Huawei-oprichter: "Als China zich tegen Apple keert, ga ik mij hard verzetten"

Huawei-oprichter: "Als China zich tegen Apple keert, ga ik mij hard verzetten"

Interview Huawei-oprichter

Ren Zhengfei is de oprichter van Huawei die bij Bloomberg in een interview voor het eerst reageert over de situatie waarin het bedrijf zich bevindt. Huawei kwam in een crisis terecht nadat de Verenigde Staten een handelsverbod in het leven riep. Amerikaanse bedrijven kunnen geen hardware of software meer met Huawei verhandelen en Huawei krijgt rake klappen doordat het samenwerkingen met Google en Arm verliest.

Huawei P30 Pro

De Huawei-oprichter reageert op een uitspraak van de Amerikaanse president Donald Trump die suggereert dat Huawei onderdeel zou kunnen worden van een handelsdeal met China. "Dat is één grote grap", verwerpt Zhengfei de bewering. "Wat hebben wij te maken met de handelsdeal tussen China en de Verenigde Staten?"

Leermeester Apple

De VS verdenkt Huawei al langer van spionage in opdracht van de Chinese overheid. Door intellectuele diefstal te plegen bij Amerikaanse bedrijven zoals Cisco en Motorola zou Huawei zijn eigen technologie verbeterd hebben. "Ik heb de Amerikaanse technologie van morgen gestolen", spot de oprichter van Huawei. "Wij hebben een voorsprong op de Verenigde Staten. Als we een achterstand hadden, dan zou er geen reden zijn voor Trump om ons zo hardhandig aan te vallen."

Analisten speculeren dat China met een reactie zal komen op de harde maatregelen van de Verenigde Staten en Apple zou daar weleens deel van uitmaken. Al toont Ren Zhengfei zich scherp tegen die gedachte: "Ten eerste, dat gaat niet gebeuren. Ten tweede, als dat gebeurt, dan zal ik de eerste zijn om me ertegen te verzetten. Apple is mijn leermeester, het is een leider. Waarom zou ik als student tegen mijn meester ingaan? Nooit." Zhengfei neemt het dus duidelijk voor Apple op en toont zo zijn lof voor het bedrijf.

Afbeeldingen van het Huawei logo

Geen onderhandeling

Zhengfei stelt dat Huawei alles zal doen om te overleven en dat het bedrijf zijn zaken zo goed mogelijk zal verderzetten, ondanks alle moeilijkheden, maar de man liet gedurende het interview heel even zijn gevoel de bovenhand nemen. "De Verenigde Staten heeft nooit producten van ons gekocht", zegt hij. "Zelfs al wil de Verenigde Staten in de toekomst wel onze producten kopen, dan zou het kunnen dat ik ze niet wil verkopen. Een onderhandeling heeft dan geen zin."

Lees meer over:
Huawei

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties