Samsung Galaxy S24: nu met hoge korting!

8 nieuwe Apple-producten en functies die Android al (veel) langer had

Sebastien Marien
Sebastien Marien
4 juni 2019, 15:07
5 min leestijd
8 nieuwe Apple-producten en functies die Android al (veel) langer had

Lees verder na de advertentie.

Apple WWDC 2019

De World Wide Developer Conference (WWDC) is jaarlijks een belangrijke dag voor gebruikers en fans van Apple-apparaten- en diensten. De techgigant maakt die dag bekend wat voor nieuws kan worden verwacht op iOS, wat de de Apple Watch en de iPad meer kunnen en of Siri al dan niet wat intelligenter is geworden. Onze collega’s van iCulture brachten een handige samenvatting van alle nieuwigheden van WWDC 2019, en wij gingen eens kijken wat ons dit keer bekend in de oren klinkt. 

Apples toetsenbord 

Vergeef ons dat we niet precies wisten wat het toetsenbord van iOS precies wel en niet kan, maar we trokken toch even grote ogen toen we vernamen dat het standaard toetsenbord voor iOS nog geen veegfunctie had. Android-gebruikers kunnen al een tijdlang snel woorden vormen door te swypen in Gboard, maar Apple-gebruikers konden de functionaliteit enkel gebruiken op toetsenborden van third-party-apps als SwiftKey. 

Nog schokkender vonden we dat tekstvoorspellingen voor het Nederlands nog niet werkten, want dat is een tweede nieuwigheid voor het nieuwe Quick Path-toetsenbord. We zijn in ieder geval erg blij voor iOS-gebruikers dat ze nu veel sneller teksten zullen kunnen typen. 

Sign in with Apple

Vervelend toch elke keer een account aanmaken voor elke nieuwe online-dienst of app waar je gebruik van wil maken. Gelukkig kunnen iOS-gebruikers voortaan inloggen met hun Apple ID dankzij ‘Sign in with Apple’. Voordien was het enige alternatief voor de Apple-gebruiker die wat tijd wilde besparen om in te loggen via alternatieven van Google of Facebook. 

Apple komt wel met een slimme extra, want het bedrijf geeft gebruikers de mogelijkheid om geen persoonlijke gegevens te delen met de website of dienst. Apple genereert hiervoor een willekeurige e-mailadres dat vervolgens gedeeld wordt. 

Landschapsweergave in Apple Kaarten

Apple neemt zijn Google Maps-alternatief genaamd ‘Kaarten’ onder handen in de Verenigde Staten met bijgewerkte kaarten. Het bedrijf liet auto’s met camera’s rondrijden in de VS en andere landen om de kwaliteit van de kaarten te verbeteren. Apple heeft daarmee ook beelden geschoten in 360 graden die gebruikt wordt in de nieuwe LookAround-modus. Dat is het iOS-alternatief voor StreetView. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe features naar Nederland komen. Google introduceerde onlangs een nieuwe vorm van navigatie door middel van augmented reality

Donkere modus

Deze nieuwigheid was te verwachten. Apple heeft voor iOS 13, de volgende versie van het besturingssysteem, een eigen systeembrede donkere modus aangekondigd. Daarmee krijgen de apps en interfaces van iOS automatisch een donkere weergave. Google heeft vorige maand zijn eigen systeembrede donkere modus aangekondigd die deel zal uitmaken van Android 10 Q.

Veel softwareschillen zoals OxygenOS van OnePlus of One UI van Samsung hadden bovendien al langer een donkere interface. Zo’n thema is niet alleen zuiniger voor je accu, maar het is al langer duidelijk dat dergelijke weergave ook de voorkeur krijgt bij de meeste gebruikers

Memoji Stickers

Smartphonefabrikanten deinzen er zeker niet voor terug om op het vlak van emoji’s en stickers even naar de ander te kijken. Dat was al duidelijk toen Apple de Animoji voorstelde, waarbij gezichtsherkenning wordt gebruikt om je uitdrukkingen na te bootsen in een leuk geanimeerd figuurtje. In geen tijd verschenen Qmoji en andere namen die eindigen op ‘moji’ als een alternatief afkomstig van de Android-fabrikanten. 

Apple slaat nu terug met de Memoji, dat is een eigen versie van Googles Mini Emoji-stickers uit Gboard. De bedoeling is dat je eerst een foto neemt en vervolgens wordt een pakket van stickers gemaakt op basis van jouw uiterlijk. Apple laat je je Memoji ook aankleden met accessoires zoals hoeden, zonnebrillen en natuurlijk AirPods. 

iPadOS

Met de komst van de iPad is Apple er meteen goed in geslaagd om app-ontwikkelaars ervan te overtuigen om apps te optimaliseren voor het grotere iPad-scherm. Daar slaagde Google minder goed in op zijn beurt. Apple stelt nu iPadOS voor, dat is een aangepaste versie van iOS met een optimalisering van de interface speciaal voor tablets om zo de productiviteit te verhogen.

