Android modulair
Het werd vorig jaar ineens aangekondigd: een modulaire Android. Onder de naam Project Treble is Android in tweeën gesplitst. Tijdens het updaten van een smartphone moet namelijk de fabrikant de software geschikt maken voor de smartphone. Hierbij moet het zowel de nieuwe Android-wijzigingen doorvoeren, als de software geschikt maken voor een specifieke chipset, knoppen en alle andere hardware van een smartphone. Het eerste gedeelte wordt ook wel het Android framework genoemd, en de tweede de vendor-laag. Bij Project Treble is deze vendor-laag losgekoppeld van het Android framework zelf.
Deze afbeelding heb je vast al heel vaak gezien!
Dit heeft als voordeel dat Android gewoon geüpgraded kan worden, zonder dat de vendor-laag hier specifiek geschikt voor is gemaakt. Soms zijn fabrikanten van smartphones namelijk afhankelijk van de drivers die chipsetfabrikanten zoals Qualcomm of MediaTek moeten bijwerken voordat zij een versie-update kunnen doorvoeren. Met Treble is dit niet meer het geval. Elke smartphone die standaard met Android Oreo is geleverd beschikt over Project Treble. In sommige gevallen zoals bij de OnePlus 5(T) kan het achteraf worden toegevoegd. Met Treble zou je dus theoretisch een stuk sneller moeten kunnen updaten. Maar is dat ook zo? Tijd voor een korte analyse.
De voortekenen
Tijdens het lezen van het artikel is het handig om onderstaande feitjes in je achterhoofd te houden:
> Android Oreo werd op 21 augustus 2017 uitgerold
> Android Pie werd op 6 augustus 2018 uitgerold
Op 6 augustus 2018 werd de stabiele versie van Android 9.0 Pie vrijgegeven. Dit kwam nadat de fabrikanten al op 7 maart 2018 met de eerste previewversie kennis konden maken. Tijdens Google I/O werd ook nog bekend gemaakt dat de eerste bèta-versie van Android Pie op meerdere toestellen zou draaien, mede door Project Treble. Kortom, de voortekenen zagen er goed uit.
Android P bèta op Google I/O 2018
Op 6 augustus werden we al iets van onze roze wolk afgetrokken. Ten tijde van de release van Android Pie kregen alleen de Google Pixel-toestellen deze. Geen spoor van de toestellen die tijdens Google I/O nog zo glorieus werden getoond. Enige uitzondering was de Essential PH-1 die de update ook dezelfde dag kreeg. Het eerste toestel dat standaard met Android Pie werd geleverd was de Sony Xperia XZ3. Deze smartphone werd op 30 augustus aangekondigd, een paar weken nadat Pie beschikbaar was. Een jaar daarvoor, bij de Xperia XZ1, werd Oreo ook standaard meegeleverd terwijl deze slechts een paar dagen beschikbaar was. Om te stellen dat Treble bij de XZ3 een wezenlijke bijdrage heeft geleverd lijkt dus niet te kloppen.
Er waren wel een aantal smartphonefabrikanten die snel de update naar Pie op bestaande toestellen hebben uitgerold. Toch valt de daadwerkelijke snelheid mee vergeleken met Oreo. Zo was OnePlus redelijk vlotjes door de OnePlus 6 op 21 september Android Pie aan te bieden, bèta’s niet meegerekend. Toch hebben de OnePlus 5 en 5T nog geen Pie terwijl ze wel over Project Treble beschikken. Nokia, die Android One gebruikt en dus relatief weinig aanpassingen tegenover standaard Android hoef te doen, rolde Pie voor het eerst op 19 oktober naar de Nokia 7 Plus uit. Dat is algauw een dikke 2 maanden nadat Pie beschikbaar was. De Nokia 8.1 is de eerste Nokia-smartphone met standaard Android Pie. Deze is op 5 december aangekondigd, ook al wel een flinke periode later.
Huawei kondigde op 16 oktober de Mate 20 Pro aan, met standaard Android Pie, wat positief. is Daarentegen heeft de Huawei P20 Pro de (stabiele) update naar Pie nog maar net ontvangen. LG kondigde de LG V40 ThinQ op 4 oktober aan – bijna 2 maanden na de beschikbaarheid van Pie – met Android Oreo standaard meegeleverd. Android Pie is sindsdien alleen nog maar op de LG G7 One gespot, een Android One smartphone. Over Android Pie naar de LG V40 en LG G7 ThinQ blijft het stil.
Ten slotte is er nog Samsung. Deze zal begin 2019 beginnen met Android Pie uit te rollen, nadat het recentelijk een bèta-programma is gestart. Dit ligt grotendeels in lijn met de tijdsframe die het bij Oreo hanteerde. Kortom, uit bovenstaand verhaal zien we maar weinig tekenen dat Project Treble een grote invloed heeft gehad op de snelheid waarmee updates worden uitgerold.
