Updates voor Android-toestellen

Lees verder na de advertentie.
Het uitbrengen van een Android-update is niet een-twee-drie gedaan, zeker niet als het gaat om een update naar een grote nieuwe versie. Dat komt doordat de Android-versie een combinatie is van de door Google uitgebrachte Android-code, van drivers voor toestelspecifieke hardware en aanpassingen die een fabrikant gemaakt heeft. Zoals je in de onderstaande illustratie van Google kunt zien, zijn er verschillende stappen nodig om een update uit te brengen.
Stap 1: Google brengt de Android-code uit.
Stap 2: Chipmakers passen de code aan zodat deze goed werkt op hun hardware.
Stap 3: Fabrikanten passen de software aan met hun eigen schil en functies.
Stap 4: Fabrikanten werken samen met providers om hun software goed te laten keuren door keuringsinstanties.
Stap 5: De update wordt uitgerold naar de eindgebruikers.
Project Treble: Android gesplitst
Android is erg divers en er zijn honderden verschillende Android-toestellen te koop. Dat het grootste gedeelte van de Android-apps zonder aanpassingen toch op bijna alle Android-toestellen kan draaien, heeft te maken met de compatibiliteitseisen die Google stelt aan toestellen. Deze eisen, die de afgelopen jaren steeds zijn aangescherpt, zorgen dat fabrikanten hun aangepaste Android-versie aan bepaalde eisen laten voldoen. De apparaten moeten door een test komen, de Compatibility Test Suite (CTS), die uit meer dan 1 miljoen individuele tests bestaat.
Voor Android O, de nieuwe Android-versie die deze zomer zal worden uitgebracht, heeft Google samengewerkt met toestel- en chipfabrikanten om Android min of meer op te splitsen in twee delen die los van elkaar werken. Het eerste gedeelte, de vendor-laag, is apparaatspecifiek en bevat bijvoorbeeld de drivers voor het scherm, de chipset en de knoppen. Het tweede gedeelte is de Android-laag zelf. De vendor-laag moet voldoen aan eisen die worden getest middels de Vendor Test Suite (VTS), waardoor nieuwe Android-versies zonder problemen op een bestaande basis kunnen worden gezet.
De manier waarop het nu werkt, wordt mooi geïllustreerd in de onderstaande afbeelding. Daarin is te zien wat er moet gebeuren als er een nieuwe Android-release is. Doordat het toestelspecifieke gedeelte verweven is in de Android-versie die op een toestel draait, moeten fabrikanten de code van Android én hun eigen code aanpassen bij elke nieuwe Android-update.
Bij Project Treble zal dat niet meer nodig zijn: de nieuwe Android-versie kan bovenop de originele vendor-laag gezet worden en zou, mits bij de oorspronkelijke implementatie voldaan is aan de VTS-eisen, direct moeten werken. Dat betekent veel minder ontwikkelkosten voor de fabrikant en een korte tijd tussen het uitbrengen van een nieuwe Android-versie en het uitkomen van een update voor bestaande toestellen.
Google geeft verder aan samen te werken met hardware- en toestelfabrikanten om codeveranderingen die gemaakt zijn in de Android-code te verwerken in het Android Open Source Project. Het gaat dan bijvoorbeeld om codeveranderingen voor specifieke providers in landen. Het bedrijf geeft aan dat bijvoorbeeld Sony en Qualcomm tientallen features en honderden foutoplossingen in Android O hebben aangedragen om er voor te zorgen dat de bedrijven deze fouten niet bij elke Android-release hoeven te fixen.
Google heeft het er over dat de vendor-laag voor het grootste gedeelte zal bestaan uit stuurprogramma’s voor de hardware. Waar de fabrikantspecifieke software-aanpassingen zullen blijven, is nog niet helemaal duidelijk. Die zullen vermoedelijk, zoals nu het geval is, grotendeels op het Android-app-niveau te vinden zijn en mogelijk gedeeltelijk in het Android OS framework-gedeelte, maar daar zullen we later vermoedelijk meer duidelijkheid over krijgen. Vooralsnog lijkt het er verder op dat de nieuwe scheiding losstaat van het nieuwe smartphone-besturingssysteem Fuchsia, maar als de basis van Fuchsia (Magenta) zou voldoen aan de VTS-eisen, zou deze de Linux-basis van Android in de toekomst wellicht kunnen vervangen.