Google heeft natuurlijk geen aparte Android-versie voor tablets, maar het bedrijf kwam sinds vorig jaar wel met Chrome OS versie 70 die helemaal gemaakt is op maat van tablets met onder meer met grotere virtuele knoppen. Langs de andere kant bracht versie 72 dan weer integratie met de Google Assistent. Google kiest er dus niet voor om de productiviteit te verhogen van Android-tablets, maar zorgt er langs de andere kant wel voor dat Chromebooks meer tabletvriendelijk zijn, met daarnaast ook ondersteuning voor Android-apps. We zien als gevolg steeds meer touchscreen Chromebooks en  Google lanceerde zelf een 2-in-1-model met de Pixel Slate. 

Siri wordt intelligenter

Met de introductie van Siri in 2011 nam Apple meteen een voorsprong wat slimme, digitale hulpjes betreft. Met de lancering van Assistent en de vele verbeteringen die volgden, nam Google die voorsprong al snel over, en vandaag wordt er weleens gespot met ‘die domme Siri’. Apple is al dat jennen duidelijk beu, en geeft Siri nu een intelligentieboost door ontwikkelaars van derde bedrijven integraties te laten ontwikkelen. Op die manier zal Siri ook bijvoorbeeld informatie over vluchten kunnen voorzien die door luchthavens wordt geleverd. Google heeft ook alvast zijn toekomstvisie voor Assistent laten zien met de nieuwe Google Assistent.

WatchOS 6

Apples besturingssysteem van slimme horloges krijgt nu integratie met de App Store waardoor je net als in Wear OS apps rechtstreeks vanaf je horloge zal kunnen downloaden. Daarnaast is ook verbinding in combinatie met je telefoon geen noodzaak meer voor apps. Ook Wear OS kreeg jaren geleden al applicaties die volledig zelfstandig werken, los van een bijhorende applicatie op je telefoon. Op die manier wordt WatchOS 6 een meer op zichzelf staand besturingssysteem naast iOS. Google gaat met Wear OS nu nog een stap verder en kwam met eigen widgets voor slimme horloges. 

Zijn  er nog nieuwe zaken of opvallende gelijkenissen die we over het hoofd hebben? Wat vind jij van de alternatieve benaderingen ten opzichte van bestaande Google-diensten die Apple introduceert? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel. 

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

7

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

4 juni 2019, 21:18

Android Q natuurlijk?

4 juni 2019, 21:10

Zielig dit Calimero gedrag. Google heeft nu voor Android R de batterij status voor Bluetooth apparaten aangekondigd en dat wordt nu even niet gezegd.
Zeer triest.

4 juni 2019, 19:46

Het enige voordeel van ios is dat bij apple carplay navigatie apps breder wordt ondersteund.. Helaas is dit bij AA nogsteeds niet zo. Google mag zich wel eens opener openstellen op dit gebied.

4 juni 2019, 19:40

Direct Share en widgets op je homescherm zag ik ook nog voorbij komen. Tis me wat 😉

4 juni 2019, 18:20

‘Klein dingetje’ wat hier NIET voorbij komt.
iPad apps zijn straks met Catalyst zeer eenvoudig te porten naar macOS Catalina.

En dat is toch wel erg interessant, want hierdoor kun je gewoon dezelfde apps draaien op je Mac èn op je iPad.

4 juni 2019, 18:17

Heb het event gevolgd en ik kan zeggen dat ik het net als die van andere fabrikanten gewoon saai begin te vinden. Ah zo’n kleinigheidjes die geen kat zal gebruiken. De meeste iPhone gebruikers doen niet meer of minder dan de andere smartphone gebruikers. Zij willen gewoon af en toe eens foto nemen en Facebook checken.

4 juni 2019, 17:57

Dat Apple al een poosje Android en Android hardware fabrikanten achterna huppelt is al even bekend. Ze gebruiken alle goodies van derden en pronken daar vervolgens mee alsof ze het zelf gemaakt hebben.

Het enige wat Apple goed doet is het aanpassen van de ARM core, waar ze net als elke fabrikant een licentie voor moeten kopen bij ARM. En die wordt dan vervolgens weer binnen het kader die de chipbakker aangeeft gebakken want ook dat doen ze niet zelf.

Apple moet het hebben van zijn ecosystem en de walled garden tactiek: laat vooral niet zien hoe mooi het buiten die muren is en doe er alles aan om ze niet naar buiten te laten. Daarom hoor je Apple nooit praten over concurrenten want dan valt al snel op dat je bij de concurrentie meer krijgt voor minder geld.