De cijfers
Gelukkig hoeven we niet alleen naar bovenstaande gegevens te kijken, aangezien dit overzicht niet compleet is. Voor een feitelijk beeld van de adoptie van Android Pie kunnen we kijken naar de adoptiecijfers van Android. Aan het einde van elke maand wordt de week daarvoor genomen om te meten welk percentage van de Android-toestellen op welke versie draait. Deze cijfers geeft Google elke maand vrij. Hier kunnen we een mooie balans opmaken tussen hoe Android Oreo en Android Pie zijn geadopteerd in de eerste 4 maanden nadat deze zijn uitgebracht.
Laten we beginnen met Android Pie. In de cijfers van augustus was er nog geen vermelding van Pie te zien. Dit houdt in dat minder dan 0,1% van de totaal aantal actieve Android-smartphones op deze versie draait, en niet dat Pie op geen enkele smartphone aanwezig is. In september werd er ook nog geen vermelding van Pie gemaakt. Oktober? Zelfde verhaal. Voor november zijn er helaas geen cijfers uitgebracht.
Kijken we naar de eerste 3 maanden na de release van Oreo, dan zien we een ander verhaal. Hierbij is het dus goed om in het achterhoofd te houden dat Oreo 2 weken later in het jaar dan Pie werd gelanceerd. In augustus waren er (vanzelfsprekend) nog geen cijfers van Oreo-adoptie en in september ook nog niet. Maar in oktober was er al wél 0,2% van de toestellen uitgerust met Oreo. In november zat Oreo trouwens op 0,3%, een hele kleine stijging tegenover oktober. Dit is natuurlijk een klein percentage, maar het is raar dat Oreo in de eerste 3 maanden sneller werd geadopteerd van Pie. Project Treble lijkt dus voor snelle updates (voorlopig) geen effect te hebben.
Google zelf lijkt het niet eens met bovenstaande conclusie: zij zeggen dat voor het einde van 2018 er meer telefoons op Pie zullen draaien dan vorig jaar op Oreo het geval was. Cijfers om deze claim te ondersteunen zijn er helaas nog niet, maar het mag duidelijk zijn: Project Treble is niet de redder in nood geworden waar veel mensen op hadden gehoopt.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik heb eind september de update handmatig geïnstalleerd op mijn Nokia 7 plus. Deze was toen in India al beschikbaar. Half oktober werd dezelfde build uitgerold in Nederland.
Samengevat: zwart-wit was de update er in september al.
Wordt je leven nou echt zoveel beter met de nieuwste versie in plaats van 8.1? Ik heb net een nieuw toestel binnen, draait 8.1 en zal dat hoogstwaarschijnlijk de rest van zijn levensduur blijven doen. Lig ik er wakker van? Nee. Is mijn toestel nu onbruikbaar? Nee. Is mijn leven nu? Niet door dat in ieder geval. Is het een goede aanleiding om als neanderthalers ruzie op een blog te gaan maken? Dat al helemaal niet, pff. Man up peeps. Maak je druk over dingen die er wel toe doen. Jullie lijken net A.I. met zn allen reageren precies zoals kullie eigenaars Google en Samsung jullie geprogrammeerd hebben. Koekoek jongeh
Project ‘Hoge tonen’. ??
Het is mss idd niet zo makkelijk als men gedacht had. Bij Nokia hebben ze toegegeven dat het moeizamer liep dan ze zelf dachten, een paar onverwachte problemen..bij Xiaomi blijven ze sukkelen met problemen..OnePlus leek even heel snel te zijn, maar is het bij 1 toestel gebleven..maar ondertussen heeft Nokia al een paar toestellen op Pie, Sony, en dat Samsung nu al de uitrol is begonnen, terwijl ik destijds de nieuwe versie 8-9 maanden later kreeg (zowel op S7 edge als op de S8), is toch ook positief. Mss dat het in de toekomst alsmaar sneller gaat worden..laten we alvast hopen..
Er zijn ook nogal wat misverstanden ontstaan omtrent Trebble want door de meeste websites is letterlijk geschreven, (ook hier) dat toestellen met Trebble van elke fabrikant, rechtstreeks van Google hun updates zouden ontvangen. Dit is absoluut onwaar gebleken.
Alleen zou het fijn zijn als de hardware iets beter en mooier kan worden. (bv 6/8 ipv 4GB RAM en geen mega notch) Daarom blijf ik nog mijn Pixel 2 XL voorlopig gebruiken.
Never nooit meer iets anders dan pixel. Snel updates en zonder troep
Daarom blijf ik bij een Google Pixel telefoon, altijd de eerste en ik doe ook altijd mee aan het beta programma wat altijd al in Maart begint.