Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Z Flip

 • Samsung Galaxy Note 10 Lite

 • Realme X2 Pro

 • Samsung Galaxy S20 Ultra

 • Moto G8 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Hoe activeer je de Play Store op Chrome OS?

Hoe je Android-apps krijgt op Chromebooks [stappenplan]

· 07 februari 2017

Chromebooks zijn behoorlijk populair aan het worden. Niet alleen omdat ze veelzijdig en goedkoop zijn maar ook omdat je sinds kort op vele Chromebooks Androidapps en -games kunt gebruiken. Hoe je de Play Store op jouw Chromebook krijgt, lees je in dit artikel.

Play Store voor Chrome OS

In juli 2009 heeft Google het nieuwe besturingssysteem Chrome OS aangekondigd. Dit besturingssysteem is gebaseerd op Googles webbrowser Chrome en geïnspireerd op het werken in de cloud. Sindsdien is Chrome OS behoorlijk volwassen geworden, ook voor wat betreft het gebruik van apps. In 2014 werd het mogelijk om Android-apps te gebruiken op een Chromebook, weliswaar in aangepaste vorm. Ondertussen kan er kan ook gedeeltelijk offline gewerkt worden en er zijn er vele Chrome-apps beschikbaar in de Chrome Web Store. Het wachten was nog op het gebruik van Android-games en -apps op Chromebooks. De komst van de Play Store naar Chromebooks maakt het namelijk mogelijk om miljoenen extra apps te draaien.

Van een samenvoeging tussen Chrome OS en Android was geen sprake, wel kunnen beide systemen elkaar goed aanvullen. Vandaar dat Google al geruime tijd bezig is met het brengen van de Play Store naar Chromebooks. Het begon met een drietal Chromebooks die werden ondersteund op de stabiele versie. Daarna kwamen meerdere apparaten met ondersteuning op de dev- en bètaversies (hierover later meer) en begin dit jaar werd duidelijk dat alle in 2017 gelanceerde Chromebooks ondersteuning krijgen voor Android-apps

Maar hoe weet je of jouw Chromebook, Chromebox of Chromebase toegang krijgt tot de Play Store? Zo ja, hoe dan?

Word jouw Chromebook ondersteund?

Stap 1: Het team verantwoordelijk voor Chrome OS heeft een lijst met ondersteunde Chrome-apparaten opgesteld. Deze is hier te vinden. Staat jouw Chromebook hier tussen? Dan krijgt jouw apparaat toegang tot de Play Store. Op deze pagina is trouwens niet te zien wanneer het apparaat precies toegang krijgt. Om dit uit te zoeken, volg je stap 2 en 3.

Installeer Chrome 53 of hoger

Stap 2a: Zorg er voor dat je een Chromeversie van 53 of hoger gebruikt. Dit kun je controleren bij het statusgedeelte rechts onderin bij je accountafbeelding;

Stap 2b: Klik hier op 'Instellingen' (het radertje) en in het volgende scherm op 'Over Chrome OS'. Hier zie je de Chrome-versie die is geïnstalleerd.

Stap 2c: Klik op 'Controleren op updates en deze uitvoeren'. Je Chromebook begint automatisch met de installatie van beschikbare updates. 

Stap 2d: Klik nadat de updates zijn geïnstalleerd op 'Opnieuw starten' om de updates uit te voeren.

Chrome OS - instellingen

Zoek de Play Store-app

Nu is het tijd om de Play Store te activeren. Hiervoor je weer naar 'Instellingen' (het radertje) zoals vermeld in stap 2.

Stap 3a: In het gedeelte 'Google Play Store' vink je het selectievakje aan bij 'Google Play Store inschakelen op je Chromebook'.

Stap 3b: Klik op 'Aan de slag' in het venster dat wordt weergegeven en accepteer de servicevoorwaarden.

Stap 3c: Klik op 'Inloggen' om je huidige Google-account te bevestigen. Hierna wordt de Google Play Store-app geopend. Klik in het vak dat wordt weergegeven op 'Accepteren'.

Chrome OS - Google Play Store

Ik zie de Play Store niet

Wanneer je vastloopt op punt 3a, dan komt dat omdat je de optie 'Google Play Store' niet bij de 'Instellingen' ziet staan. Jouw Chromebook heeft dan nog geen toegang tot de Play Store, probeer het later nog eens. Kun je het geduld niet opbrengen? Dan kun je kijken of je wel toegang krijgt door te wisselen van kanaal. Doe dit alleen als je een gevorderde Chrome OS-gebruiker bent.

Net als bij mijn Acer Chromebook R13 wordt elk Chrome-apparaat standaard geleverd met de stabiele versie van Chrome OS ook wel stabiel kanaal of stable channel genoemd. Maar er zijn nog twee kanalen, bèta en ontwikkelaar (instabiel). Op deze twee kanalen test het Chrome-team allerlei nieuwe functies uit, die soms in de stabiele versie terechtkomen.

Kanaal wijzigen

Het kan dus zijn dat jou Chromebook op het bètakanaal wel toegang heeft tot de Play Store. Hier kun je achter komen door een zoekopdracht in Google. Wanneer er er zoekresultaten naar boven komen met toegang tot de Play Store voor jouw Chromebook op een ander kanaal, dan is het zaak om over te schakelen van het stabiele kanaal naar het bètakanaal of ontwikkelaarskanaal.

Stap 4a: Klik op 'Instellingen' (het radertje) en vervolgens 'Over Chrome OS'. Klik op 'Meer informatie'.

Stap 4b: Klik op 'Kanaal wijzigen' en selecteer Bèta of Ontwikkelaar - instabiel.

Stap 4c: Na deze stap volg je weer stap 2. 

Let op:  Bij het veranderen van kanaal in Chrome OS wordt het lokale opslaggeheugen op je Chromebook gewist. Zet dus eventuele bestanden over naar Google Drive voordat je alle kwijt bent. Ook het werken op een ander kanaal dan het stabiele kanaal kan zorgen voor het niet correct werken van sommige onderdelen in Chrome OS. Wel wordt er voor beide kanalen actief ontwikkeld, problemen worden vaak snel opgelost. Ikzelf werk dagelijks op het bètakanaal en ondervindt weinig tot geen problemen.

Chrome OS - Androidworld

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (13)
Bezig met laden van reacties...