Android 5.1
Android 5.1 is een relatief kleine update, maar bevat vele fixes voor fouten uit de vorige versie. Daarnaast zijn bijvoorbeeld de heads-up-notificaties slimmer geworden, werkt de stille modus weer zoals we gewend zijn en zijn er extra beveilgingsmaatregelen zodat het toestel niet gebruikt kan worden door derden na een factory reset. Ook zal hij op bijvoorbeeld de Nexus 5 het geheugenprobleem aanpakken, waardoor het toestel over het algemeen beter zal draaien.
Lees ook: Android 5.1: het complete overzicht
Heb je geen geduld om te wachten dat Android 5.1 voor jouw toestel binnenkomt, dan kun je aan de hand van onderstaand tutorial deze handmatig installeren. Het installeren van de officiële update is vrij eenvoudig en de risico's zijn minimaal: je installeert namelijk hetzelfde updatebestand als wanneer je de update direct op jouw toestel zou ontvangen. In plaats daarvan download je het (digitaal ondertekende, veilige) installatiepakket en stuur je dat naar je toestel.
Om onderstaande stappen uit te voeren, heb je wel ADB nodig. De tool ADB kun je bijvoorbeeld hier vinden voor Windows. Voor de Mac en Linux kun je hier terecht. Dit is dan ook de enige stap die wat meer tijd zou kunnen kosten. Mocht je ADB al geïnstalleerd hebben op jouw PC, dan is het installeren een kwestie van twee minuten werk.
Update-bestanden
Voor nog niet alle Nexus-apparaten zijn update-bestanden beschikbaar. Hieronder vind je een lijst met apparaten en beschikbare updatebestanden.
Nexus 10
Nexus 9
Volgt snel
Nexus 7 (2013)
Volgt snel
Nexus 7 (2012), WIFI
Nexus 4
Volgt snel
Nexus 5
5.0 -> 5.1: van LRX21O naar LMY47D
5.0.1 -> 5.1: van LRXX22C naar LMY47D
Nexus 6
5.0.1 -> 5.1: van LRX22C naar LMY47D
Android 5.1-update installeren
Let wel op dat je de originele software moet draaien om de update te kunnen doen. Op custom ROMs werkt het bijvoorbeeld niet, net als wanneer je een niet-officiële bootloader gebruikt. Updatebestanden brengen een toestel van een specifiek buildnummer naar een nieuw buildnummer. Om te controleren welk buildnummer je hebt, ga je naar 'Instellingen'--> 'Over tablet/over toestel'.
1. Download het updatebestand voor jouw Nexus-apparaat.
2. Geef het updatebestand de naam 'update.zip'.
3. Zet USB-debugging aan. ADB werkt alleen als je als gebruiker daar expliciet toestemming voor hebt gegeven. Ga naar 'Instellingen'-->'Opties voor ontwikkelaars' en schakel deze in. Daarna schakel je op dezelfde pagina ook 'USB-foutopsporing' in. Als je de ontwikkelingsopties nog niet ziet, tik je 8 keer bij 'Instellingen'--> 'Over tablet/over toestel' op het buildnummer.
4. Typ in een terminal (op Windows ga je naar 'Start'-->'Uitvoeren'-->'cmd') het volgende commando (zonder aanhalingstekens): 'adb reboot recovery'. Het apparaat start nu opnieuw op in de recovery-modus.
5. Je ziet nu een Androidmannetje of rode driehoek, maar nog geen menu. Het menu haal je tevoorschijn door de volume-omhoog-knop en de aan/uit-knop tegelijk in te drukken. Navigeer zodra het menu verschenen is naar 'apply update from ADB'.
6. Typ in de terminal: 'adb sideload update.zip'. De update wordt nu naar het apparaat gezonden en daar geïnstalleerd.
Bij het installeren van de update gaan er geen gegevens verloren, maar hou er wel rekening mee dat het even kan duren voordat je toestel volledig geüpdatet is. Mocht bovenstaande te ver gaan, dan kun je ook gewoon rustig afwachten, de update zal de komende weken Over The Air (OTA) uitgerold worden en kan dan via WiFi op het toestel geïnstalleerd worden.
Alternatief: installeer een factory image, een volledige 'clean' install van het besturingssysteem.