Project Treble in Android O
Google geeft aan dat álle nieuwe Android-toestellen die bij lancering draaien op Android O zullen beschikken over de gescheiden lagenstructuur van Project Treble. Daarbij kunnen we tussen de regels door lezen dat dit niet voor (alle) toestellen zal gelden die een update krijgen naar Android O. De Android O-preview die Google eerder dit jaar heeft vrijgegeven voor de Google Pixel en Pixel XL bevat overigens al wél de Project Treble-architectuur, iets wat er op duidt dat fabrikanten wel de mogelijkheid krijgen Project Treble in bestaande toestellen te integreren, maar vermoedelijk komt er geen verplichting.
We verwachten volgende week woensdag, tijdens de keynote speech van Google I/O 2017, meer te horen over Android O, Project Treble en de aankomende plannen van Google. De volledige documentatie over Project Treble wordt volgens Google bij de lancering van Android O vrijgegeven.
Bron: Android Developers
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Iphone doet het beter
Klopt die snelle updates bij Google. Maar vol fouten zeker bij een update naar een hogere versie.
Mijn Nexus 7 moest terug van 5 naar Android 4 om hem weer werkend te krijgen en mijn Nexus 6P heeft na de update van 6 naar 7 zeer veel problemen met de accu en Wi-Fi.
Je mag dus blij zijn dat de andere merken beter testen en dus wat later zijn.
Maar wat wordt er gedaan aan de vele bugs die android nougat (7.1.2) heeft op de google telefoons als nexus.
Velen kampen met een telefoon die het of geheel niet meer doet of accu [problemen heeft of grote problemen geeft met alles wat met een antenne werkt zoals WIFI, Bluetooth en GPS
Google, eerst zorgen dat de klanten die al betaald hebben geholpen worden voordat je weer een volgende grote update (met weer veel fouten) uitbrengt.
@Daniel.1999. Prijs heeft er niet veel mee te maken. Best verkopende smartphone modellen zijn Samsung Galaxy S7 en iPhone 7. Beide kosten behoorlijk wat.
ALs je naar best verkopende merken kijkt is het Samsung, Apple en Huawei. Maar daar zitten voor Samsung en Huawei de hele reeks in van onder de 100 euro tot de top modellen.
Prijs lijkt niet echt een reden te zijn om veel te verkopen. Waarom denk jij van wel? Is dat ergens op gebaseerd?
@just a person: grandioze software updates is nu net het probleem bij Android. Niemand heeft grandioze updates.
He he. Google wordt ook wakker. Het was voor iedereen die een beetje na kan denken vanaf het begin al duidelijk dat je de aanpasmogelijkheden voor de telefoonfabrikanten anders moest ondersteunen in plaats van volledig verweven zoals Google het gebouwd heeft.
En voor de fanboys die bij hoog en laag beweren dat het slechte update beleid niet aan Android of Google ligt: ik neem aan dat deze wijziging jullie ogen wel zullen openen dat de boel niet zo goed in elkaar zit als jullie denken.
Laten we hopen dat het helpt. Helees hebben vorige initiatieven van Google om updates sneller doorgevoerd te krijgen niets uitgehaald (marktaandeel van nieuwere versies stijgt alleen maar langzamer). De ervaring leert: eerst zien dan geloven.
Ze gaan het eindelijk snappen daar bij Google. Nu nog zien of het opbrengt in de praktijk.
Dit moet gauw gebeuren anders koop ik voortaan alleen maar google devices
En hopelijk kan er makkelijk een standaard versie van Android op het toestel geplaatst worden als de fabrikant geen nieuwe versie uitbrengt.
Helaas verschilt theorie en praktijk enorm. Hopelijk lukt dit en hoeven we geen jaar te wachten op de nieuwste Android na release (Samsung).
Hopelijk gaan fabrikanten dit softwarematig ook naar oudere toestellen brengen die niet standaard met Android O worden verscheept. Als de Pixel het nu al heeft, moet het mogelijk zijn…
Eindelijk! Hoop dat het gaat aanslaan en fabrikanten stimuleert hun toestellen lang te ondersteunen.
Klinkt fantastisch!