalde apps en geldt niet voor alle gebruikers.

In de issue tracker waar alle Android-bugs verzameld worden, wordt het voorbeeld van de game Farm Heroes Saga genoemd. Wanneer de game uit de recente apps wordt verwijderd door een swipebeweging, blijft het systeem werkgeheugen vasthouden. Wanneer deze game dan opnieuw wordt opgestart, wordt opnieuw geheugen toegewezen, waardoor het geheugen langzaamaan volloopt. Het probleem geldt echter voor lang niet alle apps en games, zo blijkt uit tests van gebruikers.

Een Android-ontwikkelaar bij Google geeft aan dat het probleem intern opgelost is, maar dat er nog geen tijdlijn bekend is voor een publieke release van de fix, wat inhoudt dat nog niet bekend is wanneer Android 5.1.1 uitgebracht gaat worden.

Release Android 5.1.1

Met de update naar Android 5.1 lijkt Google in ieder geval flinke stappen te hebben gezet om de negatieve bijsmaak die de naam Lollipop nu heeft bij sommige gebruikers weg te spoelen. Perfect is Lollipop echter nog steeds niet, zo blijkt ook uit dit veel minder significantere geheugenlek. Ondanks dat het vooralsnog om randgevallen lijkt te gaan, heeft alleen het noemen van een dergelijk geheugenlek al de potentie de naam van Lollipop opnieuw te bezoedelen.

Het is lastig in te schatten wanneer Google een nieuwe, kleinere update voor Android uitbrengt. Gebaseerd op het verleden kan dat binnen enkele dagen, weken of zelfs maanden zijn.

Lees meer over:
Android 5.1 Lollipop

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties