Hoe updates werken op Nexustoestellen

Hoe updates werken op Nexustoestellen

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Nexus

Nexustoestellen worden gemaakt door een fabrikant in samenwerking met Google. De laatste smarthone, de Nexus 5, is bijvoorbeeld gemaakt door LG en Google. Een groot voordeel van Nexustoestellen is het feit dat updates snel na de lancering van een nieuwe Androidversie beschikbaar zijn voor Nexustoestellen, vaak een kwestie van weken. Waar we bij andere fabrikanten zien dat dit vaak maanden of langer duurt. Dat is volgens velen een groot voordeel van Nexustoestellen, maar hoe gaat dit in zijn werk? Hoe worden deze updates verspreid?

Updates

Als wij een artikel publiceren over een update, van welk toestel dan ook, wil iedereen graag weten wanneer deze voor hun toestel komt. Logisch, we willen allemaal zo snel mogelijk de nieuwste versie gebruiken. Dan Morill, Google engineer, heeft (nogmaals) uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat bij Nexustoestellen.

Zodra een update beschikbaar is, wordt deze beschikbaar gesteld aan 1% van de gebruikers, willekeurig. Afhankelijk van de foutmeldingen en rapporten die er binnenkomen wordt deze een aantal dagen later naar de volgende 25% van de gebruikers uitgerold. Deze stap herhaalt zich nog twee keer, naar 50% van de gebruikers en vervolgens 100%.

Wanneer is mijn toestel aan de beurt

Nu is de grote vraag, wanneer is jouw toestel aan de beurt. Bij elke nieuwe batch die verzonden wordt door Google, maak je weer opnieuw kans als er gecheckt wordt voor een update, over het algemeen één keer per 24 uur automatisch. Dit is een eenmalige kans, zit je niet bij de betreffende batch, kun je 400 keer per uur, obsessief op 'check now' drukken, maar zul je standaard afgewezen worden. De volgende kans krijg je pas als er weer een nieuwe batch beschikbaar is.

Via: Reddit

Een andere truc die vaak gebruikt wordt is het verwijderen van de gegevens in het Google Service Framework. Hierdoor wordt het toestel als het ware voor Google gereset en kan er opnieuw gekeken worden of er een update beschikbaar is. Dan Morill geeft aan dat dit niet verstandig is om te doen. De servers van Google zien dit als een soort van factory reset, waardoor er dus ook een nieuwe device ID gegenereerd wordt. Dit klinkt natuurlijk niet zo spannend, maar dit wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het versturen van (push)meldingen via Google Cloud Messaging (GCM). Hier maakt onder andere Gmail gebruik van, maar ook allerlei andere (Google-)apps waaronder de Androidworld Reader gebruik GCM. Door het verwijderen van deze gegevens kan het zijn dat dit niet meer goed werkt, hetgeen natuurlijk niet ten goede komt van de gebruikservaring.

Dus, ik moet geduld hebben?

Ja, inderdaad! Daar komt het wel op neer. Er zijn natuurlijk methodes om updates handmatig op een toestel te zetten via bijvoorbeeld een fabrieksimage of het sideloaden van een updatebestand, maar dit is niet voor iedereen weggelegd. We weten nu in ieder geval dat elke 5 minuten checken op updates er alleen voor zorgt dat je scherm meer slijt, zonder dat het echt nut heeft. Hoe vaak check jij naar updates?

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk