Android O maakt Android modulair: veel snellere updates mogelijk

Android O maakt Android modulair: veel snellere updates mogelijk

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Updates voor Android-toestellen

Het uitbrengen van een Android-update is niet een-twee-drie gedaan, zeker niet als het gaat om een update naar een grote nieuwe versie. Dat komt doordat de Android-versie een combinatie is van de door Google uitgebrachte Android-code, van drivers voor toestelspecifieke hardware en aanpassingen die een fabrikant gemaakt heeft. Zoals je in de onderstaande illustratie van Google kunt zien, zijn er verschillende stappen nodig om een update uit te brengen.

Stap 1: Google brengt de Android-code uit.

Stap 2: Chipmakers passen de code aan zodat deze goed werkt op hun hardware.

Stap 3: Fabrikanten passen de software aan met hun eigen schil en functies.

Stap 4: Fabrikanten werken samen met providers om hun software goed te laten keuren door keuringsinstanties.

Stap 5: De update wordt uitgerold naar de eindgebruikers.

Project Treble: Android gesplitst

Android is erg divers en er zijn honderden verschillende Android-toestellen te koop. Dat het grootste gedeelte van de Android-apps zonder aanpassingen toch op bijna alle Android-toestellen kan draaien, heeft te maken met de compatibiliteitseisen die Google stelt aan toestellen. Deze eisen, die de afgelopen jaren steeds zijn aangescherpt, zorgen dat fabrikanten hun aangepaste Android-versie aan bepaalde eisen laten voldoen. De apparaten moeten door een test komen, de Compatibility Test Suite (CTS), die uit meer dan 1 miljoen individuele tests bestaat.

Voor Android O, de nieuwe Android-versie die deze zomer zal worden uitgebracht, heeft Google samengewerkt met toestel- en chipfabrikanten om Android min of meer op te splitsen in twee delen die los van elkaar werken. Het eerste gedeelte, de vendor-laag, is apparaatspecifiek en bevat bijvoorbeeld de drivers voor het scherm, de chipset en de knoppen. Het tweede gedeelte is de Android-laag zelf. De vendor-laag moet voldoen aan eisen die worden getest middels de Vendor Test Suite (VTS), waardoor nieuwe Android-versies zonder problemen op een bestaande basis kunnen worden gezet.

De manier waarop het nu werkt, wordt mooi geïllustreerd in de onderstaande afbeelding. Daarin is te zien wat er moet gebeuren als er een nieuwe Android-release is. Doordat het toestelspecifieke gedeelte verweven is in de Android-versie die op een toestel draait, moeten fabrikanten de code van Android én hun eigen code aanpassen bij elke nieuwe Android-update.

Bij Project Treble zal dat niet meer nodig zijn: de nieuwe Android-versie kan bovenop de originele vendor-laag gezet worden en zou, mits bij de oorspronkelijke implementatie voldaan is aan de VTS-eisen, direct moeten werken. Dat betekent veel minder ontwikkelkosten voor de fabrikant en een korte tijd tussen het uitbrengen van een nieuwe Android-versie en het uitkomen van een update voor bestaande toestellen.

Google geeft verder aan samen te werken met hardware- en toestelfabrikanten om codeveranderingen die gemaakt zijn in de Android-code te verwerken in het Android Open Source Project. Het gaat dan bijvoorbeeld om codeveranderingen voor specifieke providers in landen. Het bedrijf geeft aan dat bijvoorbeeld Sony en Qualcomm tientallen features en honderden foutoplossingen in Android O hebben aangedragen om er voor te zorgen dat de bedrijven deze fouten niet bij elke Android-release hoeven te fixen.

Google heeft het er over dat de vendor-laag voor het grootste gedeelte zal bestaan uit stuurprogramma's voor de hardware. Waar de fabrikantspecifieke software-aanpassingen zullen blijven, is nog niet helemaal duidelijk. Die zullen vermoedelijk, zoals nu het geval is, grotendeels op het Android-app-niveau te vinden zijn en mogelijk gedeeltelijk in het Android OS framework-gedeelte, maar daar zullen we later vermoedelijk meer duidelijkheid over krijgen. Vooralsnog lijkt het er verder op dat de nieuwe scheiding losstaat van het nieuwe smartphone-besturingssysteem Fuchsia, maar als de basis van Fuchsia (Magenta) zou voldoen aan de VTS-eisen, zou deze de Linux-basis van Android in de toekomst wellicht kunnen vervangen.

Project Treble in Android O

Google geeft aan dat álle nieuwe Android-toestellen die bij lancering draaien op Android O zullen beschikken over de gescheiden lagenstructuur van Project Treble. Daarbij kunnen we tussen de regels door lezen dat dit niet voor (alle) toestellen zal gelden die een update krijgen naar Android O. De Android O-preview die Google eerder dit jaar heeft vrijgegeven voor de Google Pixel en Pixel XL bevat overigens al wél de Project Treble-architectuur, iets wat er op duidt dat fabrikanten wel de mogelijkheid krijgen Project Treble in bestaande toestellen te integreren, maar vermoedelijk komt er geen verplichting.

We verwachten volgende week woensdag, tijdens de keynote speech van Google I/O 2017, meer te horen over Android O, Project Treble en de aankomende plannen van Google. De volledige documentatie over Project Treble wordt volgens Google bij de lancering van Android O vrijgegeven.

Bron: Android Developers

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk